Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

söndag 22 september 2013

Vastauksia Part II

 1. Hur ser dina planer ut för de kommande åren när det gäller att kombinera juristkarriär och att vara satsande ryttare? ser du en flytt från Vasa som det bästa/enda valet för att ha en chans att nå dit du vill inom såväl dressyren som karriären?
  SVAR: Detta är nog en sak som är väldigt öppen ännu. Givet är ju att vill man satsa så kan man inte bo i Vasa, så en flytt är nog ganska given, men vart och exakt när är lite öppet ännu, det beror ju på var man får jobb osv :) så det får framtiden utvisa!
 2. Kuinka korjaat tyhjäksi jäänyttä hevosta? Vaihteletko paljon ohjan pituutta/työskentelymallia ratsastuksen aikana? Kuinka ratsastat tai mitä teet hevosen jännittäessä jotain? Takajalkojen alle saantia helpottavia harjoituksia?
  VASTAUS:  jos hevonen jää tyhjäksi kädelle yritän tehdä paljon siirtymisiä, siirtymisissä eteen yritän saada hevosen tulemaan kuolaintuelle, ja siirtymisessä kiinni sama juttu, ilman että hevonen jää painamaan kädelle. Yleensä aloitan aina eteen-alas muodossa, ja välillä kesken treenin jos hevonen on esim jännittynyt niskastaan voin ratsastaa sen taas vähän enemmän alas hetkeksi, joten paljon sen mukaan miltä hevonen tuntuu. Lopetan myös treenit aina siihen että ratsastan kevyeessä ravissa hevosen oikeen pitkäksi eteen alas, niin että turpa melkeen osoittaa maahan, ja mielellään mahdollisimman löysillä ohjilla. Jotta saa takajalat hyvin alle on myös tehtävä paljon siirtymisiä ja olemalla kärsivällinen, se ei tapahdu sekunnissa vaan pikkuhiljaa :)

  1. Onko sinulla sisaruksia?
   VASTAUS: minulla on kolme puolisisarusta isän puolelta.
  2. Millaisia harjoituksia tekisit hevosella joka jää helposti pohkeen taakse ja siirtymisissä isommasta askellajista pienempään "rojahtaa" ? Entä miten ratsastat askeleen pidennyksen ilman että hevonen valuu pitkäksi?

   Muuten, super kiva blogi sulla ja erityisesti Hiltonia käyn täällä ihailemassa :)
   VASTAUS: tekisin sellaisella hevosella paljon nopeita siirtymisiä eteen-kiinni-eteen, ja opettaisin sen reagoimaan nopeasti pohkeelle. Askeleen pidennystä kannattaa tehdä aluksi ihan lyhyissä pätkissä, jos tuntuu että hevonen haluaa valua pitkäksi esim kisoissa voi hyvin ajatella että tekee lisäyksen "kahdessa osassa " (ilman että se näkyy) niin että otat pienen puolipidätteen keskellä lisäystä ja siitä tavallaan aloitat uuden lisäyksen.  ja kiitos kiva että tykkäät blogista :)
  3. Tää on hieman sellainen kysymys että tuskin haluat vastaa, mutta kokeillaan :) jos myisit hevosesi niin mitä hintaluokkaa ne olisi tällä hetkellä?

   VASTAUS: Tähän on kyllä tosi vaikea vastatat, ensinnäkin koska hinta voi olla niin erilainen riippuen onko pakko myydä vai ei. Nyt minun ei ole pakko myydä kumpaakaan hevosta  joten hinnan pitäisi olla erittäin korkea että sellaista edes harkitsisin ;) toisaalta kaikella on hintansa, mutta en osaa kyllä sanoa mikä mun hevosteni "hinta" olisi mihin en siis kieltäytyisi. Sellaista tilannetta on niin vaikea kuvitella :)


   1. Olisi kiva jos kertoisit miten hevosen saa ratsastettua kevyeksi edestä, ettei se jää kädelle "makaamaan" :D mitkä olisi hyviä harjoituksia?

    VASTAUS: Tärkein tässä on se että itse ei jää kantamaan hevosta, silloin sillä ei ole mitään mihin jäädä makaamaan. Joten harjoittele itse olemalla kevyt kädellä äläkä jää kantamaan hevosta. Harjoituksia voi tehdä paljon kiemuria missä olet itse tarkka että et kanna, annat tukea ulkoohjalle, ja pyydät hevosta istunnalla kantamaan itsensä. Tosi vaikea näin antaa ohjeita ratsastukseen kun ei oikeen tiedä millä tavalla hevonen makaa kädelle eikä nähnyt hevosta. Toki se että hevonen makaa kädellä tarkoittaa että se ei kanna takaosallaan joten sekin pitäisi saada kuntoon tekemällä paljon siirtymisiä ja vahvistaman takaosaa.
   2. Hei,
    osaatko neuvoa mitä tarkoittaa Calevon sivuilla koot DL ja SV huopien kohdalla?

