Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

torsdag 2 januari 2014

Uusi vuosi, uudet tavoitteet!

Olen jo lyhyeesti kyllä kertonut kauden 2014 tavoitteista mutta ajattelin nyt vähän tarkemmin vielä kertoa niistä ja samalla tiivistää mun ja hevosten yhteistyötä tähän mennessä, sen pohjaltahan ne uudet tavoitteet pitää laatia kun tietää miten ollaan aikaisemmin kehitytty.

Hilton:

Hiltonin Va B-debyytti, kevät 2013, kuva: Sari Tuomaala

Hilton on nyt ollut mun omistuksessa noin kaksi ja puoli vuotta ja tähän aikaan on ehtinyt tapahtua valtavan paljon Hiltonin kehityksessä. Ollaan noustu nollasta Vaativaan B:hen todella lyhyeessä ajassa ja kehitys on jatkunut suoraan ylöspäin koko ajan. Tässä saakin vähän odotella että koska se kehitys oikeen loppuu vai meinaako se loppua ;)
Kuitenkin Hilton on valtava hevonen ja se tarvitsee todella paljon aikaa jotta se kehitys tapahtuu oikealla tavalla ja oikeaan tahtiin. Jos rupeaa vaatimaan liikaa ennen kun sillä on ne voimat siihen, hevonen voi mennä rikki. Joten mieluummin edetään hitaasti mutta varmasti. Hilton on nyt 8-vuotias, ja jos me tällä kaudella päästään debytoimaan Prix St George-luokissa ollaan jo päästy niin paljon pidemmälle kuin olisin ikinä uskonut!
Hilton Syksyllä 2013,aluemestaruudet, kuva Malin Aura
Tarkoitus on nyt alkukaudesta satsata Vaativa B-tasoisiin luokkiin koska haluan saada enemmän varmuutta niihin, viime kaudella tehtiin todella paljon rikkeitä laukkaohjelmassa ja varsinkin vaihdoissa joten ennenkuin siirrytään va A / PSG-tasolle haluan että tuo Va B tuntuu meille todella helpolta. Jos kaikki menee oikeen hyvin päästään ehkä debytoimaan tuossa kesä-heinäkuussa, mutta en aio ottaa mitään stressiä tästä, jos Hilton tarvitsee enemmän aikaa se myös saa sen. En halua lähteä ratsastamaan ohjelmaa joka on hevoselle liian vaikea, kaiken täytyy sujuta helposti kotona ennenkuin yritetään näyttää mitään kisoissa :)

Zebbe:

Uusi Kaarlepyy ja hallimestaruudet, Zebbe voitti sennumestaruuden luokan 67,58% tuloksella < 3, kuva Sari Tuomaala

Zebben kanssa onkin kehitys ollut todella paljon "ups and downs" ja nyt syksyllä tuli todella iso takapakki ja tuntuu että ollaan otettu 10 askelta taaksepäin jotta me sitten pystytään taas nousta siitä ylöspäin. Zebbe on kuitenkin lähes joka vuosi tähän mennessä noussut yhden tason ylöspäin, 5-vuotiaana se meni helppo A-tasoisia luokkia, 6-vuotiaana jo Vaativaa B:tä, 7-vuotiaana mentiin Vaativaa B:tä myös ja 8-vuotiaana se debytoi jo alkuvuodesta PSG-tasolla.
 Kuitenkin tuntuu että ollaan liian aikaisin ehkä noustu liian vaikealle tasolle, varsinkin PSG-tasolle nousu 8-vuotiaana oli todella haastavaa. Tänä vuonna se on kuitenkin pitänyt tulostasoaan siinä 63% tuloksissa vaikka ei lähes aina ole mennyt nappiin ja virheitä on tullut aika paljon kun herra vähän kuumenee liikaa radalla eikä jaksa silloin kuunnella mua vaan vetää sitten omaa showtaan.. Periaatteessahan tämä ylienergisyys on hyvä asia, kunhan hevosen saisi samalla rennoksi ja kuuliaiseksi.
Tämän takia ollaankin sitten otettu kunnolla takapakkia treenissä ja keskitytty tässä koko syksyn ja loppuvuoden vaan ja ainoastaan perusjuttuihin koska tunsin että jos mä en saa tätä hevosta kulkemaan rennosti ja oikeasti selän yli ja jumpattua koko hevosen pehmeäksi niin kaikki menee vaan enemmän ja enemmän pieleen kun se jännittyy vaan enemmän ja enemmän ja sen kautta myös jäykistyy koko kropastaan.
Laaksolla Heinäkuussa, kuva JB-kuvaus
Tämä työ on tuottanut tosi hyvin tulosta, vaikka vielä meillä on tosi paljon tekemistä jäljellä, mutta myös tämän takia joudutaan vähän muuttamaan meidän suunnitelmia ja aion sen takia "jäädä" tällä kaudella Intermediaire 1 -tasolle, ja myös kisata PSG-tasoisia luokkia (ihan vaan sen takia koska veikkaan että Inter 1-luokkia ei ole liian paljon tarjolla) ja tärkein tavoite on saada tämä rentous ja letkeys pysymään myös aitojen sisäpuolella.
 Jos tämä rupeaa sujumaan niin uskon ja toivon että päästäis nostamaan meidän tulostasoa yli 65%:n tuloksiin. Tämä olis sellainen "haavetavoite" mihin toivon että päästään kunhan saadaan käynti puhtaaksi ja raviin letkeyttä ja rentoutta! ja toki niitä puhtaita ratoja, viime kaudella jokaiseen startiin mahtui ainakin 2-3 ala-arvoista kohtaa sen takia kun keskittyminen ei oikeen pysynyt ;) Toinen asia mikä tottakai on vaikuttanut Zebbeen todella paljon on se kun se oli ori niin pitkään. Siitä sen jännittynyt niska on saanut alkunsa ja kaikki muut hankalat asiat meidän elämässä. Eihän tämäkään toki hetkessä katoa, mutta luulen että nyt pikkuhiljaa tämäkin asia katoaa miten pidempään se on ruunana.

