Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

torsdag 8 november 2012

Maailman paras Zerleone!

Päätin tänään laittaa pitkästä aikaa kanget päähän Zebbelle, on työskennellyt niin hyvin nyt niin kauan nivelillä että oli aika vähän kokeilla mitä sanoo kangille.
Oli ehkä paras ikinä niskasta ja teki ihan TÄYDELLISEN piruetin vasemmalle! Tein taas ensin niin että työskentelin pienellä voltilla piruettilaukassa asettaen sisälle ja pyysin sisäpohkeella tavallaan lapoja ulospäin, että koko kroppa taipuisi kunnolla eikä se kaatuisi sisällepäin. Isoin ero on tietenkin ollut nyt koko ajan se että Zebbe on niin rento niskasta joten se on helpompi taivuttaa ja asettaa eikä se pistä hanttiin tai jännitä niskaa vaan myötää ja on rento siinä asetuksessakin. Kun tämä toimii saan sen tietenkin paljon rehellisemmin selän yli ja laukka tuntuu mun mielestä paljon hitaammalta nyt, se on ehkä vähän hidas mutta sain tekniikan täysin oikein piruetissa kun se oli vähän hitaampi, niin ehti vähän ajatella siinä kun käänsi että ehti laittaa kaikki avut oikeen :) Ja toisaalta se on parempi että se askel on nyt hitaampi koska se tarkoittaa että se jaksaa jäädä takaosan päälle kauemmin,ja ehtii kääntää rauhassa, kun aikasemmin se vaan äkkiä pyörähti ympäri!
Pystyin katsomaan peilistä kun käänsin sen piruetin ja kyllä se näytti todella mallikaalta, Zebbe oli tosi hyvin takaosa allaan,asetus oli oikea ja se käänsi hienosti ja helposti! Ei tuntunut edes vaikealta, niinkuin ennen !
Oikealle käänsin myös pari askelta mutta siinä se ei ole vieläkään ihan niin täydellisesti läpi kun oikea lapa haluaa vähän heittäytyä "ulos" ja siinä samalla se menettää vähän tasapainoa ja kaatuu sisälle. Mutta kyllä se siitä :) Kaikista ihaninta on kun se on niin ihanan pehmeä ja miellyttävä niskasta! Yritän olla tosi kiltti sille nyt kun se noin hienosti antaa periksi, jotta se jatkossakin tekee sen ja huomaa että tämä on paljon mukavempaa kun se kun meillä on vetokilpailu ;)

Osteopaatti tosiaan sitten vielä hoiti Zebben ratsastuksen jälkeen ja totesi kyllä myös että niska on erittäin jumissa, ihme ;) johtuu varmaankin siitä ori-ajasta kun sen piti koko ajan pullottaa ja jännittää kaulaa. Muuten oli tosi kiva kuulla että sillä on tosi symmetrisesti lihakset molemminpuolin vaikka Zebbekään ei selkärangastaan ihan suora ole. Olen siis ratsastanut sitä hyvin, mikä on tosi kiva kuulla :)
Jännä nähdä miltä se nyt rupeaa tuntumaan parin päivän päästä ratsastaessa, huomenna piti vaan mennä kevyeesti hölkkää vielä, katson la:na sen mukaan miltä se tuntuu että paljonko vaadin siltä.

Hiltonin juoksutin pienen hetken, se on aina niin löysä ja vetelä akupunktion jälkeen niin on ollut parempi vaan juoksuttaa. Huomenna työskentelen sen kanssa taas vähän enemmän!

Nyt kouluhommiin...

6 kommentarer

 1. Ruunaus tuntuu olevan hyvä ratkaisu :-)

  Kiinnitin huomiota tuohon lihasten symmetriaan, koska meillä venyttelyn lisäksi paras lihasjumien "estohoito" on hevosen ratsastaminen suoraksi. Mietinkin, suoristatko hevosta paljon myös molemmille ohjille (siis kun kouluratsastuksessa kuitenkin ulko-ohjan tukea käytetään niin paljon)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. kyllä ainakin tähän mennessä :) kyllä mä aina kun ratsastan suoraan eteen ratsastan hevoset tasaisesti molemmille ohjille, Arjen oli tosi tarkkana siitä että hevonen pitää olla yhtä paljon aina molemmilla ohjilla joten olen yrittänyt aina suorilla urilla ratsatsaa hepat niin. Toki sitten kiemurilla kun taivuttaa on pakko päästää sisäohjasta mutta eihän sitä pois tarvi heittää, tasainen tuntuma kuitenkin molemmilla ohjilla enimmäkseen :)

