Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

onsdag 23 maj 2012

eri hevonen kisoissa?

 1. Ihan eri aiheesta mutta olisi kiva, jos ehtisit vastailemaan jossain välissä! :)

  Eli ongelmani on, että hevonen menee kisoissa ja radalla ihan lukkoon. Hevonen ei ole radalla oma itsensä ollenkaan. Hevonen hiipii ja on todella laiska ja kuuro kaikille avuille.

  Kokeiltu lisätä ruokintaan piristäviä (mutta tietenkin sallittuja) aineita ennen kisoja ja kannuksiakin kokeiltu monenlaisia. En usko, että itse jännittäisin ja puristaisin satulassa niin, että hevonen siksi hidastaisi.

  Todella lamauttavaa, kun hevonen kotitreeneissä herkkä, notkea ja pirteä. Radalla kummallinen liimatassu..Tuntuu ihan, että treenit menevät hukkaan, kun ei toimi normaaleilla "käyttöohjeilla" kisoissa :(
  SvaraRadera
 2. Mulla ihan sama ongelma! Hevonen on NIIN helppo ratsastaa kotona ja vielä verkassakin että voisin kerätä ohjat vaikka yhteen käteen ja laittaa silmät kiinni. Mutta radalla.. huoh. Hevonen lukittautuu kaula rullalle ja käyttäytyy kuin edellä mainittu hevonen. Ei venytä kaulaansa edes vaikka antaisi pitkät ohjat. On vaan täysin kuuro liimatassu. Oon koittanut verkata vähän, paljon, muualla, antaa enemmän rehua, vaihtanut kannuksia mallista toiseen, vetänyt laukkaspurtteja just ennen radalle menoa, jopa portille saakka.. Mikään ei tunnu auttavan. Myynti tätiratsuksi ehkä..

  Minulla oli kerran tämmöinen hevonen, Daddy Cool,jos joku sen muistaa :) upea hevonen joka aina oli hyvä treeneissä sekä kisoissa verkassa mutta auta armias kun pääsin valkoisten aitojen sisäpuolelle, niin se ikäänkuin jätti takaosansa radan ulkopuolelle ;) itse uskon kuitenkin että kyse on 90% tapauksista ratsastajasta, eli ratsastaja alitajuisesti jännittyy radalla tai ratsastaa eri tavalla kun liikkeet tulevat peräkkäin ja tuomarit katsovat, hevonen hämmästyy ja "jumiutuu". Itse yritin verkassa saada Dadden mahdollisimman hyvin pohkeen eteen ja nopeaksi jalalle, vähän "sähköiseksi", tekemällä paljon siirtymisiä ja itse istumaan takaosan päällä. Se että menee lujaa eteen ei auta mitään jos hevonen on pohkeen takana, vaan silloin on kyse puutteellisesta kokoamisesta ja siitä että hevonen ei ole tarpeeksi nopea ratsastajan avuille. Eli yrittäisin kotona opettaa hevosen nopeaksi jalallle, ratsastamalla ILMAN raippaa sillä sekin voi olla osasyy siihen että hevonen hyytyy radalla, ja tekemällä paljon ohjelmaharjoituksia kotona! Myös miettimään tarkasti miten itse ratsastaa kotona, verkassa ja radalla. 
   Toivottavasti tästä oli jotain apua :) 

6 kommentarer

 1. Sophian kanssa olen samaa mieltä, ei hevonen niistä aidoista loputtomiin spennaa, vaan ratsastaja. Minä änkäisin kisoihin ennen radan purkua ratsastamaan aitojen sisäpuolelle ihan normi ratsastusta, tekisin radan pätkiä välissä, kiertäisin rataharjoituksia, joissa ratsastaa raipan kanssa (ja kotona tosiaan ilman raippaa!) ratsastaisin valmentajan kanssa ratoja "aitojen sisällä" eli tekisin kilpailuolosuhteet kotivalmennuksiin jne.

  Minulla meni pari vuotta kisoja kiertäessä, ennen kuin hevonen pääsi pahimmasta jännityksestä(juurikin kuuro pohkeelle) mutta kovasti auttoi myös oman ratarutiinin kasvattaminen- muillakin kuin omalla hevosella! Olen aina ratsastanut aika paljon ratoja (ratsastuskoulussamme ratsastettiin joka syys- ja kevätkauden päätteeksi aina kouluradat arvosteluin + kilpailtiin seuramestaruuskia tms. kissanristiäisiä) ja se on auttanut omaa ratojen ratsastusta paljon.

