Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

onsdag 13 maj 2015

Elämäni paras treeni!

Maailman paras Zebbe!!! Tänään se oli paras mitä se on ikinä ollut sen 7 vuoden aikana kun se on minulla ollut. Eilen ja tänään on kyllä isot palikat loksahtanut kohdilleen sekä minulla että Zebbellä.

JB Kuvaus, Lappenranta 2014


Mä en oikeen uskalla mennä ongelmien ytimeen, ja silloin en tietenkään myöskään voi niitä ratkaista.Zebben ongelma on että se vetää itsensä "pitkäksi", kaula suoraksi ja vahvaksi edestä, pois takajalkojen päältä. Mun pitää nyt oikeasti sanoa sille että se ei voi siinä asennossa liikkua. Se on hevoselle hankalaa, sekä minulle, koska en voi silloin oikeen tehdä mitään kun hevonen on lavoillaan takajalat tallissa.

Tiistaina Nipsu kävi Zebben selässä katsomassa mikä on vikana kun mä en laukassa, en sitten millään, saanut sitä toimimaan. Ihan toivoton olo, kun olin ihan hukassa sen kanssa. Nipsu sitten sai sen siinä laukassa tosi hyvin läpi ja sen jälkeen pääsin itse myös tunnustelemaan miltä sen pitää tuntua kun se on rehellisesti läpi. Tässä sain sitten pieniä ahaa-elämyksiä että miten se heppa pitää ratsastaa.

Se mitä mun pitää muistaa on:

- Zebbe yrittää aina saada mut päästämään vasemman ohjan pois, jotta se voi kaatua vasemmalle ja tulla pitkäksi. Mun pitää pitää kiinni siitä vasemmasta ohjasta vaikka se kuinka yrittäis heittäytyä sieltä tyhjäksi, ja ratsastaa istunnalla ja pohkeilla kohti vasenta ohjaa, jotta se suoristuu. Zebbe haluaa olla tyhjä vasemmalle ja vahva oikealle eli tätä pitää korjata.

- Teen itse helposti niin että kun Zebbe tulee vahvaksi, heitän ohjan vähän pois ja toivon että se on taas pehmeä kun otan tuntuman, vaikka näin vaan pahennan asiaa. Mun pitää vähän pitää vastaan ja ratsastaa se homma läpi istunnalla ja pohkeilla kohti sitä vasenta ohjaa.

- Oikeassa kierroksessa sen on hankala rehelliseti laukassa taipua, tässä mun pitää saada sellainen tunne kun taivutan sitä oikealle että se voisi taipua vaikka kuinka paljon, mutta en silti taivuta sitä. Vaan se tunne. Löysällä oikealla ohjalla taivutan sen, ja oikealla pohkeella ajattelen oikea takajalka vähän ristiin vasemmalle jotta se tulee alle.

Alkuun se pitää vähän ratsastaa kunnolla läpi ja takaosan päälle, sen jälkeen kun se on siinä, se on todella letkeä, pehmeä, ja notkea. Ihan mielettömän ihana ratsastaa! Nyt mun pitää vaan itse uskaltaa ratsastaa ne vaikeat asiat sen kanssa ja saada ne jutut läpi. Jos yritän taivuttaa sitä oikealle, teen sen niin kauan kunnes se rehellisesti taipuu, enkä tyydy siihen että se vähän taipuu sinnepäin.

Tämä on minusta itsestäni kiinni!! Tämä ratsastuskerta oli niin tarpeen, nyt tiedän että mä kyllä pystyn siihen , ja tiedän että mulla on maailman ihanin hevonen siellä kunhan vaan osaan ratsastaa sen esille! Näitä ratsastukertoja kun tulee niin jaksaa taas tsempata eteenpäin. Tämä oli ihan fantastista, Zebbe osaa olla niin huippu kunhan mä vaan osaan pyytää siltä oikealla tavalla!

Oi kun löytäis tämän saman fiiliksen myös huomenna kisoissa. Kuitenkin pitää olla kiitollinen että sain tuntea sen edes tänään, ja tästä pikkuhiljaa lähteä rakentamaan, jotta pikkuhiljaa pääsisi tähän tilaan jokaisella treenikerralla, ja pikkuhiljaa myös kisoissa.

Hilton Laaksolla 9.5 (C) Teresa P.


