Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

måndag 22 oktober 2012

Vastauksia Part II


Anonym16 oktober 2012 20:12
Heissan ja ihanaa lukea sun bogia ja seurata sun mahtavien hevosten hehitystä :)

Sellaista ajattelin kysäistä, että mitä vinkkejä antaisit hevosen käynnin tahdin parantamiseen ja keskikäynnin ratsastamiseen.

Mulla 5 vee iso ja hieman raskaampi hevonen , jonka kanssa ollaan tänä vuonna kehitytty huimasti ja ravi ja laukka on jo todella hyvää ja säädeltävissä , mutta käynti aina "lopahtaa" ja hirveen työlästä saada esim. yliastuntaa tai edes , että astuisi samoihin jälkiin etusten kanssa. Jatkanko vai pyytämistä niin kauan että alkaa tahti löytymään ajan kanssa, vai mikä olisi sun idea ?

Kiitos ja hyviä vointeja ja hepoille rapsutukset :)

VASTAUS: Tuntuu että hevosen mielestä käynti on "paussi" ja silloin ei tarvitse enää kuunnella ratsastajaa? Opettaisin hevosen ensin vähän "kuumenemaan" käynnissä että saan sen kuuntelemaan  pohjeapuja, eli nopealle pohkeelle pyytäisin hevosta ensin reagoimaan vaikka niin voimakkaasti että se hypähtää raviin, niin että se oppii että täytyy regoida pohkeelle. Sitten kun se pikkuhiljaa kuuntelee nopeaa pohjeapua käynnissä opettaisin sen venyttämään kaulaa mahdollisimman eteen ja alas, ja näin pikkuhiljaa venyttämään askelia käynnissä. Käynti on kyllä todella vaikea parantaa mutta jos on kärsivällinen niin sitä pystyy kyllä jonkin verran parantaa. Hevosella jolla luonnosta on lyhyt käynti ei helposti opi liikkumaan isolla yliastunnalla mutta treenin kautta toki käyntiä jonkin verran voi parantaa. Toinen juttu mikä voi olla hyvä harjoitus on kävellä puomien yli, missä hevonen joutuu ottamaan mahdollisimman isoja askelia ja ehkä se niistä puomeista saa myös vähän "energiaa" ja oppii venyttämään käyntiaskelia. Tsemppiä :)

Anonym16 oktober 2012 20:52
Mulla on ratsastettavana hevonen jolla on vaikeuksia säilyttää tahti ravissa. Tämä korostuu entisestään väistöissä. Tuntuu että sen jalat vaan menee solmuun ja ettei raviin voi vaikuttaa oikeen millään tavalla. Laukassa sen sijaan toimii aika kivasti ja pystyy harjoittelemaan vaihtoja, avoja ja sulkuja ihan hyvillä mielin :) Kokoaa myös kivasti. Olisko mitään vinkkejä miten tällaista hevosta kannattaisi ratsastaa tai jotain hyviä harjoituksia?

VASTAUS: Heti ensimmäisenä tulee mieleen tarksitaa että hevonen on terve? epätahti ravissa voi johtua jostain terveydellisestä syystä mutta ei siis pakosta. Jos hevonen on tarkistettu että se on terve niin yrittäisin ensin ratsastaa sitä ravissa niin hitaassa tempossa että se ehtii säilyttää tahdin. Varsinkin niissä asioissa missä sen tahti katoaa ratsastaisin vielä hitaammassa tempossa, niin hitaassa että se varmasti löytää tahdin ja tästä sitten pikkuhiljaa taas eteen, kunhan hevonen oppii koko ajan säilyttämään tahdin. Helposti jos ratsastaa liian nopeasti hevonen menettää takajalat ja paino siirtyy liikaa eteen ja näin hevosen on vaikeampi ylläpitää tahti. Hiltonilla oli ravissa vaikeuksia pitää tahti tuossa alkukesästä ja se johtui siitä että sen ravi on niin iso ja hevonen liian voimaton,joten se vaan tarvitsi lisää voimaa jotta pystyi kantamaan takaosan päällä paremmin ja sen kautta säilyttää tahdin mitä se nykyään tekee tosi hyvin :) Eli myös takaosan vahvistamista ja paljon puolipätteitä jotta saisi hevosen pikkuhiljaa kantamaan paremmin takaosallaan ! Tsemppiä!

