Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

torsdag 22 januari 2015

Mistä on hyvä kilparatsastaja tehty?

Mitä ominaisuuksia hyvässä (kilpa)ratsastajassa on? Mitä itse voi miettiä jos haluaa kehittyä ratsastajana? Mulle tuli ainakin mieleen pari asiaa mitkä omasta mielestäni ovat todella tärkeät jos haluaa ratsastajana kehittyä ja tulla paremmaksi.



Nöyryys - Heti jos luulet osaavasi tarpeeksi, et ole enää vastaanottavainen oppimaan uutta - kehitys loppuu siihen. Kaikki ovat varmaan kuulleet sen että ratsastuksessa et ikinä "valmistu", aina on lisää opittavaa. Siksi onkin tärkeää että pysyy nöyränä, silloin olet vastaanottavainen ihan eri tavalla. Pidä mieli avoimena ja yritä aina tilaisuuden tullen oppia jotain uutta. Nöyryys on myös hyvä ominaisuus kun ollaan tekemisissä muitten ihmisten kanssa. Jos olet ylimielinen saat varmasti paljon vihamiehiä eikä ihmiset halua tutustua sinuun. Se ylimielisyys on lapsellista ja heijastaa vaan sen ihmisen huonoa itsetuntoa. Vaikka olisit kuinka menestynyt voit kyllä silti olla mukava muille, sinä et menetä siinä mitään, päinvastoin :) 

Usko itseesi - Vaikka on tärkeää olla nöyrä, on vähintään yhtä tärkeää uskoa itseensä ja siihen mitä tekee. Jos sinä et usko itseesi, niin kuka sitten uskoo? Tämäkin on niin vaikea ja haastava laji, ja ylä- ja alamäkiä on niin paljon että tässä on pakko olla tosi vahva usko siihen omaan tekemiseen ja omaan osaamiseen. Paljon saa kuulla kateellisilta ulkopuolisilta negatiivisia asioita, mutta ne pitää pystyä sivuuttamaan. Yhdestä korvasta sisään, toisesta ulos. Faktaa on se että mitä paremmin menestyy sen enemmän näitä juttuja joutuu kestämään. Näistä ei saa lannistua vaan päinvastoin jatkaa entistä sinnikkäämmin kohti sitä omaa tavoitetta, ja koko ajan pitää selvä visio siitä mitä tekee, ja miksi.

(C) Eetu Sillanpää

Koskaan et ole tarpeeksi hyvä - Iloitse onnistumisista ja ole ylpeä, mutta älä ikinä ajattele että "nyt olen tarpeeksi hyvä", sillä tähän se kehitys loppuu. Yritä koko ajan tulla paremmaksi, aina on jotain mitä voi parantaa ja kehittää. Voittajat ovat ne jotka koko ajan yrittävät parantaa, viilaavat joka ikistä pientä yksityiskohtaa mahdollisimman hyväksi, eivätkä ikinä "tyydy". Jos saat jostain liikkeestä 8, se on super, iloitse siitä hetken, mutta älä jää siihen vaan mieti sitten seuraavaksi, että mitä voit tehdä jotta seuraavalla kerralla saat samasta liikkeestä  sen ysin!

Opi virheistäsi - Se mikä kehittää ja opettaa, ovat juuri ne virheet, ei ne voitot. Tottakai jos joku kisa menee pieleen se harmittaa todella paljon, ja pitääkin harmittaa, se on ihan luonnollista. Kuitenkin se mikä erottaa voittajat häviäjistä, on se kyky oppia näistä virheistä, analysoida ne tarkasti ja miettiä mitä mun pitää tehdä seuraavalla kerralla toisin jotta en taas mokaa? Vaikka tulisi kuinka monta huonoa kokemusta/virhettä peräkkäin on osattava sinnikkäästi jatkaa, eikä luovottaa. Voittajat ei ikinä luovuta, vaatii se sitten kuinka monta virheen toistoa tahansa. Aina kannattaa miettiä että se virhe on aina yksi askel lähempänä omaa tavoitetta, sinä opit virheestäsi, kehityt siitä, ja tulet paremmaksi.
(C) Heidi Järvi

