Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

måndag 27 april 2015

Ponihaan kisat 26.4

Joku kyselikin minulta miten tehdään kun lähdetään kisoihin, jos lähdetään edellisenä päivänä jne. Me tosiaan lähdettiin lauantaina aamupäivällä matkaan, ja yövyttiin Sakun tallilla. Siellä ratsastin hevoset illalla pitkän matkan jälkeen, ja sitten seuraavana päivänä kisoista ajettiin suoraan kotiin, Vaasassa oltiin perillä klo 01.00 jälkeen yöllä.. Itse pääsin sänkyyn klo 02 jälkeen. Että onhan tämä hieman rankkaa kun asuu täällä hevonkuusessa :P Matka kesti noin 6 tuntia, paussien kera.


Lauantai-illan treenejä Rusutjärvellä


Launtaina Hilton oli ihan äärettömän jännittynyt Rusutjärvellä :O En tiedä mikä sillä oli, mutta se kyttäili kaikkea maneesissa ja oli tosi jännittynyt. Yritin vaan saada sen sitten rennoksi, ja kyllä se sitten parani aika nopeasti. Zebbe oli ihan hyvän tuntuinen, se oli ehkä sitten liiankin vetelä? Aika jännää, hepat vaihtoi paikkoja :P

Sunnuntaina ratsastin Zebben ensin Inter 1:ssä, ulkona satoi ja oli kurja ilma, maneesissa sai verkata 10min. Zebbe oli heti alkuun todella haluton liikkumaan, tosi pahasti pohkeen takana, eli päinvastoin mitä se yleensä on. Sain nyt ratsastaa sitä eteen, mutta en kyllä saanut sitä toimimaan verkassa niin kuin olisin halunnut. Voi toivoton hevonen! Arvatkaa vaan kuinka hankalaa se on kun joka kerta se on eri tavalla hankala, niin ei kyllä tiedä että miten hitossa sen ratsastaa kun aina saa "uuden" hevosen alle. Se mikä toimii kotona ei toimi kisoissa, se mikä olisi toiminut edellisissä kisoissa ei toimi seuraavissa..
Noh, kuitenkin tällä kertaa ei ollut ihan yhtä katastrofaalinen tunne kuin Ypäjällä, vaikka se ei todellakaan vielä hyvä ole. En nyt oikeen tiedä mikä juttu tämä on. Tuli kyllä mieleen että voisko se nyt olla vähän kiukkunen kun on karvanlähtöaika? sillä on nimittäin satulan takakaaren kohdalta lähtenyt kunnolla karvaa ja kun sen kastelee niin se iho on ihan punertava siitä kohtaa eli voi hyvin olla että se on sille epämukavaa ja sen takia en saa sitä selkää rennoksi. Sitten se näkyy kisoissa paremmin kun se kuitenkin siellä jännittää toki enemmän kuin kotona.

Olin iloinen että päätuomari oli antanut meille yli 65% ja palkitsi esim Zebben hienoista sarjoista, mutta kaksi muuta oli sitten vetänyt vähän alaspäin, keskiarvo 62.79% kuitenkin varmaan ihan se oikea meille tuosta suorituksesta. Siitä puuttuu se rentous ja pehmeys nyt, ja silloin numerot eivät voi olla kovin korkeat.

