Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

tisdag 27 november 2012

Pian salille..

Päivän treenit meni hevosten kanssa erittäin hyvin, Zebbe oli superi niskastaan ja tehtiin vähän pätkiä ohjelmista! Ihanan pehmeä oli nyt ravissa myös, ja puolipiruetit sujui ongelmitta :) Hiltonin kanssa tehtiin aika paljon vastalaukkoja jotka jo sujui paremmin kuin lauantaina, vasemmassa laukassa ja oikeassa kierroksessa kuitenkin vielä vaikeuksia kun se menee liian vinoon, siinä mun täytyy olla skarppina että saan sen ulkopohkeella suoristettua( eli oikea pohje) ja menemään myös eteen. Se on kuitenkin fiksu poika ja ymmärtää kyllä mitä haluan :) laukassakin se menee jo pohkeesta heti eteen, joten monta kertaa ei tarvi siltä pyytää ennenkuin se ymmärtää mitä haluaa :)

Nyt olisi seuraavaksi omat salitreenit, selkä&vatsalihaksia ajattelin tänään treenata. Eilen olin vaan 45min spinningtunnilla joka on erittäin hyvää treeniä jalkalihaksille,polttaa hyvin rasvaa ja kohottaa kuntoa :) Poikaystävä on tehnyt mulle oman treeniohjelman jota yritän seurata, jotta saan viikossa kaikki lihasryhmät treenattua. Tämän lisäksi teen myös aerobista treeniä,esim spinning tai cross trainerilla "juoksua". Sellaista omasta treenistäni tältä kertaa :)

8 kommentarer

 1. Moikka, tämä nyt ei tähän liity mitenkään, mutta kyselen nyt vinkkejä. Onko sulla ollut missään vaiheessa ratsastusuraasi hetkeä, että tuntuu et mikään ei suju ja ratsastus jopa pelottaa ajoittain?

  Olen useamman vuoden liikuttanut heppaa, jolla syksyllä alkaa aina sekoilukausi ja loppunut kyllä yleensä talvella jossain vaiheessa. Ottaa siis älyttömät pultit kaikesta, pukittaa ja riehuu, muutenkin on hieman yhteistyöhaluton ratsastaa. Yleensä ollaan sisulla päästy tästä "kaudesta" ohi, mut nyt alkaa itsellä jo olla sellanen olo, et tekis lyödä hanskat tiskiin. Jälleen kerran monien tippumisien ja hepuleiden jälkeen alkaa oma itsevarmuus loppumaan. Tällä hetkellä muut eivät tällä uskalla/halua ratsastaa. Keväät ja kesät on oikein kiva ja osaava kouluheppa, eikä siis ole kovin nuori kyseessä. Mitäs tässä voisi tehdä? :( ..en siis hevosta omista itse, joten suurta päätäntävaltaa ei ole.

  SvaraRadera
  Svar
  1. moikka! Olisiko ideaa juoksuttaa hevonen aina alle ennenkun kiipeät selkään? saisi juosta ne ylimääräiset energiansa pois ensin. Hevonenhan huomaa tosi hyvin jos ratsastajaa pelottaa joten ensin sinun pitäisi päästä pelosta yli ja näyttää hevoselle että sä olet pomo eikä se. yleensä ne huomaa heti kun kiipeät selkään pelottaako sinua vai onko varma olo, joten vaan se asenne voi jo auttaa tosi paljon. ja joka kerta kun hevonen temppuilee niin paras keino on vaan ratsastaa ETEEN kunnolla. Hiltonin kanssa oli itse asiassa aika paljon vaikeuksia alussa kun se tuli mulle, kun se teki niin että se pysähtyi yhtäkkiä eikä mennyt eteen. jos yritti pohkeella pyytää eteen se lähti peruuttamaan ja "uhkaili" nousta pystyyn. Siinä tuli ensin vähän epävarma olo kun en tiennyt mitä kaikkea tyhmyyksiä se voi keksiä mutta päätin sitten suuttua sille kerran eli seuraavan kerran kun se pysähtyi se sai kerran raipasta ja pohkeet täysillä kiinni nin kyllähän se lähti sitten eteen eikä sen jälkeen ole tarvinnut montaa kertaa sanoa että noin ei saa tehdä :) se testaili tietenkin ja huomasi että minulle tuli vähän epävarma olo joten käytti sitä hyväkseen. mutta nopeasti se huomasi kun minä vaan muutin asenteeni sen suhteen ja päätin että se ei enää ikinä saa noin tehdä, niin ei sen jälkeen ole edes yrittänytkään :) tsemppiä sulle, luulen että tärkeintä tosiaan on se oma asenne kun meet sinne selkään, ole päättävinen ja psyykkää itsesi ennen ratsastusta jo valmiiksi niin hevonenkin huomaa sinussa eron.

