Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

fredag 10 april 2015

Vastauksia kyselyhetkeen, aiheena kisaaminen!



Anonym8 april 2015 17:12
Kuinka kauan olet kilpaillut ?
- 13-vuotiaasta asti, eli aika monta vuotta (tai no, 9-vuotiaasta jos ratsastuskoulun seurakisat lasketaan) ;) aloitin heti kansallisella tasolla junnucupissa :)
Mitä otat kilpailuihin mukaan ? (Voitko kuvata videolla)
-voin ainakin yrittää ottaa kuvia kun pakkaan ensi viikolla :)
Kuinka usein käyt kilpailuissa ?
- vähän riippuu, tällä kaudella noin 1-2 krt kuukaudessa, kisakausi alkaa huhtikuussa ja loppuu lokakuussa.
Mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa radalla ?
- Täsmällisyys ( ratsastetaan tarkasti kaikki liikkeet ja tiet), tahti ( hevosen tahti pitää säilyä samana jokaisessa liikeessä), ja ehkä kokoamisaste :) tosi hankalaa valita 3 tärkeintä kun mielestäni on niin paljon juttuja mitkä ovat tärkeitä :)
Mitä teet verryttelyssä ?
- Yritän löytää mahdollisimman hyvän fiiliksen ennen radalle menoa, sellaisen että hevonen kuuntelee minua 100% ja haluaa mennä ja tehdä, ja että kaikki tuntuu helpolta :) yritän verrytellä mahdollisimman huolellisesti ja saada hevonen mahd hyvin läpi.
Jos hevonen on toiseen ohjaan tyhjempi, mitä teet silloin esim. jos verryttelyssä on puoli tuntia aikaa ?
- Yleensä yritän kyllä tämmöiset asiat korjata jo monta viikkoa/kuukautta ennen ensimmäisiä kisoja ;) eli en lähtisi kisoihin jos olisi noin iso perusvika hevosessa. toki pieniä eroja voi aina olla, se on ihan normaalia, silloin yritän sitä työstää että saan hevosesta mahd. suoran.
Miten letität hevoset kisoihin ? (voitko kuvata videon)
- Sellainen video löytyy itse asiassa jo :




Anonym8 april 2015 17:56
Mitä teet jos hevonen on verkassa tosi huono ratsastaa?
- No nyt ei ole pitkään aikaan sellaista ongelmaa tullut kisoissa esille, just sen takia koska olen tosi tarkkana perusratsastuksen kanssa, enkä lähtisi kisoihin jos ei tuntuisi että perusjutut toimii, eli jos perusjutut ei toimi niin silloinhan hevonen voi olla "tosi huono" ratsastaa. Silloin ei ole asiaa kisoihin mielestäni :) omat hevoset tunnen jo niin hyvin että tiedän miten virittää ne kisatilanteeseen parhaalla mahdollisella tavalla. Toki harvoin se hevonen tuntuu ihan fantastiselta kisoissa, mutta pitää vaan osata korjata ongelmat verkassa mahdollisimman hyvin :)

Anonym8 april 2015 18:20
Minkä merkkisiä varusteita käytät?
- Käytän aika paljon eri merkkejä, mutta jos nyt listaan tärkeimmät; Satulat- Childeric, kanget - Otto Schumacher, loimet- Bucas, Horseware,Eskadron, Equiline, BoT, huovat - Equiline, Eskadron, HV Polo.
Millainen on sun ns. palautteleva treenaus aina kisojen jälkeen?
- Yleensä hevoset pääsee seuraavana päivänä rennolle maastolenkille, tai sitten juoksutan ne rennosti ilman mitään sivuohjia, jotta vaan lihakset pääsee vähän vertymään.