Pitkä pinna- Hevosten kanssa työskenteleminen vaatii äärimmäisen pitkää pinnaa. Kun tunnet että olet pohjassa, sinun on pakko löytää keino vetää itsesi sieltä ylös, kestää se vaikka kuinka kauan. Monta kertaa joutuu sellaisen ongelman eteen joka tuntuu mahdottomalta. Tästä on vaan löydettävä joku keino ratkaista ongelma. Toistoja vaaditaan satoja tuhansia ennenkuin uusi liike on sisäistetty. Se tarkoittaa monen monta tuntia harjoitusta. Kehitys on kouluratsastuksessa usein todella hidasta, joten pitää vaan jaksaa työskennellä eteenpäin ja katsoa sitä kehitystä pitkillä aikaväleillä. Takapakkia tulee aina, se on ihan normaalia, eikä siitä saa lannistua. Yksi askel taakse, kaksi eteen.

Muita tärkeitä ominaisuuksia on kyky lukea hevosta. Kun hevosten kanssa työskennellään ja sitä hevosta halutaan kouluttaa, meidän on myös pakko osata lukea sitä hevosta, mitä se yrittää meille sanoa. Tähän kuuluu myös kyky keksiä erilaisia ratkaisuja ongelmiin. Yksi ja sama keino ei vaan toimi jokaiselle hevoselle koska hevoset ovat yksilöitä, ja niin ovat myös ratsastajat. Pitää olla niin paljon keinoja aina hihassa että sille hevoselle löytyy se oikea keino ratkaista ongelma.

Minä yritän koko ajan kehittää näitä ominaisuuksia ja joka päivä tulla hieman paremmaksi. Paljon on vielä tekemistä edessä, ja onneksi tässä hommassa ei tosiaan voi ikinä sanoa että olisi "valmis" vaan näitä asioita voi kehittää koko ajan, ja nämähän ovat ominaisuudet jotka ovat myös muussa elämässä todella tärkeät :)



10 kommentarer

  1. Tää oli ihan mainio motivaatioteksti! Näillä höyryillä on hyvä lähteä treenaamaan. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. kiva kuulla , toivottavasti treenit meni hyvin :)

      Radera
  2. Todella hyvin kirjoitettu!

    SvaraRadera
  3. Todella hyvin kirjoitettu!

    SvaraRadera
  4. Moikka! Mun hepalla on siis isot askeleet, joissa ei aina edes keventäminen onnistu. Harjotusravissa en osaa istua, mikä tietysti vaikuttaa myös hevoseen. Hevonen jännittyy, ja alkaa kaahottaa. Lisäksi heppa on todella herkkä suustaan, ja jos yhtään nyppäsee, viskaa saman tien päätään. Heppa on siis 8vuotias lv ori, joka on juossut muutamia startteja. Se on herkkä suusta, ja herkkä kyljestä. Yleensä pysyy hyvin avuilla, mutta ei uskalla rentouttaa itseään.
    Olisko sulla mitään vinkkiä, kuinka opetella istumaan harjotusravissa?
    Mitä harjoitteita olisi hyvä tehdä, että saan hevosen käyttämään takaosaansa?
    Miten saan hevosen rentoutumaan, ja laskemaan päätään?
    Mietin saa hevosen laukkaa koottua rauhallisemmaksi, ja enemmän kolmitahtiseksi?

    SvaraRadera
    Svar
    1. hei! Jos hevonen jännittyy siitä että istut harjoitusravissa, niin keventele kunnes saat hevosen käyttämään itseään paremmin jotta sinun on helpompi siellä istua. voit myös harjoitella niin että keventelet ja välillä istutkin 2-3 askelta alas satulaan, jonka jälkeen jatkat taas keventelyä, ja sit taas istut 3-4 askelta alas jne. ota apua valmentajalta joka voi auttaa sinua siellä paikan päällä :)

      Radera
    2. Kiivinkeistä! Heppa kun on sen 170cm, ja isot askeleet, kun taas itse olen 158cm, niin on tämmösellä "pikkutytöllä" istumista siellä ravissa, on kuitenkin sen verran kookkaat ja ilmavat askelet. Ylös ja eteen, niin kai sitä kaikki tavoittelee? ;)

      Radera
  5. Tosi hyvä postaus sophia!!:)

    SvaraRadera