Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

tisdag 10 mars 2015

Hiltonin ja minun tarina

Hiltonista pieni throwback, olinkin aloittanut tämän postauksen kirjoittamisen jo parisen kk:ta sitten mutta en ikinä saanut sitä päätökseen :)

Olenkin varmaan meidän tarinan kertonut jo parisen kertaa mutta aina tulee uusia lukijoita joten voin sen vetästä uudestaan:

Eli Hiltonista löysin sattumalta videon juhannuksena -11 ja heti se jäi mieleeni. En ollut ostamassa toista hevosta tai mitään, huvikseni selailin vaan myyntisivustoja. Noh tämä iso musta komistus jäi sitten niin pahasti päähäni että oli pakko lähteä Ruotsiin sitä katsomaan. Se asui vielä kasvattajansa luona isolla ihanalla kartanolla missä se oli saanut kasvaa ja kehittyä rauhassa ( Hilton oli silloin siis 5 vuotias).

Koeratsastin sen ja tykästyin heti :) ja niinpä Hiltson muutti sitten Suomeen minun luokseni. Alku oli tosi hankalaa, se ei koko alkuajan liikkunut oikeen mihinkään, lähti peruuttamaan tai nousi pystyyn kun laittoi pohkeet kiinni. Eipä uskoisi että Hilton on sellaista tehnyt :P Syy on varmaan osittain ollut sen irtopala vasemmassa takajalassa joka sitten leikattiin pois talvella11-12. Pitkän sairasloman jälkeen sain sitten aloittaa Hiltonin kanssa ihan nollasta. Ekat kisat kisattiin toukokuussa -12, tulos oli muistaakseni jotain 54% alue- helppo A-luokasta, kun Hilton kiemurteli,oli vino, eikä liikkunut mihinkään :D Pikkuhiljaa siinä sitten sinniteltiin ja jatkettiin treenejä ja pikkuhiljaa, tai aika äkkiä, tuloksetkin lähtivät nousemaan, vaikkakin kisattiin helppo B ja helppo A-tasolla.

Hiltonin kanssa saa kaikki asiat tehdä tosi maltilla, sillä se on tosi iso, ja hidas, ja se vaatii aikaa että sellainen hevonen saa ne voimat mitä se tarvitsee jotta jaksaa suorittaa asioita. Olen kuitenkin ihan supertyytyväinen että ollaan näinkin pitkälle päästy jo, Hilton on vasta 9-vuotias ja aloitettiin varsinainen treeni sen kanssa vasta 6-vuotiaana.

Hiltonin kanssa pääpaino on aina ollut siinä että se pitää saada suoraksi ( se on luonnostaan todella vino, heittää oikean lavan ulos ja vasemman takajalan ulos), nopeaksi takaa, ja kantamaan itsensä oikealla tavalla. Se myös helposti menee liian lyhyeksi edestä, joten sen kanssa pitää todellakin ajatella että sen kokoaa takaa ja päästää edestä pidemmäksi. Hiltonille on toisaalta ollut helppoa oppia uusia asioita, sillä se niin haluaa miellyttää. Muistan kuitenkin että vaihtojen opettaminen oli ihan pirun vaikeeta ja siinähän meni varmaan vuosi ennen kuin niistä tuli ihan varmoja :D nyt ne sitten sujuu kuin kello :P Sama juttu on piruettejen kanssa, tuntuu että ne ovat nyt todella haastavat mutta uskon että sekin juttu sitten yhtäkkiä vaan "loksahtaa" kohdilleen.

Hilton on kyllä opettanut minulle sen kuinka tärkeää että on hevonen jolla on järkevä pää, hevonen joka haluaa tehdä parhaansa ja oikeasti yrittää. Aina ei se fysiikka ja liike ole se tärkein. Hilton on todella suurisydäminen nallekarhu ja iso persoona johon kukaan ei voi olla tykästymättä, se vaan hurmaa kaikki ;)

Nyt olen kyllä niin innoissani että ollaan päästy tähän pisteeseen missä tänään ollaan, ja toivon että saadaan tässä vielä vähän viilattua näitä jotain juttuja jotta päästään kisaamaan isojen poikien luokissa ja saatais jättää ne va B-luokat taaksemme. Tätä kautta odotan erittäin innolla Hiltonin kanssa!


Tältä Hilton näytti kun näin sen ekan kerran Ruotsissa, heinäkuu 2011, kasvattajansa kanssa

Hilton talvi 11/12 (ennen leikkausta)

Hilton elämänsä ihka ensimmäisissä kisoissa, harjoituskisat Kurikassa toukokuu 2012 (olisko ollut luokkana joku helppo B)

Hilton Tampereella, kansalliset kisat, kesä 2012

Talven 12-13 kun Hilton kääntyi 7-vuotiaaksi heppa teki tosi ison kehitysaskeleen eteenpäin. Se selvästi löysi vähän enemmän omaa tasapainoa ja lihasta rupesi tulemaan oikeisiin paikkoihin ja tässä rupesin näkemään välähdyksiä siitä hevosesta mitä tiesin että siitä vielä joskus voi tulla :)

Alkukevät -14, Hiltonille on maltillisesti ja rauhassa kasvatettu voimaa ja kuntoa, 8-vuotis kausi kisattiin aika maltillisesti, usein voittaen tai sijoittuen va B-tasolla :)


Tämän talven 14-15 aikana ollaan saatu tosi paljon apua kokoamisasteeseen ja Hilton rupeaa löytämään ne takajalat ja tajuamaan miten niitä käyttää ;) Liike on muuttunut sen mukana ja nyt sitten toivotaan että päästään tänä kautena vihdoin pois Va B-luokista ja kohti vaikeimpia luokkia! :)