Anonym16 oktober 2012 21:56
Olet jossain vaiheessa jo maininnut harkitsevasi muuttoa ulkomaille hevostesi kanssa. Oletko miettinyt minne muuttaisit, Ruotsiin, Saksaan, Hollantiin..? Oletko koskaan harkinnut muuttoa ulkomaille ajatuksella että lähtisit esim. ratsuttajaksi ja hakemaan sitä kautta lisää kokemusta ja meriittiä tai kuten Charlotte Dujardin, joka hakeutui Hesterin oppiin? Sanomattakin lienee selvää että Suomesta käsin ei voi valmentautua ja varsinkaan kilpailla jos tavoitteena on kv-taso ja siellä menestyminen..
Vieläkö yhteistyösi Arjenin kanssa jatkuu? Kertoisitko myös muista valmistajistasi Marko, Mascha, miten olet heihin päätynyt ja mikälaisia he ovat valmentajina?

VASTAUS: sponttaanisti mieluiten muuttaisin Hollantiin /Belgiaan mutta kielimuurin takia olisi ehkä Saksa helpompi maa mihin muuttaa. Treenin kannalta kuitenkin pidän enemmän Hollannista. Olen pari vuotta sitten työskennellyt Saksassa ratsuttajana ja se oli todella antoisaa mutta myös todella rankkaa ja vaikea päästä johonkin oikeasti hyvään talliin. Toki se voisi olla vaihtoehto mutta olen pian valmis oikeustieteen maisteri niin ehkä mieluummin tekisin sen alan töitä kun palkka on aika paljon parempi ;) ja siinä sen ohella treenaisin täysillä 2 hevoseni kanssa. Se varmaan selviää sitten pikkuhiljaa kun opinnot on ohi ja on mahdollisuus lähteä muualle asumaan.
Arjenilla on tämä talvi aika täysi omien hevosten treenaamisessa ja muitten valmennettavien kanssa joten en tiedä koska hän taas tulee Suomeen, toivottavasti hän ehtisi tänne taas jossain vaiheessa! Marko on valmentanut minua n 10 vuoden ajan, koska hän käy säännöllisesti Vaasassa valmentamassa ja pidän hänen valmennustyylistä kun hän osaa saada hevosista irti niin paljon(enemmän notkeutta ja enemmän irtonaisuutta ja liikettä). Markon valmennukset on aina aika rankkoja ja ratsastaja sekä hevonen saa tehdä täysillä töitä. Se sopii kun hän käy n kerran kk:ssa, pari päivää treenataan täysillä ja hevosta pistetään mukavuusalueen ulkopuolelle ja venytellään rajoja niin sanotusti. Näin hevonen kehittyy ja oppii uusia asioita.  Mascha käy myös n kerran kk:ssa ja hänen valmennuksissa treenataan aika eri juttuja kun Markon kanssa, enemmän liikkeiden suorittamista ja täsmällisyyttä, eli aika hyvin sellaista tuomarin näkökulmasta olevaa treeniä mikä on myös todella antoisaa!

An onym17 oktober 2012 09:54
Tää kyselyhetki tuli ihan oikeaan aikaan. Ennen kuin tulin blogisi sivuille ajattelin, että täytyypä laittaa Sophialle kysymys nuoresta hevosesta, mutta kun tulin sivuillesi uusi postaus olikin kysymyspostaus. Mahtavaa! :)

Olen ostamalla nyt itselleni ensimmäistä nuorta hevosta (oma hevoseni on jo iäkäs ja aloittelee eläkettään)ja kysynkin nyt sinulta että:

-Vaikuttaako irtopalat jotenkin käyttöä/kisaamista, jos hevonen ei ole oireillut niitä ollenkaan?

-Olisiko ne hyvä leikata pois, vaikka ne eivät haittaa hevosta?

-Kuinka paljon irtopalat alentavat hevosen hintaa?

-Jos irtopaloja ei leikkaa pois, voivatko ne alkaa vaivaamaan myöhemmällä iällä?

Ja lopuksi: Mitä mieltä olet, kannattaako ostaa hieman kokemattomampi nuori hevonen, joka on jo alusta lähtien todella ryhdikäs vai kannattaako ostaa kokeneempi nuori hevonen joka osaa jo He A asiat? Itse olen He A tasoinen ja kisannutkin sillä tasolla (en kuitenkaan kansallisia)

Paljon kysymyksiä, toivottavasti jaksat vastata :)

