Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

tisdag 8 mars 2016

Piccolon treenisuunnitelmia ja vähän taustaa

Piccolo on tosiaan 8-vuotias tamma, se on syntynyt Virossa, ja siellä se on ollut ymmärtääkseni vähän "pihakoristeena" ja asunut pihatossa. Se on kyllä sisäänratsastettu mutta eipä oikeastaan sen enempää. Suomeen se tuli viime syksynä, kun sen entinen omistaja sen osti. Piccololla ei ole mikään tunnettu suku, mutta sillä on paljon trakehneria veressä.
Koulutukseltaan sanoisin että P on ihan 3-vuotiaan tasolla, mutta uskon että se aika äkkiä tästä kehittyy kun se on niin fiksu ja oppii nopeasti asioita. Haastavaa tämän hevosen kanssa on se, että se liikkuu aika isosti, enemmän kuin mihin sillä on tällä hetkellä voimaa, tai tasapainoa. Niin aika horjahtavaa meno on vielä, mutta se löytää koko ajan sitä tasapainoa enemmän ja enemmän. Ravissa saan sen jo menemään pienempää ravia, niin että se pysyy tasapainossa ja odottaa mua, mutta sen laukka on niin iso että siinä välillä vaan mennään :P

Vasen kierros on sille huomattavasti helpompi, siinä se kulkee jo aika hyvässä tasaisessa muodossa sekä ravissa että laukassa, mutta oikealle sen on paljon vaikeampaa. En saa sitä aina taivutettua oikean jalan ympäri, kun se yrittää tasapainottaa itseään  nojaamalla vähän oikean lavan yli. Sen takia toki kaikki on vähän vaikeampaa oikeassa kierroksessa, mutta kyllä se siitä pikkuhiljaa.


Helmikuun alussa kun se tuli mulle ratsutukseen oli ekat viikot aika haastavia, aika usein "törmättiin" seinään kun se ei vaan kääntyny :P Sitten oli myös tosi hankala kausi kun se rupesi ihan älyttömän paljon jännittämään kun meni sen selkään, se meni ihan lukkoon ja kulki pää ihan pystyssä ja oli tosi tosi stressaantunut. Tämän sain onneksi nopeasti pois rupeamalla juoksuttamaan sitä aina alkuun ennen kuin menin selkään. Liinassa se liikkuu rennosti ja siinä se saa myös vähän itse ensin löytää oman tasapainonsa ilman ratsastajan painoa selässä.

Uskon että tuo kausi johtui siitä että se oli vähän kipeytynyt lihaksistaan kun ei tosiaan ennen ole näin paljon tehnyt töitä, ja sitten se jännittäminen vaan pahensi sitä lihaskipua. Siitä tuli vähän huono kierre, kun toki joutui silloin ratsastamaan niin kauan että sai sen edes vähän rennoksi, ja siihen mennessä se oli jo niin poikki kun oli stressannut niin paljon, ja siitähän se lihaskipu vaan paheni.

Nyt ollaan päästy siitä ongelmasta kuitenkin eroon, juoksutan sen aina hetken ennen kun menen selkään, koska se tekee sille tosi hyvää, se oppii tosiaan itse löytämään tasapainoa siinä ja ehtii vähän vertyä. Nyt se on tosi paljon rennompi kun ratsastan, ollaan molemmat vähän tutustuttu toisiimme niin toki se tekee sen että se uskaltaa nyt rentoutua paremmin ja tuntuu että se ymmärtää enemmän mitä mä haluan siitä. Alkuun se oli vähän paniikissa että "mitä sä oikeen haluat?"

Piccolo on ihan äärettömän herkkä, jos horjahdat vähän satulassa niin se reagoi siihen tosi voimakkaasti, että sen selässä saa kyllä oppia istumaan ihan hiljaa ja olemaan tooosi vakaa käsien ja jalkojen kanssa. Se on muutenkin tosi reaktiivinen ja energinen, mikä on tosi hyvä asia, ja joka varmasti tulee helpottamaan koulutusta sitten kun päästään vähän pidemmälle. Nyt se pitää vähän saada vaan rennommaksi ja oppimaan liikkumaan vähän pienemmin. Isosti sen saa aina liikkumaan, mutta silloin se vaan kaahaa menemään eikä odota tai kuuntele.

Eli nyt meidän treennisuunnitelmat ovat ihan sitä vaan, että saadaan Piccololle parempaa tasapainoa, että siitä tulisi suorempi, eli että se kulkee molempiin kierroksiin samalla tavalla, eikä nojailisi oikeassa kierroksessa oikean lavan yli, paljon vahvistavaa työskentelyä, eli paljon laukkaa, ja ravissa vähän siirtymisiä ja paljon kaarevia uria, suunnan vaihtoa jne, joka jumppaisi sitä ja vahvistaisi sen tasapainoa. Yritän juoksuttaa sitä aika paljon myös jotta se saa vahvistaa itseään myös ilman ratsastajaa selässä ja vähän tehdä omia ratkaisuaan ja löytää oma tasapaino. Sitten se pääsee myös hyppäämään noin kerran viikossa, siinäkin ihan helppoja vahvistavia juttuja tällä hetkellä.

