Hyvää sunnuntaita kaikille! Jatketaan toivottua aihetta, eli ajattelin vähän kertoa mitkä ominaisuudet mielestäni hyvälle kouluhevoselle ovat tärkeät:
On aika monta kohtaa joiden täytyy täyttyä jotta hevosesta voi tulla HYVÄ kouluhevonen. Ensinnäkin täytyy ehkä määritellä mikä on kouluhevonen. Kaikki terveät hevoset pystyvät oikealla koulutuksella menemään vähintään Vaativaa B-tasoa, ja todella monet hevoset kykenevät kyllä tekemään Va A:n liikkeet. Sitten kun mennään tästä korkeammalle tasolle, eli Inter-GP niin voidaan jo puhua kunnon kouluhevosesta. Mun mielipide on että Va B-tasolle asti kaikki liikkeet ovat aika lailla "perusjuttuja" jonka jokaisen hevosen "pitäisi" osata. Sitten kun hevoselle ruvetaan opettelemaan sarjavaihtoja, piruettejä, piaffit, passaget niin voidaan jo puhua kunnon kouluhevosesta.
Ja tämä tietenkin pätee "aikuisiin hevosiin" eli yli 7-vuotiaat. Joten pitäisi ehkä aloittaa siitä että miten nuori hevonen voi olla hyvä kouluhevosen alku, koska noitten temppujen opettaminen vie kuitenkin monta vuotta ja ovat täysin ratsastajasta eli koulutuksesta kiinni.
1. LIIKKEET & RAKENNE
Ensimmäisenä tulee mieleen kun miettii hyvää kouluhevosta, sen liikkeet. Hevosella täytyy ehdottomasti olla 3 puhdasta ja tahdikasta askellajia ja sen on pystyttävä pidentämään ja lyhentämään askelta helposti. Se että onko hevosella kuinka ISOT askeleet ei ehkä ole niin paljon merkitystä kuin luulisi. Yleensä jos hevosella on puhtaat tahdikkaat liikkeet ja sen on helppo astua takajaloillaan alleen eli ottamaan painoa takaosalle, niin ne isot liikkeet saa hyvällä koulutuksella sieltä "esiin" myöhemmin. Nuorella hevosella (3-4 vuotias) jolla jo valmiiksi on todella suuri liike voi olla vaikeampi koota ja saada "hallintaan". Ja toisaalta sellaisen hevosen jalat ovat suuremman riskin alla että ei kestä kun hevonen jo nuorena huitoo jalkoja niin paljon. Voi miettiä miksi niin harvoja nuorten hevosten MM-voittajia näkee myöhemmin GP-tasolla..
Tärkeimmät askellajit nuorella hevosella joitten täytyy olla luonnostaan hyvät ovat ehdottomasti käynti tärkeimpänä ja laukka toiseksi tärkeimpänä. Tämä sen takia että käyntiä on todella todella vaikea parantaa, laukkaa on kuitenkin vähän helpompi saada paremmaksi mutta ei läheskään yhtä helppo kuin ravi.
Tottakai hevosen rakenne täytyy myös olla korrekti jotta se pystyy liikkumaan ylämäkeen.
2. NOTKEUS & NOPEUS
Hyvän kouluhevosen täytyy olla notkea jotta pystyy suorittamaan esim. jyrkkiä sulkuja, ja sen täytyy olla nopea, koska hevosen täytyy reagoida erittäin nopeasti ratsastajan apuihin ja vaikeissa luokissa täytyy pystyä tekemään monet vaikeat liikkeet peräkkäin, siinä hevosen täytyy olla erittäin skarppina ja nopeasti reagoida ratsastajan apuihin. Vähän sellaista kissan notkeutta ja nopeutta. Monet hevoset ovat notkeat ja letkeät luonnostaan, kun toiset tarvitsevat paljon jumppaa pysyäkseen notkeana. Notkealle hevoselle voi opettaa näyttävää liikettä kun sen on helppo nostaa jalkoja. Kouluohjelmissa yleensä sulut ovat arvostuelussa x 2 ja suluissa tarvitaan notkeutta jotta saadaan näyttävät sulut missä isot ristiaskeleet.