17 kommentarer

 1. Olipa mielenkiintoinen! :-) Kyllä on ihan kuin eri hevonen nyt kuin silloin Ruotsissa. Juuri tää kehitys ja sen näkeminen on kouluratsastuksessa ihan parasta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiva että tykkäsit :) Hilton on kyllä tehnyt valtavav muodonmuutoksen,sitä on niin kiva seurata miten se kehittyy :)

   Radera
 2. Se näytti ihan pikkuselta noissa alkupään kuvissa! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eikö :D kyllä ne lihakset ja ryhti tekee paljon ;)

   Radera
 3. Teet kyllä hyvää ja pitkäjänteistä työtä hevostesi kanssa ottaen kärsivällisesti opikseen aina aikaisemmin tehdyistä virheistä, se on aika tärkeä piirre, jos haluaa hyväksi hevosten kanssa! Hiltonin muutos on aika huikea!

  SvaraRadera
  Svar
  1. kiitos :) joo eihän tässä hommassa kukaan täydellinen ole, mutta aina voi yrittää tulla paremmaksi ja oppia kaikesta jotain :)

   Radera
 4. Saako teistä editoida jonkinnäköisen videon? Olisi mielenkiintoa, mutta ajattelin kysyä, että haluatko? :)

  SvaraRadera
 5. Mitä Hiltonissa oli mihin tykästyit? Ajattelin vaan kun se on ymmärtääkseni aika erillainen kuin Zebbe joka selvästi on sun ihanneheppa??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hyvä kysymys :) ja itse asiassa juuri sen takia että se on niin erilainen kuin Zebbe! Hiltonilla on ne jutut kohdillaan mitä Zebbellä taas on vaikeaa, eli minulle ratsastajana erinomainen tilanne kun pääsee niin erilaisten hevosten kanssa työskentelemään joka päivä, siinä oppii! Zebben heikkoudet on aina ollut se että se ei ole tarpeeksi pehmeä, lennokas ja elastinen, mutta se on nopea, hyvä takaosastaan ja kokoaa tosi helposti. Hiltonin hyvä puolet on juuri se sen pehmeys ja elastisuus, sen on tosi helppo taipua, mennä sivulle, ja sen liikkeissä on tosi paljon joustoa. Hiltonin vaikeudet ovatkin sitten enemmän sen pitkäselkäisyys, hitaat takajalat ja välillä laiskuus. Zebbe taas on liian kuuma. Eli pääsen molemmissa hevosissa parantamaan ihan eri asioita ja toisaalta pääsen harjoittelemaan helppoja asioita molempien kanssa mitkä ovat ihan erilaiset. Erittäin hyvä yhdistelmä minulle :)

   Radera
 6. Hilton on kyllä aivan upea ja kehitys on ollut todella hienoa! Hilton on päiväuni <3 Tosi upea! Jännä odottaa kisakautta, että millaisiin tuloksiin pääsette!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hilton kiittää ;) joo katsotaan nyt, onhan se aika iso harpaus siirtyä va b:stä va A:han ja PSG:n mutta jostain on aloitettava :) alkukausi menee varmaan rutiineja hakemassa taas uudelle tasolle :)

   Radera
 7. Hilton on kyllä niin unelmahevonen!

  SvaraRadera
 8. Upea, ihana Hilton! Kehitys on ollut aivan huikeaa ja se on osoitus siitä että osaat todella hyvin kouluttaa ja ratsastaa hevosiasi! Näitä sinun postauksiasi on niin kiva lukea kun voi yrittää itsekin poimia sieltä asioita omaakin treeniä koskien :)

  Miten olet suoristanut Hiltonia? Millä liikkeillä ja harjoituksilla? Mulla on samanlainen suokkitamma, se helposti heittää takaosan sisään ja karkaa lapojen kanssa ja sen seurauksena se sitten jännittyy ja lyhenee edestä... No,saa kuski ainakin ratsastaa sata lasissa :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos paljon, kiva kuulla :) Se mikä mun mielestä on tosi tärkeää kun on vino hevonen ( tai kaikki hevosethan on vähemmän tai enemmän vinoja), on että ei lähde siihen mukaan vaan pyrkii koko ajan siihen että istuu mahdollisimman suorassa itse. Helpostihan hevonen heittää ratsastajankin vähän vinoon asentoon mutta tässä pitää itse olla skarppina että istuu kuitenkin ihan suorassa. Minä jumppaan aina Hiltonia sitten vähän "toiseen suuntaan", eli kun se on vino heittämällä takaosan vas ja oikean lavan ulos, ratsastan paljon oikeaa sulkua missä takaosan pitää mennä oikealle ja sen pitää taipua oikean lavan ja oikean pohkeen ympäri. Tätä voi tehdä loivemmin ja jyrkemmin, ja sitten pitää aina vähän ajatella loivaa asetusta siihen oikeaan sulkuun jotta hevonen pysyy suorana. :)

   Radera
  2. Kiitos todella paljon! Pitääkin kokeilla tuota sulkutaivutusta. Ja hyvä kun mainitsit tuosta suorana istumisesta, pitääpä kiinnittää siihen paljon huomiota ensi kertaa ajatellen! Kiitos neuvoista ihan miljoonapaljon! :)

   Radera
 9. Meinasin sanoa ensin että PikkuTotilas, mutta kyllä taitaa joutua sanomaan että IsoTotilas! ;) On sen verran massamake! :)

  SvaraRadera