Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

tisdag 7 april 2015

Miten kerätä pisteitä koulukisoissa

Näitä asioita ei ikinä voi miettiä liikaa, ja ajattelin omaltakin kannalta että olis hyvä vähän kerrata asioita kun pian se kisakausi alkaakin.On pari asiaa mihin voi aina vaikuttaa, ja se on tietenkin se ulkonäkö. Kannattaa pestä kaikki varusteet, pestä hevonen, letittää, jne. Kyllä se kuitenkin vaan vaikuttaa siihen kokonaisvaikutelmaan ratsukosta. Minä ainakin aina pesen kaikki kamat viimeisen päälle ja yleensä vielä kiillotan (esim hevoselle kiillotusainetta, baby-öljyä turpaan ja silmien ympärille, silikonisienellä kiillotan nahkavarusteet, kaviot pestään ja niihin laitetaan kavio-öljyt, jne)

Omat kisavaatteet ovat toki aina pestyt ja puhtaat, hiukset laitetaan siistille nutturalle kypärän/silinterin alle ja yritän muutenkin näyttää mahdollisimman siistiltä ja sovittaa varusteet yhteen. Eihän näin periaatteessa voi suoraan sanoa että keräis pisteitä, mutta siitä ei pääse mihinkään etteikö kouluratsastus olisi esteettinen laji, ja kyllä se on tärkeää että tuomarinkin silmä lepää kun katsoo ratsukkoa :) Jos hevonen on likainen ja muutenkin varusteet sotkuisen näköiset se automaattisesti antaa vähän huonomman ensivaikutelman kuin se, kun ollaan huolellisesti valmisteltu ja puettu kisoihin. Mielestäni se myös näyttää että ratsukko on panostanut kisaamiseen ja tekee tämän tosissaan.Tarkoitus oli kirjoittaa tähän postaukseen enemmänkin ratsastuksellisista jutuista, mutta tuo ulkonäkö-homma on mielestäni kuitenkin ihan miettimisen arvoinen asia kun lähdetään kisaamaan.

Se mitä mielestäni on kaikista tärkeintä kun lähtee kisaamaan, että kisaa omalla tasollaan. Ei lähdetä debytoimaan esim PSG-luokissa jos hevonen ei osaa tehdä puolipiruetteja vielä kunnolla kotona. Kaikki liikkeet jotka kuuluu ohjelmaan on osattava tosi hyvin siellä kotona jo. Jos ne ei suju kotona, eivät varmasti suju kisoissakaan. Tämä ei mielestäni ole hevoselle reilua, viedä se kisoihin jos se ei ole valmis sille tasolle mihin se viedään. Hevosen itseluottamus kärsii tästä ja se saa huonon kuvan kisaamisesta. Kisaamisen pitää olla helppoa, sekä hevoselle että ratsastajalle. Näin saadaan iloisesti liikkuvia hevosia esille siellä areenalla :)

Sitten kun tiedetään millä tasolla ollaan, ja ollaan ohjelma tarkasti luettu läpi, lähdetään harjoittelemaan pätkiä ohjelmasta /ohjelmista. Esimerkiksi sisäänratsastus on yhtä arvokas PSG:ohjelmassa kun laukanvaihtosarjat joka kolmannella! Eli yhtä hyvin kun panostaa siihen että harjoittelee sarjoja, kannattaa myös panostaa siihen sisäänratsastukseen.

Ohjelmissa on yleensä jotain kohtia jotka ovat x2, eli ne ovat todella arvokkaat. Esim PSG:ssa ne ovat: ravissa sulkutaivutukset molempiin suuntiin, koottu käynti ja lisätty käynti, puolipiruetit molempiin suuntiin, ja loppuarvostelussa kuuliaisuus ja ratsastajan asento ja istunta. Kun meillä on sitten esim. 3 tuomaria niin se tekee jo tosi paljon jos saadaan esimerkiksi ravisulusta 4, eikä 7 ( siinä menetetään jo 18 pistettä, se on jo todella paljon ja sijoituksessa se voi olla monta monta sijaa!)
Eli mitään pisteitä ei anneta pois! Joka-ikinen kohta pitää ratsastaa erittäin tarkasti, oli se sitten sisäänratsastus, piruetti, tai lisätty käynti. Kaikki kohdat ovat arvokkaita.

Jos katsotaan yleisvaikutelmaa, niin se on paljon parempi että ratsukko tekee tasaisen, ei ehkä niin näyttävän radan, kuin se että yritetään pistää hevoseen paljon liikettä ja sitten tulee niitä rikkoja. Tahdin pitää säilyä, hevosen liikkua tasaisessa muodossa, sen on oltava pehmeä ja taipuisa. Kaikki nämä ovat asioita joihin tuomarit kiinnittävät ensin huomiota, ei siihen kuinka paljon hevosen etujalat nousee. Toki, sitten jos halutaan päästä ihan huippusuorituksiin, 8 ja 9 arvosanoihin, sitten tarvitaankin jo vähän sitä liikettä ja näyttävyyttä. Mutta se ei tule ennen sitä tasaisuutta ja tarkkaa ratsastusta.