Kouluratsastuksen tarkoitus itsessäänhän on myös notkistaa hevosta,mutta monet hevoset ovat luonnostaan ja rakenteeltaan vaan sellaisia että niitä ei ikinä saa niin notkeaksi mitä tarvitaan vaikeimmissa luokissa.
3. KORVIEN VÄLI
Se että hevosella on hyvä pää on kuitenkin ehkä se tärkein vaikka listaan sen tässä numerona kolme. Vaikka hevosella olisi kuinka hyvät liikkeet ja olisi kuinka notkea ja hieno tahansa niin se ei auta yhtään mitään jos hevosen pää ei ole kunnossa. Eli se että hevonen oppii asioita, se haluaa mielyttää ratsastajaa, ei ole liian kuuma eikä liian laiska, pystyy keskittymään ja kestää kisahevosen elämää. Tämä tietenkin sitten pätee varmasti moneen lajiin mutta on siis aika ehdoton juttu jotta hevosen kanssa voi työskennellä ja kisata. Tiedän monta hevosta jotka ovat todella laadukkaita ja hienoja mutta kun niille ruvetaan opettamaan vähän vaikeimpia asioita (esim sarjat) ne kuumenevat siitä niin paljon ja menevät päästään niin "sekaisin" että ne ei ikinä opi näitä suorittamaan. Tottakai tässäkin taitava ratsastaja pystyy kouluttamaan tämmöisen hevosen myös, mutta ei aina. Jotkut hevoset eivät vaan kestä kun niihin pistetään liikaa painetta.
Näitten kolmen lisäksi on tottakai itsestäänselvyys että hevosen täytyy olla terve. Ja minun mielestä on myös tärkeää että kouluhevonen on "hyvännäköinen". En ainakaan itse ikinä voisi ostaa "rumaa" hevosta vaikka kuinka hyvä se olisi. Mielestäni yksi tärkeimmistä asioista kouluratsastuksessa on juuri se esteettisyys, ratsukon täytyy olla kauniista katseltavaa. Sen takia varmaan mustat hevoset ovat kouluratsuina suosittuja koska he ovat näyttävän näköisiä. Senkin takia monet pistävät paljon aikaa kisavalmisteluun ja pesevät ja kiillottavat hevosen ja varusteet, laittavat hienot letit yms yms.
Omista hevosistani voin sanoa että Zerleonella on mielestäni 3 erittäin hyvää askellajia, sen laukka on ehdottomasti paras ja ravia on helppo työstää ja se on oppinut ravaamaan todella näyttävästi, vaikka sillä luonnostaan ei mikään iso ravi ole. Zebbe on myös todella nopea, minkä takia sille on piaffi ja passage ollut todella helpot. Sen on myös erittäin helppo koota itseään kaikissa askellajeissa. Sen heikkous on että se ei ole niin notkea, joten tässä joudun tekemään paljon jumppaa sen kanssa ja tämän takia sille on esim sulut ja piruetit ollut todella vaikeat. Zebbe on myöskin väriltään kimo, mikä yleensä ei ole niin toivottavaa kouluhevoselta, mutta se onkin silti todella näyttävä kun osaa "puunata" sen hienoksi kisoihin ja sen rakenne on aika massiivinen ja näyttävä ja kun se liikkuu se muuttuu hienoksi kouluhevoseksi. Esim karsinassa se näyttää villiltä oriponilta :D
Hilton onkin aika lailla Zebben vastakohta. Se on iso ja hidas, eli sille täytyy opettaa se nopeus. Hilton on kuitenkin todella notkea, joten sen on helppo tehdä sivuttaisliikkeet. Hiltonilla on myös 3 todella hyvää askellajia vaikka ihan erilaiset kuin Zebbellä. Hiltonin ravi on kuitenkin ehkä se paras, ja käynti. Laukan kanssa meillä on paljon töitä. Hilton on todella viisas hevonen, eli se oppii asiat äärettömän helposti ja nopeasti. Tässä on kyllä ratsastajalla iso vastuu, koska se että hevonen oppii asiat helposti tarkoittaa myös tietenkin sitä että se oppii myös "väärät" asiat nopeasti. Eli sen kanssa täytyy olla todella johdonmukainen. Hiltonilla on aika "täydellinen" kouluhevosen ulkonäkö, se on iso,musta ja massiivinen ja todella kaunis ja näyttävä hevonen.
