Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

måndag 25 mars 2013

Pessoa-juoksutuksesta sekä lihashuollosta

Yritin ottaa vähän kuva Zebbestä kun jouksutin sen tänään ja olen selittänyt kuvien alle vähän noista remmeistä. Kaikista tärkeintä muistaa kun käyttää tämmösiä apuohjia että niiden tarkoitus on NÄYTTÄÄ hevoselle oikea asento eikä PAKOTTAA sitä siihen. Pointti on saada hevonen itse hakeutumaan oikeaan muotoon, jos sen väkisin sinne laittaa niin sitä ei ikinä saa rennoksi, ja sehän on koko homman idea. Sitten pitää myös muistaa toinen ääripää, liian löysälle laitetut apuohjat, ne tekee enemmän haittaa kun hyötyä jos ne roikkuu löysällä ja häiritsee hevosta ja hevonen silti kulkee pää taivaissa, eihän se voi ymmärtää mihin muotoon sen haluaa jos ei apuohjat sitä NÄYTÄ . Liian paljon näkee tuota jälkimpää vaihtoehtoa ja silloin voi kyllä mieluummin juoksuttaa ilman mitään apuohjia jos ei niitä osaa oikeen käyttää, sillä ne vaan häiritsee hevosta kun ne roikkuu siinä sivulla. Apu-ohjat voivat olla hyvä apuväline jos niitä osaa käyttää oikeen mutta voivat myös tehdä paljon haittaa jos ei niitä hallitse. Mun mielestä hevosesta näkee aika hyvin onko se tyytyväinen, ja sitä seuraamalla pääsee aika pitkälle. Zebbestä näkee tosi hyvin kuinka se rentoutuu pikkuhiljaa tuossa pessoassa kun aluksi se vähän haluaa kulkea pää ylhäällä mutta rentoutuu pikkuhiljaa ja lopussa se aina venyttää itseään todella hyvin ja on oikeen rennon ja tyytyväisen näköinen :)

(Pyydän anteeksi että kuvat ovat taas sekaisin, ne menee noin jostain syystäkun kännykän kautta latailee ne bloggeriin :/ )

 Superilo uutinen tänään oli kun hevosten "fysioterapeutti" kävi taas hieromassa hevoset ja antamassa akupunktioo että Zebben selkää ei ensimmäistä kertaa ikuisuuteen tarvinnut hoitaa koska se oli HYVÄ!!! miettikää mikä onni oli kuulla se! se on joka ikinen kerta ollut jumissa selkärangan molemmin puolin ja sillä ikään kuin "nousee" se selkäranka just satulan takaa ja se on aina hoidettu "alas"akupunktiolla, mutta nyt se oli suora ja normaali ilman mitään hoitoa ;) Zebbelle oli myös selvästi tullut ylälinjaan lihaksia tässä 4 viikon aikana ja se näytti paljon ryhdikkäämmältä kuin viimeksi.

Vähän jäätiin pohtimaan onko sillä oikeasti ollut joku masennus ruunauksen jälkeen, koska sillä oli kausi tuossa talvella kun se oli jotenkin masentuneen oloinen ja oli joka ikinen päivä ihan likainen koko naamasta ja kaulalta molemmin puolin, eli oli maannut omassa p*skassaan. Nyt se on pari viikkoa ollut ihan puhdas eikä yhtä ainutta keltaista länttiä ole näkynyt, näin puhdas se oli aina oriinakin. Ja se on myös ollut paljon iloisempi nyt viimeiset 2 viikkoa ja jotenkin pirteämpi. Tänäänkin se hörisi vieruskavereille tarhassa,mitä se ei ole tehnyt koko talven aikana.

Oli kuitenkin järkyttävä helpotus kuulla että sen selkä oli nyt kunnossa! Ja iso syy siihen voi olla juuri tuo pessoalla juoksuttaminen koska se niin hyvin venyttää Zebbeä ja saa sen liikkumaan rennosti.

Hiltonilla oli vasen lapa jumissa joten se hierottiin auki ja huomenna yritän vähän jumpata sitä vielä.