  SvaraRadera
 2. Pitää vielä kokeilla noita rataharjoituksia ja vaikka ihan seurakisoja ulkopuolisena raipan kanssa. Mä olen siis toi toinen joka ihmetteli tätä hyytymistä ääneen ja unohdin sanoa että mun hevosta on kahteen kertaan koittanut myös nimekäs ammattiratsastaja (=valmentajani) eikä hevonen ollut hänellä yhtään parempi siellä radalla. Mielenkiintoiseksi asian tekee se että hevonen toimi minulla siellä radalla kolme vuotta mutta nyt ei enää vaikka mitään erikoista ei ole koskaan siellä sattunut.. Mutta jos vielä tämän kauden kokeilis kaikkea. Ja jos ei vieläkään niin taidan olla valmis luovuttamaan. Ellei sophia halua kokeilla? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. mun mielestä jo se että hevonen on aikaisemmin toiminut viittaa siihen että jotain on sen jälkeen tapahtunut? esim se että ratsastaja on tietämättä "jarruttanut" hevosta radalla ja hevonen tottunut siihen ja sen takia tekee sen myös uuden ratsastajan kanssa. Tätä ei saa ehkä kerralla opetettua pois,pitää vaan olla malttia ja mun mielestä ainakin kaikista tärkeintä että osaa analysoida itseään ja omaa ratsastustaan, koska se on tosiaan 9 tapauksessa 10:stä ratsastajan "vika", hevonen yleensä reagoi ratsastajaansa. Tottakai näin ei aina ole tapaus, mutta kun tiedän itse kokemuksesta kun kilpailin Daddy Coolilla että se oli kyllä minusta kiinni että se hyytyi radalla. Ei ollut tehnyt sitä ruotsissa mistä sen ostin eikä aluksi kun sillä aloitin kilpailemisen vaan se tuli pikkuhiljaa ja johtui siitä että minä alitajuisesti jännitin ja sain hevosen jarruttamaan. Dadde ehti olla minulla 5 vuotta ja viimeiset vuodet sain sen taas liikkumaan radalla, kun tajusin että itsestäni on kyse ja tosiaan kokeilin miljooonaa eri konstia millä saisin sen liikkumaan, paras idea oli luopua raipasta kotitreeneissä sekä verkassa! Tsemppiä sulle,älä luovuta, ota tämä haasteena ja mieti että itse kehityt tosi paljon ja opit jos saat hevosesi lopuksi kulkemaan siellä radallakin :)

   Radera
 3. Täällä "Anonym1" ;) Iso kiitos vinkeistä! Meillä ongelma on vähän vaihdellut eli välillä on likkuunut todella hyvin radalla ja välillä taas hirveä liimatassu eli riippuu vähän paikasta ja päivästä. Viime aikoina ongelma kylä pahentunut.

  Helpottavaa kuulla, etten ole yksin ongelmani kanssa. Se on kyllä ihan totta, että vaikka kuinka ajattelee, ettei itse jännitä niin silti saattaa alitajuisesti olla jännittynyt. Koittakaapa vaikka seuraavaa: heiluttele ensin super rennosti jalkaa, koita seuraavaksi kipristää varpaat ja koittaa heilutella jalkaa yhtä rennosti kuin äsken: ei ole ihan niin helppoa ;) Ja tosiaan vielä sekin, että vaikka yhdellä radalla ei jännittäisikään niin hevosella jo muistijäljet jännnittävästä radasta ja ratsastajasta.

  Ekstra rataharjoitukset kotona ja raippa tulee meidän treeneihin nyt mukaan ehdottomasti. :)

  SvaraRadera
 4. Kiitos kovasti kannustuksesta. Heräs vähän toivoa kun tietää että sulla ollu sama tilanne ja että se on saatu ratkaistua! :) Kyllä on jo niin moni hulluks sanonu ja että myy pois mutta jos tää "hullu" jaksais vielä noiden sanojen innostamana kun hevonen on niin hieno muuten :)

  SvaraRadera
 5. "Anonym 1" Hups, mitähän oon oikein kirjoittanut eli korjaus vielä kirjoitukseeni:

  Ekstra rataharjoitukset kotona ja raippa POIS tulee meidän treeneihin nyt mukaan ehdottomasti. :)

  SvaraRadera