Hepat rokotetaan tiistaina joten ajattelin pitää Zebben ilman satulaa koko loppuviikon jos ne hankaumat paranis, ja vaan juoksuttaa sitä ja kävelyttää paljon ja ensi viikolla sitten jumppailla vaan. Ei se ole kivaa kun tuntee että hevonen ei ole ihan tyytyväinen eikä halua silloin tietenkään suorittaa. Eihän Zebbe sitä tahallaan tee, sillä nyt on jotain mikä ei ole ihan hyvin, ja on mun asia ottaa selvää mitä se on. Tottakai harmittaa, mutta toisaalta mä tiedän että sitten kun kaikki toimii niin me kyllä pystytäään myös hyviin tuloksiin. Zebbe on äärimmäisen hankala ja herkkä, sen kanssa on vaan elettävä :p
No sitten Hiltoniin, mun ihana,ihana, mieletön, uskomaton, aina parhaansa yrittävä Hilton veti kyllä eilen sellaisen tempaisun että huhhu!! Me startattiin luokan ensimmäisenä, mikä on mielestäni aina vähän hankalaa, mutta Hilton teki aivan superhienon radan, oli niin hauskaa ratsastaa sen kanssa radalla, kun se oikeasti yrittää ja kuuntelee ja tekee kaiken jotta minä olisin tyytyväinen. Olin niin hemmetin tyytyväinen kun tulin lopputervehdykseen! Siellä on vielä parannettavaa, olisin itse voinut vielä tarkemmin ratsastaa tiet, ja nuo 1/4 piruetti oli myös vähän haastava ratsastaa kun en oikeen tiennyt miten paljon/vähän pitää kääntää :P

Ja toki Hilton vieläkin kaipaa sitä voimaa, niin iso hevonen kun se on :P

Linkki videoon.

Tuomarin kommentit:

Tuomari C: "Raamikas, tahdikas hevonen. laukka voisi pyöriä vielä enemmän. ehjä kokonaisuus" 66.714%

Tuomari H: "Iso ja raamikas hevonen, joka tekee sujuvan ohjelman. Taivutukset voisi olla pehmeämmät ja vaihdot suoremmat" 67.714%

Tuomari M: "Raamikas,melko säännöllisesti ja tasapainoisesti liikkuva ratsu. Aavistuksen kokoamisastetta vielä, jäntevyyttä keveyttä, vakaammaksi tiet. Pieni kontrollilisä suoruuteen,viimeistely." 69.714%

Kaikki kolme tuomaria pitivät meitä voittajina, se on aina ihanaa :) kakkoseen oli 12.5p, eli aika selvä voitto oli :) Ja olin kyllä yllättynyt, sillä luokassa oli oikeasti todella kovan tason ratsukoita mukana! Ja vielä kun meilläkin jäi parannettavaa!

Kyllä nyt heräsi ajatus siihen pikkukierrokseen... Hiltonhan osaa ne kaikki Interin jutut, itse vaan ajattelin että se tarvitsee aika lailla rutiinia näihin va A-luokkiin vielä, mutta tämähän on sujunut aika helposti, se ei ole niinkuin Zebbe, ihan erilainen kisoissa kuin kotona :P Vaan se on aika lailla samanlainen, oikeastaan parempi kisoissa kun se vähän "pörhistyy".

Onhan Inter 1 paljon vaikeampi kuin Va A, mutta ei niin paljon vaikeampi kuin PSG mikä mentiin Ypäjällä, ja sekin sujui mukavasti. Seuraava Small Tour on Vihdissä 14.5 ja näillä näkymin mua ei kyllä huvita sinne asti ajaa vaan Zebben kanssa, eikä siellä Hiltonilla olisi muita luokkia kuin Inter 1. Va B:1 on kyllä Hiltonille ihan liian helppo luokka, vaativa B luokat ovat nyt takanapäin ;)

Noh vielä ei tarvitse mitään päättää, en halua mennä liian vaikeaan luokkaan liian nopeasti kun hevonen on niin yritteliäs. Mutta toki asiaa voi aina vähän miettiä :)


Kyllä oli jännittävää seurata katsomosta koko luokka loppuun, kun johdettiin Hiltoniin kansssa alusta loppuun asti. Oli niin hienoja hevosia ja suorituksia että aina sai jännittää niitä tuloksia :P Mutta täytyy kyllä sanoa että kun meidän tulokset päivittyivät equipeen, tuli kyllä kyyneleitä ja juoksin Hiltonin luokse halaamaan sitä, se tunne oli jo niin voittajantunne kun vaan olla voi! Mun ihana pikku Hilton, johon kukaan ei uskonut kun sen ostin. Kyllä se on todistanut kaikille nyt mikä upea hevonen se on, enkä usko että sen kehitys tähän loppuu! Just wait and see ;) Valmentajan sanoja lainaten: "tuo hevonen saattaa kyllä vielä yllättää" ;)32 kommentarer