Ensin opetellaan ratsastamaan tarkat, tasaiset, korrektit radat, jonka jälkeen voidaan sitten lähteä lisäämään sitä näyttävyyttä, ilman että se tasaisuus ja korrektisuus kärsii!

Tähän tarkkaavaisuuteen toki kuuluu kunnolla kulmaan ratsastukset, erittäin tarkat tiet, se että valmistellaan joka ikinen liike, jne. Näillä asioilla kerätään jo paljon pisteitä kun se antaa hyvän ja huolletun yleisvaikutelman suorituksesta. Itselläni menee tosi helposti niin että lähden radalla ratsastamaan tosi kiivasta tahtia eteenpäin, ja sen takia mun ratsastus saattaa näyttää kiireiseltä ja huolettomalta. Joten tätä mun pitää aina ajatella koska siinäkin annan turhaan pisteitä pois. Rauhassa, ja huolellisesti niin ehtii ratsastaa kaikki pisteet kotiin ;)

Tässä oli vähän mun vinkkejä. Lisätkää mielellään jos tulee jotain vielä mieleen mitä on hyvä miettiä kun lähtee kisaamaan :)

22 kommentarer

 1. Tosi hyvä ja kiva postaus! Tästä on varmasti apua ! :)

  SvaraRadera
 2. Sun hepoilla ei ole tainnut olla kauheasti terveysongelmia? Miten hoidat niitä, että ne pysyy noin hyvin kunnossa? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. no ei onneksi ole, *kopkop*. Yritän pitää treenin monipuolisena, enkä treenaa liian rankasti. Hevoset myös tarhaavat pienissä tarhoissa missä toki riski on pienempi että jotain sattuu. käytän Medimagnetin ja Back on Trackin tallisuojia rankempien treenien jälkeen, ja yritän aina olla tosi tarkkana alku- ja loppuverkkojen kanssa :)

   Radera
 3. Bra inlägg ! Jag reagerar ofta på att många ryttare stressar vid hälsningen.

  SvaraRadera
 4. En ole kuullut koskaan tuollaisesta silikonisienestä, kuulostaa hyvältä! Mistä niitä saa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ihan tavallisisista kaupoista niitä saa, ja kenkäkaupoista. On tosi hyvä, sillä saa kyllä nahan kiiltämään ;)

   Radera
 5. Tietenki ihan hyvä vois olla säilyttää jonkin sortin aivotoimintaa radan puolellakin :D en ikinä oikeestaan jännitä kisoissa, mutta kun tuomari viheltää suoritukseen, mun koko toiminta lamaantuu ja meen ns. "automaatti päällä", suoritan vaan paperin mukaan. Sinänsä kuulostaa jännittämisen sijaan paremmalta vaihtoehdolta, mutta todellisuus on toinen, kun en reagoi enää niin terävästi radalla, enkä osaa tsempata tietyllä tavalla... Pitäis vaan kisata ja kisata ja kisata, niin ehkä rutiini sitten lopulta auttais ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. No se vois tietenkin auttaa siihen suorittamiseen joo ;) mutta uskon että paljon rutiinia vaan niin kyllä ne aivotkin rupeavat toimimaan aitojen sisäpuolellakin! Minua jännittää aina kauden alussa, ja tuntuu että olen aika hukassa, että miten siellä radalla ratsastettiinkaan. Mutta parin kisan jälkeen rupeaa taas rutiini löytymään, kyllä se siitä :)

   Radera
 6. Vinkkinä suoritusten parantamiseen: http://www.dressageart.com/l_dressage_judge_b.htm
  Sivustolla on koulutuomareille ja ratsastajille selkeitä ohjeita liikkeiden arvioimiseen, joten tuollaiseen liikkumiseen pyrkimisen pitäisi luonnollisestikin nostaa ohjelmasta saatuja pisteitä :) minusta sivusto oli ainakin äärimmäisen havainnollinen :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. kiitos paljon vinkistä! Pitää käydä lukemassa illemmalla tarkemmin vielä :)

   Radera
 7. mulla on aivan sama ongelma että rupean aitojen sisäpuolella kiirehtimään todella paljon! Todella ärsyttävää. Yleensä ensimmäisen rikon jälkeen muistan vasta relata ja himmata ja ratsastaa rauhassa.. Mutta rata treeniä lisää, niin eiköhän tää tästä :D

  Niin ja vielä piti kysyä sulta että minkä merkkiset kankisuitset sulla on? Oon ihaillu niitä kun ovat todella hienot!

