Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

måndag 30 december 2013

Veckan som gått!

Fick som önskemål att uppdatera på svenska också, och tänkte att jag kunde börja med en "veckouppdatering" ca en gång i veckan så kan också svenskspråkiga läsare följa med :)

Förra veckan har vi tränat på ganska hårt, jag har haft ledigt hela veckan så ville passa på och klämma in en lite intensivare träningsvecka för hästarna. Zebbe mår bäst då man rider honom dagligen, han blir väldigt mjuk och trevlig då och har inte en massa överskottsenergi som han annars har, vilket lätt gör att han blir lite spänd samtidigt. Hilton är lite tvärt om, eftersom vi tränar på så pass jobbiga saker nu med samlingen att han blir väldigt fort trött i sin stora kropp. Iden var att jag skulle rida Hilton mera framåt i början av veckan, rida "loss" honom i kroppen och få på sätt lite variation eftersom vi skulle träna för Marko i helgen, vilket betyder mycket hårt arbete med samlingar. Hilton jobbade på riktigt bra måndag och tisdag men på onsdagen kände jag att han började bli ganska trött, speciellt i galoppen så den dagen red jag honom bara väldigt lågt ner, nosen nästan ner i marken och försökte bara stretcha honom lite. Torsdag fick han vara helt ledig och fredag tog vi det också ganska lugnt.


Trots det så kände jag att han var ganska trött i hela kroppen både lördag och söndag, men han kämpade på väldigt bra iallafall. Vi samlade galoppen till piruettgalopp och gjorde några stora arbetspiruetter, vilket han genomförde riktigt bra. I traven kändes han mycket starkare och den går att variera mycket mera nu än förr. Han klarar av att samla upp sig i riktigt små kvicka steg, och detta har kännts som en omöjlighet förr då han bara velat älga på i sina stooora steg. Det var kul att höra av Marko också att traven blivit enormt mycket bättre, trots att jag inte tränat på den så mycket ;) galopparbetet stärker hästarna oftast bäst och då får man traven också lite "på köpet".

Zebbe har varit otroligt duktig hela veckan, i onsdags fick jag till och med samla upp till passage utan att han spände sig eller blev stark! Jag är noga med att vara extremt mjuk med handen, och alltid rida ner honom lång och låg efter att man samlat upp honom, allt för att han ska hålla sig så avslappnad som möjligt hela tiden. På träningen för Marko satte jag på kandaret igen, har inte ridit med kandar på nästan en månad då han känns så mycket bättre på träns. Jag kände direkt att han inte alls var lika avslappnad i nacken och trivs helt enkelt inte på den kombinationen jag har nu. Det känns som att det är för mycket i munnen på honom och nu är min nästa mission att hitta en passande stång åt honom!

Lördagens träning gick ut på att bara gymnastisera upp honom i korsryggen och bakbenen, genom att rida på en cirkel med överdriven ställning inåt och med innerskänkel flytta inner bakben i kors över ytter bakben, så att han verkligen sträckte ut inner bakbenet och bar upp sig över ryggen. Det kändes jobbigt på lördag men jag gissade att det svåra jobbet skulle ge resultat till söndagen, och det gjorde det minsann! Jag hade en helt ny häst att rida på söndagen, för första gången var traven verkligen mjuk och spänstig med schwung, och han var som en "gummiboll" som man kunde länga och korta. Nu måste jag ta in denna övning i träningen också, och våga begära lite mera då jag rider ensam. Det blir ju lätt så att man inte riktigt vågar tänja på gränserna utan rider innnanför "comfort-zone". Tyvärr så sker ingen utvecklin i comfort-zonen utan man måste gå utanför den för att få resultat! Så det ska jag försöka tänka på nu med Zebbe också! Har varit lite rädd att begära för mycket då jag bara fokuserat på att få honom så avslappnad som möjligt, men nu måste jag småningom börja kräva lite mera :)  Har förresten beställt ett Sprengers Bemelman bett för att prova, hoppas jag får det ännu denna vecka så jag får börja testa på lite bett åt Zebbe!

Nu ska jag iväg o rida hästarna för första gången på länge hemma på ridplanen, det blir en lite lättare joggindag och imoron blir det terräng!

