Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

fredag 3 januari 2014

Tammikuun tavoitteet!

Taas on kuukausi (ja vuosi) vaihtunut ja mun kuukausittaiset tavoitteet pitää arvioida ja asettaa uudet seuraavalle kuukaudelle :) ( Joulukuun tavoitteet )

Tässä oli Hiltonin tavoite Joulukuulle:

Nyt on Joulukuuta jäljellä enää 3 viikkoa, mutta mulla alkaa joululomakin koulusta eli se tarkoittaa että aikaa on enemmän treenata. Piruetit ovat tällä hetkellä ne vaikeimmat, eli niihin vois taas yrittää kiinnittää enemmän huomiota ja vahvistaa piruettilaukkaa ja yrittää saada enemmän käännöksiä tehtyä. Nuo "laukkaspurtit" tekee sille myös älyttömän hyvää joten periaatteessa tekemällä paljon temponvaihteluja laukassa saisi vahvistettua sitä ja pikkuhiljaa sen pitäis jaksaa myös kääntää isoa työskentelypiruettia. Ravissa vaan samaa juttua, harjoitella enemmän kohti passagea jotta saisi enemmän ilmaa etujalkoihin ja painoa takajaloille.


Miten tavoite saavutettiin? Laadullisesti piruettilaukka on parantunut todella paljon, olen tehnyt paljon piruettilaukkaa vastalaukassa sekä paljon variaatioita lisätty-piruettilaukka. Käännöksiin Hilton tarvitsee vielä lisää voimaa joten ei auta kun jatkaa samaan malliin, toki ollaan jo aika hyvin voitu kääntää isoja työskentelypiruetteja mutta ne tuntuvat vielä aika vaikeilta. Ravi on PALJON parempi jo ja siinä voin jo vaihdella askelpituutta tosi paljon, joten vaikka en ole ravia harjoitellut paljon se on kuitenkin kehittynyt eniten. Hiltonin vahvuus on aina ollutkin ravi ja siinä sen on helpointa myös työskennellä, sen takia me myös tehdään eniten työtä laukan kanssa kun se on haastavin.

Tavoite Tammikuulle:

Nyt olen aika tylsä ja asetan saman tavoitteen myös tammikuulle, nyt kun en osaa sanoa kuinka pitkän ajan Hilton tarvitsee sen laukan kanssa ennenkuin voidaan kääntää oikeita piruetteja, mutta se pitää ottaa siinä ajassa minkä Hilton tarvitsee. Paljon taas vastalaukassa piruettilaukkaa, ja spurttien sijaan alkuverkassa väistätän laukassa keskilinjalta takaisin uralle, niin että se reagoi ja väistää nopeasti mun sisäpohjetta, ongelma on just se että se tulee sisäpohkeelle liian hitaaksi, joten Markon mielestä tämä harjoitus voisi olla parempi kun vaan tehdä spurtteja suoraan eteen. Laukka- ja ravisulkuja ajattelin ottaa enemmän mukaan treeniin, samoin avot! Vaikka ne ovat helpot Hiltonille niin ovat todella hyvä harjoitus,notkistaa ja kokoaa hevosta. Laukassa voi tehdä sulkuja melkeen piruettilaukassa ja näin opettaa Hiltonia kokoamaan myös vaikka se on taipunut eikä vaan suoralla uralla eteen. Vaihdot ovat hankalia tuolla pikkumaneesissa mutta niitä treenataan kans ja niin että lasken sarjoja, vaikka sinne mahtuukin vaan kaksi per linja.

Zebben tavoite joulukuulle oli:

Taas siirtyä enemmän niveliin kun ei ole mitään esityksiä tulossa, jumpata paljon laukassa ja paljon nimenomaan vastalaukassa. Pyöreässä matalassa muodossa ja ravissa paljon väistöjä. Sarjoja vois vähän ottaa mukaan ettei ne unohdu tässä talven aikana ;) jos raviväistöt sujuu hyvin vois pikkuhiljaa ajatella vähän sulkujakin. Ravissa pikkuhiljaa pyytää enemmän "ilmaa" ilman että lähtee jännittymään.
Zebbe on muuten laihtunut vähän ja on nyt mun mielestä oikeen hyvässä "lihassa" :)


Miten tavoite saavutettiin?

