Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

tisdag 14 juli 2015

Zebbestä vähän pohdintoja ja lisää kuvia

Kuva: Alica Lilja
Heti kun Zebbe menee huonosti eikä yllä omalle tasolleen mä lähden murehtimaan asiaa tosi syvällisesti ja yritän kaikin keinoin keksiä mikä on vikana. Zebbe on aina ollut, ja tulee aina olemaan, äärimmäisen herkkä hevonen, joka reagoi heti jos "pienikään karva on vinossa". Onhan tämä turhauttavaa, mutta toisaalta ehdin aina korjata asioita ennen kuin niistä tulee liian vakavia, ja ennen kuin ne menee liian pitkälle.


Kuva: Alica Lilja


La:n startti meni totaalisesti penkin alle, ei vaan sen takia että se oli yleisesti huono ratsastaa enkä saanut sitä täysin avuille, myös siksi että minä; 1. verryttelin sen aivan liian kauan(se vähän väsyy ja silloin ärsyyntyy, tämä tapahtuu vain kisoissa, kotona se ei samalla tavalla ärsyynny jos mennään joskus esim valmennuksessa pitempään), 2. menin suoraan radalle vaikka olisi pitänyt tulla ulos valmistautumaan jotta se olisi saanut tottua vitivalkoiseen hiekkaan joka varmasti oli oudon näköinen, sekä muuhun ympäristöön. 3. Ratsastin tosi vaisusti, en oikeen tehnyt asioita loppuun enkä uskaltanut vaikuttaa siihen tarpeeksi tehokkaasti.

Noh, vaikka olisin nuo kaikki asiat tehnyt toisin, se olisi ehkä saanut 63-64%, en kuitenkaan olisi saanut sitä läpi ja niin pehmeäksi ja letkeäksi kuin esim Finnderbyssä. Sillä on nyt jokin juttu mikä sitä häiritsee. Itse veikkaan vahvasti sitä selkää, että se on nyt kipeytynyt kun ollaan menty Hiltonin satulalla niin paljon. Silloin huhtikuussa Zebben satula oli sille liian kapeaksi mennyt ja painanut pahasti säkää. Silloin Hiltonin satula oli leveämpi eikä painanut sitä kipeää kohtaa, ja tuntui varmasti mukavalta. Toki kun sillä pidempään menee, eikä se oli sille sopiva, rupeaa sekin ajan mittaan painamaan jostain kohtaa myös. Se tässä on varmaan tapahtunut.

Me tehtiin myös todella kovat treenit alkuviikossa, joka varmaan sitten vaan pahensi asiaa, jos satula painaa, ja Zebbe on ruvennut jännittämään "vastaan" vielä enemmän. Tämä nyt olis se todennäköisin syy, minäkin tunnen selkään että se vastustelee kun pitäisi "nostaa selkä" ja koota, eli sehän olisi looginen syy että satula painaa kun se ei halua sitä tehdä ja jännittyy siitä ja vetää vähän vastaan.

Nyt sitten tosiaan jumpataan juoksuttaen koko tämä viikko, eilen juoksutin vähän hölkkää Sakun tallilla ennen kun lähdettiin ajamaan kotiin, ja tänään Zebbe oli rennolla maastolenkillä. Huomenna ja torstaina juoksutan sen ja yritän vaan saada turpaa maahan, oikeen rauhallista hölkkää vaan, ja perjantaina ehkä kokeilen Zebben omaa satulaa ja miten se istuu, jos näyttää istuvan hyvin ratsastan sitä vähän kevyeesti, paljon väistöjä ja oikeen pientä ravia. Minulla on myös sellainen pieni "peitto" jota voi lämmittää mikrossa ja heittää selän päälle, käytin sitä paljon pari vuotta sitten kun Zebbellä oli tosi isoja ongelmia selän kanssa. Ehkä sekin vähän rentouttaisi lihaksia jos siellä on jotain jumeja jos se on jännittänyt vastaan painetta.

Maanantaina meidän hieroja tulee ja saa sitten katsoa Zebben kunnolla läpi ja hieroa sen selän niin hyvin kuin pystyy. Se kyllä aina löytää kaiken pienenkin jumin niin varmasti syy selviää viimeistään silloin!

