Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

torsdag 4 oktober 2012

Vettä,vettä ja lisää vettä...

Voi että mä vihaaaan syksyä ja näitä sadekelejä!!! Tänään on täällä Vaasassa satanut ihan koko päivä, yäk! Itselläni on nyt gradun loppukiri päällä,päätin tässä alkuviikosta että perjantaina lähetän ensimmäisen version kommentoitavaksi, eli pakko saada se kokonaisuus valmiiksi. Varmasti joudun vielä tekemään jotain muutoksia tmv, mutta olispa ihanaa että olis se kokonaisuus valmiina kun sitten on helppo vaan jos jotain pitää vielä korjailla/ottaa pois tai lisätä. Joten olen nyt tsemppaillut sen parissa vielä olisi 7 sivua kirjoitettavana että pääsen tavoitteeseen.

Tallilla oli ällöttävää,kurasta ja märkää ja kylmää.. Hepatkaan ei tietenkään tykkää ja mun omat seisoo kyllä sisällä kun sataa vettä koko päivät. Turha niitä seisotta postimerkkitarhassa sateessa kun ei ne itsekkään tykkää, tulee vaan kylmä ja märkä. Ratsastin tänään Hiltonilla ehkä vähän päälle 30min, tuntui että en oikeen saanut sitä läpi vasemmalta puolelta, oikealta puolelta sain sen oikeen hyvinkin läpi! Tämäkin vähän kumma homma kun se on ollut oikealle nyt vaikeampi taivuttaa.. Nämä vaihtelee aina vähän sen kanssa :) Se kokosi laukkaa tosi tosi hienosti ja lopussa sain pari raviaskelta tuntumaan ihan mahtavan hienolta kun se kantoi oikeen etuosaansa ja polki takajalat alleen. Huomenna Collianderin valmennus sitten pitkästä aikaa!

Zebben kanssa sitten käytiin kävelemässä maneesissa ja vähän se sai taas hölkätä liinan päässä kun niin kiltisti meni. Vähän vetristyy siinä paremmin kun jos vaan kävelee.

Pitäkää peukkuja että oikeasti pystyn huomenna palauttamaan jotain graduohjaajalleni  ;)

9 kommentarer

 1. Graduohjaaja taitaa olla parempi termi.. :) Oppari tarkoittaa ainakin yleensä opinnäytetyötä.

  SvaraRadera
 2. Hehe naurattaa kun sanot ettet pidä hevosiasi pumpulissa :D en viittaa siis pelkästään tähän :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. kait mä saan pitää niitä ihan niin paljon pumpulissa kun haluan :)

   Radera
 3. En ole aikaisemmin ymmärtänyt tätä sadesäällä sisällä pitämistä ennen kun olen itse nähnyt kuinka hevonen voi palella.. Minulla oli oma tamma ulkona, ison kokoisessa tarhassa puolipäivää aikaisemmin syksyllä, asteita oli n. 10 ja satoi. Hepalla oli päällä 200 g puolikaulatoppis ja kun hain hevosen sisään 4 h jälkeen koko hevonen tärisi ja hytisi reippaasti. Ei siis nauttinut ulkonaolosta. Puolet ajasta oli vielä heinät edessä. Joten juu kyllä hevoset ovat erilaisia ja jotkut tosiaan palelee herkemmin. Pakkasella ei sitten hytise mutta sateelle on herkkä.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mä olen jo niin monta kertaa nähnyt kun mun hevoset tärisee kun ne on ollut ulkona sateessa että enään en sellaista katsele. Ja tosiaan osaan katsoa hevosistani sen verran hyvin että viihtyykö ne sateessa ulkona vai onko ne mieluummin sisällä kuivassa tallissa siinä vaiheessa... Kaikki on erilaisia ja jokainen tietää varmaan itse parhaiten miten hevosensa hoitaa, itse en kyllä ymmärrä niitä jotka seisottavat hevosraukkoja tarhassa aamusta iltamyöhään vaikka olisi mikäkin myrsky..

   Radera
 4. Kyllä useat mun tuntemat hepat tulee juosten vastaan kun niitä sadesäällä hakee sisään. Eli on tosiaan niitä moniakin heppoja jotka ei todellakaan nauti sateesta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Musta tuntuu että tuo tarhaamiskysymys on sellainen mistä ihmiset aina tulee olemaan eri mieltä, koska on erilaisia hevosia ja ennenkaikkea erilaisia tarhoja ja hevosten käyttötarkoitus myös vaikuttaa asiaan. Hevonen joka treenaa kovasti ei voi yleensä seistä koko päivää ulkona jos se meinaa jaksata myös treenata, eikä se todellakaan tee sellaiselle hevoselle hyvää seistä kylmässä sateessa niin että lihakset varmasti jumiutuu..

   Radera
 5. Mielenkiintoinen tarhauskeskustelu..
  Mielestäni suurin ongelma tässä tarhaus hommassa on se että "tarha" ei niin sanotusti ole kyllä ihan luonnollinen tai "paras" paikka hevoselle, toki se on vähän kuin ulkokarsina ja saa siinä haistella ulkoilmaa, mutta monikaan kohtalaisenkaan kokoinen postimerkki tarha ei mm tarjoa hevoselle useikaan sää suojaa (Hevoset kyllä hakeutuvat mahdollisuuksien mukaan suojaa riittävän huonon sään vallitessa) tai virikkeitä koko päiväksi, jos siellä ei ole edes syötävää, jolloin esiin nousee lähinnä häiriö käyttäytyminen, kuten karsinassakin. Usein löytyy siis vain huonoja ja vielä huonompia vaihtoehtoja. Hevosetkin ovat jollain tavalla sopeutuvaisia, eli tottuvat tiettyihin toiminta malleihin. Ja hevosistakin löytyy luonnostaan heikkoja ja vahvoja (vrt. käyttäytyminen petojen edessä) kuitenkin pitäisi muistaa että nuo meidän hanipollet eivät perusominaisuuksiltaan juuri eroa villeistä lajitovereistaan!:D

  SvaraRadera