Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

tisdag 14 januari 2014

Miten valmistautua ja treenata kohti kisoja

Kuva: Pia Bobacka
Vielä on aikaa ennenkuin kisakausi alkaa kunnolla mutta nyt jo on korkea aika ajatella kisoja ja suunnitella treenit sen mukaan mitä luokkia ja millä tasolla aikoo kisata. Se mitä teet talvella treeneissä on se mikä näkyy kesällä kisoissa. Eli nyt kun on "off-season" niin vahvistetaan heikkouksia, mahdollisesti nostetaan hevonen seuraavalle tasolle, ja parannetaan hevosen laatua, eli letkeyttä,notkeutta ja kuuliaisuutta. Aina on jotain mitä voi parantaa ja talvi kannattaa käyttää siihen ;)

Aina on todella tärkeää että on tarkka suunnitelma omassa treenissä. Mitä haluan saavuttaa, miksi ja miten pääsen siihen. Myös täytyy osata asettaa sellaiset tavoitteet ja suunnitelmat että ne ovat realistiset jottei tule pettymyksiä. Zebben ja Hiltonin talvitreenisuunnitelmat olen laatinut jo syksyllä ja ne ovat olleet todella erilaiset. Zebben kanssa tarkoitus talven yli on ollut parantaa perusjuttuja, notkeutta ja elastisuutta lähinnä. Zebbe osaa teknisesti kaiken mutta toki kaikki liikkeet voisi tehdä vähän paremmin ja saada jokaisesta kohdasta ainakin 1 arvosanan korkeamman kuin ennen.


Hiltonin kanssa suunnittelu on ollut nostaa se talven yli Vaativa B-tasolta PSG-tasolle sekä myös vahvistaa sitä yleisesti. Hilton on todella iso hevonen ja tarvitsee todella paljon voimaa jotta voi kantaa ison kroppansa oikealla tavalla. Haaste tässä on se että osaa suunnitella treenin niin että ei tee liian paljon liian nopeasti vaan niin että saan kestävän ja terveen hevosen ja se kestää oman ajansa kun ei halua painostaa hevosta liikaa kerralla.

Kun talvitreenissä on selvä suunnitelma niin tähän aikaan vuodesta pitäisi jo pikkuhiljaa ajatella vähän ohjelmapätkiä. Yleensä kisoissa on vaikea ratsastaa ja näyttää hevosta yhtä hyvin kuin kotona ja iso syy tähän on (ainakin mun mielestä) että ei harjoittele tarpeeksi ohjelmia ja ohjelmanpätkiä. Kisoissa kaikki liikkeet tulee peräkkäin todella nopeasti eikä siinä ole kuin pari askelta aina liikkeitten välissä aikaa saada hevosta taas "hallintaan" jos tuntuu että se esim lähtee avuilta jossain kohtaa. kotona voidaan harjoitella samaa asiaa monta kertaa peräkkäin ja tehdä voltteja ja siirtymisiä kun niitä tarvitaan. Kisoissa ei näin voi tehdä vaan silloin pitää oppia miten hevosen saa pysymään "hyvänä" myös silloin kun ei tähän ole mahdollisuutta.