   Radera
 2. En tiedä valehteleeko kuva mutta näyttäisi siltä, että maneesinpohja olisi melko raskas. Minkälaisessa kunnossa pohjat on sinun mielestä ja missä tallissa olisi paras pohja jos siellä ei ole (Vaasassa kuitenkin) Kuinka tärkeänä pidät, että pohjat olisi mahdollisimman hyvät? Tuntuu vaan siltä, että koulupohjat on helposti hyvin raskaat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. kuva kyllä vääristää, tuo pohja on yleensä liian kova,mutta se oli tuossa juuri lanattu niin on vähän pöyheämpi, se ei kuitenkaan jousta ollenkaan(mikä on mun mielestä se tärkein juttu pohjassa). Ollaankin muuttamassa toiselle tallille (Hubertus) tässä kuun vaihteessa missä on kumirouhepohja ja täysipitkä maneesi jotta päästään treenaamaan täysillä(suurin syy muuttoon on kuitenkin ratsastuskoulutoiminta nykytallilla eli ei pääse ratsastamaan koska haluaa). Sulvan maneesilla on ehdottomasti paras pohja, olisko se ollut jotain kuitukangasta? se on ihan super!! Tuo kumirouhe on kyllä myös hyvä. Minulle pohjat ovat yksi tärkeimmistä asioista mitä katson tallipaikasta, minulla on sen verran arvokkaat ja nuoret hevoset(joiden kanssa haluan vielä työskennellä monta vuotta) jotka liikkuu sen verran paljon että heille on tärkeää että he saavat työskennellä hyvällä pohjalla. On epäreilua vaatia hevosta liikkua isosti jos pohja on huono eikä jousta, tietää itsekkin kuinka epämukavaa on juosta huonolla pohjalla huonoilla kengillä jotka eivät jousta.. jos tarpeeksi kauan huonolla pohjalla menee niin joko hevonen menee rikki tai se ei enää tarjoa isoaa joustavaa liikettä koska se on sille liian epämukavaa. Kyllä minä huomaan valtavan eron hevosten liikkumistavassa riippuen millä pohjalla ratsastan. Ja kaikista tärkeintä on tietenkin hevosten jalkojen terveys että ne kestäisi mahdollisimman pitkään,siihen tarvitaan hyvä pohja :)

   Radera
 3. En ole sama henkilö, kuin ylläolevan kysymyksen esittänyt, mutta esitän tähän väliin pienen kysymyksen. Ratsastat siis ~1h/pv maneesissa, jossa pitää olla hyvä pohja (ymmärrän kyllä tämän täysin), mutta eikö olisi paljon tärkeämpää keskittyä TARHAN pohjan laatuun, sillä siellähän ne hevoset viettävät suurimman osan ajastaan? :) Eikö ole vähän hassua, että sen tunnin ajan pitää olla laadukas pohja, mutta hevoset saavat kuitenkin seistä puolet päivästä huonolla pohjalla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. on aika suuri ero seisooko hevonen paikallaan 5 tuntia huonolla pohjalla vai työskenteleekö se rankasti tunnin hyvällä pohjalla. Ei ne jalat siitä kärsi että hevonen seisoo "huonolla" pohjalla, mutta kyllä jos hevosen pitäisi nostaa jalkojaan ja pistää mahdollisimman paljon painoa takajaloilleen, niin se on erittäin tärkeää että kun se kavio iskee maahan että se pohja joustaa siinä vaiheessa kun siinä "iskussa" on paljon voimaa ja paljon painoa. Se jos hevonen kävelee pari askelta tarhassa missä ei ole optimaalista pohjaa ei ole ihan niin tarkkaa, kun hevonen vaan kävelee sillä pohjalla eikä sitä silloin pyydetä selästä päin liikkumaan tietyllä tavalla vaan se voi itse katsoa miten haluaa liikkua. Toki jos meinaat sitä että hevonen on 10h isossa tarhassa missä se juoksee monta tuntia niin vähän eri, mutta yleensähän ne vaan seisovat tarhassa paikallaan,ainakin mun hevoset. En usko että kukaan on sitä mieltä että olisi hevosella kannattavaa teettää tarhoihin kalliit pohjat kun hevoset ei siinä pohjalla työskentele,siinä on todella iso ero ja sen takia maneesin ja kenttien pohjiin yleensä panostetaan eikä tarhoihin pohjiin.

   Radera