    VASTAUS: DL on kouluhuopa ja SV muistaakseni allround :)
   3. Kuinka ratsastat hevosesi liikkeet "isommaksi", minkälaisia harjoituksia teet tai olet kokenut hyväksi? Minkälaisia "ongelmia" on tullut ko.harjoitusten puitteissa vastaan ja miten olet lähtenyt asiaa korjaamaan. :)
    VASTAUS: Tähän on kyllä niin vaikea vastata, mutta ensinnäkin hevosella pitää olla vahva selkä ja takosa että se jaksaa kantaa itseensä ja tulemaan kevyeeksi etuosasta jotta se voi nostaa jalkoja enemmän, ja sitten pitää pystyä laittamaan vähän "painetta" hevoseen jotta liikkeestä tulisi isompi ja näyttävämpi. Vaikeus tässä on yleensä se että hevonen jännittyy ja kuumenee, joten pitää osata vaihdella tätä paljon ja välissä vaikka ihan ratsastaa eteen-alas rennosti, jotta hevonen ei opi olemaan jännittynyt vaan rento mutta silti siinä pitää olla sitä pientä ylimääräistä energiaa.


    1. Kertoisitko hieman hevos/kisahoitajista? Heidän tausta, ikä, luonne tms. Miten heidät löysit ja mikä hepoistasi ovat heidän lemppari. :) mikä on tärkeintä hyvässä hevoshoitajassa?

     VASTAUS: Ciahan on tosiaan hoitanut mun hevosia jo ikuisuuden, ihan mun ensimmiäisestä hevosta lähtien :) en nyt ehkä lähde kertomaan sen enempää hänestä persoonasta kun en ole kysynyt siihen lupaa ;P mutta Cian lempihevonen on kyllä ehdottomasti Zebbe :) Sitten myös Natalie on ollut paljon mukana hoitamassa kisoissa, ja hänen lempihevosensa onkin sitten Hilton :) tärkeintä hyvässä hevosenhoitajassa on minulle ensinnäkin luottamus. Minulla on kuitenkin niin arvokkaat hevoset että minun täytyy pystyä luottamaan siihen henkilöön joka niitä hoitaa. Tietenkin niitten pitää myös tietää mitä ne tekee ja osata tehdä asiat tarkasti ja oikeen :) yleensä mä hoidan hevoseni täysin itse joten paljon apua en silleen tarvitse vaan haluan tehdä paljon itse. Kotona hoidan lähes aina hevoset itse, joskus ehkä kerran joka toinen viikko Cia käy ne hoitamassa ja maastoilemassa ja silloin on kiva kun ei tarvitse huolehtia ettei hevoset olisi hyvissä käsissä :)
    2. Olen miettinyt, että ostaisin oman hevosen muutaman vuoden päästä. Kuinka paljon sinulla menee suurin piirtein rahaa per hevonen/kuukausi?

     VASTAUS: karkeasti laskettuna 1500eur/kk per hevonen, siihen lasken tallivuokran, rehut, hieronta(1 krt/kk), valmennus, kisat, varusteet,kengitys, varusteita.

7 kommentarer

 1. Miten rahoitat harrastuksesi. Harvalla bruttopalkkakaan on 3 000 € kuussa.

  SvaraRadera
 2. Ja Sophian raha-asiat kuuluvat meille koska ? Sairasta uteliaisuutta. Ei kyllä kuulu hyviin käytöstapoihin kysellä mistä kukin rahansa hankkii.
  Ajatelkaa jos Sophia on vaikka lottovoittaja ;)

  SvaraRadera
 3. Heippa! Ihan ensimmäiseksi; mä ite niin ihailen sua ja sun hevosia! Olisin halunnut jäädä katselemaan aluemestaruuksissa sun rataa, mutta oma hevonen olisi joutunut seisoskelemaan niin kauan että lähdettiin kotia kohti :).. Kysymyksiin;

  Mulla on kouluhevonen, jolla on ilmeisesti ratsastettu erittäin paljon kangilla, ja se on kisannut suomessa VaA ja ulkomailla Interiä. Se on ollut minulla vasta vajaan kuukauden, ja pari juttua minulla olisi kysyttävänä, jos sinulla olisi vastauksia näihin;

