Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

torsdag 11 oktober 2012

Zebbestä tuli ruuna...

Eilinen oli kyllä todella vaikea paikka minulle, oli niin surullista koko prosessi siellä klinikalla, enkä oikeen osannut odottaa että reagoisin niin voimakkaasti... Mähän itse valitsin ja päätin sen ruunata, mutta silti se oli todella vaikeaa. Zebbe on aina ollut "se ori" ja niin iso sen persoonasta on johtunut sen orimaisuudesta. Tuntui kuin osa Zebbeä kuoli eilen...

Zebbe klinikalla ennen leikkausta..
 Me jouduttiin lähtemään pois kun olin vienyt Zebben siihen "kaatokarsinaan" kun rupes tuntumaan ihan liian vaikealta. Takaisin tultiin vasta kun Zebbe oli jo herännyt. En olisi kestänyt nähdä leikkausta tai sitä kun se kaadettiin. Koko leikkaus meni hyvin ei ollut mitään moitittavaa, Houttu on tosi hyvä ja oli turvallinen olo jättää mun kultakimpale sen käsiin!
Oli myös hienoa että mun kaveri oli siellä samaan aikaan ruunaamassa hänen hevostaan joten saatiin vähän "turvaa" toisistamme ja parasta oli varmaan se että hepat sai turvaa toisistaan,kun ne asustaa samassa tallissa.
Zebben jalka ultrattiin myös eikä siinä ollut mitään moitittavaa kaikki jänteet oli tiptopkunnossa, YESS!!

Zebbe aamukävelyllä :)
Joten nyt vaan toivotaan että toipumisprosessi sujuu hyvin ja että pian päästään jatkamaan treeniä :)
Olin aamulla jo puol 8 aikaan tallilla, Zebbe oli jo tänään paljon pirteämpi ja enemmän oma itsensä kuin eilen. Oli niin ihanaa kuulla kun se hörisi kaikille ja oli ihan oma itsensä :) kävelytin sitä pihassa n 45min, välillä se pysähteli eikä halunnut oikeen jatkaa kun varmaan sattuu aika pahasti jalkojen välissä :/ reppanaa...
Tarkoitus olisi käydä 2-3 kertaa päivässä kävelyttämässä sitä nyt kun sitä tarhaan ei saa laittaa.

Hiltonilla treenattiin tänään laukanvaihtoja! Olen yrittänyt aikaisemmin saada sitä vaihtamaan mutta en ole saanut sitä reagoimaan sitten millään, se ei oo vaihtanut kertaakaan. Päätin sitten että se ei varmaan ole vielä valmis, tai mun pitää saada se nopeammaksi laukassa ja reagoimaan mun pohkeisiin paremmin. Nyt se on ollut aika terävä joten päätin taas kokeilla. Pukin kautta menivät enimmäisosa vaihdoista mutta se ainakin tajusi nyt mitä hain ja sain pari vaihtoa tehtyä ilman pukkiakin :D eiköhän se tästä pikkuhiljaa, tärkeintä nyt että se ainakin reagoi mun vaihtoapuihin ja ymmärtää mitä mä haluan sen tekevän :)10 kommentarer

 1. Hei,
  Voisitko kertoa kuinka noita laukanvaihtoja harjoitellaan, kuinka aloittaa koko laukanvaihtohomma? Kiitos:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. siitä voi tulla aika pitkä vastaus :) ehkä teen siitä postauksen jossain vaiheessa.. mutta lyhyeesti niin joko opettaa hevosella vaihdot kun se on tosi nuori eli tyyliin 4, ennenkun aloittaa vastalaukat, silloin ne vaihtaa helposti kun vaihtaa suuntaa, mutta mun mielestä parempi vaihtoehto (jos haluaa kisata helppo a-luokkia ensin esim) on opettaa hevoselle vastalaukat kunnolla,käynnin kautta vaihdot ja katsoa että hevonen pystyy menemään laukassa erittäin koottuna ja reagoi NOPEASTI pohkeeseen, niin että pystyy ratsastamaan nopeita lyhyitä laukka-askelia takaosa alla. Sitten kun nämä toimii voi aloittaa vaihtotreenit. Helpointa on aloittaa diagonaalilla, antaa selkeät avut, valmistella ja oikeen siirtää paino uuden laukan suuntaan, ja toivon mukaan hevonen pikkuhiljaa ymmärtää mitä ratsastaja haluaa :) heti jos hevonen vaihtaa vaikka se olisi epäpuhdas tai pukin kautta on tärkeä kiittää tosi paljon heti että se ymmärtää että tätä haluttiin :) sitten pikkuhiljaa pitää tietenkin vaatia niitä puhtaita vaihtoja mutta aluksi mun mielestä tärkeintä että se reagoi apuihin ja yrittää vaihtaa!

   Radera
  2. oletko koeillut opettaa puomin avulla?

   Radera
  3. en koska siinä hevonen oppii vaihtamaan takajalat myöhässä eli epäpuhtaan vaihdon..

   Radera
 2. meillä on aluksi ei reagoinut mitenkään. nyt vaihtaa välillä raviaskeleen kautta ja välillä potkaisee toisella takajalalla. oon pitänyt vähän taukoa ja treenannut perusjuttuja. muut temput osaa va b asti, mutta nää vaihdot on vähän vaiheessa. :/ mitä kannattaisi tehdä?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tuohon on aika vaikea vastata kun ei ole nähnyt hevosta ja miten se vaihtaa ja liikkuu muuten.. Ehkä se ei ole ihan täysin läpi kropastaan ja riittävän koottuna? vai reagoiko se vaihtoapuihin liian rajusti? ehkä kannattaa yrittää eri tavalla antaa avut, tai vaihtaa eri paikassa kun yleensä. esim vastalaukkaympyrällä, silloin se ei voi ennakoida. tosi vaikea kyllä vastata tuohon kun en tosiaan tiedä miten heppa liikkuu ja vaihtaa, toivottavasti löydät ratkaisun :)

   Radera
 3. Heip, onko Hiltonilla kuinka hyvä tasapaino vastalaukassa? Millä tavalla yritätä noita vaihtoja? Teetkö sulkua täyskaaroa tms ennen vai ympyrällä? osaako hilton kuinka hyvin käynnin tai ravin kautta vaihtaa? Olisi kiva jos jaksat vastata!:)
  -J

  SvaraRadera
  Svar
  1. moi! Hilton tekee vastalaukat tosi hyvin, olen odottanut että se saisi enemmän voimaa jaksaa kantaa vastalaukassa ennenkun aloitin laukanvaihtotreenit. Olen tehnyt puolirata leikkaa ja vaihtanut ennen kulmaa, tarkkana että hevonen menee "pois" tulevasta sisäpohkeesta, mutta ei väistäen, sitten katson että se on myös läpi tulevasta sisäohjasta ja että mulla on tuki tulevalla ulko-ohjalla. Nopeilla avuilla ja siirtämällä painoa yritän vaihtaa, raipalla autan jos ei tahdo reagoida, silloin ne pukti yleensä tulee mutta se vaihtaa ;)

   Radera
 4. Hoppas Zebbe kryar på sig fort! Kan förstå att det är svårt att se honom i en sån situation men du gjorde rätt beslut. Sköt om er :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack vi får hoppas de :)

   Radera