Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

söndag 2 juni 2013

Varusteiden pesusta

Kuinka usein te muuten pesette/rasvaatte varusteitanne? Mä pesen joka ikisen käyttökerran jälkeen suitset/kanget, saappaat ehkä joka toinen kerta. Satulan noin kerran viikossa, ja toki ihan kaikki kamat aina ennen kisoja.
En kyllä rasvaa kamoja usein mutta vähän tarpeen mukaan.
En myöskään tykkää mennä likaisilla suojilla tai huovalla joten pesen nekin aika usein, varmaan noin kerran viikossa suojat pesukoneessa ja huopa voikin mennä jo yhden käyttökerran jälkeen pesuun jos hevonen on hionnut huovan läpimäräksi.
Tänään sain pestä ihan kaikki kamat kun oli tosiaan niin rapaista :p

Onhan se paljon kivempi olla kun tavarat ovat puhtaina ja nahka varusteet pysyy hyvässä kunnossa kun niitä hoitaa hyvin :)
En tiedä mitään ärsyttävämpää kun tulla tallille ja huomata että varusteet ovat likaisia :P melkeen silloin pesen ne mieluummin kerran ennen kun menen ratsastamaan ja sitten vielä jälkeenpäinkin :P


14 kommentarer

 1. Itse pesen saappaat vähintään vedellä joka ratsastuskerran jälkeen, joka 3-5 kerta myös saippuaa ja rasvaus. Suitsia ja satulaa putsaan kerta viikkoon aina vähän, mutta ennen kisoja kokonais valtainen puunaus. :)
  Suojat ja pintelit vähintään harjaan joka päivä, pesen silloin, kun lika ei lähde enää harjaamalla (noin 2-5 käyttökerran välein).
  Satulahuopia en pese yhtä usein, useimmiten jos tulee kunnolla hiki, niin pyyhin sienellä, jätän kuivumaan ja ennen seuraavaa käyttökertaa harjaan. Mutta peruskäyttöhuovat pesen noin kerran viikossa/kahdessa. Hienommat huovat yleensä pesen ainakin vedellä joka käyttökerran jälkeen. :)

  SvaraRadera
 2. Vaikka hoidettavana on "vain" vuokrahevosen varusteet, pesen likaantuneet varusteet aina joka kerta. Ainakin satulavyö, turpikset ja ohjat tulee pestyä nahkasaippualla joka kerta. Muutkin nahkaosat jos ovat likaiset. Suojat pesen tai harjaan joka kerta puhtaaksi. On kiva kun kamat ovat puhtaat seuraavalle käyttäjälle. :)

  SvaraRadera
 3. Ihan hävettää myöntää, että pesen kamoja ehkä kerran viikossa. :D Satulaa aika harvoin, kesällä useammin kun en tykkää että hiekkapölyä menee saumoihin jne. :) Nyt oon kyllä kunnostautunut vähän tossa kankien pesussa!

  SvaraRadera
 4. Suitsien ja saappaiden suhteen olen ihan samanlainen kuin sinä, eli putsaan päivittäin. Etenkään suitsia en osaa (ja halua) olla putsaamatta! :P Satulavyökin tulee putsattua joka päivä, kun se on myös nahkainen. Satulan suhteen olen laiskempi, mutta se tulee putsattua ainakin ennen kisoja ihan kunnolla. Samoin tietysti kaikki muut varusteet. :)
  Satulahuovat ja suojat tulee pestyä aika usein, koska meillä on tallilla iso pyykkikone jonne ne on helppo & nopea pistää pesuun. Kesällä kun pyykkiä tulee huomattavasti enemmän, niin myös pyykkikone pyörii lähes joka päivä!

  SvaraRadera
 5. Saappaat tulee puhdistettua pääsääntöisesti joka kerta käytön jälkeen, vaalin varsinkin vanhempia cavalloitani aika maanisesti. Kanget putsataan joka käytön jälkeen ja niveletkin mielellään aina edes nopeasti pyyhkäistään. Satulaa sitten putsailen harvemmin, vastinhihnat ja jalustinremmit käyn kyllä melkein viikottain mutta muuten yritän vähän himmailla.

  SvaraRadera
 6. Heh heh, meiän heppojen kamat pestään kerran vuodessa. Satulahuovat aina kun likaisilta näyttävät ja suojia kyllä usein. Kannattais kyllä useemmin, tiedän!

