Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

måndag 23 mars 2015

Kyran klinikkaKyraa on kyllä niin ihana kuunnella, tuntui että klinikka oli ohi ihan liian nopeasti. Hän osaa niin hyvin selittää asiat niin että tyhmäkin ne tajuaa :P Hän myös uskaltaa sanoa asiat täysin rehellisesti eikä kaunista mitään, mikä on mielestäni todella tärkeä piirre valmentajassa. Eihän sitä voi lähteä parantamaan jos ei valmentaja uskalla rehellisesti sanoa, mitä pitää parantaa.

Nuori hevonen (vas), ja kokeneempi hevonen (oik) ja kokoamisasteen ero.Klinikan aihe oli "nuoren hevosen kouluttaminen GP-tasolle" ja nähtiin eri hevosia ja ratsastajia eri koulutusvaiheissa, eri ongelmien kanssa, joita sitten Kyra lähti työstämään. Mielestäni Kyra toi hyvin esille sen kuinka tärkeää perusasiat ovat. Te jotka olette mun blogia pidempään lukenut tietää kuinka paljon minäkin aina työskentelen perusjuttujen kanssa. Ei sillä ole merkitystä oletko helppo C- tai GP-tasoinen, perusasiat ovat aina ihan yhtä tärkeät, ja vaikeat. Tuntuu melkeen että ne menee vaikeammaksi mitä korkeammalle mennään. Joten jos joku luulee että sitten kun kisataan GP-tasolla, harjoitellaan vaan "temppuja", ja unohdetaan perusjutut koska ne ollaan opeteltu jo aikaisemmin, olette täysin väärässä. Jokaisen liikkeen sisällä pitää muistaa ne perusasiat, hevosen on oltava suora, tasapainossa, kantaa itsensä, ylläpitää tahti, jne.

Kyra aloitti selittämällä että kokoaminen on asia joka alkaa jo heti ensimmäisestä kerrasta kun ratsastaja nousee hevosen selkään. Onhan se aika päivänselvää että ratsastajan paino "häiritsee" hevosen luonnollista tasapainoa, siksi meidän työ on korjata se tasapaino taas oikeaksi jotta hevonen voi liikkua ratsastaja selässä hyvässä tasapainossa. Kokoamisastehan on toki eri riippuen millä koulutustasolla hevonen on. Mitä enemmän painoa hevonen ottaa takajaloilleen ja mitä enemmän etuosa nousee, sen korkeampi on kokoamisaste.


Kyra myös havainnollisit kokoamisen hyvin; Kokoaminen ei tapahtu vaan jaloissa, vaan hevosen koko vartalossa, kun hevosen selkä pyöristyy, vatsalihakset supistuu, hevosen kylkiluut ovat kuin jousi. Hän myös painotti sitä että jotkut hevoset kokoavat helpommin edestä ja toiset helpommin takaa. Aika hyvä ajattelutapa kyllä tuo että kokoaminen ei vaan tarkoita sitä että otetaan takajalat alle, vaan myös sitä että halutaan etuosan nousevan! Voidaan vaikuttaa pohkeen paikalla halutaanko nostaa etuosaa tai saada takaosaa enemmän alle, edessä oleva pohje kokoaa enemmän edestä kuin taaempana oleva pohje.

Kuolaintukea ja ohjien käyttöä Kyra selitti niin, että hän haluaa ratsastajan käden olevan tosi pehmeä, ja tuntuman on oltava enemmänkin niin että ratsastajalla on "hevonen kyynärpäässä". Näinhän ajattelemalla ratsastaja pääsee vaikuttamaan myös istunnalla. Itse olen nyt yrittänyt paljon ajatella tätä, ja sitä että kädet pidetään hiljaa!

Tässä ratsukossa huomasi ison eron kun ratsastja joutui
 pitämään ohjat kauhukahvan läpi ja käsi vakaana
Kyra teki yhdelle ryhmälle aika hyvän harjoituksen, millä saadaan vakaampi käsi, ja hän myös halusi näyttää kuinka paljon kaikki ratsastajat oikeasti ratsastavat kädellä. Ohjat piti siis laittaa kauhukahvan läpi (joka on etukaaressa kiinni) ja sitten kädet piti levittää niin paljon kuin kahva antoi. Ei saanut vetää taaksepäin vaan tässä antaa hevoselle sen "tunnelin" missä sen pitää liikkua, eli ohjat ja pohkeet ovat se tunneli.

Kyra selitti että se "tunneli" mikä annetaan hevoselle on
ikään kuin kevyt pakkopaita missä hevosen pitää rentoutua :P
Toiselle ratsastajalle Kyra sitten kiinnitti jalustinhihnan satulavyön vastinhihnaan kiinni, jotta pohje pysyisi paremmin paikalla, ja varsinkin jotta pohje ei voi mennä liian taakse.  Hän painotti paljon sitä että monet ratsastajat yrittävät paljon vaan ratsastaa takajalkoja alle, ilman että yrittää nostaa etuosaa, lopputulos on tässä että hevosen etuosa laskee entistä enemmän kun takaosa tulee "liikaa" alle.

Kyra piti myös tosi tärkeänä sitä että hevosen raamia pitää usein muutttaa, eli ei saa ratsastaa samassa muodossa koko ajan. Hän selitti tässäkin asian hyvin: Samoin kun ovea pitää aukasta ja laittaa kiinni ettei se ruostu kiinni, niin samalla tavalla hevosenkin kroppaa pitää jumpata eri muodoissa.

Toinen "uusi" juttu oli se että Kyra halusi välillä että myödätään ulko-ohjalla, esim jos hevonen on vino, ja myös laukkapirueteissa. Tämän olen itsekin oppinut ja onhan se päivänselvää että pitää olla tuntumaa sisäohjalla jotta voit kääntää hevoseta piruetissa! Pitää vaan uskaltaa välillä päästää se ulko-ohjakin. Tavoitteenahan on että molemmilla ohjilla olisi sama tuntuma.