  SvaraRadera
  Svar
  1. joo, pitää aina yrittää ratsastaa niin hitaasti kun mahdollista :P silloin kun musta tuntuu että rata ei lopu ikinä ja me ei päästä eteenpäin, silloin yleensä kehutaan että oli siisti rata :D Molempien hevosten kanget ovat merkiltään Otto Schumacher, ihan superhyvät :)

   Radera
 8. Hyvä postaus,kiitos! Kunhan sais oman hepusen kuntoon niin pääsis kisailemaan. Mulla alkukaudesta aina ongelmana et aitojen sisäpuolella alan hätäilemään ja unohdan ratsastaa, tasottuu sit muutamien kisojen jälkeen. Onneks oma heppani on aina parempi ratsastaa kisois ku kotona :D

  SvaraRadera
 9. Tuutko sinä Poni-haan kansallisiin kilpailuihin 26.4 ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyllä tulen joo. Zebbellä kisaan pikkukierroksen osakilpailussa ja Hiltonilla Vaativa A:0. Kisakalenterini muuten löytää tuosta ylhäältä "kisakalenteri 2015" sieltä näkee aika hyvin kaikki tän kauden kisat mihin olen menossa :)

   Radera
 10. Mielenkiintoinen postaus, kiitos siitä! Mulla on pitkälle koulutettu opetusmestari, jonka kanssa vois alkaa kisailemaankin ja vähän on alkanut tehdä mieli kokeilla, miten kisakentillä sujuis. Mulla itsellä ei oo kisakokemusta ja oon laittanut "riman" niin korkealle, että tuntuu, etten ikinä oo valmis kisoihin. Aina olis niin paljon parannettavaa. Onko sulla vinkkejä tähän, että missä vaiheessa pitäis vaan rohkaista mielensä ja kokeilla :) ? Terkuin Susanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moi! Kiva että tykkäsit postauksesta :) mielestäni ei kannata laittaa "rimaa" niin korkealle, koska vaikka treenit sujuisi kuinka hyvin kotona, niin kisatilanne on aina kisatilanne, ja se on yleensä jotain niin erilaista kuin kotona ratsastaminen, että sitä pitää treenata, ja paljon :) eli radoille vaan, ainahan sitä voi odottaa sitä hetkeä kun "kaikki sujuu" mutta mitä todennäköisemmin sellaista päivää ei ehkä tulekaan että olisi itse sitä mieltä että on valmis kisoihin. Ei tarvitse heti tavoitella 70% tuloksia ja ykkössijaa, vaan ottaa se enemmän harjoitteluna, missä aina yrittää omia tuloksia parantaa jokaisessa kisassa ja saada sitä rutiinia :) valmentajakin yleensä kyllä tietää onko valmis vai ei, joten häneltä voit aina kysyä ;) Tsemppiä kisaradoille jos sinne meinaat mennä! :)

   Radera
 11. Kuinka paljon treenat kisoihin erilaisia apukeinoja käyttäen, esim. graamanit?
  Entä kanget? Tai yhdistelmä gramaanit ja kanget? Kuka sua valmentaa kotitallilla? Onko sulla valmentajaa mukana kisoissa? Annatko Nipsun kisata Zebbellä joitain luokkia?
  Jos Zebbe on sun ykkos ratsu, onko suunnitelmissasi piakkoin myydä Hilton ja hankkia uusi nuori jonka koulutat psg tasolle ja sitten myyt pois? Oletko ajatellut kisata euroopassa kaudella 2016, jos edustat suomea Zebben kanssa arvokisoissa, jääkö Zebbe ulkomaille eli muutatko itsekin mannereurooppaan?

  SvaraRadera
 12. Tämä oli kyllä loistava postaus ja tuli just todella hyvään aikaan.
  Itseläni ei ole omaa hevosta, mutta käyn vähintään kerran viikossa tunneilla.
  Nyt sit tämän viikon sunnuntaina tallilla on harjoituskisat, joissa menen ainakin yhden kouluokan ja ehkä toisenkin (riippuu tuleeko siihen osallistujia kuinka paljon).

  Itseäni aina vähän tuppaa jännittään tuo kisaaminen, mutta yritän vain ajatella, kun tulee oma vuoro, että olen vain tunnilla, jossa harjottelen/teen kouluohjelmaa.

  Lisäksi itselläni on myös tuppaa oleen tuo vika, että kiirehdin radalla, joten kiitos tuosta vinkistä, että ennemmin hitaasti, kuin liian kiireellä.

  Eli voisikohan sanoa lyhykäisyydessään, että "Maltti on valttia kouluradalla".

  Sit vielä yks kysymys, kun puhuit tuolla ulkonäöstä, että hevosen pitäisi olla huoliteltu ja yms.
  Niin eikö kuitenkin enemmän koulukisoissa hyvä ja siisti ratsastus ole tärkeintä?

  SvaraRadera
  Svar
  1. tsemppiä kisoihin! No eiköhän se ole päivänselvää että se itse ratsastus on tärkein, kun ollaan koulukisoissa? huoliteltu ulkonäkö AUTTAA antamaan paremman kokonaiskuvan ratsukosta, mutta turha luulla että VAAN sillä mitään pisteitä kerätä ;) se vaan kuuluu hyvän kouluratsastajan tapaan.

   Radera