Hilton vietti tänään vapaapäivää, se on treenannut ahkerasti eilen ja maanantaina ja tänään pieni paussi jotta jaksaa sitten huomenna taas :) Hiltonin kisa menee vähän harjoitusmuodossa, vähän kokeillaan miltä tämän tason luokka tuntuu, ilman mitään suorituspaineita, Hilton on jo ylittänyt itsensä jokaisessa kisassa tähän mennessä :P Toki aina yritetään parhaamme :)


10 kommentarer

 1. "- Zebbe yrittää aina saada mut päästämään vasemman ohjan pois, jotta se voi kaatua vasemmalle ja tulla pitkäksi. Mun pitää pitää kiinni siitä vasemmasta ohjasta vaikka se kuinka yrittäis heittäytyä sieltä tyhjäksi, ja ratsastaa istunnalla ja pohkeilla kohti vasenta ohjaa, jotta se suoristuu. Zebbe haluaa olla tyhjä vasemmalle ja vahva oikealle eli tätä pitää korjata"

  Muistetaanpa nyt että hevonen ei "halua" mitään tuollaista, hevonen pyrkii hakemaan tasapainoa sille luontaiseen asentoon AINA. Usein se on jollain tavalla vino, mutta hevonen ei HALUA tehdä sinulle kiusaa ;)

  Mutta hienoa, että yhteinen sävel löytyi! Kyllä ne on parhaita fiiliksiä kun tuntee mihin hevonen parhaimmillaan pystyy ja silloin pitää muistella että huonojakin päiviä on pakko olla että voi olla niitä hyperhyviä :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. No et sä varmasti luule että mä uskon että Zebbe haluaa tehdä mulle kiusaa :D tuo nyt on tapa sanoa, ja kyllähän se haluaa olla vino koska se on sille helpompaa mutta mun tehtävä on korjata se suoraksi jotta se pikkuhiljaa voi helpommin liikkua siinä asennossa.

   Radera
  2. Oh god.... Sophian äidinkieli on ruotsi. Olen ainakin itse huomannut, ja tätä teen itsekin, että Sophia puhuu aina "haluaa tehdä jotakin". Tällä ei siis ole "oikean haluamisen" (tai sen, että hevonen haluaisi tehdä kiusaa, mitä ihmettä???) kanssa mitään tekemistä, vaan kyse on ennemminkin siitä, että hevonen koittaa päästä helpommalla -> "haluaa tehdä tehdä asian X, vaikka pitäisi tehdä asia Y".

   Tästä ei nyt varmaankaan kukaan saanut selvää, alkoi vaan ärsyttää Sophian puolesta :D

   Hyvä, että treeni sujuu, tsemppiä! :)

   Radera
  3. Itse sanon aina "en jaksa" kun tarkoitan, että "en halua". Ja kyllä, suomi on äidinkieleni, vaikka välillä vähän epäilyttää itseänikin, kun en osaa puhua suomea... :D

   Radera
 2. Ihana kuulla että sujuu :) Tuo toisen ohjan tyhjyys mahtaa olla monen ongelma, myös meidän, joten kiitos kun jaat vastauksia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. On varmasti joo, kaikki hevoset, sekä ihmiset, ovat johonkin suuntaan vinoja luonnostaan, niin siinä on aina korjattavaa :)

   Radera
 3. Hyvin analysoitu!
  Ekalle anonyymille, eiköhän se ole sanomattakin selvää ettei hevonen halua tai juoni yhtään mitään, se vaan tekee niin kuin on sillä hetkellä mukavinta. Meidän ratsastajien ja valmentajien pitää osata löytää ne heikot kohdat ja tasapainottaa niitä.

  SvaraRadera
 4. Ihana postaus! Kiva taas huomata, (vaikka olenhan sen jo tiennyt) että kaikki näiden perusjuttujen kanssa kamppailee. Toiset ehkä viilaa ja toiset vähän enemmän, mutta kuitenkin :D Itsekin ajattelin laittaa valmentajan mun hepan selkään huomenna. Tosi opettavaista katsoa miten heppa liikkuu maasta ja sitten selästä, kun taitavempi käynyt :)

  SvaraRadera
 5. Kiva että löysitte yhteisen sävelen! Mä oon menossa tän viikon la kisoihin c-2 rataan yhellä shettiksellä, joka nostaa helposti väärän laukan myötälaukan sijaan. Oisko sulla jotain hyviä vinkkejä nostaa myötälaukka, vai onko tämä ongelma ennemmin hevoskohtainen? Kiitos jos vastaat. :-)

  SvaraRadera
 6. "Lavoilla, takajalat tallissa", se oli hauskasti todettu ja niiiin monen kohdalla totta!
  Toisaalta ei uskoisi, että Z kaltainen heppa nyt takajalkojaan ihan talliin on unohtanut, mutta se käyttämätön voima on tosiaankin varmaan Z:lle epämiellyttävän tuntuista käyttää, tällä hetkellä.

  Se tosiasia, että hevosen kuuluisi TASAISESTI liikkua joka askellajissa kohti kädestään joustavaa ratsastajan ohjaa/kuolainta on kyllä niin tosi, kuin voi vaan olla. Kuten toteat, yrittää heppasi saada ratsastajan antamaan ohjalla periksi, kun juuri silloin, kuuluu pitää raamit hepalle, vaikka se vaikealle tuntuukin...niin tuttua, ollaan millä tasolla vaan :-)

  Mahtava juttu, että sulla on nyt hyvä apu, tuloksia on tullut tosi nopsaa ja nythän voi jo ruveta odottamaan Z tuloksia melko pian.

  Oikein paljon Onnea huomisiin kisoihin!!

  SvaraRadera