Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

tisdag 30 december 2014

Vastauksia osa III

Anonym27 december 2014 19:36
Miten sumplit hevosen ruokailujen kanssa, jos menet aikaisin aamulla/myöhään illalla ratsastamaan?
Aamulla yritän odottaa että hevoset ehtivät syödä aamuruoat ja illalla annan iltaruoat sitten ratsastuksen jälkeen.
Milloin nuori hevonen on mielestäsi valmis kokoamisen harjoitteluun?
Kokoamista harjoitellaan periaatteessa aina kun ratsastetaan, vaan eri asteissa. Eli asteittain nostetaan kokoamisastetta, aluksi riittää että hevonen voi kantaa ratsastajan hyvässä tasapainossa kaikissa askellajeissa ja pikkuhiljaa pyydetään sitten enemmän painoa takaosalle.
Miten teet puolipidätteen? Tuntuu, että tapoja on yhtä monta kuin ratsastajia :D
Riippuu tosi paljon hevosesta, mutta yleensä tiivistämällä istuntaa, saamaan hevonen odottamaan minua, ja jos hevonen ei kuuntele vaan istuntaa otan pienen pidätteen myös ulko-ohjalla.
Mitä teet jos hevonen lähtee ryöstämään esimerkiksi maastossa?
Mä en muista koska olis niin viimeks tapahtunut joten en tiedä, yrittäisin varmaan pidättää jotta hevonen hidastaisi, Zebbe lähtee välillä viemään mua, mutta maneesissa, silloin joudun kääntämään sen kohti seinää jotta se pysähtyy kun jos sitä yrittää vaan edestä pidättää se lähtee vaan entistä kovempaa :P Heh, Zebbellä on tosiaan välillä hauskoja juttuja mun kanssa, tuntuu että se haluaa välillä vähän leikkiä. Onneks se on niin ihana niin ei sille voi muuta kun nauraa, jos ollaan yksin maneesissa annan sen kyllä välillä sit vähän mennäkin ;)Anonym27 december 2014 19:38
Moi!
Millaisia ohjia käytät?
vähän erilaisia, parhaat ovat nahkaiset missä toinen puoli on kumia!
Monelta yleensä heräät aamuisin?
siinä 7-8 aikoihin
Mistä tietää hevosta ostaessa sillä olevan ns. hyvä pää. Lähinnä kilpailuun vaadittava psyyke?
Se onkin sellainen asia minkä yleensä huomaa vasta kun on hevosta pari kertaa nähnyt. Hyvä on kuitenkin katsoa miten se reagoi kotona, onko se hermostunut, välittääkö paljon ympäristöstä, "kyylääkö",jne. Jos hevonen kiinnostaa kannattaa käydä toisen kerran kokeilemassa jossain hevoselle uudessa paikassa niin näkee miten se siellä reagoi.Silmistäkin mielestäni aika hyvin näkee hevosesta minkälainen luonne sillä on, kunhan vaan osaa katsoa :)
Milloin (lämpöaste) alat loimittaa hevosiasi?
Zebbeä loimitan kyllä ihan vaikka olis 20C kun sillä menee karvat heti pystyyn, eli sille tulee tosi tosi herkästi kylmä ja näin on aina ollut. Hilton kestää paremmin, mutta kyllä alle 20C laitan ohkaset talliloimet ainakin ( yleensä BoT verkkoloimet). Sen mukaan että hevosen selkä ei ikinä saa olla viileä tai kylmä.
Mistä lähtisin etsimään itselleni valmentajaa kouluratsastukseen?
Kannattaa kysyä muilta kouluratsastajilta tallillasi kenen valmennuksissa he käyvät ja sitten kokeilla eri valmentajia kunnes löytyy sopiva :)