  SvaraRadera
 7. Mä olen päätynyt jatkuvan putsaamisen sijaan neuroottiseen vaihtoehtoon jossa en ylipäätään käytä tavaroita ettei ne likaantuisi - hyviä suitsia käytän vain valikoituina päivinä ja kun ne eivät yleensä edes hikisty, niin ei tarvitse putsata. Pelkään putsaamisenkin kuluttavan niitä. Ne tosin ovat edelleen 5v jälkeen sellaiset että voisi viedä kaupan hyllylle takaisin.(mutta laadusta saakin maksaa sen 300e...ei niitä raaski sit tosiaan käyttääkään. :))

  Nahkasaappaitakin käytän vain hyvillä keleillä ja tällöin pyyhin niistä pölyt pois mikrokuituliinalla ja jos tulee likaa niin kevyesti putsaamalla. Kumi-Aiglet jalkaan laitan kun on kuraa.

  tämä tietysti on ihan järjetöntä joten olen alkanus poisoppimaan siitä, ja yritän uskaltaa käyttää tavaroitani enemmän...käyttöä vartenhan ne on ostettukin.

  SvaraRadera
 8. liiallinen nahan putsaaminen ja varsinkin rasvaaminen pilaa nahan laadun ja kestävyyden. sen sijan se kateaa helpossti ja muuttuu kumimaiseksi.
  nahka opettajani suositteli putsaamaan kevyesti rapaiset tavarat hyvin laimealla satulasaippua vedellä kostutetulla sienellä, mutta muuten kerran kk tai aina kisoihin.

  eli liika putsaus heikentää nahan laatua tekemällä siitä kumisen ja liian vähäinen putsaus ja varsinkin rasvaus saa nahan niin kuivaksi että repeää.. näin sanoi ope, ja itse en puhdista nahkaa joka kerran jälkeen.

  suojat huuhtelen joka kerta, pintelit ja patjat harjaan joka kerta ja n. viikkon käyttökerran jälkeen pesen.
  huovan huuhtelen joka kerta jos on hevonen hionut satulan alta

  SvaraRadera
 9. nyt on pakko kysyä että kenellä riittää aika joka pv putsailla varusteita? Ette taida käydä töissä tai olla perheellisiä?

  SvaraRadera
  Svar
  1. siihen päivittäisen putsaukseen menee oikeasti se 5 minuuttiä ylimääräistä aikaa joten varmasti jokaisella ihmisellä on siihen aikaa jos vaan viitsii sen tehdä :P

   Radera
 10. Jaa no sitten "putsaus" taitaa olla pikemminkin pyyhkäisy jos viidestä minuutista vain on kyse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hehe no ihan miten vaan , jotkut on tehokkaita ;)

   Radera
 11. Suitset ja satulan pyyhkäisen kostealla pyyhkeellä heti käytön jälkeen. Muutaman kerran vuodessa pesen kunnolla saippualla ja rasvaan. Satulahuovat menee pesukoneeseen 1-3 käyttökerran jälkeen, riippuu siitä onko hikoiltu vai ei. Saappaat putsaan joka käytön jälkeen.

  SvaraRadera
 12. Kivaa kun joku jaksaa laittaa joka päivä aikaa siihen varusteiden putsaamiseen. Itse putsaan silloin kun alkaa todellakin olla likaiset varusteet tai jos ollaan menossa jonnekkin. Muuten niin kaikki ylimääräinen aikani kuluu karsinoiden siivoukseen, heinien laittamiseen valmiiksi joka aterialle, muu kunnossapito tallissa tai tarhoissa (tarhankin paskat on siivottava) ym ym, mitä nyt tulee ohjelmaan kun kaksi hevosta asustelee omassa pihassa. Eli koen että työpäivien jälkeiset tunnit eikä jaksaminen riitä kaikkeen, tärkeämpänä pidän sitten sen että hevoset tulevat hoidettua ja saavat liikuntaa. Varusteet eivät tee vahinkoa vaikka olisivat vähän likaisia (tietty kaikki mikä voi aiheuttaa hiertymää niin on pidettävä loitolla). Jos hevoseni olisi täysihoitotallilla niin putsaamisen jaksaminen olisi varmasti toisenlainen ;)

  SvaraRadera