-E

VASTAUS: Irtopaloista tiedän vaan sen verran kun Hiltonilla oli irtopala vasemmassa takajalassa. Kun se kuvattiin ennen ostoa sanoi el.lääkäri että ei haittaa käyttöä eikä se reagoinut taivutuskokeessa. Hintaan irtopala ei vaikuttanut. Se haittaako irtopala hevosta riippuu todella paljon siitä missä irtopala on eli mahdotonta sanoa jos ei tiedä tarkalleen missä se on. Minä päätin leikata Hiltonila irtopalan kuitenkin pois kun en halunnut ottaa riskiä että irtopala tekisi haittaa tai jossain vaiheessa "irtoaa" ja tekee jänteisiin vaurioita. Ja tosiaan et voi ikinä tietää 100% varmuudella tuleeko irtopala haittamaan tulevaisuudessa vai ei. Mitä kovempaan käyttöön hevonen tulee sen tod.näköisemmin irtopala voi tehdä haittaa. Eli jos on sellaisessa paikassa että se on helppo poistaa ilman riskejä tekisin sen ilman muuta, varsinkin jos on vähänkin arvokkaampi hevonen kyseessä. Ei tarvitse sitä sitten murehtia vaan voi treenata täysillä ilman että tarvii olla vainoharhainen irtopalan takia ;) Kannattaa varmaan soittaa el.lääkärille joka tietää näistä enemmän (esim Jukka Houttu joka leikkasi Hiltonin irtopalan ja tekee näitä leikkauksia todella paljon) kun minä en kuitenkaan mikään el.lääkäri ole eikä kokemusta irtopaloista ole sen enemmän kun Hiltonin kohdalla :)
Toiseen kysymykseen: Jos on mahdollista palkata ammattiratsastaja joka voi auttaa nuoren hevosen koulutuksessa niin se voi olla hyvä investointi, jos haluaa laadukkaamman hevosen. Toisaalta he A:n asiat on oikeastaan "perusjuttuja" ja helpot opettaa jokaiselle hevoselle. Kun ostaa nuorta hevosta en kiinnittäisi sen hetkiseen koulutustasoon niin paljon huomiota vaan enemmän sen ratsastettavuuteen,eli onko se luonnostaan minkälainen ratsastaa, herkkä,laiska,kuuma? Ja minkälaisen itse haluaa. Ja kaikista tärkeintä nuoren hevosen kanssa on se koulutus, eli siihen satsaisin eniten jos nuorta hevosta ostaisin.

Anonym17 oktober 2012 18:35
En tiedä haluatko edes vastata tähän, mutta kysyn nyt kuitenkin, eli miten sinulla riittää (opiskelijana?) rahat kahden hevosen pitoon, valmentautumiseen ja kilpailemiseen? Kun laskee yhteen edes suurin piirtein kahden kilpahevosen maneesitalli paikan, ruuat, eläinlääkärikulut, hieronnat, valmennukset, varustehankinnat, kuljetukset, kisamaksut jne. puhutaan jo useammasta tonnista kuussa. Lopuksi haluan sanoa, että sinulla on erittäin hienot hevoset ja mielenkiintoinen blogi! :)

VASTAUS: No en nyt halua olla ilkeä mutta tuntuu ehkä hiukan liian henkilökohtaiselta kysymykseltä ;) tottakai se vaatii paljon töitä ja suunnittelua ja hyvän pohjan mistä aloittaa! Kiva kun tykkäät blogista ja toivon että ymmärrät että en voi näistä asioista puhua blogissa mitä "kaikki" voi lukea :)

Anonym17 oktober 2012 23:30
Mua kiinnostais tietää onko nuo lampaankarvasuojat ja putsit hyviä? Mulla on erittäin herkkänahkainen heppa joka tarvii suojat ja putsit mutta ei voi käyttää kun hankaavat ja tulee imppari :( harkinnassa siis meille lampaankarvasuojat tai sitten nahalla vuoratut. uskaltaisitko suositella meille? kalliita ovat niin en viittis turhaan ostaa. :/

VASTAUS: Jos hevonen on noin herkkä suosittelen mieluummin käärimään pintelit alemmas niin että ne suojaa samalla tavalla kun bootsit. Ei nuo lampaankarvabootsit mitään ihmeitä tee, onhan ne toki mukavemmat hevoselle kun normaalit bootsit mutta jos hepalle tulee haavat buutseista niin käärisin mieluummin pintelit alemmas :)

Anonym18 oktober 2012 10:13
mistä aiheesta kirjoitit gradusi ja oliko kielenä suomi vai ruotsi? :)

VASTAUS: Home-ja kosteusvauriot piilevänä vikana käytetyn asunnon kaupassa ja kielenä oli ruotsi :)