Anonym8 april 2015 20:18
Muistatko vielä ensimmäiset kilpailusi? Millä hevosella kisasit? Mikä rata? Menikö hyvin?
- Muistan :) kisasin ratsastuskoulun Vaasan Hubertuksen hevosella Bardolino, joka oli kimo arabi, ohjelma oli joku helppo C, ja tulos oli jotain 46% :P ja muistan että olin erittäin tyytyväinen itseeni :) olin ehkä 9 vuotias, ja muistan että jännitin kisoja ihan sairaan paljon :P
Onko kilpaileminen sulle tärkeä osa ratsastusharrastusta?
- On, erittäin tärkeä :)
Onko sulla aina kisahoitaja mukana?
- Ei ole, olen tottunut itse ajamaan hevosteni kanssa pitkillekin kisareissuille. Mutta onhan se aina kivempi kun on kaveri/hoitaja mukana :) mutta on myös hyvä että pärjään itse jos on pakko, en ole riippuvainen muista.
Kuinka kauan verkkaat?
- viime kaudella tein superlyhkäsiä verkkoja, Zebbellä 20-30min, Hiltonilla 10-15min. Tällä kaudella varmasti pidempiä, veikkaan että se 30min on Zebbelle hyvä ( + kävelyt 10min) ja Hiltonille varmaankin 25-30min + kävelyt 10-15min :)


Anonym8 april 2015 22:43
Miten saat pidettyä pään ja omat ajatukset kasassa varsinkin isoissa kisoissa tai siirryttäessä vaikeammalle tasolle? :) Teet varmaan jotain mielikuvaharjoituksia ainakin? :)
- Se onkin aika hankalaa välillä :P mutta joo, mielikuvaharjoitukset ovatkin minulle erittäin tärkeät. Ja ennen kun menen verkkaan mun pitää vähän "sulkeutua" omaan kuplaan missä keskittyminen ja kaikki ajatukset ovat vaan siinä ratsastuksessa ja suorituksessa. Muistan niin hyvin vieläkin viime kesän ennätystuloksestamme ( Lappeenranta elokuussa, Inter vapaaohjelmasta yli 69%) kun kuuntelin kür-musiikkia läpi monta kertaa ja ratsastin mielessäni ohjelman ja olin NIIN päättänyt että nyt hemmetti ratsastan paremmin kuin ikinä, olin melkeen vähän vihainen :D Ja sitten ennen kun piti kiivetä Zebben selkään meinasin oksentaa kun jännitti niin pahasti. Kun sitten pääsin selkään olin ihan 110% keskittynyt suorittamiseen, ja pystyin pitämään pääni kylmänä. Mä halusin NIIN PALJON sinne HIHS:iin, ja tiesin että oli pakko tehdä elämäni rata, ja pystyin siihen. Siihen tilaan haluan vielä päästä, oli ihanaa huomata että munkin pää kestää kovan paineen. Kouluratsastus on tosi paljon psyykkinen laji, niin tämä puoli on oikeasti todella tärkeä, että pää ja hermot kestää tämän. Mitä herkempi hevonen, sen tärkeämpää se on ;) (esim Zebben kanssa.. :P )


Se tunne, kun kaikki onnistui ja unelmat toteutuivat < 3


Entä jos hevonen tulee vahvaksi tai jää pohkeen taakse radalla, kannattaako sitä mielestäsi korjata (vaikka se vaatisi isomman korjauksen ja tahti voisi mennä hetkeksi eikä varmasti näytä tuomareille hyvältä) vai onko parempi jatkaa samassa tahdissa, vaikka hevonen ei olisikaan niin avuilla?
- Tähän on aika vaikea vastata, riippuu niin paljon tilanteesta ja hevosesta, ja luokasta. Jos esim ratsastaa helppoa ohjelmaa, ei ehkä ole tarvis korjata, kun silti voidaan saada aikaiseksi siisti ja ehjä rata. Mutta jos on kyse vaikeammasta luokasta, missä hevosen täytyy olla avuilla jotta voi suorittaa kaikki asiat korrektisti, niin silloin ehkä korjaisin. Esim PSG:ssa hevosen pitää olla hyvin avuilla jotta pystyy suorittamaan laukka-ohjelman puhtaasti.
Kannattaako mielestäsi verkassa tehdä tulevan ohjelman liikkeitä enää? Esim. meille takarit ovat vaikeat, ja joskus molemmat hermostuu jos kokeilen niitä verkassa mutta toisaalta taas ei ole itsevarma olo mennä radalle jos ei ole niitä verkassa tehnyt edes kerran, ja kun kuitenkin ne osataan tehdä.:) 
- Mä en yleensä tee niitä kokonaisuudessaan, esim en tee sarjoja mutta saatan tehdä parit vaihdot lävistäjällä. En tee kisapiruettia, mutta teen työskentelypiruetit ja käännän esim pari askelta. Sitten tässäkin pitää tuntea hevonen, joskus joku vaikea asia onnistuu paremmin jos sitä tekee pari kertaa, silloin kannattaa ehdottomasti tehdä verkassa.
Onko sulla kisoissa ikinä hajonnut mikään tärkeä varuste? Otatko aina varasuitset ja -saappaat yms mukaan? :)
- Ei muuten ole ikinä (vielä) hajonnut. Mulla ei ole mitään varasuitsia/kankia,tai saappaita kun ne maksaa niin paljon :P Mutta mun kamat on niin hyvässä kunnossa että en usko että riski että joku tärkeä varuste hajoaisi, on niin suuri :)