Itse olen ainakin päättänyt että en enää ota stressiä Zebbestä, ennen oli aina niin tärkeää että sen on pakko onnistua ja pakko mennä hyvin, mutta se vaan pahentaa koko meidän ongelmaa kun minäkin rupeaan stressaamaan. Hiltonin kanssa on mennyt sata kertaa paremmin varmaan just myös sen takia että mä en ota sen suhteen mitään stressiä tai paineita että sen "on pakko mennä hyvin". Mun pitää vaan olla iloinen siitä että mulla on kaksi upeaa suht nuorta hevosta joiden kanssa saan vielä monta vuotta kisata yhdessä, joten kaiken ei ole pakko tapahtua hetkessä, vaan nautitaan tästä reissusta ja kyllä se menestys sieltä sitten pikkuhiljaa myös tulee jos vaan jaksaa tehdä töitä sen eteen :)

5 kommentarer

 1. Kiva asenne. Tykkään! :) Hevosen ehdoilla.Sulla tosiaan aikaa, kun hepat niin nuoria. :) Itse kyllä vähän ehkä syyllistyn "kiirehtimiseen", sillä hepo kääntyy 16, ja tuntuu että jos en nyt sillä yritä edetä niin pitkälle kuin rahkeet riittää, niin ei ikinä tiedä tuleeko toista mahdollisuutta päästä ikinä edes samalle tasolle. Se kun ei ole varmaa tulenko saamaan hevosta nykyisen jälkeen, tai ainakaan sellaista jolla rahkeita edes PSG. :P

  SvaraRadera
 2. Hei, on kyllä ihanaa ja rentouttavaa lukea blogiasi. Kauniita kuvia ja kivaa tekstiä. Ja mikä asenne! Aivan mahtavaa, että jo noin taitava ratsastaja ja upeiden hevosten omistaja ajattelee hevosiensa parasta :-) vilpittömästi onnea ja menestystä vuodelle 2013!

  SvaraRadera
 3. Hei!

  Pakko oli kommentoida kun mulla on ihan samat fiilikset mun tamman kans, se on va B-tasoinen mutta ihan sikavaikea ratsastaa kun sillä on niin pahat asennevammat työntekoa kohtaan. Mä otin sen kans työskentelyn kanssa tosi vakavasti ja melkein joka ratsastuskerta olikin kunnon tappelua. Nyt kyllästyin jo itsekin siihen prässäämiseen, sain sille maastoilevan vuokralaisen, pistän paukkuni nuoreen hevoseeni jolta löytyy enemmän työmotivaatiota ja ratsastan tammaa pääasiassa hyvällä fiiliksellä. Ja kappas, se on alkanut tulla paremmaksi! :) Hyvää tulevaa kisakautta ja rentoa suorittamista toivon siis myös teille!

  SvaraRadera
 4. Hei!

  Pakko oli kommentoida kun mulla on ihan samat fiilikset mun tamman kans, se on va B-tasoinen mutta ihan sikavaikea ratsastaa kun sillä on niin pahat asennevammat työntekoa kohtaan. Mä otin sen kans työskentelyn kanssa tosi vakavasti ja melkein joka ratsastuskerta olikin kunnon tappelua. Nyt kyllästyin jo itsekin siihen prässäämiseen, sain sille maastoilevan vuokralaisen, pistän paukkuni nuoreen hevoseeni jolta löytyy enemmän työmotivaatiota ja ratsastan tammaa pääasiassa hyvällä fiiliksellä. Ja kappas, se on alkanut tulla paremmaksi! :) Hyvää tulevaa kisakautta ja rentoa suorittamista toivon siis myös teille!

  SvaraRadera
 5. Mulle yks tommonen Hilton-heppa kiitos! Niin upea! :)

  SvaraRadera