20 kommentarer

 1. Va kul att du skrev på svenska!! Heh tästä oppii taas lisää sanastoa, ens kesää varten(ehkä...) ajatellen oiskin hyvä treenata heppasanastoa ;) jatka ihmeessä kerran viikossa postailua ruotsiksi! :)

  SvaraRadera
 2. Miksi ruotsiksi postaus? Piirsin muuten kuvan kun ratsastat zebbellä, lähetän sähköpostiin kuvaa torstaina

  SvaraRadera
  Svar
  1. koska tuli toivomuksia että kirjoittaisin myös ruotsiksi niin ajattelin että tekisin noin kerran viikossa ruotsiksi potauksen missä vähän tiivistän viikon muita suomalaisia postauksia :)

   Radera
 3. Ois hirmu kiva kun näissä olisi suomennos mukana (munlaisille, jotka ei hallitse ruotsia kovin hyvin..:D), niin voisi tarkistaa onko ymmärtänyt tekstin edes sinne päin..:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. no kun periaatteessa tää ruotsalainen postaus on vähän niinkuin "tiivistelmä" koko viikon postauksista mitä oon kirjottanu jo suomeks niin siinä on vaan samoja juttuja mitä oon jo kirjottanu niin tuntui vähän turhalta sitten myös suomentaa tämä kun "pidemmät" versiot löytyy jo suomeks? :)

   Radera
  2. Ymmärän, pitää tarkistella juttuja sitten niistä / sanakirjasta :) Mutta hirmu kiva idea.

   Radera
  3. Täss ois kysymys Sophialle tai kelle tahansa kuka ehtii vastaamaan. Eli siis kun juoksutat hevosta niin kuinka kauan suurin piirtein?

   Radera
  4. Google translator toimii myös...

   Radera
  5. Itse juoksutan yleensä noin 15-20min, alku ja loppukävelyt siihen päälle :)

   Radera
 4. Va kiva att du skrev på svenska! Ärligt sagt så kom jag in på bloggen och började automatiskt läsa utan att fundera desto mer, men sen i något skede slog det mig att fan, dehär e ju på svenska o int på finska! :D Ja beundrar dig om hur vettigt du rider dina hästar, har klara målsättningar och framförallt det att du vet vad du skall göra för att uppnå dem! Keep up the good work, också med bloggen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack så mycket, vad roligt att höra :)

   Radera
 5. Hei! Minusta on ainakin ihan kiva prepata samalla ruotsin kielen taitoja, kun kirjoitat välillä ruotsiksi! Ja Google Kääntäjästä vaan välillä sanoja tsekkaamaan, niin hyvin sujuu ;). Noh, ruotsi olikin mun yksi lempiaineista koulussa, joten ruotsiksi lukeminen ei ole pulma. Tsemppiä kaikille - sinulle ja hepoille + lukijoille!

  SvaraRadera
 6. Hej! Jätte kul att du skriver på svenska också :) tack för en intressant blogg. Kan du ge några bra ridövningstips? Jag skulle själv behöva tips på övningar för att få min häst att samla galoppen bättre. Hon har en stor galopp och vill gärna galoppera full fart framåt :p

  SvaraRadera
 7. Alltså det här är en så sjukt bra blogg, på riktigt! Jag beundrar det du gör och hur du skriver. Jag har läst den en längre tid nu, och ju mer tiden går destu bättre blir den. Det var en otroligt bra idé att skriva på svenska, fastän finska går mer än bra, läser oberoende alla. Dina hästar är så härliga! Oj gud, min favorit blogg!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. tusen tusen tack, jättekul att höra att du tycker om min blogg :)

   Radera
 8. Hei eikös sulla ollut Kingslandin frakki? Muistatko mistä tilasit sen ja paljon se maksoi? Oon ite miettiny sen hankkimista :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. on juu KL:n frakki, se on malliltaan Sanzio ja sen tilasin www.ooteman.nl stä, hintaa oli muistaakseni 670eur? mutta sen löydät varmaan tuolta sivuilta :)

   Radera
  2. Mä voisin muuten myydä tuon mun oman KL:n, jos kiinnostaa, laita s-postia soffi1986@hotmail.com :)

   Radera