Sitten pitäisi kyllä päästä vähän treenaamaan ja ratsastamaan ensi viikolla ma ja ti, to:na lähdetään ajamaan Lappeenrantaan. Toivon mukaan ehditään saada heppa kuntoon ennen sitä. Ei se oo kivaa kun hevonen ei oikeen ole kunnossa, eikä voi kertoa mistä kiristää, vaan pitää sitten itse jotenkin selvitellä asiat! onneks tämä on tullut mulle jo aika tutuksi, aika usein saa näitä asioita Zebben kanssa selvitellä, aina sillä on jotain ;)

Lopuksi vielä lisää kuvia Riders Innin kisoista. Tosi kivaa kun ihmiset lähettelee mulle kuvia, olen todella kiitollinen siitä :)

Kür-luokasta, kuvat Matti Kallio:nämä kuvat (C) Salla V:Kuvat Lotta Luomajärvi:

Ei ehkä ihan niin tyytyväinen kuin voisi olla :D


Mun upea Z! Se osaa olla niin huippu ja on ollut nyt niin pitkään, että nyt pakko saada kaikki asiat kondikseen taas, ei oo kivaa kun se ei ole tyytyväinen :/

34 kommentarer

 1. Toivottavasti selviää mitä selässä on! Tsemppiä teille! <3 :)

  SvaraRadera
 2. Voi harmi, mutta miksi menet aina ennen isoja kisoja noihin valmennuksiin jotka huonontavat tulostasoasi? Zebbe oli vielä viimekaudella tyytyväisemmän näköinen kanssasi kisa-areenalla, mutta nyt se esittää tosi umpimielisesti ja näyttää tyytymättömältä. Ehkä sinun pitää treenata Zebbe omin taidoin, koska se on toiminut ennenkin, tai en muista lukeneeni että sillä aiemmilla kausilla olisi ollut näin paljon selkä yms. vaivoja. Se on radoilla niin kankikaikkonen, ainoa paikka mikä kropassa menee liike läpi on häntä joka huiskii all time long.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hmm.. mun valmentajani ansioista me ollaan tänä vuonna kehitytty tosi paljon, esimerkiksi tehty uudet ennätyspisteet intteristä kesäkuussa ja saatu hevonen kulkemaan oikeinpäin. se on totta että Zebbelle ei ehkä sovi kunnon treenit just ennen kisoja, se on parempi vaan jumpata ja tehdä perusjuttuja vko ennen kisoja, mutta aina kun ei voi ajoittaa kaikkea täydellisesti. nytkään ei ollut kyse siitä että treeni olis ollit millään tavalla huono, vaan jos satula on jostain painanut se kova treeni ei varmaan ollut hyväksi sillä huonolla satulalla :) don't worry kyllä me ens kisoissa ollaan jo paremmassa vireessä ;)

   Radera
  2. Ihan samaan olen kiinnittänyt huomiota että hevonen ei ole koskaan rennon näköinen ja häntä huiskii todella kiukkuisen ja vastustelevan oloisesti radalla. Ja se huiskii koko ajan!

   Radera
  3. Eihän tässä voi muuta kuin todeta, että onpas olemassa säälittäviä ja katkeria ihmisiä :D ja onneks mulla on asiat niin hyvin että ei itse tarvitse ikinä vajota teidän tasolle :)

   Radera
  4. Tamä 2 anonyymi vastaa. Minulla ei ole mitään syytä olla katkera ;) Kommentoin asiaa koska olin siihen jo aikaisemmin kiinnittänyt huomiota ja ehkä vähän ihmetellytkin että olenko ainoa joka näkee asian tältä kantilta. Tämä oli puhdas huomio jonka olen tehnyt seuratessani videoita radoilta. Toivottavasti nyt vajoat edes vähän meidän tasolle ja kiinnität asiaan huomiota. Ja tämä on ihan lämmöllä sanottu kritiikki ilman naljailua