Anonym9 april 2015 07:26
Jännittääkö sua hirveesti kun meet radalle? Jännittikö sua sun ekalla radalla hirveesti? 
- Ei oikeastaan jännitä. enemmän jännittää aamulla, tai ennen kuin pääsen hevosen selkään. Kunhan pääsen verkkaamaan osaan yleensä keskittyä aika hyvin ja jännittäminen katoaa. Ekoissa kisoissa jännitti kyllä ihan sikana :D
Nostatko laukan vain toisella pohkeella vai molemmilla? Voisiko noin 6 vuotta ratsastanut mennä helppo C vai mikä olisi mielestäsi sopiva luokka? ( en ole ratsastanut kuutta vuotta koko ajan tunneilla)
- hmm, en ole oikeen miettinyt, nostan ehkä enemmänkin vaan istunnalla ja sisäpohkeella. Helppo C on varmasti ihan sopiva luokka mistä aloittaa :)


Anonym9 april 2015 09:56
Minkälaisen verryttelyn teet kisoissa?
- Ensin verryttelen hevosen lihakset lämpimäksi,jonka jälkeen teen harjoituksia missä saan hevosen mahdollisimman suoraksi (molemmat pohkeet läpi, hevonen taipuu yhtä hyvin molempiin suuntiin,jne) sitten siirtymisiä eteen-kiinni. eli kaikki perusasiat tarkistan ensin, ja sitten teen jotain ohjelmapätkiä, esim avot,sulut, vaihdot. Ennen radalle menoa yritän vaan löytää hyvin flown ja fiiliksen.
Mitä teet, kun on sinun vuorosi mennä radalle ja hevonen ei tunnu hyvältä? 
- Yritän kyllä parhaani saada hevosen mahd hyväksi verkassa, ja yleensä onnistun siinä. Jos ei, niin ei auta, pitää vaan yrittää tehdä tilanteesta mahd. hyvän kuitenkin. Harvoinhan hevonen tuntuu todella hyvältä radalle mentäessä, mutta aina pitää yrittää silti tehdä mahd hyvä suoritus sellaisella tunteella mitä hevonen silloin antaa. ei auta ;)
Teetkö mielenkuvaharjoituksia?
- Ihan älyttömän paljon :P ratsastan aina ennen kisoja päässäni ohjelman/t sata kertaa läpi, askel askeleeltaan, ja mietin kaikki puolipidätteet jne :) mielestäni on tosi tärkeää tehdä näitä mielikuvaharjoituksia. Päässäsi voit ratsastaa ohjelmat loputtomia kertoja läpi, hevosen kanssa et voi niin tehdä :)
Kuinka kauan usein verryttelet hevosiasi?
- tähän vastasin jo ylempänä :)

Anonym9 april 2015 11:50
Mitkä ovat sinun keinot saada hevonen rentoutumaan kisoissa, jos hevonen on jännittynyt kisapaikalla? Tai jos hevonen esim kyttää kovasti tuomaripäätyä tms, miten hoidat tilanteen? Oliko sinulla alkuaikoina tällaisia tilanteita, kun Zebbe tai Hilton olivat ekoissa kisoissaan? - Susanna
- Kyllä siinä pitää vaan itse olla mahdollisimman rento ja rauhallinen ja toivoa että hevonenkin rentoutuu. Aina siinä ei vaan onnistu. Jos hevonen kyttää pahasti yritän asettaa pelottavaa kohtaa poispäin, ja pohkeella viedä sinnepäin. Jos hevonen on tosi raaka ja oikeasti pelkää, en yritä väkisin pakottaa sitä pelottavaan paikkaan. Itse asiassa tämmösiä tilanteita ei ole ollut Zebben tai Hiltonin kanssa, toki ne ovat olleet jännittyneitä, mutta harvoin kyttää sen enempää mitään. Toki vähän mutta ei silleen etteikö siitä kohdasta voisi ratsastaa ohi. Usen sellainen on vaan merkki siitä että hevonen ei ole hyvin avuilla.

