Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

måndag 29 september 2014

Vastauksia osa IIKYSYMYS:

Mitä mieltä olet kouluratsastuksesta? Tiedätkö,että se on täysin luonnotonta :) ? Esimerkiksi pää lintassa kulkeminen on aivan luonnoton asento ja ne liikkeet myös. Uskon,että kukaan hevosista ei rakasta pää ryntäissä kulkemista ja tekemällä luonnottomia liikkeitä. Voitko kertoa itse että olet täysin varma siitä,että hevoset rakastavat sitä? Kerro mielipiteesi asiasta.

VASTAUS: Heh, aika provosoiva kysymys :P Jos tuolle linjalle lähdetään niin voidaan todeta että oikeastaan kaikki mitä me tehdään hevosten ja eläinten kanssa on luonnotonta. Onhan se myös luonnotonta miten me ihmiset eletään, ajetaan autoa, asutaan taloissa missä on sähköt yms yms.. Koko maapallo on aika luonnoton tällä hetkellä että tuo argumentti ei oikeen nyt pidä. Sitäpaitsi nykypäivän hevoset ovat jalostettuja juuri meidän ihmisten tarkoitusta varten, ne eivät edes pärjäisi jos ne vaan päästettäis vapaaksi luontoon, en ainakaan usko että ne pärjäis. Pää ryntäissä kulkemisella ei ole mitään tekemistä kouluratsastuksen kanssa, toivottavasti ymmärrät sen. Kouluratsastuksen tarkoitus on luoda mahdollisimman hyvä suhde ratsastajan ja hevosen välille, ja saada hevonen liikkumaan mahdollisimman terveellisellä tavalla jotta se kestäisi mahdollisimman pitkään. Monet liikkeet jotka kuuluvat kouluratsastukseen ovat nimenomaan täysin luonnollisia liikkeitä, ,hevonen tekee luonnossa passagea,piruettia,sarjavaihtoja jne. Kun ratsastaja laitetaan selkään hevosen tasapaino horjaantuu ja sen takia haluamme sen ottamaan enemmän painoa takajaloille jotta se voi helposti kantaa myös ratsastajan selässä. 

Minä olen täysin 110% varma siitä että mun hevoset rakastavat työntekoaan, ja niin tekevät monet muutkin hevoset. En usko siihen että hevosta pakotetaan tekemään työtä, koska kouluratsastuksessa sillä ei pitkälle pääse. Kyllä sen päälle näkee kun hevonen on tyytymätön. Hevoset ovat luoto liikkumaan ja meidän velvollisuus on tehdä se heille parhaalla mahdollisella tavalla ja kouluttaa ja opettaa hevosille miten ne sen parhaiten tekevät ratsastaja selässä. Tottakai kouluratsastus korkealla tasolla on hemmetin kovaa työtä, sekä hevoselle että ratsastajalle, ja juuri sen takia se on tehtävä oikealla tavalla, rauhallisesti ja johdonmukaisesti, hevosen ehdoilla.  Ne jotka tekee kovaa fyysistä treeniä tietävät kuinka palkitsevaa se on jälkeenpäin kun on tehnyt kovan treenin, se on raskasta, mutta hyvällä tavalla,  ja vahvistaa kroppaa sekä psyykettä! 

FRÅGA:
Hur ofta använder du täcken till dina hästar?
Superfin blogg, skriv gärna mer på svenska.

SVAR: Dom har täcken på sig 24 timmar om dygen från höst till vår, på sommaren då det är varmt har dom givetvis inte täcken på, endast flugtäcken i hagen. Kul att du tycker om bloggen, ska försöka hinna skriva mera svenska inlägg också :)

KYSYMYS:

Miten hevoselle opetetaan passage? Lisäksi haluaisin tietää, millä tavoin oot opettanut laukanvaihdon esim.Hiltonille?:)

VASTAUS:

Passage on erittäin koottu ravi, eli se opetetaan vavhistamalla hevosen takaosaa, opettamaan sen kokoamaan rehellisesti ja tekemällä aina pari askelta erittäin koottua ravia, josta taas eteen, se passage vahvistetaan ja pikkuhiljaa hevonen jaksaa pysyä passagessa kauemmin ja kauemmin :) Hiltonin kanssa tehtiin monta eri harjoitusta ennen kun se tajusi vaihtaa, mutta paras harjoitus oli ajatella diagonaalilla ensin hevosen takaosa hieman vasemmalle vasemmassa laukassa, josta puolipidäte vasemmalla ohjalla ja sitten ikäänkuin työntää takaosa vasemmalla pohkeella oikealle, näin se oppi vaihtamaan takaosallaan myös ja puhtaasti.

