Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

söndag 9 februari 2014

Selkä ylös, niska alas.

Tämä olikin päivän teema, varsinkin Hiltonilla. Zebbe tuntui niin kivalta että mun oli pakko vielä ratsastaa vähän piaffia ja passagea, jonka se teki superisti, rentona, selkä ylhäällä ja pyöreessä rennossa muodossa < 3 Sain jopa tehtyä oikeen tahdikkaan siirtymisen piaffista passageen!! Ihanaa kuinka hyvin Zebben kanssa on ruvennut toimimaan!


Hilton on vieläkin vähän hidas mutta oli todella letkeä heti alusta, ratsastin aika kauan kevyeessä ravissa ja ajattelin vaan että halusin turvan melkeen maahan ja selän niin ylös kuin vaan mahdollista, toimi todella todella hienosti tässä muodossa ja tuli vaan letkeämmäksi ja letkeämmäksi mitä kauemmin ratsastin. Laukassa halusin nopeuttaa sitä vähän pohkeelle, kun eilen en meinannut saada sitä sivulle vasemmasta pohkeesta oikeassa laukassa. Sama ongelma jatkui tänään eikä se reagoinut mun vasempaan pohkeeseen sitten yhtään. Todella harvoin joudun suuttumaan Hiltonille ja todella harvoin meille tulee erimielisyyksiä mutta tässä vaiheessa mun oli pakko ottaa raippa käteen ja kerran herättää se kunnolla koska en halua enkä näe ideaa siinä että olisin esim potkinut vasemmalla pohkeella vaan kovempaa ja kovempaa, hevonen vaan turtuu siitä ja varsinkin niin ison hevosen kanssa kuin Hiltonin niin mulla ei vaan ole mitään mahdollisuuksia. Yks MEGA-pukki tuli raipasta mutta sen jälkeen sain sen siirtymään vaikka kuinka helposti sivulle vasemmasta pohkeesta ihan vaan niin että olin höyhenen kevyt pohkeen kanssa :P

Olen päättänyt että olen todella päättäväinen näissä asioissa että Hiltonin TÄYTYY aina reagoida heti ja kevyisiin apuihin kun ratsastan sillä , muuten mulle tulee suuret ongelmat tulevaisuudessa jos se pääsee vähänkään "turtumaan" avuille. Tuo raippa on tosi hyvä kun en sitä normaalisti käytä, niin se on sille tosi herkkä ja riittää kun kerran vähän suuttuu niin se yleensä sen jälkeen jotenkin "herää" ja kuuntelee taas tosi hyvin. Nyt siis en todellakaan tarkoita että olisin millään tavalla ilkeä tai vahva, päinvastoin yritän vähän "säikäyttää" sitä olemalla nopea raipan kanssa kerran, ja se  yski kerta pitää riittää.

Jotenkin tuntuu että näissä tilanteissa kun Hilton ei oikeen kuuntele niin se menee itse vähän "lukkoon" ja lakkaa silloin täysin reagoimasta muhun. Silloin se pitää herättää ja yleensä se sen jälkeen tekee mitä pyytää vaikka kuinka helposti, ei tänäänkään se oikea laukkasulku ollut ollenkaan vaikea sen piti vaan vähän herätä ja tajuta mitä pitikään tehdä :) Hiltoniakin vähän hävetti sitten kun se huomas kuinka helppoa tehtävää pyysin :D Tehtiin sitten jopa työskentelypiruetit ja nämä sujui todella todella hienosti! Tuon "herätyksen" jälkeen sain vähän saman reaktion kun mitä saan kun joku seisoo maastakäsin raipan kanssa :P

Nyt sais maanantai mennä äkkiä ohi, kun en millään jaksais odottaa tiistaita ja Jeannan valmennusta! :P

Aamupvästä meillä oli maneesitalkoot, harmillista oli etttä meitä oli vaan pari naamaa rakentamassa, mutta todella tehokkaita oltiin! Itse jouduin lähtemään vähän kesken kun piti ehtiä maneesille ratsastamaan ennen klo 16 kun silloin alkoi estetunnit.

(Kuvat : Anna-Karin Åkers)
10 kommentarer

 1. Waau, kiva että hepat on ollu kivoja :) Ja kyllä aika hieno hilton tossa ekassa kuvassa! Voisitko muuten tehdä tässä vähiaikoina vaikka ruotsinkielisen postauksen? :)

  SvaraRadera
 2. Var hålls träningen? Får åskådare komma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Manunkyläs manege från kl 10.20--> de e nog fritt fram o komma o titta, iaf fö min del :)

   Radera
 3. Toinen hevosistani ei lähde pohkeesta eteen ravissa. Haluisin siis selekästi normaalia nopeamman temmon jumpatakseni sitä, mutta kun pyydän pohkeella ja istunnalla eteen, tempo kasvaa tiettyyn pisteeseen, vain vähän yli normaalityöskentelytemmon ja laittaa korvat luimuun, menee selättömäksi ja joskus ihan hidastaakin. Tässä ei auta kannustimet. Pitäisikö minun siis huomauttaa raipalla asiasta mielestäsi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Voi näihin on aina niin hankala vastata näkemättä hevosta, mutta haluan kuitenkin painostaa että mielestäni raippaa ei aina kannata käyttää, se on hyvä apuväline JOISSAIN tilanteissa mutta ne tilanteet pitää ratsastajana tietää mitä ne on. Mielestäni kuulostaa siltä että hevosesi ei reagoi toivotulla tavalla pohkeelle, onko se muuten herkkä ja nopea pohje-avuille? puristatko pohkeella kun pyydät eteen? ole tarkkana että itse et purista yhtään pohkeella, nopea napakka alapohje ja HETI irti kun hevonen reagoi. Yritä kasvattaa tempoa pikkuhiljaa, ehkä hevonen tarvitsee enemmän voimaa? ei ole hyvä pakottaa hevosta kulkemaan sellaisessa tempossa/tahdissa joka on sille hankalaa. Tee asiat mahdollisimman helpoiksi hevosellesi jotta se tykkää työskennellä ja lupaan että se pikkuhiljaa tulee se eteenpäinpyrkimys itsestään, kun hevosella on siihen voimat ja halu liikkua eteen. Hilton oli just samanlainen nuorempana, laittoi korvat luimuun kun pyysi enemmän eteen ja oli todella todella tahmea ja hidas pohkeelle. Nyt kun olen maltillisesti vienyt sitä eteenpäin niin se liikkuu omalla moottorilla ja joudun nyt pidättämään sitä ja pyytämään odottamaan mua :) toivottavasti löydät ratkaisun!

   Radera
  2. On muuten todella eteenpäin pyrkivä ja on herkkä pohkeelle. Laukassa ja käynnissä temmon lisäyksessä ei ole ongelmaa. Olen kokeillut niin, että otan esim pitkät sivut eteen. En jää kauheasti puristamaan pohkeella, mutta nyt kun oikein tarkasti ajattelen, niin kyllä ehkä hieman liian pitkäksi aikaa jään vaikuttamaan pohkeella. Kauheasti en ole viitsinytkään "kiusata" tällä hevosta, mutta silloin tällöin olen kokeillut. Kiitos avusta! :)

   Radera
 4. tohon ei vissiin tule katsomoa tohon maneesiin ?! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tulee kyllä kunnon katsomo pitkälle sivulle, ja tuomari-torni "

   Radera
 5. Minun hevoseni on ex ravuri. Miten saisin sen myötäämään kaulasta ja muutenkin rennoksi? :)

  SvaraRadera