 1. Voi miten hienoa!! Onnea Hilton! :)

  SvaraRadera
 2. Minusta sinulla ja Hiltonilla on selvästi tulevaisuutta enemmän, johtuen tämän raamikkaan hevosen hienosta luonteesta, sen vuoksi ja sen avulla on jo tähän mennessä työsi palkittu melkoisen oikein. Lennokuutta ja kaikkea muuta tulee noin ison hepan kanssa vain ajan kanssa. Tietysti ja tottakai Zebbe on hieno, mutta sen herkkyys on iso miinus kilpahevosen arkeen.
  En tiedä, mutta voisin kuvitella, että se sopisi jonkun miehen ratsuksi :-)
  Oli miten oli, Hilton on mun suosikkiheppa sun hepoista <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. No onhan se joo ihan kivaa että kun treenaa ja panostaa tähän niin paljon, että se myös näkyy niissä kisatuloksissa! Tuntuu että menee niin iso työ hukkaan Zebben kanssa kun se ei toimi jos sillä on yks karva asettunut väärin :P onhan se kieltämättä aika turhauttavaa.. ja nyt mä kyllä lupasin Hiltonille että rupean uskomaan siihen enemmän, se on aina ollut vähän sellainen kakkoshevonen siinä sivussa, vaikka mun ehkä pitäisi ruveta ajattelemaan vähän toisinpäin, kun Hilton selvästi on osoittanut että se ansaitsee sen :)

   Radera
  2. Usko myös itseesi. Sinä jos kuka voit tehdä Hiltonista kovan tason kilpahevosen jos vain niin haluat! Uskon että te tulette vielä yllättämään yhdessä. Hilton on saavuttanut jo niin paljon lyhyessä ajassa.

   Radera
  3. Kiitos paljon kommentistasi :) kai se on uskottava myös omaan taitoon välillä,ainq se ei ole helppoa kun tuo kimo vetää aina välillä itseuskon pohjaan ;)

   Radera
 3. Olet tehnyt niin mielettömän työn Zebben kanssa, että epäonnistumiset tuntuu ihan varmasti ihan kamalalle, joka kerta :-(
  Joku radikaali juttu, jos ei puolivälissä kisakautta ala toimimaan tasaisemmin; ottaisiko Faurie vähäksi aikaa Zebben koulutukseen, hän sai sen vähän hämilleen ja on taitava.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tuntuuhan ne joo.. pitää nyt katsoa miten meillä lähtee homma toimimaan, enmä nyt ihan Englantiin asti jaksais sitä lähettää :P kyllä se varmaan tästä pikkuhiljaa. saadaan vetää kisaputki laaksolla 9-10.5 ja sit pikkukierros 14.5 ja siinä välissä treenataan Nipsun kanssa :)

   Radera
  2. Luulen että parhaiten löydät nyt itse valmentajasi avustuksella ne oikeat nappulat vaikka aikaa se ehkä vähän ottaa. Zeppe taitaa herkkänä hevosena olla yhden ihmisen ratsu ja ottaa pikemminkin nokkiinsa ulkopuolisesta"koulutuksesta".

   Radera
  3. Niin uskon myös minäkin. Zebbe on ehkä sellainen hevonen että sinne selkään ei kannata hirveesti muita laittaa, koska heppa menee siitä "sekaisin", se tarvitsee sen yhden ainoan ihmisen joka sillä menee jotta signaalit ovat aina ne samat sille. Nyt huomaa kuinka hukassa me ollaan kun en ole sillä itse pariin kk:n ratsastanut, vaikka nyt olen jo yli 3vkoa sille itse mennyt! Ongelmana on meillä enemmän löytää takaisin se meidän yhteinen sävel, mutta kyllä se sieltä palautuu vielä :)

   Radera
  4. Kyllä tuokin on totta, kun joku muu ratsastaa heppaasi, menee hetki, että saat sen kuulemaan ja tuntemaan itsesi. Siinä mielessä juu, kyllä hepat on jokaisen ratsastajien taideteoksia ja uskoa pitää riittää nyt omaan taitoosi Zebben kanssa, että saat sen teoksen valmiiksi :-) Ei se pahalle näytä lainkaan.