Anonym18 oktober 2012 10:30
Olen ymmärtänyt ettet ravaa tai laukkaa yleensä maastossa. Missä tai kuinka saat isoilla hevosillasi treenattua isoa ravia? Oma 6v iso ruunani ei ainakaan pysty meidän maneesissamme humputtamaan isointa ravia mitä löytyy kun aina tulee seinät vastaan. Meillä myös huonot maastot joten niihin on kuskattava, joten vinkkejä treeniin kaipailisin :)

Missä järjestyksessä koulutat eri liikkeitä nuorelle? Millä tasolla haluat ennen liikkeiden opettelua peruskoulutuksen/ratsastettavuuden olevan. Opetatko ensin rauhallisessa tahdissa ja sitten tempoa tms lisäten vai heti oikeassa "vauhdissa"?

Kuinka korjaat, jos hevonen laskee selkänsä?

Kiitos jos viitsit vastata :)

VASTAUS: En treenaa isoa ravia paljon koska se rasittaa hevosta todella paljon. Isoa laukkaa sen sijaan yritän treenata aika paljon, tai sitä että hevonen pääsee laukkaamaan vähän isommin ja enemmän eteen. Meillä on todella iso kenttä joten sinne sen mahtuu hyvin tekemään. Perusjutut on mulle todella tärkeät ja treenaan niitä tosi paljon. Uusia juttuja kokeilen aina välillä jos hevonen tuntuu hyvältä niin vähän "leikillä" "näytän" hevoselle uuden liikkeen. En pyydä aluksi mitään täydellistä liikettä vaan riittää että hevonen tekee sinnepäin ja kiitän heti. Tärkeintä on mielestäni että uuden liikkeen opettaminen on hevoselle hauskaa jotta se haluaa tehdä sen uudestaan. Esim Zebbelle kun sulut oli todella vaikeat yritin opettaa ne sille paljon todella todella hitaassa tempossa ensin koska se on helpompi. Jos hevonen laskee selkänsä tai ei kulje selkä ylhäällä teen paljon siirtymisiä ja kaarteita ja sen kautta pyydän nostamaan selkää.

Anonym18 oktober 2012 11:07
Kuulisin mielelläni kokemuksiasi kouluvöistä. Satulaseppä sanoi, että paras mahdollinen on ilman joustoja oleva s-vyö, joka estää satulan liukumisen liian eteen. Pitkän linjan kouluratsastaja ystäväni taas sanoi, että ihan ehdottomasti joustoilla. Mitä mieltä olet?

VASTAUS: Itse käytän Stubbenin normaalia nahkavyötä ilman joustoja. En pidä joustoista koska sillä helposti kiristää vyön liian tiukalle. S-muotoista en ole kokeillut mutta olen itse kuullut että anatominen vyö olisi hevoselle se "paras". Sellaista olisi tarkoitus jossain vaiheessa kokeilla vaikka en usko että niissä niin hirveesti eroa ole. Tärkeintä että vyö on sopivan kireellä että satula pysyy paikalla ilman että se on liian kireellä ja että se ei nipistä ihoa tai hinkkaa.. :)

Anonym18 oktober 2012 16:29
Oletko ollut ikinä ulkomaanmatkalla ilman hevosia sillen, että joku toinen on huolehtii/ratsastaa sun hevosia sillä aikaa?

VASTAUS: Olen toki, mulla on maailman paras hevosenhoitaja joka on hoitanut mun hevosia varmaan n 12 vuoden ajan joten luotan häneen ja tiedän että hevoset hoidetaan huolella jos olen poissa :) Silloin nekin saa ns "lomaa" eli paljon maastoilua ja juoksutusta :)

Anonym21 oktober 2012 15:57
Mun heppani on vahva edestä ja hidas. Yritän istua satulassa ja vatsalihaksilla pitää itseni siellä. Yritän ottaa nopeita pidätteitä, mutta en saa niitä super nopeasti. Miten saada he b muodosta ylämäkeen? Yritän tehdä paljon siirtymisiä. Olisiko jotain vinkkiä?

VASTAUS: Ei kannata yrittää istua liian syvään satulaan "väkisin" koska se voi hidastaa hevosta. Yritä mieluummin olla mahdollisimman rento satulassa pitkillä jaloilla ja nopealla alapohkeella saada hevosta eteen ja ole kevyt käden kanssa. Avo ja sulkutaivutukset myös kokoavat hevosta. Paljon erilaista treeniä joka notkistaa ja nopeuttaa hevosta auttaa ajan myötä, esim kaarevia uria, temponvaihteluja yms.. Tsemppiä :)

Inga kommentarer

Skicka en kommentar