Itse olen ollut todella huono ratsastamaan ohjelmia joten viime talvena päätin että treenaan näitä ohjelmanpätkiä myös kotona jotta ne sitten sujuu myös kisoissa. Tässä vaiheessa voi jo ruveta katsomaan niitä ohjelmia mitä meinaa ratsastaa ja aloittaa kotitreenissä harjoittelemaan niistä pieniä pätkiä. Ei kannata kokonaisia ohjelmia ratsastaa liian paljon ettei hevonen opi niitä ulkoa. Varsinkin kun noustaan PSG-tasolle ja ylöspäin niin sen tasoisia ohjelmia ei ole montaa joten aika paljon samoja ohjelmia mennään, joten tässä on toki helpompi sitten harjoitella ohjelmapätkiä kuin esim Helppo A-tasolla kisaava kun helppo A-tasoisia ohjelmia on niin paljon. Mutta tärkeintä on kuitenkin se että harjoittelee niitä liikkeitä kotona ja saa sen fiiliksen miten hevosta voi säätää ja ratsastaa kun ratsastetaan ohjelmia.Tähän ei ole mitään oikotietä onneen vaan se vaatii paljon harjoittelua. Jos tuntuu että hevonen tai ratsastaja helposti menee lukkoon radalla niin voi hyvin tähän aikaan käydä esim harjoituskisoissa. Sekin voi jo auttaa että on vaan kaveri kotona "tuomaroimassa" ja ratsastat hänelle niitä ratoja. Se on se psyykkinen puoli että joku arvostelee ja katsoo jokaista askelta mitä ratsastat mikä myös tekee osansa kisoissa. Mitä enemmän kokemusta on ratsastaa ratoja sen helpommaksi se pikkuhiljaa muuttuu. Itse yritän aina tarkasti valmistella jokaista liikettä ja käyttää ihan jokaista askelta hyväkseni, siirtymiset,tahti ja hyvät tiet ovat tärkeä perusta ohjelmaratsastuksessa.

Kuva: Minna Koponen

Myös on tärkeä tuntea se oma hevonen, eli tietää miten hevonen reagoi kisapaikalla ja minkälaisen verryttelyn se tarvitsee. Tätä voi myös harjoitella kotona ja kaikki nämä asiat pitää tietää jo ennen kun lähtee sinne kauden ensimmäisiin kisoihin, jos olet itse mahdollisimman hyvin valmistautunut niin jännityskin helpottaa ja suoritat paljon paremmin :)


10 kommentarer

 1. Mitkä ovat teidän ekat kisat? :) tuutko hallimestaruuksiin? Mä Meen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hiltonilla hallimestaruudet 6.4 ekat kisat, Zebben kanssa en ole päättänyt kun se ei vielä ole valmis kisoihin mutta tavoite että joko ypäjällä huhtikuun puolessa välissä tai sitten pikkukierroksen eka osakilp vantaalla huhtikuun loppupuolella :)

   Radera
 2. Tää oli ihan super hyödyllinen ja hyvä postaus! :)

  SvaraRadera
 3. Superhyvä postaus! Tosi paljon sai ajateltavaa.

  SvaraRadera
 4. Olisiko sinulla minkäänlaista erityistä neuvoa verryttelyyn sellaiselle hevoselle joka on verryttelyssä hyvin avuilla mutta heti kun pitää mennä radalle se lakkaa kuuntelemasta, joko juoksemalla alta tai olemalla laiska? :) Kiitos jos vastaat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, no ehkä vähän tylsä vastaus mutta oman kokemukseni mukaan syy on yleensä ratsastajassa, vaikka et itse sitä tiedosta niin on tosi yleistä että ratsastaa eri tavalla radan sisällä ja hevonen reagoi sitten tähän. Yritä analysoida oma ratsastus ja esim katsoa videolta ja vertaile kisavideo ja treenivideo, ratsastatko eri tavalla? toivottavasti näistä oli jotain apua :) mä en usko että hevonen muuttuu itsestään niin paljon verkasta radalle, enemmän uskon siihen että ratsastaja alitajuisesti jännittyy ja ratsastaa eri tavalla. toki jos hevosella on kauan ollut sellainen ratsastaja niin hevonen rupee reagoimaan tähän automaattisesti vaikka ratsastaja vaihtuisi ja sitten siihen voi mennä pari kisaa ennen kuin hevonen taas on "normaali" myös aitojen sisäpuolella :)

   Radera
 5. Kiva postaus!
  Miten toi sun käsi näyttää noin luiselta tossa ekassa kuvassa?! :o

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha kato joo en oo itse edes huomannu tota :P en tiedä ei se normaalisti näytä tolta :D

   Radera
 6. Tosi hyvä ja kiinnostava postaus. Kiitos :)

  SvaraRadera
 7. Hyvä postaus :)

  SvaraRadera