   Radera
 3. Aika monta "yliherkkää" hevosta nähneenä, kaikilta on löytynyt vähän isompi vika jossain kohtaa, rangassa skolioosi, SI nivelessä tulehdusta, nivelrikkoa kaularangassa ja head shaking syndrooma. Sinun hevosia on varmasti paljon tsekkailtukin mutta harvemmin esim rankaa kuvataan rutiinitarkastuksissa. Myös esim niskan alueella olevat pienet ongelmat, hammasongelmat tai pienet hiusmurtumat voivat aiheuttaa yliherkkyyttä ja tuntua juurikin selkäongelmilta. HArvemmin itseasiassa satula (jos nyt ei IHAN päin honkia ole sovitettu) aiheuttaa kovinkaan isoja ongelmia jos hevonen ratsastetaan oikein.

  SvaraRadera
  Svar
  1. voi apua mitä kauhuscenararioita maalataan seinälle :D kyllä se nyt vaan on niin että epäsopiva satula voi aiheuttaa isojakin ongelmia. ei ehkä perus harrastehevoselle, koska sen tasoista menoa ei huomaa jos on jossain pieni jumi (siinä vissiin huomataan asiat vasta jos on jotain sun mainitsemia vammoja :D ), mutta katsos kun tällä tasolla mennään niin tuommoiset tosi pienet asiat tulevat paljon paremmin esiin, eikä se paljoa vaadi. minä onneksi tunnen hevoseni jo niin hyvin ja tunnen pienenkin kireyden heti selkään, ja tuo satulaongelma ja selkäongelma on ollut Zebbellä jo siitä asti kun sen 7 vuotta sitten ostin. Eikä se tosiaan paljoa vaadi. nyt se on vähän arka takakaaren alta selästä,eli satula on siihen painanut. Nyt on oma satula muokattu Ranskassa ja toivotaan että se nyt istuu sille hyvin jotta päästään jatkamaan treenejä :)

   Radera
 4. Outoa, että et katso satuloita aika ajoin onko ne sopivia hevoselle.. Viitaten kertomaasi, että satula oli painanut pahasti säkään.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Zebbe ei ollut silloin kahteen kuukauteen ollut mun luona, asian huomasin lähes heti kun sain sen kotiin. Kyllä te ootte aika hauskoja kun jaksatte yrittää :D

   Radera
 5. Onpa ikävää miten ihmiset jaksaa kirjoitella pahaa ja mollata. En usko ikinä, että kukaan hevosiaan oikeasti rakastava tieten tahtoen haluaisi satuttaa niitä. Muistakaa hyvät ihmiset, että sairaan hevosen perusylläpito maksaa yhtä paljon kuin terveen ja sitten vielä hieronnat, lääkkeet yms. tulevat ekstrana päälle kun ovat kipeitä. Mitä jos jatkossa mollaamisen sijaan tsempattais, ihan kaikkia?

  SvaraRadera
  Svar
  1. hauskinta tässähän on se, että kukaan näistä ylläolevista eivät varmaan huomaisi tämmösiä muutoksia omissa hevosissaan, kyse on kuitenkin niin pienistä jutuista, joilla kuitenkin on iso merkitys kun mennään tällä tasolla, pikkuasioista tulee tosi isoja asioita. Zebbenkin satula näytti istuvan sille hyvin (satulansovittajakin oli sitä mieltä), mutta se ei kuitenkaan siitä tykännyt, joten se muokattiin. nytkin se suoritti su:na lähes 66%:n tuloksen, että ei tässä kyse ole mistään sairaasta hevosesta, vaan siitä, että mä olen huolissani hevosestani kun tiedän että se ei tunnu nyt normaalilta, jotain on siellä huonosti, ja se on hyvä korjata nyt ennen kuin siitä oikeasti tulee ongelma :) ja kyllä mä ehkä vähän ylireagoin, mutta parempi niinpäin kuin alireagoida :)

   Radera
 6. hiltonista kuvia sun facebook muut kansiossa :)

