Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

lördag 8 november 2014

Tänään meni jo paljon paremmin!

Musta on kyllä tullut kunnon kouluratsastusnörtti, mä nimittäin vaan tykästyn enemmän ja enemmän näihin perusjuttujen pohdintoihin, ja olen myös sitä mieltä että niitä on tosi kiva ratsastaa ja yrittää saada hevonen niin hyvin avuille ja kulkemaan oikeen päin, letkeästi rennosti ja näyttävästi :)Molemmat hevoset menivät tänään 100 kertaa paremmin kun eilen. Zebben kanssa tein pitkän alkuverkan ravissa missä vaihtelin koko ajan suuntaa tekemällä joko volttikahdeksikkoa tai kolmi-viiskaarista kiemurauraa ympäri maneesin. Tässä tein taas sitä samaa jumppaa minkä keksin tässä pari viikkoa sitten mikä toimii niin hyvin, eli väistän kaarevalla uralla sisätakajalkaa ulkotakajalan yli, asetan sisälle mutta päästä sisäohjalla koska hevosen on pystyttävä taipumaan pohkeesta, ei ohjasta.

Tämä jumppa on Zebbelle ihan superhyvä, saan sen selän erittäin hyvin ylös ja se lähtee oikeen "keinumaan" ja liikkumaan todella letkeästi. Aivan mahtava tunne :) Oikealle se liikkuu paremmin kun vasemmalle mutta saan sen paremmin ja paremmin läpi myös vasemmalle.

Sitten tehtiin paljon isoja ympyröitä missä ratsastin siirtymisiä ravi-laukka-ravi. Tässä sen pitää asettua noston ja siirtymisen läpi, pysyä takaosallaan, pysyä pyöreenä ja rentona. Ravi paranee myös näitten siirtymisten kautta. Laukan jälkeen ekat raviaskeleet ovat yleensä ne parhaat joten tätä voi käyttää myös "ravin parantajana" tekemällä paljon laukka-ravi siirtymisiä.

Lopuksi ratsastin vielä väistöjä ravissa koko diagonaalia pitkin ja vähän vastalaukkaa isolla ympyrällä missä asetan sitä sisälle ( venyttää ja jumppaa ulkolavan tosi hyvin). Tässä se vähän kuumeni mutta en työskennellyt tässä kauan kun se oli tehnyt kaikki muut jutut niin hyvin. Päätin että huomenna jumpataan sitä enemmän siinä vastalaukassa. Tänään oli fokus enemmän ravissa.

Hiltonille laitoin tänään vielä kaks bootsia päällekkäin oikeaan takaseen jotta se toimis vähän niinkun "painobootsina" kun sitä oikeaa takasta pitäisi vahvistaa. Hilton ottaa nyt paljon paremmin tukea edestä, se helposti menee vähän tyhjäksi edestä ja silloin se selkä katoaa. Onhan se kiva kun hevonen on kevyt kädelle ja voi tulla väärä käsitys siitä että se "kantaa itsensä" mutta jos hevonen on tyhjä edestä se ei voi ikinä kantaa itsensä selän läpi. Aina pitää olla pieni tuntuma eteen jota kohti aina ratsastetaan. Takajalkojen energian täytyy tulla käteen. Ei niin että hevonen tulee vahvaksi ja nojaa kättä vasten vaan niin että se hyväksyy pienen tuntuman.

Nyt yritän etsiä sellasta tunnetta Hiltonin kanssa missä se tulee kohti mun kättä kun laitan jalan kiinni, ei niin että se silloin tulee vaan tyhjäksi ja lähtee eteenpäin nopeilla askelilla, silloin se menettää selän. Pitää olla sellainen "imu" käteen koko ajan, varsinkin silloin kun käytetään pohkeita. Hevosen pitää kasvaa ratsastajan eteen.

Tämä tosiaan onnistuu nyt jo melko hyvin, ravissa oikeen hyvin, laukassa on vielä vähän haastavampaa, varsinkin oikeassa laukassa. Mutta tosi paljon on kyllä tullut edistystä tässä lyheyessä ajassa. Ratsastin sitten tosiaan oikeassa kierroksessa paljon piruettilaukkaa vasemmassa ja oikeassa laukassa. Tekee tämän todella hyvin nyt! Pystyin jopa lähteä vähän viemään oikeassa laukassa takaosaa ulos vasemmalle ilman että se vaihtoi. Tässähän oikea takajalka joutuu oikeen töihin ja se ei oikeen ole tähän kykenyt mutta nyt teki sen tosi hyvin. Ratsastan paljon myös avossa oikeassa laukassa suoraan eteen, tämäkin vahvistaa sisätakajalkaa.

Huomenna sitten jatketaan :) Tulee kyllä niin hyvälle tuulelle kun hepat kulkee näin hyvin :)


8 kommentarer

 1. Mä olen huomannut omalla hevosella joka myös jää helposti tyhjäksi edestä että reipas eteenratsastus auttaa tuntuman löytämiseen hyvin koska tällä tuntuma katoaa kun se ei ole pohkeenn edessä :) vähän eteen ja sitten takas ja töihin ja hevonen on ainakin hetken tuntumalla... ravi laukka siirtymiset ovaat omasta mielestäni ihan super vähän tyhjyyteen taipuvaisilla hevosilla siinä on pakko ratsastaa 'eteen' koko ajan vrt esim laukkakäynti siirtymisissä..

  SvaraRadera
 2. Kuinka paljon grammaa sulla on kädessä esim silloin kun Hilton kulkee oikealla tavalla? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. voi apua, tuohon on vaikea vastata :D miten sen nyt selittäis, sellainen kevyt, että tunnet hevosen suun ja tunnet että se imee sun käteen, ilman että se jää roikkumaan. tuokin on niin hevosesta hevoseen että koska on liikaa, siinä pitää vaan oppia oikeastaan tuntemaan se ero kun hevonen makaa kädelle ja kun hevonen tukee oikealla tavalla.

   Radera
  2. Kiitos vastauksesta :) Mutta onko yleensä 5 grammaa vai puoli kiloa tai jopa enemmän?

   Radera
 3. Tarkoittaa se tyhjäksi meneminen että rullaa liikaa kaulaa eikä siten ole enään tuntumalla vai mitä?:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. se voi myös tarkoittaa sitä, eli hevonen menee kuolaimen taakse ja pakenee kuolainta ja menee tyhjäksi edestä.

   Radera
 4. Mielestäni hevosta ratsastettaessa, kaulan korkein kohta tulee olla nikama nro 2 Mielestäni hevosesi kulkee lähes jokaisessa kuvassa kuolaimet takana, ja korkein kohta on kutakuinkin nikama nro. 7. Hevosen tasapainon kannalta optimaalinen muoto olisi hiukan kantavampi ja kootumpi. Toki ideaaleja on erilaisia. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Niin on ja onneks mun ideaali toimii ;)

   Radera