Anonym9 april 2015 15:26
Jos ratsastat monta rataa samana päivänä, miten opettelet radat ettet mene niissä sekaisin? 
- Kyllä siinä saa olla kieli keskellä suuta :P mutta hyvin minä aina muistan radat, kunhan opettelee ne ajoissa ja ratsastaa ne mielessään läpi monta kertaa :)

Anonym9 april 2015 15:29
Kummalla saavutat kilpailuissa paremmin flow- tilan, Hiltonilla vai Zebbellä ?
- En ole Hiltonilla kertaakaan saavuttanut mitään kunnon flow-tilaa, Zebben kanssa kylläkin :)
Mikä on kilpailu, johon unelmoit pääseväsi ?
- Jos saa ihan vapaasti unelmoida niin toki olympialaiset ;) mutta jos nyt realistisesti, niin haluan vaan johonkin ulkomaille (esim hollanti, saksa) kansainväliseen kisaan, joku CDI3*, missä voi kisata Small Touria ( eli PSG,Inter I, ja Inter kür). Mutta sellaiseen kisaan lähden sitten jos päästään Zebben kanssa 70% tuloksiin tuolla tasolla, muuten tuntu vähän turhalta lähteä. Finnderby on kansainvälinen CDI3* ja sinne ainakin tähdätään tänä kesänä kun on niin lähellä ;)

Mikä on vaikein ratsastamasi ohjelma ?
- Intermediaire 1, Zebben kanssa.

Mikä on lempi ohjelmasi kisoissa ?
- Inter 1 on myös lempiohjelma :) PSG on myös kiva mutta Zebbelle Inter 1 on parempi.

Mistä liikkeestä radalla vedät Zebben kanssa parhaimmat pisteet ( jos liike siis onnistuu ) ?
Entä Hiltonin ?
- Zebben kanssa ehdottomasti vaihdot, sarjat ja lisätty laukka. Niistä ollaan saatu parhaimmillaan kaseja. Hiltonin kanssa oli viime kaudella ravissa avot ja sulut.
Ratsastatko usein mielessäsi rataa ennen kilpailuja ?
- Kyllä.
Jos sulla tulee uusi ohjelma ratsastettavaksi kisoissa, milloin aloitat sen opettelun ja miten aloitat sen harjoittelun ?
- Harjoittelen pätkiä ohjelmista varmaan jo kuukautta ennen kisoja ja opettelen ohjelman kunnolla ainakin viikkoa ennen kisaa. 
Minkälaisen treenin teet hevosillasi ennen kilpailuja ?
- Zebben yritän pehmittää mahdollisimman hyvin, ja ratsastan aika kunnon treenejä. Hiltonille yritän kerätä energiaa, eli en ratsasta paljon, sillä on yleensä vapaapäivä(eli kävely) päivää ennen kisoja.
Mitä yleensä syöt ennen kisoja ?
- Pyrin syömään terveellistä ja kevyttä ruokaa kisapäivänä. En voi syödä mahaa täyteen vaan yleensä syön aika vähän ja yritän juoda paljon vettä.
Mitkä ovat ihanimmat kisat missä olet koskaan ollut ?
- Ehdottomasti Helsinki International Horse Show. Unelmani toteutui :)
Ihaninta kilpailemisessa ?
- Jännitys ja valmistelu ennen kisaa, ja se tunne kun kaikki vaan sujuu radalla :)
Ikävintä kilpailemisessa ?
- Paineet :P se kun ei onnistu, kun toki aina haluaa onnistua. Mutta toisaalta ne epäonnistumiset ovat ne mistä oppii kaikista eniten, eli niitäkin pitää olla jos haluaa kehittyä :)
Mitkä ovat sun epäonnistuneimmat kisat ?
- Varmaankin Laakson kisat pari vuotta sitten, olisko ollut 2013? Siellä oli PM:ät samaan aikaan. Itkin kun tulin radalta, olin yksin matkassa, ajanut aamulla 6 tuntia Vaasasta yksin Zebben kanssa, ja radan jälkeen oli niin kauhea fiilis että päätin pakata hevosen autoon ja ajaa samana päivänä 6 tuntia takaisin Vaasaan. Zebbe olis silloin halvalla lähtenyt uudelle omistajalle :D Se oli ihan hirveä fiilis. Olisi pitänyt jäädä yön yli Helsinkiin ja startata vielä seuraavana päivänä mutta en vaan kyennyt siihen silloin, oli niin huono fiilis radan jälkeen. Olen kirjoittanutkin postauksen niistä kisoista, fiiliksiä voi käydä lukemassa täällä ja täällä. Elämä on ;)