Olen tosiaan ratsastanut vaan nivelillä, paitsi viime vlopun Markon valmennuksessa ja nyt odotan että saan kokeilla eri kankikuolaimia että löydettäis pikkuhiljaa sopiva. Paljon vastalaukkatyöskentelylä olen tehnyt ja Zebbe on vahvistunut tässä todella paljon! Kuukausi sitten en voinut koota sitä yhtä hyvin piruettilaukkaan vastalaukassa kun mitä voin nyt, ja se myös pysyy siinä hyvin tasapainossa ja rentona. Ravi on täysin eri mitä se oli kuukausi sitten! Olen jopa voinut koota passageen ilman että rentous on hävinnyt! Markon valmennuksessa sunnuntaina saatiin mielettömän mukava ravi aikaiseksi joka liikkui koko kropan läpi, oli rento ja letkeä! Sulkuja ei olla vielä kokeiltu, luulen että ravi pitää saada todella todella rennoksi ja letkeäksi ennenkuin kannattaa yrittää sulkuja.

Zebben tavoite tammikuulle:

Tärkeää olisi löytää sille sopiva kankikuolain! Mutta vaikka se löytyy aion ratsastaa Zebbeä aina eniten nivelillä, se pysyy parhaiten näin rentona ja hyvänä niskastaan. Tammikuussa haluan saada varmuutta raviin, niin että osaan joka ratsastuskerralla ratsastaa sen siihen pisteeseen mihin sain sen Markon valmennuksessa, ja haluan tässä ravissa pystyä tekemään jo avoja ja voltteja. Sulkujen kanssa odotetaan vielä. Laukassa haluan jumpata ja notkistaa ja tässä aloittaa sulkutaivutukset. Sarjoja pitää myös ylläpitää, ne sujuu taas paremmin kun olen tehnyt niitä enemmän, jos hyvin menee voidaan taas harjoitella ykkösiä enemmän. Zebben kanssa tärkeintä on vaan se että se on rento,letkeä ja lennokas. Tekniikka sujuu kyllä sitten kun nämä perusjutut ovat kunnossa :) kuitenkin olisi hyvä pikkuhiljaa kokeilla näitä "vaikeimpia" juttuja ja katsoa miten se pysyy täsäs rentona.

3 kommentarer

 1. Onko sun hevoset sattumalta molemmat ruunia(oreja)? Etsitkö edes tammoja? Onko kisahevosen sukupuolella mielestäsi väliä? (riippuu toki yksilöstä, mutta yleisesti)

  Mä tykkään tosi paljon sun blogista! Sun kirjoituksia on aina helppo lukea ja osaat kirjoittaa tosi mielenkiintoisesti! (:

  SvaraRadera
  Svar
  1. No ei ole sattuma ;) olen aina tykännyt eniten ruunista ja oreista joten sen takia kun etsin hevosta niin sanoin että en halua kokeilla edes tammoja, vaikka pari silti kokeilin mutta tuntuu että mulla synkkaa paremmin "poikaheppojen" kanssa. sittenhän tammat voivat olla hankalemia just esim kiimojen takia, sitä on vähän vaikea tietää ennenkuin ostaa minkälainan tapaus kyseessä.. Luulen kyllä että (yleisesti ottaen) ruunat ovat parhaat kisahevoset kun heillä ei ole ylimääräisiä hormooneja sotkemassa päätä ja keskittymistä :) kiitos, kiva että tykkää blogistani :)

   Radera
  2. Itselläkin on se fiilis, että ruunat ja orit ovat parempia kilpahevosia kuin mitä tammat ovat. Ensinnäkin ne ovat näyttävämpiä ja toisekseen suoritus ei ole kiinni tähtien asennosta niinkuin se tammoilla helposti on. Oma tammani on tiineenä ja toivon kovasti orivarsaa, että joskus olisi mahdollisuus päästä tasaisemmalla menestyksellä kilpakentille. Meidän tamma on ainakin sen verran tuulella käyvä, että kisoissa pärjätään silloin kun sattuu hyvä päivä kohdalle ja metsään mennään jos tammaa ei jostain syystä satu huvittamaan.

   Radera