Eli loppujen lopuksi ratsastajalla on iso vastuu siitä tuleeko hevosesta hyvä kouluhevonen vai ei ,mutta ne oikeat "työkalut" täytyy tietenkin olla siinä hevosessa valmiiksi vaikka joitain asoita hevoselle voi opettaa.
Aika pitkälle ajattelen minäkin näin kouluhevosista. Pidän myös siitä, että sinulla on aika hyvä hevossilmä hevosten ulkonäön suhteen, ja oma makuni on samanlainen! Hevosesi ovat hienoja!
SvaraRaderaTosi kivoja postauksia nämä "erikois"postaukset! :)
SvaraRaderaHyvä kirjoitus ja olen kyllä kanssasi harvinaisen paljon samoilla linjoilla. Mitä tekee helikopterilla, jos sen ratsastettavuus on nolla tai tekniikkaihmeellä, joka on hidas ja jäykkä? Juurikin tuo hevosen pää on avainasemassa, koska hyvällä ratsastettavuudella peittää monta puutetta!
SvaraRaderaKiitos molemmista toivotuista kirjoituksista, varsinkin nuo kouluratsastajan ominaisuudet uskoi heti ;-)
SvaraRaderaZerleone varmaan on monessa suhteessa kouluhevosena aika onnistunut ja selvästikin sopii sinulle. Itse olen ihaillut Hiltoniakin varsinkin ravin ja selväpäisyyden takia, mutta miten tuo mainitsemasi hitaus sopii nuorelle hevoselle? Tietysti hitauskin on suhteellista, eli ei nyt varmaan ihan toivottomasta hitaudesta ole kyse, mutta miten sellaista hevosta voi ratsastaa nopeammaksi ja varsinkin niin, että ei vanhemmiten vielä hidastuisi lisää? Oman heposen kohdalla olen aika huolestunut tuosta asiasta.
Moikka! Oikeastaan Hiltonin hitaus johtuu paljon siitä että se on niin iso ja voimaton. Eli hevonen itsessään ei oikeastaan ole niin hidas, vaan se on johtunut eniten siitä että se on niin valtava ja isoliikkeinen mutta voima puuttuu joten se ei oikeen "jaksa" olla nopea. Siitä tulee nopeampi koko ajan sen myötä kun se vahvistuu. Tämä on aika tyypillistä isolle nuorelle hevoselle että ne voi olla vähän hitaita ennenkuin saavat enemmän voimaa ja ratsastaja on "opettanut" niille sen nopeuden. Tässäkin auttaa tosi paljon Hiltonin viisaus koska se tajuaa aika hyvin kun haluan saada sitä nopeaksi. Että kunhan kouluttaa tämmöisen hevosen tarkasti alusta asti niin se ei hidastu vanhetessa vaan päinvastoin tulee nopeammaksi kun saa lisää voimaa! On toki niitä hevosia jotka vaan "luonnostaan" ovat hitaita eikä se johdu voimattomuudesta tai siitä että ne ovat niin isoja. Niitten kanssa täytyy vaan samalla tavalla yrittää opettaa sitä nopeutta eikä ikinä antaa niille mahdollisuutta jäädä hitaiksi. Se on niin paljon aina kiinni ratsastajasta ja koulutuksesta minkälainen hevosesta tulee :)
RaderaTuota olen vähän epäillytkin ja nuo ratsastusolosuhteetkin ovat myös todella tärkeät. Maneesia kyllä tarvittaisiin.
SvaraRaderaKun hevonen menetti lihaksiaan, epäilin itsekin, että iso liike voi olla sille itselleenkin niin raskasta, että hidastui siitä syystä. Nyt olen antanut ammattilaisen ratsuttaa sitä kerran viikossa ja tänään olikin parempi päivä.
Kannusten käyttöä on tullut mietittyä kerran jos toisenkin tällä hevosella, joka vaikuttaa toimivan painoavuilla paremmin kuin pohkeilla. Parhaillaan testaillaan, voisko kannuksilla kuitenkin lisätä reaktionopeutta turruttamatta sitä.