Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

onsdag 28 augusti 2013

Huolehtikaa omasta kropastanne!

Mä rupesin miettimään tätä asiaa niin paljon tänään että päätin kirjoittaa oikeen oman postauksen aiheesta :)  Jotenkin kaikki pitää äärimmäisen tärkeänä aina että hevoset saa oikean ruokinnan, hierontaa, oikeaa liikuntaa yms yms mutta siinä samalla ratsastaja helposti unohtuu vaikka sekin on todella tärkeää, ja muutenkin vaikka ei ratsastaisi niin on todella tärkeää pitää itsestään hyvää huolta! Meillä on vaan yksi kroppa ja siitä kannatta huolehtia jos haluaa elää pitkään ja terveenä, ja ennen kaikkea laadukasta elämää!

Tämä tuli mieleen sen takia koska, kuten monet varmaan jo tietääkin me syödään tosi terveellisesti kotona ja minä myös treenaan sekä salilla että käyn lenkeillä ratsastuksen lisäksi. Nyt kun oltiin reissussa ja syötiin ravintolassa 2 kertaa päivässä + hotellin aamiaiset siihen päälle niin ei ehkä tullut syötyä ihan niin terveellisesti. Tosi paljon ranskalaisia, rasvaisia kastikkeita, karkkia, suklaata,jätskiä yms yms uppoi joka päivä. Noh kyllähän se rupes tuntumaan. Kun noin viikon olin näin epäterveellisesti syönyt huomasin että olin tosi väsynyt koko ajan ja olisin oikeasti voinut nukkua vaikka 24/7. Sitten rupesin näkemään painajaisia joka yö kun menin vatsa täynnä nukkumaan. Joka aamu koko kroppaan sattui, oli ikäänkuin tosi arka joka paikasta. Inhottava fiilis. Kasvotkin oli turvoksissa ja oli ihan elefantin olo, hidas ja raskas :P Motivaatiokin jotenkin katosi ja samalla himo suklaan ja epäterveellisen ruoan perään vaan kasvoi ja tuntui että teki koko ajan mieli jotain.

Mä voin kyllä myöntää että olen erittäin herkkä tämmösiin muutoksiin joten mun reaktio tähän ruokavalion muutokseen on ehkä vähän rajumpi kuin muilla mutta kuitenkin :P Nyt kun ollaan taas kotona ja päästy takaisin terveelliseen elämäntapaan ( ei rasvaista ruokaa, ei hiilareita, ei sokeria tai muuta epäterveellistä) niin tänään ekan kerran tunsin kuinka olo oli niin paljon parempi ja kevyeempi kaikin puolin. On kyllä niin tärkeää että huolehtii siitä että syö terveellisesti, paljon vihanneksia ja hedelmiä, hyvää lihaa ja jättää pois kaikki turha ruoka joka ei tee mitään muuta kuin haittaa kropalle ja päälle. Oli ihan sellainen olo että olis saanut myrkkyä kroppaan ja nyt se rupeaa pikkuhiljaa lähtemään pois.

Jos oma kroppa voi hyvin niin tottakai silloin pystyy myös suorittamaan paljon paremmin ja jaksaa paremmin :) Mun mielestä huomaa tosi hyvin että mitä epäterveellisemmin syö sen laiskemmaksi muuttuu, ja päinvastoin. Tässä nyt vähän ajatuksia, mielestäni tosi tärkeä aihe ja tosiaan jäin pohtimaan tätä asiaa koko iltapäivän kun mulla oli todella huono olo tuossa reissun loppupuolella ja nyt oli niin ihana kun tunsi että rupes vähän hellittämään ja "normaali olotila" on tulossa takaisin :)



8 kommentarer

  1. Hyvä aihe! Kysyisin vähän vinkkiä tai oikeastaan tämä on aika laaja kysymys, mutta kuitenkin.. Haluisitko kertoa mahdollisimman tarkasti esimerkkinä mitä tosi terveellistä syöt ja mihin kellon aikaan? Aamiaiseksi, lounaaksi, välipalaksi, päivälliseksi ja iltapalaksi? Mulla kun tahtoo tulla tosi helposti "nälkä" ja juuri silloin tulee naposteltua kaikkea epäterveellistä :s