  Miten passikäyntiä voisi "parantaa".
  Miten hevosta saisi pehmeämmäksi edestä, kun painaa todella paljon edestä ja on suhteellisen kovakin. Asettuu ohjasta kuitenkin.
  Miten saada hevonen paremmin taipumaan ja reagoimaan taivuttavaan pohkeeseen paremmin?
  Hevoseni tahtoo juosta vähän alta pois kun ratsastan, miten saan sitä hidastamaan?
  Kilparadalla ratsastan ihan erinlailla kuin kotona, nimittäin melkein istun vain selässä enkä "uskalla" ratsastaa. Olisiko sinulla jotain neuvoja kisaradalle?

  Kiitos jos vastaat, toivottavasti näen sinut livenä jossain kisoissa!! :) Saahan sua tulla moikkaamaan jos näkee? :D

  SvaraRadera
 4. Lottovoittajalta kyllä kuulostaakin =) Ihan suoraan voin myöntää olevani vihreä kateudesta. Olen opiskellut ja teen töitä niska limassa että saan maksettua talolainan ja hevosten kulut. Mutta hei, tasan ei käy onnen lahjat :D Sellaista elämä on!

  SvaraRadera
 5. Heippa! Haluaisin kysyä sinulta mielipidettä yhteen asiaan. Minulla on 6-vuotias Oldenburg tamma. Olemme kisanneet kuluvana kautena alue-, ja kansallisella tasolla kouluratsastusta. Hevoseni tuli minulle vajaa vuosi sitten, se oli erittäin raaka, osasi vain mennä lujaa ravia ja laukkaa. Nyt olemme saaneet sijoituksia ja voittoja seura, ja alue He B:stä sekä A:sta. Hevoseni on välillä aika levoton suusta hermostuessaan. Olisiko tähän jotain erityistä kuolain, turparemmi kikkaa jolla hevosen suusta saisi rauhallisemman silloin, kun joudun ratsastamaan sitä vähän enemmän niin sanotusti "paineella". Toki tähän asiaan auttaa hirveästi minun oma istuntani, apujen käyttö ja selvä tasainen tuntuma. Asia ei ole mitenkään ylitsepääsemätön, ei ainakaan koulutuomareilta ole tullut mitään negatiivista palautetta asiasta. Itselläni enemmänkin asia mietityttää, koska kun hevoseni alkaa aukomaan suutaan, menee se tyhjäksi edestä hetkittäin eikä kuuntele apujani. sillä hetkellä välillä jopa raviväistöjen tekeminen tuntuu vaikealta, koska se ei lainkaan ole pohkeeni edessä, vaan enemmänkin keskittyy kuolaimella leikkimiseen. Meillä on tällähetkellä käytössä 18mm Oliivi + remonttiturparemmi. Kiitos avustasi! :)
  Terv. Anne & Fiia

  SvaraRadera
 6. Rahoituksesta kysynyt anonyymi tässä hei. Kysyin, koska haluaisin itsekin toisen hevosen, mutta käytännössä ei nykyiset tulot riitä tuohon, joten kiinnostaa saada vinkkejä .Ja Sophiahan on itse avoimesti kertonut tässä, paljonko rahaa menee kuussa hevosiin, joten käsittääkseni asiasta voidaan keskustella?

  SvaraRadera
  Svar
  1. sittenhän on myös todella iso ero kuluissa onko sinulla korkeatason kisahevonen jolla käyt esim ulkomailla valmentautumassa vai onko se joku perusputte jolla köpöttelään itsekseen, joten se mitä minä maksan hevosistani ei ehkä tarkoita että sinullakin menisi saman verran rahaa :) minulla menee esim kisoihin tosi paljon rahaa, vloppukisat pe-su ovat aina reilun 700eur, ja kisoja on esim tänä vuonna ollut tosi paljon joten huomioin kaiken sen tuossa kk-kuluissa. ja toki siitä voi keskustella paljonko menee rahaa hevosiin, siitä tiedosta on muillekkin hyöytä mutta se mistä kukakin rahansa saa on lapsellista ja näyttää mun mielestä erittäin huonoja käytöstapoja. Sillä tiedolla kukaan ei tee mitään eikä se yksinkertaisesti kuulu yhtään kellekkään muulle kuin asiaomaiselle joten turha luulla että vastaisin sellaisiin kysymyksiin.

   Radera