KYSYMYS:

Mielipide siitä , että kansallisissa luokissa pitää olla kannukset ja kanget? 
Ratsastatko mielummin maneesissa vai kentällä?
Oleltko kilpaillut/kilpailetko kouluratsastuksen lisäksi myös esteillä?
Lempi kouluratsastus liike?

VASTAUS:

No mun mielestä jokaisen pitäisi itse saada valita laittaako kannukset vai kanget vai ei. Toisaalta näin se on reilua kun kaikilla on samat varusteet. 

Ratsastan mieluummin kentällä jos on hyvä sää, sateella tietenkin maneesissa ;)
En ole kilpaillut esteitä ikinä. Lempikouluratsastusliike ehkä piruetti, koska mä olen niin surkea siinä :P Niin sitä pitää harjoitella paljon ;)

KYSYMYS:

Jos et voisi enää ratsastaa, mitä tekisit? 
Jos joutuisit joskus polvileikkaukseen ja polvesi olisivat niin huonossa kunnossa ettet voisi ratsastaa hevosella satulan kanssa, tyytyisitkö vain puskaratsasteluun?

VASTAUS:

En osaa edes kuvitella mitä tekisin, mutta joku bikini-fitness voisi olla sitten mun juttu.
Miksi juuri polvileikkaukseen? :D kyllähön tottakai jos en pystyisi kunnolla ratsastamaan olisi mikä onnettomuus tahansa taustana, niin tyytyisin siihen minkä pystyisin, kunhan saisin olla hevosten kanssa tekemisissä.


KYSYMYS:

Kirjoita ratsastushistoriasi, eli miten olet aloittanut ja kehittynyt ja missä. Tai jos tällainen postaus on olemassa, voitko linkata sen? Kuulisin myös mielelläni Zeben ja Hiltonin eroista. Ei siis parempi/huonompi tyylillä, vaan mitkä asiat on toiselle helppoja ja mitkä vaikeita. Miten kummankin kehitys on mennyt eri vaiheissa ja minkälaisiin asioihin joudut kiinnittämään huomiota treeneissä jne.

VASTAUS:

Täältä löydätte postauksen ratsastushistoriastani. Zebbe ja Hilton ovat kaikin puolin niin erilaisia että en oikeen tiedä mistä aloittaisin :P Zebbe on nopea, Hilton hidas, Zebbe on lyhytselkäinen, Hilton pitkäselkäinen. Zebbellä on ollut vaikeuksia sivuttaisliikkeiden kanssa kun ne Hiltonille taas ovat olleet todella helpot. Hilton on letkeä ja notkea ja Zebbe on (ollut) aika kankea. Tätä ollaan työstettu saamalla Hiltoniin terävyyttä, ja Zebbeen taas enemmän rentoutta ja notkeutta.

KYSYMYS:

Miten saat hevosesi parhaiten rennoksi ja rauhalliseksi sellaisesta "jännittyneestä ja hätääntyneestä" tilasta vai miten sen voisi kuvailla:D Ja teetkö joskus varustepostausta?:)

VASTAUS:

Ratsastamalla hevosen syvempään/matalempaan muotoon ja aika paljon eteen, pitkiä askelia, missä hevonen saa venyttää eteenpäin, ja paljon siirtymisiä, kaarevia uria, väistöjä, yms. Kaikkea jotta hevosen keskittyminen siirtyisi ratsastajaan. Olen tehnyt jo varustepostauksen ja ne löydätte täältä sekä täältä :)

KYSYMYS & VASTAUKSET:

-Miten aloitit ratsastusurasi?
- Vaasan Hubertuksen ratsastuskoululla 6-vuotiaana

-Miksi kouluratsastus?
- Se on aina ollut minun juttu, kouluratsastus on kaunista, esteettistä, täydellisyyden hakemista, siinä ei ikinä voi oppia kaikkea, mitä enemmän oppii sen paremmin huomaa kuinka vähän sitä osaakaan, ja se on ehkä se kiehtovin tässä lajissa, puhumattakaan siitä saumattomasta yhteistyöstä hevosen kanssa, se tunne kun tanssit hevosen kanssa ja se ymmärtää sun pienintä signaalia, se on parasta mitä voi olla!