   Radera
 4. Mun entisellä hevosella oli myös hankaumat selässä satulan takana. Just karvanlähtö aikaan ja herkkä ihoinen kimo 😊 mutta meillä loppujen lopuksi syyksi paljastuikin epäsopiva satula. Tai hevonen oli saanut massaa ja vanha satula jäänyt liian kapeaksi. Kuinka usein sun tulee tarkistettua satulan sopivuus?

  SvaraRadera
  Svar
  1. kyllä ne tarkistetaan kerran vuodessa mutta nyt onkin vuosi mennyt eli pitäis tarkistaa taas. Itse asiassa tulikin mieleen että voisi jättää pois sellainen edestä korottava ohut pala mitä olen käyttänyt, en usko että zebbe sitä tarvitsee enää ja sehän voikin olla syy miksi satula on hankautunut takakaaresta jos noussut liikaa edestä :/

   Radera
 5. Hilton on niin näyttävä! Minkä korkuisia hevosesi ovat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hilton on lähemmäs 180cm, Zebbe ehkä jotain 170cm :)

   Radera
  2. Katsoinkin että hilton näyttää isolta. Ja kun vielä on muhkeakin niin varmasti upea luonnossa.

   Radera
  3. Se on kyllä aikamoinen katseiden kääntäjä :)

   Radera
 6. Olin Poni-Haan katsomossa kisoja seuraamassa ja täytyy sanoa, että upeilta näytitte Hiltonin kanssa! Teidän ratanne oli aivan mahtava ja teitä oli ihana seurata, kaikki näytti niin vaivattomalta ja helpolta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Voi kiitos paljon, tosi kiva kuulla :)

   Radera
 7. aivan mahtava Hilton! Upeella kaulalla liikkuu :) Usko nyt vaa siihe Hiltonii;) siitä tulee varmasti vaikka mitä!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo Hiltonin asento on muuttunut täysin viime vuodesta, silloin se kulki aika etupainosena kun ei osannut kantaa takaosan päällä. Nyt se on täysin tajunnut tämän "takaosa alla, etuosa kevyeenä", ja oikeasti rehellisesti kantaa itsensä ja se onkin isoin muutos tässä talven aikana :)

   Radera
 8. Upea hilton. Se näytti helpoltalta ja hauska miten tuo pitkä rata näyttää hiltonille niin pieneltä. Se on niin suuri :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se on joo, jättiläinen nallekarhu <3

   Radera
 9. Itsekin näin teidän radatanne ja oli kyllä upea ilmestys Hilton (ja sen kaula :D)! Ei voinut jäädä muuta kuin tuijottamaan, se on niin näyttävä hevonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos paljon, ja Hilton myös kiittää hienoista sanoista ;) sen ego se vaan kasvaa :D

   Radera
 10. Wau! Siis Hilton on kyllä upea! Varsinkin näin ratsastuskouluratsastajan näkökulmaan. Kyllä se siitä Zebbenkin kanssa rupeaa sujumaan, jokaisessa suhteessa on ylä- ja alamäkiä, Hiltonin kanssa teillä menee nyt hyvin, mutta Zebben kanssa sun pitää vaan löytää se yhteinen aalkonpituus. Älä lakkaa uskomasta itseesi, koska kuitenkin hienoa ja arvokasta työtä olet hevostesi kanssa tehnyt, ja usko pois, se vielä palkitaan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hilton kiittää :) ja kyllä, näinhän se menee, mutta ihan näin pahoja alamäkiä en olisi Zebben kanssa toivonut :/ mutta se onkin sellainen yyyberherkkä hevonen joka sitten reagoi tosi voimakkaasti jos jotain on pielessä.. nyt on varmaan monta eri pientä osa-aluetta hieman pielessä ja se näkyy nyt ulospäin näin.. Yritän parhaani mukaan korjata tilanteen ja saada Zebben tyytyväiseksi, sen kanssa kyllä pysyy nöyränä, se asia on selvä!! :P

