Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

söndag 26 januari 2014

Super-Zebbe !

Mun täytyy nyt kyllä vähän psyykata itseäni tulevaisuudessa, olen huomannut että aina silloin kun en ole ajatellut vaatia mitään erikoista Zebbeltä, eli tehdä perus rento jumppa, niin yleensä just silloin se kulkee parhaiten! Eilenkin menin vaan nivelillä ja ilman kannuksia ajatuksena vaan jumpata sitä rennoksi. Aloitin niin että se sai mennä puoliksi löysillä ohjilla ja vertyä vähän "itse".

Olen vähän miettinyt tätä jälkeenpäin miksi Zebbe helposti tulee tosi vahvaksi ja jäykäksi kun tekee "vaikeita" juttuja... Mun teoria on nyt se että kun sen on hankala taipua kropastaan niin se pistää heti hanttiin jos rupee vähänkin liian aikaisin taivuttamaan sitä liikaa ja vaatimaan liikaa. Ne päivät kun ratsastan just näin rennosti ja eteen-alas niin annan sen aina vertyä vähän "itse" enkä vaadi hirveesti alkuun. Silloin sen ei tarvitse jännittää vastaan ja se taivutus, rentous ja oikea asento tulee ikäänkuin itsestään kun verkkaan sitä kun voin sitten pikkuhiljaa ottaa enemmän tukea.

Esim silloin kun olen ajatellut ratsastaa kunnon treenit niin helposti aloitan heti alusta kun otan ohjat vaatimaan se tosi pyöreään muotoon,asettumaan kunnolla jne. Tästä alkaa heti se "vastavääntö" eli Zebbe pistää heti automaattisesti vähän hanttiin kun sille on hankalaa heti lähteä kulkemaan siinä muodossa ja siitähän se kankeus sitten heti tulee. Joten se ehkä vaan tarvitsee sen tosi "löysän" verkan aluksi, hölkkäravia puolipitkin ohjin missä en vaadi oikeen mitään kunnes itse tunnen kun se on tarpeeksi vertynyt että voi ottaa vähän enemmän tuntumaa ja se tulee silloin todella hienoon pyöreään muotoon missä sitä voi helposti taivuttaa ja asettaa.

Eilen tein just näin ja kun huomasin miten letkeäksi se tuli pikkuhiljaa niin otin vähän enemmän koko ajan tuntumaa ja pyysin takajalkoja alle ja se rupes ravaamaan ihan mielettömää ravia mitä en oo koskaan nähnyt sen tekevän!! Peilistä näki oikeen kuinka se istui takaosan päällä, tosi pyöreä hieno ylälinja ja etujalat nousi tosi hienosti!! Tästä oli sitten lastenleikkiä koota passageen, joten tein sitten vähän tämmöistä työtä eilen vaikka tarkoitus oli vaan tehdä kevyttä jumppaa. Jumppaahan tämäkin oli, yritin koko ajan vaihtaa muotoa ja asentoa, ravin askeleen pituutta, ja siinä samalla taivuttaa sitä. Toinen juttu mikä auttoi tässä ravissa tosi paljon on se että mun pitää muistaa päästää yläreidet irti, jään helposti puristamaan niillä heti kun päästin ne rennoksi niin tunsin oikeen kuinka selkä sain enemmän tilaa liikkua. Nämä oivalluspäivät ovat jotain niin mahtavaa ja on niin ihanaa että pääsen tähän joskus itsekkin ilman valmentajaa :P

Laukassa ratsastinkin sitten vaan oikeen pyöreäksi rennoksi eteen alas ,yritin saada sen vaan venyttämään koko kropan mahdollisimman hyvin, ja tein saman myös vastalaukassa. Zebbe oli oikeen tyytyväisen näköinen treenin jälkeen :)
Kuva: ransun.kuvat.fi

Hilton on vähän jäänyt "loma-modelle" joten sitä saa vähän taas herätellä eli nopeuttaa sitä avuille. Perjantaina tein vaan rennon jumpan, mutta eilen vaadin sitä jo vähän enemmän kuulolle tekemällä tosi paljon siirtymisiä. Hilton menee vähän löysäksi ja pitkäksi jos ei ole hetkeen ratsastanut kunnolla, ja nythän meillä oli melkeen 2 viikkoa vähän taukoa pakkasten ja kouluhommien takia ja sen kyllä huomasi! Kuitenkin se parani koko ajan ja sain sen pikkuhiljaa niin hyvin avuille että päätin vähän yrittää kääntää työskentelypiruettia. Ihme ja kumma tämä sujui nyt miljoonaa kertaa paremmin kun ennen meidän "lomaa" ja kääntäminen onkin yhtäkkiä helppoa :D ennen ongelma oli se että se kokos itsensä liian pakettiin eikä päässyt siitä enään eteen eli jäi paikalleen mutta nyt sain sen koottua niin että se jaksoi kuitenkin vielä kääntää ja eteenpäinpyrkimys säilyi!! tämmösten asioitten kannalta Hiltonille on nuo lomat hyväksi kun se saa vähän "miettiä" uusia asioita :)


3 kommentarer

 1. Moikka!
  Mun on jo pitkään pitänyt kysyä että voisitko tehdä postausta kankikuolaimista ja -suitsista (jos siis et ole sellaista tehnyt?), sillä minusta tuntuu että monet lukijat eivät ole sen enemmin asiaan perehtynyt? :) Mua ainakin kiinnostais ihan hirveesti ihan kaikki ohjien käsissä pitämisestä alkaen! Tykkäisin paljon!

  Ja sulla on ihana blogi ja ihanat hepat. Annas multa Zebbelle ja Hiltonille ylimääräset halit :) Toki saat itsekkin yhden halin! ♥

  SvaraRadera
 2. Tuo hidas aloitus suhta pitkällä ohjalla sopii myös mun hepalle, tammalle ;-)
  Olen tuota asiaa testannut nyt muutaman kerran ja olen siitä aivan varma...ihan sama kokemus, heppa liikkuu tosi hyvin takajaloilla omasta tahdostaan. Miinuspuolena ehkä se, että ratsastus vie enemmän aikaa. Onhan tosin joku viisas todennut, että heppaa täytyisi ainakin 20min kävellä, jotta keho lämpiää työntekoon. Meillä tallilla osa porukkaa tulee laittamaan heppaa kuntoon samaan aikaan, kuin minä ja he ovat jo toisella hepalla maastoilemassa, kun minä palaan talliin :D
  Helposti iskee paniikki, kun muut menee ja tekee, mutta kyllä se niin on, että treeni voi olla pidempi, kun ottaa alun ja lopun järkevästi ja tekee siinä välissä hyvän työn :-)

  SvaraRadera
 3. Ihana postaus :) ! Sun blogi kuuluu ehdottomasti mun lemppareihin :)

  SvaraRadera