Anonym27 december 2014 19:43
Miten saat sovitettua parisuhteen ja ratsastuksen?
Aika hyvin se onnistuu kun poikaystävä täysin ymmärtää mun intohimoa tähän lajiin, ja yritän olla aina iltaisin kotona ja viikonloput kun ei ole kisoja ollaan aina yhdessä. Menee se aika helposti kun kuitenkin asutaan yhdessä niin nähdään usein :)
Jos/kun hankit lapsia, aiotko ratsastaa raskausaikana? Oletko ylipäätään miettinyt mahdollisen vauvan ja ratsastuksen yhdistämistä? :)
En ole yhtään näihin asioihin perehtynyt joten vaikea sanoa se selviää sitten jos sellainen päivä koittaa :)
Milloin on oikea aika alkaa opettamaan hevoselle esim. piaffea?
Silloin kun hevosen kokoamiskyky ja voima on tarpeeksi hyvä. Kyllä piaffea voi "opettaa" nuorellekin hevoselle jos tekee sen leikkimielessä, esim maastossa. mutta tosissaan sitä ei kannata lähteä treenaamaan vasta kun hevonen on oikeasti vaativalla/vaikealla tasolla. Ja kaikki ovat yksilöitä, jotkut tekevät piaffea ilman että sitä tarvii edes "opettaa" ja toiset eivät ehkä ikinä sitä opi. Riippuu niin paljon hevosesta :)
Pitääkö mielestäsi ratsastajan olla esim. VaA tasoinen jos aikoo ostaa VaA tasoisen hevosen?
Ei tietenkään, itse ostin nuorena ratsastajana Inter 1-tasoisen hevosen vaikka itse olin Va B-tasolla. Tämä hevonen opetti minulle tosi paljon :) hyvä valmentaja pitää kuitenkin olla aina mukana.
opetusmestari Kindley < 3


Voiko mielestäsi HeA tasoinen ratsastaja viedä saman tasoisen hevosen vaativiin (tai yli) luokkiin, vai olisiko parempi hankkia ns. opetusmestari?
Jos on hyvä valmentaja mukana niin tottakai voi. 
Onko sinulla vinkkejä käynnin työstämiseen?
väistöjä, puomien yli ratsastusta. aina yrittää saada hevonen venyttämään nenää eteen käynnissä ja kävellä selän läpi.

Anonym27 december 2014 21:01
Pidätkö ratsastusvaatteita kotonasi jossain erikseen, vai muitten vaatteiden kanssa samassa paikassa?
Pidän ne samassa paikassa mutta silleen erikseen että niille on omat hyllyt vaatekaapissa
Onko hevosillasi koskaan ollut jtn ongelmaa jalkojen tai selän kanssa?
Zebbellä oli tosi paljon ongelmia selän kanssa nuorempana mutta nyt kun on sopiva satula, se hoidetaan säännöllisesti akupunktiolla ja hieronnalla, sekä oikealla ratsastuksella niin ei ole vuoteen ollut ongelmia :) Hiltonilta on leikattu irtopala toisesta takajalasta kun se oli 5-vuotias
Onko sinulla ns. pakkasrajaa ratsastamiseen?
jos menee lähemmäs -20C en ratsasta, enkä -15C enää kunnolla ratsastaisi.
Otetaanko sinut vakavasti ystäväpiirissäsi, vai kuuleeko näitä perus meetvursti-vitsejä hevosistasi?
Nyt kun olen tälle tasolle päässyt niin ei kukaan enää niitä vitsejä heitä vaan monet kyllä arvostavat sitä että panostan tähän niin paljon. Nuorempana näitä vitsejä sai kyllä kuulla liiankin usein :P mutta onneks mut nykyään otetaan jo vähän vakavammin :P

Anonym27 december 2014 23:06
Kaikki varmaan tietävät, mitä tarkoittaa kun hevonen huiskii hännällään ratsastuksen aikana jatkuvasti. Mitä sinä ajattelet tästä? Voiko sanoa, että hevonen työskenteli mielellään, jos häntä huiskii kuin viimeistä päivää (myös joissain sinun videoissasi)? Ei ole kysytty mitenkään "ilkeilevästi", vaan kiinnostaisi tietää, millä logiikalla hevonen silloin työskentelee mielellään. Suljetaanko huiskimiselta silmät ja kuvitellaan vain itsensä mieliksi hevosen työskentelevän mielellään, vai johtuuko se jostain muusta syystä? :) Kiinnostaisi myös minua nähdä, että millä tavalla hevoset muuttuvat taitavan ratsastajan alla. :)

