Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

tisdag 21 maj 2013

More power!

Kävin heti matkalla tallille lähikaupan kautta ostamassa rypsiöljyä, se nyt oli helpoin käydä hakemassa kun meillä on kauppa kämpän tien toisella puolella ;) ajattelin nyt kokeilla tätä sekä antaa melassia sekoitettuna veteen(+elektrolyytit samalla) aina treenin jälk. Näin ne saa myös juotua vähän ylimääräistä vettä mikä ei varmasti ole haitaksi tässä helteessä. Sekoitan noin 10 litraan vettä pari dl melassia.
Hepat oli tänään superhyvät, Hilton teki hyvät vastalaukkakaaret ja Zebben kanssa treenattiin nelitahtista käyntiä metsässä, käveli hyvin! Menin sitten vielä kentälle ( meillä on uusi hiekka vihdoin kentällä) ja siinä tuli sitä epäpuhdasta käyntiä ensin mutta kun sain sen hakeutumaan huvin kohti kuolainta ja sisäpohkeella selkää ylös niin käveli hyvin! Tein sitten ympyrällä käynti-ravi siirt pääpaino siinä että jokainen käyntiaskel olisi puhdas :)7 kommentarer

 1. Kiva kun aina jaksat postailla useasti! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. samaa mieltä :) ihanaa kun lähes aina on uusi postaus ku tuun vilkasemaan ! muutenki mahtava blogi ja arvostan sua ratsastajana. Upeat hevoset sulla! varsinkin hilton mielyttää omaa silmääni :)

   Radera
 2. Melassista muuten:
  Olen kuullut, että jopa 1 dl nestemäistä melassia sisältää niin paljon energiaa, että ravurin pitäisi juosta 30km hiitti, jotta saa sen kulumaan. Ja koska ratsut ei yleensä liiku sellaista määrää, melassi jää lihaksiin hapottamaan liikasokerina ja jäykistää/kangistaa lihaksia.
  Itse kun kuulin tämän, jätin nestemäisen melassin pois, ja menin ostamaan Lidlistä omena-mehua, jotta saan hevosen juomaan paremmin ja etsin toisia energia lähteitä.

  Jos öljy ei riitä lisä enegrian antoon, eikä kauraa halua lisätä, mm. Kyra on suositellut turvotettavaa melassirouhetta. Sen lisäksi että tuo vatsalle hyvin vointia yms, antaa pitkäkestoista energiaa. :) Ja mm. Agrimarketeissa myydään tätä melassia isoissa säkeissä todella halvalla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Melassileikettä annan omilleni, siinä ei ole niin paljon sokeria kun nestemäisessä. Mielummin hakee energiaa hiilihydraateista kuin sokerista. Siinä vain minun ajatukseni

   Radera
  2. Mitäs ne sokerit sitten on jos ei hiilihydraatteja? ;) Toki sokerit on nopealiukoisia mono- ja disakkarideja jotka nostaa nopeasti verensokeria, mutta vaikka polysakkaridit eli pitkäketjuiset hiilihydraatit (kuten tärkkelys) imeytyvätkin hitaammin vapauttaen tasaisemmin energiaa, ihan yhtälailla niiden ylimääräinen osuus varastoituu glykogeeninä lihaksiin ja voivat hapottaa ja jäykistää lihakset (tästä syystä ihmisten käyttämää hiilaritankkausta ennen urheilusuoritusta ei voi käyttää hevosilla). Tästä syystä ylimääräisiä hiilareita tulisi tosiaan urheiluhevosillakin välttää, mutta jos melassia antaa pikkulirauksen juomaveden joukkoon mauksi (itse antaisin n. puoli desiä), siitä tuskin on tällaisille aktiivisesti liikkuville hevosille haittaa. Ja ratsastaja todennäköisesti ihan itse huomaa, jos hevoset menevät hapoille ja ponnettomiksi melassin takia.

   Itse tosin suosisin energianlähteenä öljyä melassin sijasta ja pitäisin melassin pelkästään makeutuksena juomavedessä, koska juominen on tosiaan tärkeää! Öljy ei varastoidu glykogeeninä vaan rasvahappoina, ja näin hoikilla urheiluhevosilla ylimääräinen rasvakudos tarkoittaa mukanakulkevaa energiavarastoa, kun lihavilla harrastehevosilla ylimääräinen rasva vain rasittaa elimistöä. Öljy myös antaa pitkäkestoista energiaa :) Tosin rypsiöljyn sijaan antaisin esim. pellavansiemenöljyä tai kalaöljyä, mutta rypsiöljykin käy.

   Radera
 3. Melassisiirappi sekoitettuna haaleaan veteen palauttaa tehokkaasti lihasten ja maksan glukogeenivarastot.

  Minä sekoitan myös pari desiä melassia 10l vettä ja sekaan lisään elektrolyytit.

  SvaraRadera