    Ja toinen kysymys.. Miten pitkiä lenkkejä teet? 1/2h hölkkälenkki vai millaista?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei! Pyrin syömään joka kolmas tunti jottei ehdi tulla liian nälkä, ja yleensä aamupalaksi syön joko puoli purkkia rasvatonta rahkaa tai kaurapuuroa+pellavansiemeniä. Lounas on usein salaattia( mihin laitan fetaa,avocadoa,kurkkua,tomaattia,jäävuorisalaattia,kukkakaalia) ja useimmiten kanaa, tai joku muu liha/kala. En syö enää porsasta koska tulee huono olo siitä. Päivällinen on sama kun lounas ja illalla joko keitän/paistan pari kananmunaa tai keitän puuroa tai teen smoothien(banaani rahkaa maitoa marjoja). Vloppusin syödään vähän mitä huvittaa. Lenkit on aina 7.5km ja juoksen sen 40min:ssa joten ei kovin lujaa, käyn yleensä ennen aamiaista juoksemassa. :) tosiaan hiilarit jäi nyt pois reissun jälkeen jotta saisin painon vähän putomaan kun tuli pari ekstraa kiloa tossa lomalla, mutenhan kroppa kyllä tarvitsee niitä hiilareita myös, mutta voi valita esim vaalean leivän sijaan tummaa, keitettyjä perunoita eikä paistettuja jne :)

      Radera
    2. Tuohan nyt ei ole kovin tehokasta treenausta että aina juoksee saman verran vaan parasta treeniä on tehdä sekaisin lihaskuntoa, intervallia, kestövyystreeniö, salitreeniö, nopeita vetoja ja pitkiä kävelyitä ja salila rytmittää eri osat kropasta ja välillä tehdä isoilla lyhyet sarjat ja välillä pitkiä sarjoja pienillä jotta vaihtelunkautta tuloo paras tulos

      Radera
    3. Mä käyn salilla 5-6krt vkossa ja mulla on hyvä treeniohjelma kaikille lihasryhmille jota vaihdellaan säännöllisesti :)

      Radera
  2. Samoja vinkkejä täälä kaivataan, loppuu mielikuvitus kesken kun puhutaan terveellisestä syömisestä. Jos ei saa syödä perunaa ja kastiketta tai makaronilaatikkoa, niin mitä sitten sen tilalle? Pelkkää salaattia? Syötkö koskaan leipää tai puuroja?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Moi! Ilman kastikkeita voi oikeen hyvin elää, mä en kaipaa sitä yhtään ;) esim rasvaisen kastikkeen sijaan voi käyttää kermaviiliä ja vaikka sekoittaa jokku dip-jauho siihen. Hiilareita kyllä saa ja pitääkin syödä, mun hiilarit koostuu yleensä siitä kaurapuurosta, en tykkää syödä muuten paljon hiilareita. Mutta tosiaan niistä voi vslita sen terveellisemmän vaihtoehdon esim tumma leipä eikä vaalea(syön kyllä tummaa leipää aina silloin tälläin) täysjyväriisiä eikä sitä vaaleaa,jne :)

      Radera
  3. Ja vielä lisäys näihin että vaikka mä syön mitä syön niin sehän ei todellakaan tarkoita että se sopii kaikille! Mä nyt oon todennut että mä voin parhaiten kun syön näin. Mutta kaikki varmaan pärjää ilman pizzoja, friteerattuja ranskalaisia, hampurilaisia, karkkia, sipsiä, jätskiä yms.. Mutta toki pitää saada herkutella aina välillä, kyllä mäkin syön noita epäterveellisiä ruokia joskus mutta niitä ei ehkä joka päivä (tai joka viikko) kannata syödä ;)

    SvaraRadera
  4. Hyvä aihe, ja mulla samoja kokemuksia terveellisestä ja epäterveellisestä syömisestä. Olet niin oikeassa :-)
    Olen nyt runsaan puoli vuotta ollut hyvinkin samoilla linjoilla kuin sinä, ja kyllä huomaa voinnissa eron, kun joskus syö useamman päivän huonommin.
    Mä olen joutunut ottamaan kuvioihin lisäproteiinit juomana aamulla, koska en ehdi päivärytmin (työn + tallilla olon) takia syödä lihaa 2 x päivässä, mutta kuitenkin syöminen painottuu proteiiniin ja kasviksiin, eli hiilareita vähennän aina kun alkaa turvottaa. Rasvaa luultavasti käytän enemmän kuin sinä, koska rahkat mulla on hiukan rasvaa sisältäviä ja Polarjuusto 15-prosenttista. Lisäksi menee vielä cashew-pähkinöitä useinkin.

    Tulin just juoksemasta, mutta lenkit on mulla vain vielä 4-5km, enkä tunne vieläkään sitä ihan omaksi lajikseni. Joten tuntuu, että on niin paljon huomioitavaa; juostessa ei sais olla liian kuuma eikä kylmä, ei sais olla syönyt paljon mitään, mutta verensokerikaan ei sais menna liian alas, liian myöhään juokseminen taas vie yöunet, ja alfaltilla tärähtelyt otta mulla skolioosiselkään. Joten olosuhteet ja ajoitus pitäisi olla niin täydelliset ennenkuin edes sujuu, flowsta puhumattakaan.
    Kuntosalilla mulla menee paremmin, mutta en kauhean suuriin vastuksiin ole vielä päässyt. Eikä varmaan vapailla painoilla suurista kannata aloittakaan ennenkuin esim. kyykätessä tekniikka on hallinnassa?

    SvaraRadera