VASTAUS: Jos hevonen huiskii hännällä "kuin viimeistä päivää" se on varmasti hermostunut jostain. Jos hevonen huiskuu vähän hännällä koko ajan se voi hyvin olla siitä että se on keskittynyt ( esim sarjavaihdoissa) ja että se vaan on sellainen tapa, tai jos hevoselle opetetaan jotain uutta ja se ei oikeen tiedä mitä sen pitäisi tehdä tai se tuntuu vaikealta ( esim. Hilton kun käännän piruettia tällä hetkellä). Tässä pitäisi ehkä muistaa että ikinä ei voi katsoa hevosessa vaan yhtä ainotta asiaa vaan pitää osata lukea hevosta muistakin merkeistä. Jos hevonen muuten on tyytyväisen näköinen niin se hännän huiskiminen ei varmasti tarkoita etteikö se olisi. Amatööri joka ei osaa katsoa kokonaisuutta, jää helposti siihen yhteen asiaan kiinni ja luulee että voi lukea hevosta sen perusteella.


Tässä esim Hilton välillä huiskii hännällä koska tämä on sille vielä todella vaikea liike ja se on sitä vasta opettelemassa. Huomaa sen ilmeestäkin että tämä on nyt hemmetin vaikeaa :P Tämähän tottakai helpottuu kun se saa vielä enemmän voimaa ja oppii kääntämään. Mutta pitää muistaa että hevosten kanssa ollaan AINA opetusvaiheessa, hevonen ei ikinä opi mitään liikettä valmiiksi, AINA on kehitettävää! kuitenkaan ei saa tehdä liian vaikeita asioita liian nopeasti. Mä en ole tämän videon jälkeen kääntänyt piruettia enää vaan jatkanut vahvistamalla piruettilaukkaa suoraan eteen, just sen takia koska tämä kääntäminen oli vielä vähän haastavaa. Mutta välillähän sitä on pakko vähän kokeilla jotta tietää missä mennään.

Anonym27 december 2014 23:26
mitä mieltä olet apassionatasta, oletko käynyt siellä? Mitä tykkäät heidån hevosten käsittelystä?
VASTAUS: En ole käynyt enkä osaa sen kummemmin sanoa siitä yhtään mitään.

Anonym28 december 2014 12:04
Mitä teen väärin kun laittaessani hevoselle pintelit, ne melkein aina ratsastuksen lopuksi on lähtenyt alhaalta nousemaan niin että patja näkyy?
VASTAUS: Käärit jotenkin väärin mutta kannattaa kysyä joku näyttämään sinulle koska tämä on tosi hankala selittää sanoin, ainakin minulle se olisi vaikeaa :)

Anonym28 december 2014 14:43
Miten hoidat hevostesi häntää, karvaa? Mitkä on luottotuotteesi hevosen/ varusteiden hoidossa? Miten peset hevosen hännän?
VASTAUS: harjaan päivittäin, kisoihin laitan kiillotusainetta ja pesen. Zebben kanssa en pärjäisi ilman sinistä kimo-shampoota, ja varusteisiin tarvitsen Stubbenin nahkasaippuan :) Zebben hännän pesen sillä sinisellä shamppoolla, Hiltonilla on tummille hevosille tarkoitettu shamppoo. Lopuksi sitten kiillotusainetta ja häntä aina letille kunnes kuivuu.

5 kommentarer

 1. Mulla ois sulle yks kysymys mihin ois kiva saada vastaus eli siis.. Miten osaat pitää ajatukset koko ajan siinä ratsastuksessa, etkä jää vaan humputtelemaan? Miten keksit erilaisia/monipuolisia tehtäviä?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se on tosi helppoa koska koko ajan on asioita mitä haluan parantas, sekä hevosessa että minussa :) välillä onnistuu niin hyvin että saa vaan olla ja nauttia mutta kun siihen pisteeseen pääsen lopetan yleensä aika nopeasti, kiitokseksi hevoselle :)

   Radera
 2. Tosi kivoja nämä kysymyspostaukset! Ja tässä pari postaustoivetta, mikäli sulla on aikaa tällaisia toteuttaa :)
  Eli video juurikin tuosta pintelöinnistä! Vaikkapa treenipintelit ja tallipintelit erikseen, jos niiden käärimisessä nyt on jotain eroa. Ja postaus harjoista ja hoitotuotteista joita käytät hevosta varustaessa kotitreeniin/kisoihin, ja vielä miten ja missä järjestyksessä käytät. Vaikkapa kuvien kera :)

  SvaraRadera
 3. Kuinka monta tuntia sun hevoset ovat tarhassa päivässä? :-)

  SvaraRadera