  SvaraRadera
 7. Taitaa taas joillain anonyymeillä olla omassa elämässä ongelmia... Onneksi olet terveellä itsetunnolla varustettu aikuinen ihminen. Tsemppiä Zebben kanssa, toivottavasti pääsisitte taas tsemppaamaan loppukaudesta, olen kyllä tämän hevosen fani! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos paljon :) Zebbe oli jo eilen tosi hyvän näköinen kun juoksutin sitä, joten eiköhän se tästä :) ja nuo kommentit ovat aina hyvä muistutus siitä kuinka hyvin itsellä on asiat kun ei ikinä tarvitse tuntea tuollaista katkeruutta itse :P

   Radera
 8. moikka! oon seurannu sua pitkään ja kiva nähdä miten jaksat panostaa kyseiseen lajiin :) mutta pakko sanoa että hilton alkaa näyttämään jopa upeammalta kuin zebbe ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hilton on kyllä kieltämättä aika upea heppa sekin :) mä en voi ottaa kantaa kumpi on upeampi, ne on molemmat omalla tavallaan ja onneks niin erilaisia :)

   Radera
 9. Aivan älyttömän upeita kuvia nuo Matin ottamat!

  SvaraRadera
 10. Minkä kokoinen Zebbe on? :)

  SvaraRadera
 11. Tiedän että varmasti olet vastuuntuntoinen hevosenomistaja ym. mutta olen miettinyt myös sitä kun ratsastat treenaten paljon hevosiasi ja varmasti koottunakin suurimman ajasta niin pääsevätkö hevosesi ikinä esim. laukkaamaan kunnolla niin että ne kipeimmätkin paikat pääsisivät aukeamaan?
  Monesti kuntoutuksessakin olevia hevosia joudutaan myös laukkuuttamaan suorilla jolloin kaikki lihakset saavat tehdä töitä tasapuolisesti. Tiedän että kuntoutuksessa Zebbe ei varmasti ole mutta voisi piristää hevostakin kun saisi kunnolla pomppia ilman ratsastaa ;) Jos ei sopivia maastoja löydy sieltä päin niin eikös tallillanne ole se isokin ulkokenttä missä varmasti olisi lääniä juosta ilman että vahinkoja tapahtuu?

  Oman ratsun viikkosuunnitelmat saivat mennä roskakoriin kun ei hevonen liikkunut mielellään eteenpäin joten tutkittiin perusteellisesti, ei vikoja löytynyt kuin vain tosiaan lukkiutuneita paikkoja kropassa. Eläinlääkäri määräsi paljon intervalliharjoituksia maastossa ja edes kerran viikossa irti juoksemista kentällä (sekin täytyi olla iso). Raviradoillakin käytiin laukkaamassa ja kas kummaa, nyt tamma liikkuu niin mielellään eteen että saan vain pienieleisesti ratsastaa sitä.
  Intervalliharjoituksista en luovu vaan ne kuuluu todellakin nykyään viikon ohjelmiin, jotenkin tamman koko olemus on muuttunut enemmän motivoituneemmaksi.

  Toivottavasti syy löytyy ja olisi sitten satulan sopimattomuudesta kyse, ettei vakavampaa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mä treenaan konoamista maks 2-3krt vkossa, hepat pääsee 2krt vkossa maastoilemaan, laukkaamaan niin lujaa kun haluaa, niillä hypätään välillä jne et kyllä se puolinon ihan kunnossa. Sehän olis ihan järkyttävää jos vaan treenais koulua joka pvä :O

   Radera
  2. No mut sehän on hyvä :) Ei ole vain tullut silmään lukiessani että miten siellä maastossa liikutaan sun hevosten kanssa. Pistäppä joku kerta kunnon pläjäys maastokuvia, niin paljon löytyy vain kisakuvia kouluradoilta (hienoja kyllä nekin) ;)

   Radera
 12. En ymmärrä miksi blogin kirjoittaja hyökkää kommentoijien kimppuun heti kun saa vähän "ei toivottua" palautetta? Ikäänkuin ei haluaisi kuullakaan että hevosessa voisi olla vikaa? Haukutaan heti että "ei tarvitse vajota teidän tasolle" tai muuta typerää. Olisiko jollakin kasvunpaikka? Vie hevonen klinikalle ja kuvauta koko selkä niin arvailu loppuu.

