Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

fredag 6 mars 2015

Kohti kisakautta!


Talven treenit rupeaa pian olemaan pulkassa ja pikkuhiljaa saakin treeneissä keskittyä enemmän ja enemmän ohjelmien harjoituksiin. Ajattelin kertoa vähän miten minä jaksotan treenit , ja muut asiat, jotta  kisakausi sujuisi mahdollisimman hyvin.Kun kisat loppuu syksyllä pidän yleensä ainakin pari viikkoa kevyempää treeniä, paljon maastoilua ja "hauskaa ratsastusta" ilman mitään paineita. Tekee hyvää sekä hevoselle että ratsastajalle ;) Sitten alkaakin yleensä perusasioiden työskentely. Vaikka kisaisikin GP-tasolla niin uskallan melkein sanoa että ongelmia perusratsastuksessa on jokaisella ratsukolla. Aina on jotain perusjuttuja mitä voisi parantaa; jokainen hevonen (ja ratsastaja) on johonkin suuntaan vino, eli suoruutta pitää silloin treenata, ehkä hevonen on liian hidas pohkeelle, tai liian vahva kädelle, jne.

Ahvenanmaa -14
Perusasiat ovat kaiken pohja ja perusta joten niihin ei voi ikinä pistää liian paljon aikaa. Perusasioiden lisäksi kannattaa talven aikana katsoa hevosen lihaksisto kunnolla läpi, sekä kunto, ja katsoa tarvitaanko siinä mitään muutoksia. Hevonen on myös hyvä käyttää eläinlääkärillä joka tarkastaa koko hevosen läpi. Kilpahevoset ovat eliitti-urheilijoita ja tarvitsevat huoltoa säännöllisin aikavälein (minun hevoseni esimerkiksi hierotaan kerran kuukaudessa ja käytän ne eläinlääkärillä tarkastuksessa 1-2 krt vuodessa missä ne taivutetaan ja katsotaan läpi.) Enkä usko että ihan muillekin harrastehevosille tekisi haittaa että eläinlääkäri tarkistaisi ne läpi ainakin kerran vuodessa :) siinä voi säästyä paljolta vaivalta jos joku ongelma huomataan ajoissa ja ehditään hoitaa ennen kuin ehtii mennä pahemmaksi.

Yleensä talven aikana on tarkoitus nostaa hevosen tasoa myös pykälää ylöspäin. Niinkuin esimerkiksi tänä talvena ollaan yritetty nostaa Hilton va B-tasolta PSG-tasolle. Eli uusia asioita opetetaan. Zebbelle ollaan opetettu GP-liikkeitä, GP-tasolle nousu ei kuitenkaan ole ihan yhden talven homma, jos sen haluaa kunnolla tehdä, hevosta kuunnellen, mutta kuitenkin sinnepäin ollaan menossa ja näitä asioita ei sitten kisakaudella hirveesti voi hiota kun kisataan alemmalla tasolla.
Finnderby CDI*** -14

Nyt kun kisakauden alkuun on reilu kuukausi aikaa, onkin korkea aika taas hakea SRL:n materiaalisalkusta kouluohjelmat esille ja harjoitella niistä ohjelmista mitä meinaa kisata niitä ohjelmanpätkiä. Jos nämä aloittaa ajoissa ja oikeasti panostaa tähän niin lupaan että se myös auttaa siellä kisoissakin sitten :)

Ehtii rauhassa harjoitella ja kokeilla eri tapoja ratsastaa liikkeet jotta saisi ne toimimaan mahdollisimman hyvin. Esim tempo, taivutus, missä vaiheessa puolipidätteet, jne. Ohjelmien ratsastus on niin erilaista kun kaikki tulee niin äkkiä peräkkäin ja hevosen täytyy olla tosi hyvin avuilla, joten tätä kannatta harjoitella myös kotona.

Sitten toki ennen ensimmäistä kisaa pitää taas osata valmistella optimaalisesti jotta hevonen olisi mahdollisimman hyvä itse kisapäivänä. Näitäkin kannattaa testata kotona, onko hevonen paras vapaapäivän jälkeen, maastopäivän jälkeen, tai kovan treenin jälkeen? Ja sen mukaan sitten ajoittaa treenit ennen itse kisojakin.

Näitten treenijuttujen lisäksi pitää toki muistaa maksaa kaikki kilpailuluvat ajoissa, eli hevosen vuosimaksu, oma lisenssi, ja tarkistaa että rokotukset ovat voimassa. Jos hevonen stressaa esimerkiksi kuljetusta se kannattaa totuttaa se siihen taas ennen niitä ensimmäisiä kisoja ja käydä vaikka lähimaneeseilla treenaamassa jotta kuljetuksiin saadaan taas rutiinia. Hilton on esimerkiksi sellainen että se vähän jännittyy kuljetuksesta jos ei ole hetkeen käynyt missään, niin nyt on ollut hyvä sitä kuljettaa ettei sitten tule liikaa jännittävää kun lähdetään kisoihin.

Itse odotan kyllä todella innolla että pääsen taas kisaamaan, on se kisakausi vaan niin ihanaa aikaa ;)

6 kommentarer

 1. Onko sulla samshieldin shadowmatt kypärä?

  SvaraRadera
  Svar
  1. on joo, tossa ekassa kuvassa Hiltonin kanssa :)

   Radera
 2. Hyvä postaus :) rohkenen kuitenkin olla hieman eri mieltä vuositarkastuksesta. Jos hevonen on melko edullinen harrastehevonen, niitä on useampi, ne ovat perusterveitä ja lähimmälle klinikalle on 300km, mielestäni on rahantuhlausta ruveta laukottamaan vuosittain eläinlääkärin tarkastuksessa. On eri asia, kun sinulla on kilpahevosia, arvostan kun hoidatat niitä noin hyvin :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saa olla eri mieltä :) ja ymmärrän hyvin pointtisi, en minäkään ehkä veisi jos olisi esim 10 ratsastuskoulun hevosta, joka vuosi klinikalle jos on noin pitkä matka, jos ne vaikuttavat terveiltä. Rokotuksien yhteydessähän voi hyvin pyytää ell katsomaan hevoset läpi kotitallilla esimerkiksi :)

   Radera
 3. Sulla on ihanan positiivinen asenne koko hommaan ja on tosi kiva nähä, miten osaat olla sopivasti rento, vaikka samalla tähtäätkin korkeelle. Onnee seuraavalle kisakaudelle!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos paljon, sitä tarvitaan :)

   Radera