Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

tisdag 11 december 2012

Maastopäivä!

Käytiin ensin maneesissa hetken Hiltonin ja Zebben kanssa, minä ratsastin Zebben ja Cia Hiltonin. Cia olikin viimeksi mennyt Hiltonilla (muuten kun maastossa) silloin puolitoista vuotta sitten kun se tuli minulle, joten oli kiva huomata kuinka iso ero hänen mielestään oli nyt ratsastaa sillä kun silloin kesällä 2011 :P Silloin se ei oikeen liikkunut eteen ja oli tahmea ja etupainonen..

Zebbe oli tosi hankala tänään, eilen oli aika hyvä kun minulla oli Hiltonin satula, tänään oli pakko laittaa Zebben oma satula,ja selvästi se painaa johonkin kun Zebbe jännitti selkää koko ajan.. Yritän nyt vaan jumpata sitä oikeen eteen alas ja saada sitä venyttämään koko kroppaansa, ja jotenkin yrittää saada se selkä kuntoon.. Löysin myös "Hot-Horse" nimisen "lämpötyynyn" jonka toivon että Ruotsista voisi tilata, kun se voisi olla tosi hyvä Zebbelle. Sitä lämmitetään Mikrossa n 6min ja sitten laitetaan hevosen selkään vähäksi aikaa ennen (ja/tai jälkeen) ratsastusta, se avaa jumeja ja rentouttaa lihaksia.

Lähdettiin sitten vielä maastolenkille n 20min, molemmat oli oikeen kiltisti :)

Mä en kestä kun Zebbe on niin perhanan herkkä, jos jotain on millimetrin verran väärässä paikassa niin herra menee ihan lukkoon ja siihen sattuu niin paljon.... kaiken kanssa täytyy olla niin hemmetin tarkkana aina sen kanssa. Noh, nyt vaan odotellaan sitä uutta Childericiä ja toivon niiiiin että sen jälkeen on meillä suunta ylöspäin, se kuitenkin liikkui niin hyvin tuossa ruunauksen jälkeen, mutta ilmeisesti satula rupes painamaan sen selkään sitten jossain vaiheessa kun se rupesi kulkemaan huonommin tässä pikkhuiljaa koko ajan.. ja toisaalta minäkin tein paljon kokoamisia sen kanssa ja varmaan senkin takia selkä meni sitten yhtäkkiä jumiin, kun mitä enemmän pyytää selkää töihin sen enemmän satula rupeaa tietenkin painamaan..

15 kommentarer

 1. Mun hevonen menee myös jumiin helposti varsinkin kylmästä, ja käytän sillä back on trackin selänlämmitintä. Suosittelen, sen lämpövaikutus rentouttaa tosi hyvin :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. käytän itse asiassa koko ajan talliloimen alla back on trackin verkkoloimea, en tiedä kuinka jumissa Zebben selkä olisi ilman sitä :P mutta ne on kyllä hyviä :)

   Radera
 2. bottien käytössä kannattaa muistaa se, että käyttää kuuriluontoisesti 2-3 viikkoa, jonka jälkeen 1 viikon tauko. Jatkuvalla käytöllä vaikutus ei ole niin tehokas, koska "elimistö" tottuu siihen. Tästä sanotaan bottien ohjeissa, mutta olen huomannut sen myös, kun olen itselleni käyttänyt bottin tuotteita.

  SvaraRadera
 3. Tuollaisen mikrossa lämmitettävän pussin voi helposti tehdä itsekin,tyynyliinaan (tai muuhun sopivaan pussiin) kauraa ja mikroon. Jeesusteipillä kun sulkee, niin ei tarvitse pelätä että kaurat karkaavat pussista.

  SvaraRadera
 4. Positiivisena palautteena, joskin ihmettelevänä, pakko laittaa, etten ymmärrä miksi käytät epäsopivaa/painavaa satulaa selkään. Tottakai selkä kipeytyy siitä! Tätä en aina ymmärrä ihmisissä, että miksi täytyy toimia näin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. no enhän mä sitä käytä! ja juuri pistin tilaukseen uuden mittatilaussatulan... tuo satula tehtiin zebbelle mittatilauksena mutta on nyt oikeastaan viimeiset pari viikkoa rupenut painamaan, sen tiedän koska sitä hierotaan säännöllisesti joka 4 viikko joten tiedän onko sen selkä kunnossa vai ei, ja nyt se oli aika äkkiä mennyt huonoksi ja heti sen jälkeen satulaa ei ole käytetty paitsi tänään kun en ehkä halua maastoon mennä ilman satulaa...

   Radera
  2. Enkä todellakaan tarkoittanut pahalla :) Ja ymmärsinkin ettet ole sitä koko aikaa käyttänyt. Mutta nyt kuitenkin yksittäisen. Ja ymmärrän kyllä, ettei maastoon voi mennä ilman satulaan. Toivotaan, että uusi satula tulee nopeasti, niin pääsette taas kunnolla treenaamaan :)

   Radera
  3. joo ymmärrän :) nää satulajutut on vaikeat kun on hevonen jolla on tosi herkkä selkä mutta toivotaan että saan homman kuntoon pian :)

   Radera
 5. Olen Keski-Euroopassa isolla koulutallilla töissä ja täällä on hevosilla käytössä yheiset satulat. Tarkoitan siis sitä, että käytännössä noin viisi hevosta jakaa yhden satulan ja satuloita myös vaihdellaan hevosten välillä jonkun verran. Jokaisella hevosella on käytössä geeliromaani satulan alla aina. Kellään hevosista ei ole ollu selkäkipuja ja liikkuvat hyvin sekä menestyvät kilpailuissa myös. Tuntuu aina, että ainoastaan yksityishevosten ratsastettavuusongelmat johtuvat huonosti istuvasta satulasta. Tottakai on aina olemassa muutama poikkeustapaus, joiden selkä vaan on sen mallinen, että peruspenkki ei sinne sovi, mutta en ymmärrä miten nämä ovat aina niitä yksäreitä.