-Mitkä ovat sinulle tärkeimmät täysihoitotallin ominaisuudet?
- Isot ilmavat karsinat, puhdasta, hyvä ilma tallissa, hyvät pohjat maneesissa ja ratsastuskentällä, hyvät pohjat tarhoissa, hyvät maastoreitit, ammattitaitoinen henkilökunta, hyvänlaatuiset rehut...

-Oletko asunut missään muualla kuin Vaasassa?
- Olen asunut Tallinnassa, Saksassa Aachenissa sekä Kirchwalsedessä.

-Mistä erityisesti pidät Vaasassa ja mikä voisi olla paremmin?
- En erityisesti pidä Vaasasta ollenkaan, haluaisin muuttaa täältä pois :P Täällä ei ole mitään mahdollisuuksia jos haluaa kehittyä kilparatsastajana eikä ratsastusta tueta lainkaan.

-Millainen kaupunki Vaasa on opiskelijalle?
- Opiskelijakaupunkina Vaasa on varmasti tosi hyvä, täällä on paljon opiskelijoita ja heille paljon tapahtumia.

-Haluaisitko tulevaisuudessa esimerkiksi valmentaa tai ratsuttaa vai haluatko pitää heppailun täysin harrastuksena?
- Haluan kyllä, unelmahan olisi jos voisin elättää itseni ja hevosteluni valmentamalla ja ratsuttamalla.

-Lempi merkkisi omassa vaatetuksessa ja hevosen varusteissa, miksi juuri ne?
- Ratsastushousuissa Pikeurit, sillä ne istuvat minulle parhaiten, paidat ja takit Kingsland sillä nekin istuvat tosi hyvin. Hevosilla on paljon eri merkkejä,riippuen mistä varusteista puhutaan :)

-Mikä Zebessä ja Hiltonissa oli se syy, miksi päädyit ostamaan juuri ne?
- Zebbe oli mahtavin hevonen kenen selässä olin ikinä käynyt kun ensimmäisen kerran pääsin sen selkään. Siellä oli unelma istua ja sen laukka oli jotain sanoinkuvaamatonta. Hiltonissa tykästyin sen ulkonäköön sekä sen pehmeään ja erittäin letkeään liikkumiseen.

-Käytätkö kotona, koulussa, töissä jne enemmän ruotsia vai suomea?
- Käytän oikeastaan vaan ruotsia, tallissa nyt tulee käytettyä suomea eniten.


KYSYMYS:
Miten menettelet vaikeiden hevosten kanssa, esimerkiksi hevosen pukitellessa tai hypätessä pystyyn? Onko ikinä tullut läheltä piti-tilanteita?

VASTAUS:
Yleensä yritän vaan ratsastaa hevosta silloin paljon eteen,nojaamalla itse vähän taakse jotta pysyn satulassa, jalat pitkänä ja itse mahdollisimman syvään satulaan. Harvoin nyt mitään läheltä-piti tilanteita sattuu, varsinkaan omien hevosten kanssa, ne ovat aina tosi kiltisti käyttäytyneet :)

KYSYMYS:
minkälainen hevonen olisi unelmiesi hevonen? 
Onko Zebbellä ja isolla H'lla jotain hauskoja tapoja? 
Lempikuvasi H'sta ja Zebbestä ilman ratsastajaa ?

VASTAUS:
Tuota on todella vaikea selittää, mutta Zebbe on aika lähellä unelmahevostani! Se saisi olla paremmin läpi selästään, helpompi ratsastaa ja vähän kuuliaisempi mutta muuten sen liikkuminen on täysin mun makuun! Zebbe irvistelee tosi usein aika hassusti, Hiltonilla ei oikeen mitään hauskaa tapaa ole, se on aika itserakas :D 

Hiltonista lempikuva:

(C) Heidi Järvi
ja Zebbestä lempikuva:

(C) Heidi Järvi9 kommentarer

 1. Aika kärjistetty toi eka kyssä. Kaikkihan hevosten kaa luonnotonta on. Jopa tää nature horse man ship. Siinäkin ihminen nököttää siellä selässä ja pyytää tekemään asioita mitä itse haluaa hevosen tekevän. Ei sekään loppupeleissä luonnollista ole. Voivoi.. mutta ihanan asiallinen vastaus sulla, mulla meinas ihan kiehahtaa :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. heh no näinpä :P tuo oli jo niin selvästi provosoiva etten voinut ottaa sitä kovasti tosissaan :P mutta ihan hyvä kysymys muuten :D

   Radera
  2. Oikeastaanhan "luonnollinen hevosmiestaito" on luonnottomampaa, kuin jos ihminen pakottaisi hevosen tahtonsa alle. Pedon läsnäolo on hevoselle stressaavaa. Peto ajaa hevosta, peto metsästää hevosta ja peto tappaa hevosen. Ne asiat olisivat todellista luonnollisuutta. Luonnollisuus ei ole kaunista yhteistyötä, se on taistelua elämästä ja kuolemasta. On naiivia kuvitella mitään muuta :D

   Radera
 2. Missasinkii ton kyselyhetken kokonaa mutta kysympä nytten, eli kun tuolla vastasit että käytät melkein aina ruotsia, niin kun joskus tulevaisuudessa saat lapsia, meinasitko heidän kanssaan puhua ruotsia ja millaiseen kouluun pistät (siis suomen vai ruotsinkieliseen)jne.? :)

  SvaraRadera
 3. Ihmeellistä miten paljon kysymyksiä noilta luomuhepuilta :D. Siis kun ihmettelen kuinka ne onkin päätyneet lukemaan blogiasi. Toisaalta mikä minä olen sanomaan, äitiyslomalainen jolla viimeisimmästä ratsastuksesta jo yli vuosi ja nykyään hevosharrastus täysin blogien varassa...
  Mutta pisteet sinulle että jaksat kaikille niin kiltisti vastata, itse provosoituisin varmasti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. mä luulen että ne nimenomaan tykkäävät provosoida ihmisiä kun ei niillä ilmeisesti ole parempaakaan tekemistä :P no mikäs siinä ,saahan sitä kysyä :)

   Radera
 4. Polvileikkaus... Joo, se oli ensimmäinen asia mikä tuli mieleen ja olin aiheesta hetki sitten silloin keskustellut, joten luontevasti se tuli kirjoitettua jostain tuolta takaraivosta :D

  SvaraRadera
 5. Löysin sun blogin ihan vastikään, kun etsin tietoa silmiini osuneesta upeasta hevosesta, joka osoittautui Zebbeksi. Vähän vanhempana lukijana kiinnitin huomiota sun hienoon tapaan kirjoittaa ja vastata kysymyksiin. Osaat pukea hyvin sanoiksi hevosen ja ratsastajan välistä yhteistyötä. Sitä, mitä ratsastaja tekee selässä, ei aina ole helppoa ilmaista sanallisesti.

  SvaraRadera
 6. Apua! Missasin ihan täysin tän frågestundin!! Hoppas att du iaf har tid att svara på min fråga. :) Elikäs mua on mietityttänyt se, kun opiskelet oikiksessa, jonne on tosi vaikea päästä sisälle ja josta tunnetusti voi päästä hyväpalkkaiseen ja siten myös paljon aikaa vievään työhön. Kuitenkin oot monta kertaa sanonu t ja noissa vastauksissakin kerrot, että sun unelma olis tehdä työtä hevosten parissa. Mites sitten noille oikiksen opinnoille käy, jos heppahommat kiinnostaa enemmän? Onko ne ollut ns. turhaa vai onko suunnitelmissasi yhdistää nämä kaksi kiinnostuksen kohdetta, hevoset ja oikeustiede, vai miten oot ajatellut? :) Tietenkään mikään opiskelu ei koskaan ole turhaa tai mene hukkaan ja on hyvä olla joku plan b elämässä, mutta aloin vain miettiä, että jos hevoset ovat se suurin intohimo, niin eikö olisi ollut oikista helpompiakin vaihtoehtoja opiskeluille? :) Kiva, jos ehdit vastata! Itse tasapainoilen hevosten ja kauppatieteiden välillä. Onneksi ne kaksi pystyy aika hyvin yhdistämään! :)

  SvaraRadera