Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

tisdag 25 februari 2014

Kisavalmisteluja

Mä yritän aina suunnitella koko kisoja edeltävän viikon huolella, jotta hevoset olisivat mahdollisimman hyvässä vireessä kisapäivällä. Yleensähän kisat ovat la-su ja kun täältä Vaasasta on hemmetin pitkä matka joka paikkaan niin lähdetään kisoihin yleensä perjantaina jotta hevoset ehtivät palautua reissusta. Jos on hevonen joka jännittää kisatilannetta niin silloin voi myös olla hyvä idea lähteä kisapaikalle päivää ennen kisoja jotta hevonen ehtii rauhassa tottua uuteen paikkaan.Onnistuneet kisat :)


Jos on siis kisat viikonloppuna niin yritän suunnitella ratsastuksen maanantaista lähtien. Zebben kanssa on tärkeää että sen saa hyvin jumpattua ja että se on hyvin läpiratsastettu. Hiltonin kanssa on tärkeää että se on hyvällä energialla ja hyvässä vireessä, sitä ei siis saa väsyttää. Yleensä alkuviikosta ratsastan vähän ohjelmapätkiä mutta näin lähellä kisaa en lähde enää muuttamaan mitään, vaan ne treenit on pitänyt tehdä jo talvella, eli se mitä esitetään kisoissa täytyy hevosen jo osata niin hyvin että viikkoa ennen kisaa vaan hienosäädellään asioita.


Hiltonin kanssa yritän tehdä lyhyitä treeniä mutta laadukkaita, niin ettei se koko viikolla väsyisi kertaakaan vaan pysyy motivaatio ylhäällä. Jos säät sallii niin käydään joskus maastolenkit hevosten kanssa pari päivää ennen kisoja. Hiltonilla on yleensä vapaapäivä päivää ennen kisoja, ja Zebbellä kaksi päivää ennen kisoja ja sitten jumppaan sen päivää ennen.
Varusteiden pesua...

Hevoset pestään aina silloin tällöin( mulla on niin usein kisoja kesällä että joka vloppu ei voi pestä shamppoolla, viruttaa toki kyllä ja hännän pesen aina) ja kaikki varusteet pestään aina. Käytän silikonisientä kiillottamaan kanget ja satulan takakaaren, ja omat saappaat kiillotan myös vaikka niissä onkin kiiltonahka valmiina.

Maskotti Bengt on aina mukana kisoissa ;)
Pakkaan aina päivää ennen lähtöä, hevosten rehut,varusteet ja omat kisavaatteet ja normivaatteet. Ennen pidin listaa että mitä kaikkea piti ottaa mukaan mutta nyt tämä meneekin jo niin rutiinilla että en sitä enää tarvitse. Säilytän yleensä myös aika paljon kisavarusteista traikussa kun siinä on se oma "huone" mihin mahtuu hyvin tavaraa. Muutenkin tykkään tehdä kaiken mahdollisimman valmiiksi jotta lähtöpäivänä ei tarvitse muuta kuin vaan lastata tyyliin hevoset. Jos on kesä ja kuuma juotan hevosille aina ennen matkaa melassivettä, ja katson että ne juovat kunnolla myös kun tullaan perille. Harvoin juotan niitä matkalla mutta jos on oikeen pitkä matka ja tosi kuuma niin silloin juotan myös matkalla, silloin aina melassivedellä koska sitä ne juo aina mielellään.

Cia pesee Zebben päätä, Zebbe ei oikeen tykkää :P


Itse kisapäivänä haluan herätä ajoissa, ja niin että mulla aina on AINAKIN 1 tunti ylimääräisenä valmisteluihin, ettei vaan tule kiire missään tapauksessa. Aamulla hevoset pääsee aamukävelylle ja karsinat siivotaan, sen jälkeen jos on paljon aikaa käyn katsomassa kisoja hetken aikaa ja ratsastan päässäni vielä läpi päivän radat. Letitän aina itse, ja yleensä Cia silloin harjaa hepat samalla huolella ja laittaa kunnolla kiillotusainetta ;)

Letityksen jälkeen vaihdan itse vaatteet, meikkaan ja laitan hiukset nutturalle, käytän hiusdonista jotta saan mahdollisimman siistin nutturan. Tämän ajan kun vaihdan vaatteet Cia yleensä pukee hevosella suojat ja muut varusteet ja käy taluttelemassa, riippuen kisapaikasta. Jos olen yksin laitan yleensä varusteet valmiiksi karsinan ulkopuolelle jotta voin sitten vaan heittää satulan ja kanget päälle kun olen itse vaihtanut kisavaatteet päälle.
Cia ja Hilton kävelyllä ennen verkkaa.

Ja tähän voisin vielä lisätä että minulle on todella tärkeää että kaikki varusteet, hevonen sekä minä ollaan viimeisen päälle laitettu ja puunattu, muuten rupeaan stressaamaan :P eli kaiken pitää olla puhdasta ja kiiltää mahdollisimman paljon, ja hevosen näyttää niin paljon edukseen kuin vaan mahdollista, samoin ratsastajan ;)

Verkassa yritän välttää kaikkea konflikteja hevosen kanssa, tässä vaiheessa hevosen pitää saada mahdollisimman hyvä itsetunto ja tuntea että se tekee hyvää työtä ja että minä ratsastajana olen siihen tyytyväinen. Ainahan tämä ei onnistu jos hevosella on huono päivä mutta yritän silloin mahdollisimman "kiltisti" korjata asioita, jottei hevonen hermostu ja sille tulee huono fiilis. Senhän pitää tuntea kisoissa että se olis siellä paras, vaikkei ehkä oliskaan mutta näin saat näyttävän hevosen radalle jos sillä on itsetunto mahdollisimman korkealla, samahan se on itselläkin :)

Jätskiä kotimatkalla ;P

4 kommentarer

 1. Kiva postaus :) Tuli mieleen yks päivä, että voisitko tehdä postausta siitä mitenkä liikut ratsastuksen ohella. (Käytkö salilla yms...)

  SvaraRadera
 2. täs onjoku ongelma kun heittää heti tonne kyselysivulle kun avaa sun blogin :(

  SvaraRadera
 3. Tosi mielenkiintoinen postaus, tätä oli kiva lukea! :)

  SvaraRadera
 4. Erittäin hyvä ja mielenkiintoinen postaus!

  SvaraRadera