Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

tisdag 13 mars 2012

Vastauksia

hei!
 Sain parilta lukijalta kysymyksiä ja ajattelin yrittää vastata niihin tähän (saatte mielellään lähetellä minulle kysymyksiä ihan mistä vaan hevosiin&ratsastukseen liittyen, yritän vastata parhaani mukaan :) )

1.Kysymys

 Hei,

Ensinnäkin kiitos, kun kirjoitat tätä blogia. Sinun tasoisesi ratsastajan kirjoituksia on mielenkiintoista lukea. Toivoisin, että jakaisit ratsastuskokemustasi - ja taitoasi konkreettisten neuvojen muodossa. Tässä kirjoituksessa kerrot, että ratsastit Zebben avuille ja taivuttelit sen läpi. Voisitko myös kertoa, miltä Zebbe tuntui kun se ei ollut avuilla, mitä teit saadaksesi sen avuille ja millä varmistat tai milloin tiedät milloin se on avuilla. Samat kysymykset taivuttamisesta :-)

Ihanaa kevään jatkoa,
sennuratsastaja

1.Vastaus

Kiitos itsellesi että luet blogiani :) Silloin kun Zebbe ei ole avuilla se ei ole rento kropastaan, se on vahva edestä eikä vastaa esim pidätteisiini oikeen, eli kun otan pidätteen edestä haluan hevosen reagoivan tulemmalla pehmeäksi ja pyöreäksi edestä, ei vetämällä vastaan. Tätä Zebbe tekee kun ei ole avuilla. Silloin toistan pidätteitä,teen ensin paljon käynti-pysähdyksiä, ja tässä vaiheessa se aika nopeasti pehmenee edestä ja hakeutuu syvempään muotoon,silloin myötään heti molemmista ohjista ja silloin sen tulee pysyä samassa muodossa, ja tulla kevyeemmäksi kädelleni. Kun käytän pohkeitani haluan että se reagoi nostamalla selän ja rentoutumalla niskastaan, ei saa juosta alta pois. Jos ei heti toimi täytyy vaan jatkaa harjoitteluja, tekemällä miljoonaa siirtymistä ja muistaa myödätä itse heti kun hevonen antaa periksi,silloin hevonen ymmärtää että on kivempi "antaa periksi" kun yrittää vetää vastaan. On aika vaikea yrittää selittää tasan tarkkaan miten teen kun ratsastan yleensä "tunteella" tai miten sen nyt selittäisi, reagoin niin nopeasti hevoseen että se menee ikäänkuin automaattisesti enkä ajattele koko ajan tarkalleen mitä teen, mutta suurinpiirtein näin :)

2. Kysymys

Hei Sophia. Voisitko kertoa vielä vähän tarkemmin, kuinka työskentelet Zeppen kanssa silloin, kun se tulee vahvaksi niskasta? Miten saat sen pehmemään ilman, että joutuu ratsastamaan "taaksepäin" liikaa? Minulla on usein samankaltainen ongelma hevoseni kanssa. Se on myöskin melko raamikas hevonen jolla on vahva niska. Ongelma on se, että en saa muotoa kunnolla läpi, vaan niskan kohdalla on sellainen kireys, ettei ylälinja tule rehellisesti pyöreäksi. Takaa se tulee kyllä hyvin aktiivisesti alle, samoin mielestäni selkä toimii kohtuullisesti, mutta niin kauan kun niskassa on tuo jännitys, en saa sitä tarpeeksi elastiseksi ja rennoksi.

Olen koittanut tehdä paljon pieniä askeleita ja taivutuksia, mutta sitten ongelmaksi tulee se, että hevonen jäää helposti jalan taakse. Laukassa ongelma on suurin, ravissa ja käynnissä helpompi.