   Radera
 11. Hilton <3 niin kaunis ja upea hevonen :). Koska Zebbeä on viimeksi tutkittu ettei ole esim. vatsahaava? Ajattelin vaan että Zebbehan on talvella asunut toisella tallilla ja rutiinit uusia jne. Tiedän vaan että kun oma hevonen joutui vastaavaan tilanteeseen niin lopputulos oli vatsahaava. Oli myös hyvin ailaihteleva ja epätasanen oli tosi hyviä päiviä ja sitten oli tosi huonoja päiviä ja kaikkea siitä väliltä. Mutta kiinnitin vaan huomiota siihen että se oli niin ailahteleva ja epätasanen muuten kaikki oli ihan normaalisti. Ulkoa ei huomattu mitään karva kiilsi, söi ja ulosteet ihan ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En usko että sillä on vatsahaava, ell kävi eilen tsekkaamassa, kaikki vaikutti ihan ok:lta, mutta toki jos tämä jatkuu niin pakko miettiä sitten vähän enemmän kaikkia vaihtoehtoja. Kuitenkin en usko että on kyse mistään muusta kun siitä että sillä on nyt tosi herkkä iho kun on karvanlähtöaika,joka ärsyttää, sitten se että me ei olla vielä päästy oikeen siihen "saumattomaan yhteistyöhön" mitä oltiin ennen kun Zebbe oli Nipsulla, mikä on ihan ymmärrettävää kun en sitä ratsastanut pariin kuukauteen säännöllisesti. Plus vielä se että Zebbe ei ole ikinä ollut hallikisoissa mikään superhyvä :P se on erittäin erittäin hankala ja herkkä hevonen, ja tämmöiset pienet muutokset vaikuttavat siihen suuresti.

   Radera
 12. Hei! Itselläni tuli tuosta karvojen hankautumisesta mieleen että josko satula olisi epäsopiva. Meillä herkkä hevonen joka reagoi jo pieneen paineeseen satulasta hyvin voimakkaasti ja reaktiot on voimakkaampia vieraassa paikassa. Me ollaan päädytty tarkastamaan satula n. 3kk välein (hevonen palailemassa pidemmältä sairaslomalta) että ehditään reagoida ennen kuin tulee ongelmia/hevonen kipeytyy. Paras ja nopein tarkastus on että ensin katotaan käytävällä miltä näyttää ja sitten ratsastetaan ilman huopia jne. satulalla ja katsotaan sitten jäljet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zebbellä on aina lähtenyt karvoja keväällä ja juuri takakaaren kohdalta helposti hankautuu, vaikka satula on ollut sopiva, mutta toki sekin pitää nyt tarkistaa taas, kun siitä on vuosi kun satula tarkistettiin. Siltä siis lähtee myös satulavyön kohdalta kainalosta, vaikka satulavyö on lampaankarvainen :P ja itse asiassa myös satulahuovan reunan kohdalta :P että sen verran herkkis se on tällä hetkellä.. mutta joo satula pitää kuitenkin nyt keväällä tarkistaa, varmaan nyt kun lähdetään parin vkon päästä Helsinkiin sen voisi toteuttaa :)

   Radera
  2. Ihan sellainenkin pikkuasia voi auttaa, että poistan sen edestä kohottavan palan, koska se ei sitä varmaan enää tarvi, se laitettiin silloin kun satula ostettiin ja Zebbellä oli huonosti lihaksia selässä, varsinkin sään molemmin puolin. Mutta nyt se on oikeen lihaksikas siitä kohtaa eli sitä palaa ei enää tarvi ja se voi olla että se painaa takakaarta nyt liikaa alas ja siks hiertyy siitä kohdasta.. en ole vaan ennen uskaltanut ottaa sitä pois kun Zebben selkä on niin hyvässä kunnossa, hieroja aina kehuu sitä kun ennen se piti aina hoitaa joka 4äs viikko kun oli mennyt jumiin epäsopivan satulan takia :/ mutta kiitos vinkeistä, on aina hyvä saada lisää ideoita siihen mikä voisi olla pojalla vikana :)

   Radera