  Ja kyllä, olen myös sitä mieltä että häntä huiskii liian paljon. Rentous on kaukana teidän menosta.

  Ja tähän ei tarvitse kommentoida mitään lapsellista kiitos. Faktat faktoina ilman kenenkään mollaamista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Voi luoja. Mun hevoset käy 2krt vuodessa klinikalla missä ne tarkistetaan läpi ja zebbe on kuvattu päästä varpaisiin, sillä on kuule kaikki hyvin, ei tarvitse huolehtia :D tyhmät kommentit ei ansaitse asiallista vastausta, ja tää on jotain niin säälittävää. Toivottavasti löydät omalle elämällesi tekemistä ettei tarvi täällä roikkua! Mä en enää jaksa tuhlata aikaa vastailla tämmösiin tyhmiin juttuihin. Mulla on OIKEAT asiantuntijat ympärilläni joiden kanssa kyllä hoidetaan hevoset parhaalla mahdollisella tavalla ja siihen en tod tarvi no-life-anonyymien apua!

   Radera
  2. Faktat faktoina, osa hevosista huiskii hännillään enempi kuin toiset, osa kantaa häntäänsä korkeammalla kuin toiset, osa pitää alaslaskettuna. Ei hevosen jännittyneisyyttä radalla voi lukea pelkästä hännänhuiskinnasta, tai jos kuvittelee pystyvänsä lukemaan, on omissa taidoissa melkoisia puutteita :) osa huiskaa ihan vaan huiskimisen ilosta, se on tapa. Oma hevoseni huiskii joskus esim vaikka alkukäynnissä talvipakkasilla, jolloin ei ole kärpäsiä tietääkseni. Ja ei, se ei ole stressaantunut, kipeä tai kaltoinkohdeltu. Lakatkaa ylianalysoimasta.

   Radera
 13. Älä pelkää, en mä sun hevosista huolehdi. Kyllä täs jonkun muun pitäs elämä hankkia eikä itkeä blogissa päivät pitkät koniensa ongelmia. Grow up ja kokeile vaikka hankkia ystäviä joille voit puhua in real life!

  SvaraRadera
 14. Oho, mikäs näillä anoilla nyt on? Emmä ole aikaisemmin niiden huomannut täällä näin agressiivisia olevan. Hohhoijaa... hienoo kun ihmiset taas tietää niin paljon ja opettaa bloggaajia ja muita mistään mitään tietämättömiä ;)
  Tsemppiä Zebben kanssa, toivottavasti se tulee pian kuntoon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vähän pelottaamiten joku voi ottaa noin itseensä ja olla mulle niin vihanen :D kirjoitti hienon tuon viimeisen kommentin, siinäs näkee kuinka älykkäitä nämä kaikkea tietävät anonyymit on ;) ja kiitos, Zebbe oli tosiaan eilen ollut omalla satulallaan ihan super taas ratsastaa :)

   Radera
 15. Höperöä kyllä että ihmiset jotka ei oo kyseisiin hevosiin ikään koskeneetkaan tietää täällä niiden asiat paremmin kuin omistaja jolla ne on olleet vuosikausia. :o Älä Sophia-hyvä välitä räksyttäjistä. Sehän on tunnettu tosiasia että katsomosta käsin ratsastus on aina helpointa! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Juu niinhän se on, helppoa huudella sohvalta :)

   Radera
 16. Hienoa että kirjoitat rohkeasti myös siitä, kun hevonen ei suorita 100% ja sen tuntee itse selkään. Ei vain tiedä aina tarkalleen, että mistä kiikastaa kun hevoset eivät osaa puhua, joutuu itse välillä olemaan melkoinen salapoliisi. Satula on kuitenkin tosi tärkee, kun ajattelee että hevonen kantaa sen päällä ratsastajan painon. Tsemppiä kovasti ja tosi kiva että jaksat kirjoittaa blogia, siitä saa potkua omaankin treenamiseen ja kisaamiseen vaikka oma tulos-ja taitotasoni on valovuosien päässä ;)

  SvaraRadera