Ollaan myös käyty lenkillä vähän ulkona ja metsässä, että se siihenkin tottuisi ja näkisi vähän maailmaa. Nyt myös yritän lihottaa sitä että se saisi vähän enemmän massaa ja pikkhuhiljaa myös lihaksia.


Tämmösestä hevosta voi oppia niin paljon kun pääsee tekemään kaiken ihan alusta asti, ja mun mielestä tämmönen projekti on niin mielenkiintoinen ja palkitseva koska tässä alussa sen kehityksen ja muutokset näkyvät niin selkeästi. Erittäin paljon hommiahan tässä on, mutta sehän onkin just se kiva puoli, ja tosiaan se, että tässä oppii valtavan paljon!

13 kommentarer

 1. Kivanoloinen tamma! Ja pakko kyllä sanoa, että on ihan todella mielenkiintoista päästä seuraamaan hevosen kehitystä myös tälleen blogin välityksellä :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos :) joo mä ajattelinkin että aika monen mielestä voi olla ihan kiinnostavaa seurata näin ihan täysin alusta tätä hevosta :)

   Radera
 2. Varmasti tulossa mielenkiintonen matka! Kiitos kun jaat sitä meille! :)

  Mut joku muu nimi ku Piccolo.. Lilli, Lotta tai Lola oli nättejä ehdotuksia ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Niin... ja Piccolo niminen oli myös Kyran eka Olympia ratsu.. Ettei vaan mee sekaisin :)))

   Radera
  2. hehe joo mä epäilen että tätä hevosta sekoitetaan Kyran hevoseen :P mutta mä oon sen verran taikauskonen että en varmaan uskalla enää muuttaa sen virallista nimeä :P

   Radera
 3. Trodd jag kommit in på fel blogg när jag ser en ny häst då det är ett tag sedan jag kikade in här. Men va kiva soffi med ny häst! Säg till om du vill att man kommer o fotar någon dag, bara att säga till! :)
  Hoppas allt annat gått bra med er (hille o zebbe ;) )!

  SvaraRadera
  Svar
  1. hehe :P jo de blev ett "litet" ( stort) projekt att ta på sej här nu, men tror denhär kan bli riktit kiva häst åt nån sedan :) du får jättegärna komma o fota :D vi ska göda upp henne lite nu först då hon e ganska smal och utan muskler. Hille o Zebbe mår bara prima dom jo, hoppas ni har de bra med Matti på nya stallet!

   Radera
 4. Piccololla on todella kaunis ilme! Toivon todella, että postailet tamman kuulumisia ja treenejänne usein :) Itselläni on 3-vuotias, jonka sisäänratsastus on vielä edessä joten varmasti tulee kaikki vinkit tarpeeseen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sillä on joo, ja tosi kiltti katse :) yritän postailla niin usein kuin mahdollista :)

   Radera
 5. Miten haet hevosta rennommaksi? Täällä 8v trakhener-tamma joka jännittyy helposti:P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malttia, malttia, ja vielä enemmän malttia ;) kyllä siinä täytyy itse vaan pitää pää kylmänä, ja yrittää saada hevosta kuuntelemaan, vakaa istunta, pehmeät kädet, opasta hevosta selkeästi mutta pehmeästi. Riippuu paljon tapauksesta, mutta esim P:n kanssa mä yritän paljon puhua sille ja rauhoittaa, kuitenkin koko ajan ratsastan sitä, eli en jää passiiviseksi, mutta ei kuitenkaan saa pyytää liikaa :P paljon ympyröitä missä voi taivutella, siirtymisiä, ja tehtäviä :)

   Radera
 6. Miten olet olet opettanut hevosillesi pysähdyksiä ja peruutuksia? Ratsastettavanani on vielä koulutusvaiheessa oleva 9-vuotias tamma, jonka kanssa olen yrittänyt harjoitella pysähdyksiä ja peruutuksia. Vaikka kuinka yritän pitää pohkeet kiinni ja pitää hevosen suorana uraan nähden, se onnistuu aina pysähtymään vinosti. Peruutuksista puhumattakaan, sillä otus ei vaan ota ymmärtääkseen että ratsastaja selässä voi peruuttaa. Maasta käsin peruutukset onnistuvat ilman mitään ongelmia, mutta selästä käsin tamma ei vain suostu peruuttamaan.

  SvaraRadera
 7. Hei, olisiko sulta mahdollista saada apua ison kouluhevosen ruokinnan suunnitteluun?

  SvaraRadera