Kyra ja Maarit
Itse sorrun kyllä usein siihen että haluan (varsinkin kaarteissa) enemmän tuntumaa ulko-ohjalle ja yleensä jopa myötään sisä-ohjalla kun käännän. Syy tähän on ihan se että haluan että hevoset oppivat kääntämään paino takaosallaan ja kantamalla itseään. Jos siinä kaarteessa ratsastaja jäisi kiinni sisäohjaan, on erittäin tavallinen virhe että hevonen lähtee nojamaan sisäohjaan eikä kanna itseään. Mutta toki sitten kun hevonen on oppinut kantamaan itseään tässä, pitäisi ratsastajan taas uskaltaa ottaa enemmän tukea molempiin ohjiin myös kaarteissa.


Viimeisen ratsukon kanssa Kyra näyttikin eri ohjasotteita kankien kanssa, riippuen minkälaisen vaikutuksen haluaa. Kankikuolainhan vetää päätä alas, ja nivel vetää sitä enemmän ylös, näin yksinkertaistettuna. Joten jos on hevonen joka helposti menee luotiviivan taakse, voi olla parempi pitää sellaista ohjasotetta missä kankiohja ei kiristy jos ratsastaja esim. tekee nostavan ohjasotteen.

Tässä näkee miten jalustinhihna kiinnitettiin
Yritin kyllä kirjoitella musitiinpanoja mutta huomasin sitten että siinä meni niin paljon ohi kun piti kirjoittaa ja kuunnella samaan aikaan, etten sitten ihan koko ajan viitsinyt kirjoitella. Kyrahan ei mitään uutta tuonut esille, vaan halusi korostaa sitä että ratsastus on oikeastaan aika yksinkertaista, ja sitä että perusasiat ovat kaikilla tasoilla se tärkein asia mihin on kiinnitettävä huomiota.

Kyra myös selitti että meillä ratsastajilla pitää olla eri "reseptejä kakun tekoon", esim GP-ohjelmassa meidän pitää osata sekoittaa aineksia eri tavoilla eri liikkeissä, esim passagessa ja lisätyssä ravissa, siihen valmisteluun tarvitaan hieman eri reseptejä, jotka pitää pystyä sekoittamaan tosi lyhyeessä ajassa, yleensä meillä on vaan se pari askelta aikaa sekoittaa ainekset yhteen ennen kuin lähdetään liikettä suorittamaan. Tällähän hän tarkoittaa valmisteluja,ja että riippuen mihin valmistellaan, pitää valmistelu tehdä hieman eri tavalla, kuitenkin käyttämällä niitä samoja aineksia ( ratsastajan avut).
 8-vuotias Floresco Sil oli ihan mielettömän laadukas!Toivon itse että pystyn näitä Kyran oppeja ja tapoja selittää asioita, käyttää omassa valmentamisessa, ja yritän myös ajatella asioita vähän eri tavalla. Siitähän tässä on kyse, että saadaan vähän eri lähestymistapoja ja pystytään ajattelemaan asioita hieman eri tavalla, näin saattaakin löytyä paremmin ratkaisuja. Pitää uskaltaa kokeilla uusia asioita jos haluaa muutoksia. Kyrakin sanoi että kaikkea pitää kokeilla ennen kuin sanoo toimiiko se vai ei. Ethän sä voi sanoa toimiiko joku tietty asia jos et ole sitä kokeillut. Pitää osata olla avoin uusille lähestymistavoille ja ainahan jotain yleensä voi oppia ja käyttää sitten omassa treenissä :)

Tätä sessiota oli erittäin mielenkiintoista seurata :)
10 kommentarer

 1. Iso kiitos!!!

  SvaraRadera
 2. Kyllä, iso kiitos tästä postauksesta, kun itse en päässyt paikanpäälle, vaikka kovasti yritinkin. :) Oli todella mielenkiintoista luettavaa!

  SvaraRadera
 3. Kiitos hyvästä referaatista. Kyran taito esittää asiat on ihan uskomaton, mutta johan niistäkin on netissä saatu erikoisia tulikintoja, esim. tuosta ulko-ohjan "poisheittämisestä" -> argh!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Onko se sulta pois jos Kyra suosittelee ratsastamaan kahdella ohjalla, molemmissa yhtä kevyt tuntuma? Kannattaa itse mennä paikalle niin ei tarvitse arvailla kenen referaatti on lähinnä oikeaa tulkintaa.

   Radera
  2. On Kyra aiemmillakin klinikoilla korostanut kahta ohjaa, enkä tarkoittanut nyt paikalla olijoiden referaatteja arvostella, vaan sitä, miten asiasta on väännetty nimenomaan paikalla olematta, jonkun referaatista netissä ihan todella erikoisia tulkintoja. Minua siis nimenomaan ärsyttää se, että referaattien perusteella joku yrittää ymmärtää asiaa ja sitten tulkkaa sen ihan päin hongikkoa. En siis tässä arvostellut ketään paikallaollutta asiasta kirjoittajaa. Anonyymi vetää nyt vaan henkeä..

   Radera
 4. Kyllä Kyra sanoi että ulko-ohjan tuki voidaan semmoisenaan unohtaa. Tuki kahdella ohjalla.
  Kyra myös toisti että hevosen tulee liikkua edestä kevyenä luotiviivalla tai sen edessä, ei ldr muodossa edes silloin kun muotoa vaihdellaan.

  SvaraRadera
 5. Superhyvä postaus!😊

  SvaraRadera
 6. Oikein hyvä postaus :-)

  SvaraRadera