Meillä oli vähän omaa hauskaa Hiltonin kanssa kun odotettiin fysioterapeuttia :)


pusupoika <3 td="">


Tässä Zebbe juoksutuksen jälkeen,tässänäkee hyvin kuinka ylälinjan kaulalihakset on esillä ja alakaula rentona.


Zebbe tarhailee :)


Hilton ratsastuksen jälkeen


tarkistan aina että remmit ovat yhtä pitkät ennenkuin kiinnitän ne etujalkojen väliin.


Tässä pessoa on kiinnitetty sivulle, näin voi juoksuttaa jos haluaa opetella hevoselle korkeampaa muotoa mutta itse en oikeen tykkää tästä vaihtoehdosta,kun tuntuu että on vaikea saada selkä hyvin mukaan näin. 


Remmin voi laittaa niin korkealle/matalelle kuin haluaa,jos haluaa hevosen korkeampaan muotoon niiin laittaa remmin korkeammalle. Käytän Zebbelle sitä tosi matalana.


Tästä sitten kiinnitän remmit etujalkojen väliin ja liinan laitan aina kuolainrenkaasta ja vyöhön kiinni niin voin sillä säätää asetusta.

8 kommentarer

 1. Huomaan omastakin hepasta, että pitkä, mutta onneksi muuten aika leuto talvi, alkaa jo riittämään, jonkin tyyppistä masennusta on ollut aistittavissa hepoissa, mutta nyt aurinko on taas parina päivänä tuonut kevään ja monet hepat on ollut aika "säpsyjä" ja iloisia, omanikin.
  Kiitos tuosta pessoa-kirjoituksesta, ihan hyviä vinkkejä. Tuo systeemi vaikuttaa ihan toimivalle, joten taidan hankkia tuon systeemin = )

  Ypäjän kisoissa näkyy jo nimesi osallistujissa, joten kannustamaan tulen!
  Epäilen, että tunnistan kyllä teidät = )

  SvaraRadera
  Svar
  1. se on varmaan se aurinko auttanut paljon myös :) kyllähän sitä itsekin masentuu jos on vaan pimeetä koko ajan ja synkkää.. juu Ypäjälle olis tarkoitus lähteä pe-la, ajattelin vielä miettiä huomiseen asti kun Cia pääsee kuvaamaan mua ja Zebbeä niin voin ratsastaa vähän ohjelmanpätkiä ja katsoa kuinka tyhmältä näyttää ;P ei mutta jokatapauksessahan me tarvitaan vaan niitä ratoja alle vaikkei kaikki ihan 100% vielä sujuisikaan :)

   Radera
 2. Todella mielenkiintoinen tuo pessoa-systeemi. Olisin halunnut sen omalleni hommata, mutta se ei välitä oikein liinassa juoksuttamisesta :D Kertoisitko lisää erilaisia harjoituksia mitä hevosillasi teet, niin selästä kuin maastakin käsin. Mitä kaikkea Sinun mielestäsi hevosella olisi hyvä tehdä alkuverkoissa jotta sen saa liikkumaan "rehellisesti"?

  SvaraRadera
 3. Osaatko sanoa, kuinka pienelle tuon pessoan saisi säädettyä? Haluaisin hommata pessoan omalleni, mutta ponilla on korkeutta 127cm eli tulee äkkiä ostettua vain todetakseni sen olevan aivan liian iso lyhimmilleenkin säädettynä. Nimimerkillä en ole löytänyt tarpeeksi lyhyitä sivuohjiakaan, vaan juoksutan kumppareilla (jotka onneksi toimivat halutulla tavalla!)

  SvaraRadera
 4. Moikka,
  mistä olet ostanut tämän pessoan? Kun itse olen etsinyt kauan samanlaista, mutta haluaisin sen "aidon" juoksutuspessoan.. kun kestää paremmin. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hollannista olen ostanut, nyt en ikävä kyllä muista että mistä kaupasta :/

   Radera
 5. Katso Zebben ilmettä, erityisesti silmissä, tarhassa verrattuna juoksutuskuviin. Ekassa juoksutuskuvassa ahdistunut ilme. Tarhassa ilme on kirkas ja pirteä.

  SvaraRadera