Olisi kiva kuulla miten sinä työskentelet Zeppen kanssa silloin, kun se on vahva niskasta. Ja mitä teet silloin, jos sillä on huono päivä ja se ei tunnu pehmenevän millään. Jatkatko niin kauan, että asiat menee läpi vai hyväksytkö tilanteen ja ratsastat vain esim eteen-alas ja sitten talliin? Olen toki lukenutkin blogistasi joitain vinkkejä, mutta jos sinulla on vielä joitakin ehdotuksia, niin kuulisin niitä mielelläni:)

2. Vastaus

Moi! Taisin vastata jo tähän tuossa edellisessä mutta voisin vielä lisätä sen(ja tämä on kaiken a ja o!!) että hevosen on AINA ajateltava eteenpäin jotta siihen voi vaikuttaa!! Vaikka ratsastaisi kuinka pientä ravia,tai vaikka peruutuksessakin,hevosen on AINA ajateltava eteenpäin,eli olla pohkeen edessä. Siitä täytyy aina lähteä,muuten ei saa mitään muutakaan toimimaan. Jos ratsastaisin hevosta joka helposti menee pohkeen taakse tekisin vielä enemmän siirtymisiä,eli heti kun otan sen kiinni ratsastaisin eteen pohkeella,ja taas kiinni jne, kunnes tuntee että hevonen ajattelee eteen vaikka ottaisin pidätteitä.
  Silloin kun on huono päivä on mielestäni turha vääntää liikaa, se yleensä vaan pahentaa tilannetta. Teen silloin jotain helppoja juttuja että saan itselleni ja hevoselleni hyvän fiiliksen ja kun hevonen tekee jotain (pientä) oikeen,lopetan siihen ja jatkan sitten seuraavana päivänä. Nyt on aika hyvä esimerkki tästä, Zebbe oli eilen tosi tosi huono ratsastaa ja meillä on perjantaina kauden avajaiskisat missä pitäisi debytoida Prix St George-luokassa. Nyt en tiedä mitä teen jotta saisin sen hyväksi taas, oikeastaan luulen että paras ratkaisu on ratsastaa kevyeemmin eikä tehdä mitään vaikeita asioita enää ennen kisoja,koska silloin hevonen helposti jännittyy ja stressaantuu entistä enemmän. eli silloin kun menee huonosti on mielestäni parempi ottaa yksi askel taaksepäin ja sieltä edetä pikkuhiljaa taas kaksi eteen :) näin ainakin Zebben kanssa toimii parhaiten, kun se vaan hermostuu enemmän mitä enemmän sitä yrittää "pakottaa" johonkin.

 Toivottavasti saitte jotenkin vastausta kysymyksiinne :)

4 kommentarer

  1. Hej !

    Intressant blogg du har. Hoppas att ni trivs i nya stallet ! Skulle vara intressant att veta hur du sätter upp din träning för dina hästar. Jag antar att eftersom du har flere olika tränare har de också lite olika syn på saken. Lycka till med tävlingssäsongen !

    SvaraRadera
  2. hej! jodå vi trivs riktit bra, skönt att ha hästarna i samma stall :) Jag brukar köra veckorna lite enligt dag för dag hur hästarna känns, men oftast brukar det vara bäst för Zebbe att träna hårt 2-3 dagar och sedan ta det lite lugnare o bara jumppa 2-3dagar, o om han känns trött lägger jag in en extra vilodag, annars motioneras han 5-6 dagar i veckan. Hiltons situation är ju lite speciell nu efter operationen så det är inte normalt schema för honom ännu, har longerat för det mesta för att bygga upp kondition och styrka och så ser jag samtidigt från marken hur han rör sig. Vanligtvis rider/longerar jag honom max 3 dagar i streck o sen får han vilodag. Sen får de ju gå ut i terrängen också nu som då,beroende lite på väder o träningsshema.
    Det har faktist uppstått lite dilemma mellan tränarnas råd och syn på hur man ska rida dem, men man måste ju fundera lite själv också och se vad som funkar bäst för ens hästar, det är ju ändå jag som rider dem varje dag och känner hur dem mår och orkar :) Ha en bra vår!!

    SvaraRadera
  3. OJ vilka snygga hästar du har, synd att jag inte förstår mig på finska :/ Hit kommer jag gå in ofta!

    /Maria

    SvaraRadera
  4. tack Maria, och det samma :) det kommer nog inlägg på svenska också här ibland,så kom gärna o kolla :)

    SvaraRadera