Anonym9 april 2015 15:57
Oletko kisannut esteitä? Mitä luokkia ja millä hevosella?
- Joskus ratsastuskoulun oppilaana, eli 10-11 vuotiaana, jotain 50cm varmaan, ja mut on hylätty joka ikisestä estekisasta koska en siellä millään muista rataa :D

Anonym9 april 2015 18:34
Onko sulla sattunut mitään kisamokia tai hassuja tilanteita? (vrt. Jessica Timgren kertoi blogissaan kisamokasta, et oli unohtanu hevosen kotiin... :))
- Hmm.. nyt ei tuu mieleen mitään isompaa, jos tulee mieleen niin kerron kyllä ;)

Anonym9 april 2015 23:36
-Sun kisahistoriaa, eli mistä oot alottanut: harjoituskisat, sijoitukset yms?
- Olen aloittanut ihan helppo C-tasolta, seurakisoista, ekat tulokset oli siinä alle 50%, et sieltä ollaan lähdetty ;)
-Oletko koskaan "romahtanut" huonon kisasuorituksen jälkeen eli purskahtanut itkuun pettymyksestä?
- En ole purskahtanut itkuun heti suorituksen jälkeen mutta kyllä kyyneleet ovat joskus olleet lähellä, varsinkin nuorempana.
- Oletko kisannut esteillä?
- parit seurakisat, mutta huonolla menestyksellä :P
-Oletko ajatellut käyttäväsi ennemmin kypärää silinterin sijasta, eikös kypärä ole kuiten sallittu koulukisoissa?
- Kyllä, kypärä on sallittu kaikissa luokissa, ja menen silläkin välillä. Tykkään vaihdella :)

Moi, 

Millainen on hyvä ratsatuskentänpohja kisoissa/treenatessa? 
Millainen taas huonoin? 
Onko kisasi joskus mennyt huonosti pohjan takia?

Tsemppiä tulevaan kisakauteen!


T: Tiina

-Hyvä pohja on elastinen, eli antaa vähän "periksi" kun hevosen kavio astuu maahan, ja on joustava. Se ei kuitenkaan saa olla upottava ja raskas. Eikä se saa olla kova, jolloin jousto katoaa. Sellainen "mattomainen" pohja on mielestäni paras, kuitu- ja kumirouheiset pohjat, joita huolletaan oikein, eli äestetään säännöllisesti. Kisoissa törmää kaikennäköisiin pohjiin ja kyllä ne vaikuttaa tosi paljon, varsinkin jos on tosi huono pohja. Hilton reagoi todella vahvasti eri pohjiin, se ei voi mennä liian raskaalla, eikä liian kovalla pohjalla. Sillä pitää olla just sopiva :P Zebbe ei ole yhtä "nirso" eli sen kanssa en huomaa yhtä pahasti eroa eri pohjilla. Toki senkin kanssa huomaa, mutta ei niin dramaattisesti kuin Hiltonilla, joka voi olla ihan kuin eri hevonen riippuen pohjasta :P Kiitos paljon :)


Joukkue-SM:ät 2014 ratsastin kypärässä :)


TSEMPPIÄ TULEVALLE KAUDELLE, OOTTE NÄYTTÄVÄ TIIMI :)
- Kiitos oikeen paljon :)

 Tulipa pitkä postaus, kiitos teille jotka jaksoitte tänne asti lukea ;)

4 kommentarer

  1. Moikka, tämä nyt ei sinänsä tähän liity, mutta jos sulta haluaa kysellä mahdollisia valmennuksia tmv, onko parempi soittaa, laittaa tekstiviestiä vai sähköpostia? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. laita mieluiten sähköpostia :) soffi1986@hotmail.com

      Radera
  2. Kiva postaus! Sain hyviä vinkkejä tulevalle kaudelle ;)

    SvaraRadera