Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

fredag 3 januari 2014

Nytt år betyder nya mål!

Jag har redan kort berättat om mina mål för 2014 (på finska dock) men tänkte nu ännu lite noggrannare berätta om dem och samtidigt sammanfatta mina och hästarnas samarbete så här långt. (Suomenkielinen versio on siis "uusi vuosi, uudet tavoitteet" postauksessa,yritän kääntää suht sanantarkasti)


Hilton:

Hiltonis Msv B-debut våren 2013, bild: Sari Tuomaala

Jag har nu haft Hilton i min ägo i cirka 2,5 år och under denna tid har det hänt enormt mycket i Hiltons utveckling. Vi har stigit från i princip noll till msv B på endast ett år (fick ju börja om från början efter den långa konvalenstiden efter operationen då vi tog bort hans lösa benbit i v.bak). Hiltons framsteg har varit så fantastiska och han bara fortsätter att leverera så man blir ju lite orolig när det ska komma ett "bakslag" eller om utvecklingen kommer fortsätta i samma takt också i fortsättningen.

Hilton är ändå en väldigt enorm häst och behöver därför mycket tid för att utvecklingen skall ske på rätt sätt och i rätt fart. Om man börjar kräva för mycket innan han har styrkan till det, finns risken att hästen går sönder och inte håller. Så därför har jag velat ta det i den takt som Hilton behöver, sakta men säkert uppåt. Hilton har nu alltså i och med årsskiftet "fyllt" 8 år och om vi klarar av att debutera Prix St George detta år så har vi redan kommit så mycket längre än jag nånsin kunnat hoppats på!

Hilton hösten 2013, regionmästerskapet. Foto: Malin AuraPlanen är att nu i början av säsongen satsa på Msv B-klasserna, eftersom jag vill få dessa klasser mera befästa och att de skall kännas lätta att genomföra. Förra året hade vi ännu mycket problem i galopp programmet och speciellt med bytena så jag vill att de skall fungera perfekt innan vi fortsätter uppåt mot Msv A/ PSG. Om allt går riktigt bra och enligt planerna kommer vi kunna debutera kanske i juni-juli, men jag tänker inte ta någon stress över detta. Om Hilton behöver mera tid på sig så kommer han också få det. Jag vill inte åka iväg på tävling och rida ett program som är för svårt för hästen, allt måste fungera hemma innan vi provar på det på tävling :)

Zebbe:

Nykarleby och hallmästerskap våren 2013 , Zebbe vaan seniormästerskapsklassen på 67,58%.  Bild: Sari Tuomaala

Med Zebbe har utvecklingen verkligen gått mycket både uppåt och nedåt, och nu i höstas kom ett rejält bakslag och det känns som att vi fick ta 10 steg tillbaka för att sedan kunna komma uppåt igen. Zebbe har ändå nästan varje år kunnat kliva upp en klass, som 5-åring tävlade han på lätt A-nivå, som 6- och 7-åring Msv B, och som 8-åring debuterade han PSG, som 9-åring Intermediaire 1. ( Zebbe är alltså nu 10 år )

Det känns ändå som att vi kanske klivit något för snabbt uppåt i klasserna, speciellt PSG-debuten som 8-åring var väldigt svår och gick väldigt dåligt. I år har han ändå hållit resultatnivån runt 63% i PSG trots att de flesta banorna har haft stora fel i sig då Zebbe gärna blir lite het på tävling och tycker att han kan dra sin egen show och inte lyssna på mig... I och för sig är det ju bra då han har mycket energi, bara han samtidigt skulle hålla sig avslappnad och lyssna på mig.

På grund av dessa problem har jag då valt att gå tillbaka flera steg i träningen och har koncentrerat mig endast på basic-sakerna för jag kännde att om jag inte får den här hästen att röra sig avslappnat och 100% över ryggen och gymnastiserat honom så kommer allt bara gå sämre och sämre då han bara skulle spänna sig mera och mera och givetvis då bara bli stelare i sin kropp.
Helsingfors i Juli 2013, bild: JB-kuvaus
Detta arbete har redan gett jättefint resultat men vi har en hel del kvar att göra för att få honom ännu mera lösgjord och spänstig i kroppen, då han inte har detta av naturen. Därför har jag också blivit tvungen att ändra planerna något tänker denna säsong "stanna" på Intermediaire 1-nivån, och också tävla PSG-klasser (främst för att det inte finns så mycket Inter-klasser till buds) och vårt viktigaste mål för 2014 är att också på tävlingsbanan få till avslappnade,spänstiga och lyhörda ritter.

Om det börjar fungera så tror och hoppas jag att vi skall kunna lyfta vår resultatnivå över 65%. Detta skulle vara ett sorts "drömmål" vilket jag hoppas vi kommer nå bara vi får skritten i skick och traven mera spänstig och avslappnad! Och givetvis mera felfria banor, förra året hade vi minst 2-3 underkända punkter varje start eftersom koncentrationen på hästen inte alltid fanns där ;) En annan sak som givetvis påverkat Zebbe väldigt mycket är att han fick vara hingst allt för länge. Därifrån har problemen med den stela nacken kommit och alla andra problem vi haft. Detta försvinner ju förstås inte med en gång men jag tror att detta kommer bli bättre och bättre ju längre han varit valack.

Jag har nu själv bestämt att inte längre ta stress över Zebbe, förr var det så viktigt att han måste klara sig bra på tävling och jag tog sådan stress för det och detta har ju bara gjort saken värre. Med Hilton har allt gått tusen gånger bättre då jag inte känt någon press på samma sätt med honom. Jag måste bara försöka njuta av att jag har två underbara rätt så unga hästar och vi har hela framtiden framför oss ännu. Allt måste inte hända på en gång, utan vi måste försöka att njuta av denna resa tillsammans och framgångarna kommer nog småningom sedan också så länge man orkar kämpa för dem och jobba hårt!


1 kommentar