   Radera
  2. Moi, kiitti vastauksesta :) Juoksutustakin ollaan kokeiltu ennen ratsastusta, mut sillä ei ole ollut vaikutusta valitettavasti. Ja oon kyl päättäväisesti aina antanut raipasta, kun huonosti käyttäytynyt, vaikka ottaakin siitä vielä kahta kauheammat pultit. Täytyy nyt vaan tätä omaa psyykeä vahvistaa jotenkin :) Onko sulla mitään kirja tms. suosituksia aiheesta?

   Radera
 2. oletko ollut tyytyväinen päätökseen, että päätit ruunata zebben?

  SvaraRadera
  Svar
  1. olen kyllä ollut todella tyytyväinen, olemme päässeet tosi paljon eteenpäin treenissä ihan vaan sen takia että Zebbe ei enää ole niin mahdoton niskastaan vaan antaa sieltä tosi hyvin nyt periksi, mitä se ei tehnyt kun oli ori.

   Radera
 3. Ajattelin nyt itsekin kysyä ehkä jotain neuvoja tuon ekan kommentin luettuani. Olen nyt pari-kolme kk vuokrannut erästä jo jonkin verran iäkästä entistä kenttähevosta. Etenkin nyt talven, ja pakkasten, tultua se on on välillä vain yhtäkkiä lähtenyt. Tekee tätä pääosin laukassa, joskus heti ekalla nostolla saattaa vain lähteä rynnimään aivan täysiä ja eteenpäin. Joskus aivan yhtäkkiä ympyrällä, ei varoita mitenkään, ei erityisesti jännity tai rupea kiihtymään vaan suunta on eteenpäin ja täysiä. Ei onneksi pukita tai muuta, mutta seinään sen joudun aina pysäyttämään. Osaa siis aina yllättää näillä. On myös kerran maastossa lähtenyt omistajaltaan ja tekee tätä myös hänelle, sekä myös muillekin. Varusteet ovat kunnossa ja muutenkin terve. Maastakäsin toimii hyvin.
  Itselle on tästä tullut aikaimoinen henkinen lukko, en osaa yhtään rentoutua selässä ja kun jännityn, niin hevonenkin vaistoaa sen ja oravanpyörä on valmis. En siis juurikaan tunne olevani hevosen pomo selässä ja se varmasti vaistoaa sen ja juuri käyttää tilannetta hyväkseen. Juoksuttamista ennen ratsastusta olen jonkin verran tehnyt, en ehkä kuitenkaan tarpeeksi. Tämä on todella harmittavaa, koska pidän hevosesta kovasti muuten, mutta en pysty mitenkään nauttimaan ratsastuksesta kun todella joudun koko ajan olemaan varuillani ja jännittynyt. Pääosin olenkin sen kanssa työskennellyt käynnissä ja ravissa, kun en haluisi enää näitä huonoja kokemuksia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. moikka! Kuulostaa vähän siltä että tuosta on tullut vähän niinkuin hevosen tapa? tekeekö se sitä monta kertaa vai vaan pari kertaa aluksi? mä tekisin ehkä niin että kun se lähtee vetämään laukassa pyydän sen laukkaamaan vielä lujempaa eteen enkä anna sen lopettaa kun se haluaa vaan jatkan jonkin matkaa ja pysäytän sen vasta sitten kun hevosta ei enää huvita laukata eteen. Voi olla että hevonen lopettaa tuon rynnäämisen kun huomaa että se tulee sille rankaksi kun se joutuu sitten juoksemaan lujaa paljon kauemmin kuin se itse haluaa. Vaikea neuvoa mitään muuta näkemättä hevosta mutta tuo on yleensä aika toimiva konsepti, pistää hevosen enemmän töihin kun se tekee jotain ei toivottua, ne on yleensä aika fiksuja ja oppii nopeasti miten kannattaa toimia ;) se että pysäyttää hevosen heti kun se on tehnyt jotain "huonoa" tarkoittaa yleensä palkitsemista,joten tietenkin hevonen tekee sen uudestaan. Kirjoittele mielellään uudestaan jos tästä oli apua :)

   Radera
 4. Kiitos vastauksesta :) Siitä on tainnut kyllä tulla sille vähän huono tapa. Ei se onneksi sitä tee useasti, mutta onhan se kertakin jo ärsyttävää. Jos se laukatessa lähtee olen usein juuri yrittänyt jatkaa laukkaa heti ja ottanut sen tosi pienelle voltille ja yrittänyt siinä asettaa ja taivuttaa sitä sisään ulos, että tulisi kuulolle. Enemmän ehkä itse, en niin tällaiseen tottuneena, taidan aina hieman säikähtää sitä ryntäämistä ja siksi tulee vaan tarve saada heppa pysähtymään heti. Mutta katsellaan miten tämä lähtee sujumaan. Ensi ratsastuskerralla juoksutan sen kunnolla ensin ja katsotaan sitten mitkä on tunnelmat.

  SvaraRadera