  En siis missään tapauksessa väitä, että Zebben ratsastettavuusongelmat eivät johtuisi satulasta, mietin vain tätä "kultturieroa" satuloiden käytössä :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. no joo tiedän, olin itse tosi kauan Saksassa koulutallilla treenaamassa ja siellä ratsastajilla on omat satulat, ei hevosilla. sielläkin oli sama ongelma Zebben kanssa, oli pakko ostaa mittatilaussatula ja juuri sen takia sen kanssa on vähän poikkeustapaus kun sillä on tosi erikoinen ja ongelmallinen selkä, joten se kipeytyy tosi helposti. Esim minun mielestä Hiltonin satula istuu huonommin sille kun Zebben satula istuu Zebbelle mutta Hiltonilla ei ole minkäänlaista ongelmia ollut selän kanssa ikinä :P että on siinä eroja hevosten kanssa ja varmaan jos on hevonen jolla on hankala selkä muutenkin niin on tärkeää että satula silloin istuu eikä pahenna sitä selkää entisestään. Minä harvoin syytän varusteita ja tiedän että 99% tapauksista virheet johtuu ratsastajasta ja ratsastuksesta mutta tässä tapauksessa tunnen Zebben jo niin hyvin ja meillä on ollut tämä ongelma aikaisemmin siellä Saksassa ja se korjaantui "heti" kun saatiin sopiva satula sen selkään, niin tiedän että tässä on kyse samasta asiasta kun se on samalla tavalla hankala ratsastaa.

   Radera
 6. No kokeilkaapa itse mennä vaikkapa vähän pienillä kengillä, tai kivi kengässä, kyllä niillä pystyy menee, mutta kyllähän se vähän vituttaa, ja pakostakin menee jos joku esim uhkaa aseella vieressä, ei sen saltuloiden sopivuus mikään huuhaa juttu ole, vaikkakin ehkä sellaisiakin löytyy jotka kompensoivat huonoa ratsastustaa syyttämällä epäsopivaa satulaa..

  Mutta joo kyllä niitä rampoja selkiä löytyy niiltä keskieuroopan talleiltakin ja kyllä ne hepot voivat kulkea ihan hyvin toiset paremmin kuin toiset
  mutta varmasti vielä paremmin menisivät jos varusteet ovat tip top.

  Sophia;
  Oletko topauttanut D1si ikinä, tai leventänyt, saitko sitä yhtään paremmaksi sillä.
  Omallani on niin erikoinen selkä että mikään muu satula ei anna lavalle yhtähyvin tilaa (ärsyyntyy heti jos lavalla ei tilaa) joten mun taytyisi pystyä muokkaamaan tätä nyt, olisi kiva kulla kokemuksia..

  VAi pystyikö esim childerickiin saamaan kyseistä lavantilaa, vai miltä se vaikutti nykyiseen satulaasi verrattuna? Kivan oloisia satuloita muuten, joskus olen istunut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ^^ aivan :) yksi syy miksi valmennus- ja myyntitalleilla ei kaikilla ole mittatilaissatulaa on tietenkin koska se on mahdotonta. siellä vaihtuu hevoset usein eikä olisi taloudellisesti kannattavaa aina ostaa perfect-satula jokaiselle. Mutta kun on omat hevoset niin tottakai niihin haluaa panostaa ja katsoa että niillä on kaikki ulkoiset edellytykset pystyäkseen tekemään työnsä mahdollisimman hyvin, TOTTAKAI se on loppupeleissä kiinni ratsastajasta ja koulutuksesta mutta ensin täytyy kyllä olla sopivat varusteet hevosella jotte se hevonen pystyy MIELELLÄÄN tekemään työnsä ja vielä niin hyvin kuin se vain kykenee :)

   D1:stä olen kyllä muokannut Saksassa, sitä levennettiin ja topautettiin uudestaan mutta nyt Zebbe on ilmeisesti muuttunut sen verran että D1:nen ei sovi sille ollenkaan, varmasti sitä voisi muokata vielä ja saada paremmaksi mutta haluan mieluummin sellaisen satulan joka sitten takuuvarmasti istuu sille hyvin eikä sinnepäin :) harmi sinäänsä koska tykkään tuosta satulasta mutta toisaalta olen myös kauan haaveillut Childericistä ;) ja ne jotka ovat olleet sovituksessa ovat olleet Zebben mielestä varmaan mukavat koska se on liikkunut kaikissa hyvin,paremmin kuin D1:ssa :)

   Radera
 7. No oma lyhytselkäinen ja hiukan takakorkea heposeni on tosi tarkka satulastaan. Tietysti, jos lihakset ovat kunnossa, ratsastaessa selkä nousee, mutta toisaalta, mitä isompi liike, sen helpommin hankaa takaa.

  Ja jos jostain syystä lihaskunto on heikentynyt, kestää tosi kauan ennenkuin lihakset alkavat ratsastamalla pysyä kunnossa. Moneen kertaan ovat jäykistyneet, kun liian nopeasti on yritetty liian paljon. Heikot lihakset jäykistyvät helpommin kuin vahvat ja tosi varovaisesti täytyy palautella menetettyä lihasuntoa.

  SvaraRadera
 8. ois kiva jos kirjottaisit sun 'historian' myös suomeksi, olisi kiva lukea se minä kun en ruotsia ymmärrä... :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. joo toki voin kirjoittaa sen suomeksi myös jossain vaiheessa :)

   Radera