Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

söndag 10 november 2013

Markon valmennus toinen päivä videoina!

No nyt olen kotiutunut isänpäivän juhlista, hemmetin väsy on mutta yritän nyt jaksaa vielä kirjoittaa tämän postauksen ennen kun otan pienet päikkärit ja sit vielä käyn poikien luona illemmalla katsomassa miten ne voi :)

Tänään Hilton oli taas kerran upea!! Tätä hevosta ei sori vaan voi kehua liikaa ja pahoittelen jos teiltä tuntuu siltä :P mutta en vaan voi sille mitään, se ansaitsee kaikki kehut :) Jatkettiin tänään samoilla harjoituksilla kuin eilen, Markolla oli raippa mukana avuksi maastakäsin ja se on aivan mahtava apu kyllä tässä vaiheessa! Hilton herkistyy ja ottaa takaosan alleen melkeen automaattisesti ja minä pääsen ratsastamaan todella kevyilla avuilla.

Laukassa tehtiin paljon kokoamisia ja ympyrällä niin että sain asettaa sitä aika paljon sisälle, melkeen heittää ulko-ohjan pois välillä jotta saisi sen antamaan ihan täysin sisältä periksi ja jumppaamalla sitä vähän "ylitaivuttamalla" sisälle. Teki tosi hyvää se pehmeni heti niskasta tosi paljon ja selkä nousi selvästi! Sain myös tehdä parit vaihdot ja ne onnistui oikeen hyvin nyt kun oli takaosa hyvin alla ja se oli herkkänä pohkeelle. Vähän se väsyi kun välillä ei oikeen jaksanut kantaa siinä kootussa laukassa mutta se on täysin ymmärrettävää.


Se mikä Hiltonin kanssa on parasta on sen kyky kokoa itseään varsinkin laukassa, mun ei tarvi kun vähän istua syvemmin satulaan ja se oikeen kunnolla istahtaa takajalkojensa päälle. Kaikki on jotenkin niin simppeliä ja yksinkertaista. Toki se on vielä todella voimaton kun noin iso hevonen tarvitsee järkyttävän määrän voimaa jotta jaksaa koota itseään mutta se edistyy päivä päivältä ja vahvistuu aina vähän enemmän. Nyt pitää vaan jatkaa näitä voimistavia jumppaharjoitteluja talven yli niin kyllä me päästään varmaan sitä Yrjöä ens vuonna kisaamaan :)


(katsokaa taas videot isoina ja valitkaa HD-laatu :) )

Se mitä mun pitää muistaa tästä valmennuksesta kun harjoittelen itse on :

- Paljon lyhyitä mutta laadukkaita pätkiä, jotta se voimistuu oikealla tavalla eikä enää liikkuisi pitkänä ja lapojen päällä.

-itse olla nopea ja välillä ajatella että melkeen "heitän" mun jalat oikeen eteen jottei Hilton pääse vetämään mua satulasta kun kokoan sitä, kun silloin se pääsee karkaamaan.

-Aloittaa kääntämään vähän piruettilaukasta mutta todella loivasti ja ihan vaan pari askelta.

-Välillä uskaltaa päästää ulko-ohja jotta saa sen jumpattua pehmeeksi niskastaan ja kunnolla asetettua sisälle.

- hyvä jos joku välillä auttaisi maastakäsin ;)


Zebben kanssa tehtiin paljon vaan rentouttavaa jumppaa joten ei ole oikeastaan mitään videomateriaalia mikä on näkemisen arvoista, muuta kun itselleni tietenkin :) mutta tässä pieni pätkä niin ymmärrätte mitä työtä me nyt tehdään, ei mitään muuta kun rentoutta ja pyöreyttä ravissa:

Sitten kun se tuossa voimistuu pikkuhiljaa niin voi aina kokeilla koota sitä pari askelta ja katsoa pystyykö sen tehdä ilman että se kovettuu ja jännittyy ja siitä sitten pikkuhiljaa rakentaa sitä ravia. Mutta sen on pakko saada ensin täysin rennoksi. Saan unohtaa kaiken "näyttävän" liikkumisen nyt talven yli ja vaan keskittyä tähän. Munkin mielestä on paljon kivempi tehdä tätä työtä koska tunnen kun Zebbekin rentoutuu ja haluaa silloin tehdä mun kanssa yhteistyötä, ja se on niin paljon mukavampi kun on oikeen rento. Luulen että Zebben kanssa täytyy aina ratsastaa paljon näin, eikä niin paljon harjoitella niitä "temppuja" koska ne ei ole ongelma, ongelma on se että sen saa rennoksi ja läpi. Kyllä se tästä pikkuhiljaa :)

Laukassa tehtiin vähän kokoamisia ja työskentelypiruetteja, tässäkin oli tosi hyvä apu kun Marko auttoi vähän maastakäsin. Hevonen reagoi herkemmin ja se auttaa ratsastajaa paljon.



Joten Zebben kanssa jatketaan näillä:

-Rentoa "pientä" ravia matalassa pyöreässä muodossa, paljon väistöjä ja taivutuksia
- Välillä kuitenkin tarkistaa että se reagoi nopeasti pohkeelle, ei saa tulla hitaaksi vaikka mennään vähän "mummoravia".

- Laukassa sama juttu mutta myös takaosaa ja selkää vahvistavia harjoituksia kuten piruettilaukka ja työskentelypiruetit.

-Sulkuja tehdään vasta sitten kun saan taivutuksen läpi rentona ympyrällä ja suoraan eteen ja sittenkin vaan pieniä pätkiä kerrallaan.

SUURI SUURI kiitos Sarille joka kuvasi nämä videot minulle, ja ehkä vielä tulee jotain kuviakin? :)


11 kommentarer

  1. Wau toi Hilton ! aivan upea ! varmasti kaikkien kehujen arvoinen :) varmasti pääset yrjöä menemään :)

    SvaraRadera
  2. Hilton on niin super hieno!!! :3

    SvaraRadera
  3. Zebbe kyllä kokoaa ihan mielettömän hyvin! Tosi upea! :)

    SvaraRadera
  4. Sophia, sulla on ihan älyttömän kiva istunta. Tuossa on sitä jotain, mistä ottaa mallia. Ja nuo hevoset... Siis ihan loistavia. Jatka samaan malliin! :)

    SvaraRadera
  5. Onpa kyllä mielenkiintoista seurata kahta noin erilaista hevosta :-)
    Zebbe näyttää meikäläisen silmään niin paljon helpommalta, kun on pitemmälle koulutettu ja nopeampi. Ainakin oman kanssa tuntuu, että isoa ja hidasta liikettä on paljon vaikeampi ratsastaa, ja pienestäkin selän jäykkyydestä liike sammuu :-(

    Ihanaa, kun kerrot ja kuvaat näitä blogiisi :-)

    SvaraRadera
  6. Miten sinä teet puolipidätteen? En kysy, että miten se oikeaoppisesti menee, sillä sen kyllä aikalailla tiedän, mutta kun yleensä vaikka kuinka sen haluaisi tehdä niin kuin oikeasti pitäisi, niin tulee tehtyä eri tavalla. Itselläni usein unohtuu käsi päälle, jos puolipidäte ei meinaa mennä istunnalla läpi.

    Voisitko siis kertoa MITEN (tarkasti) sinä teet sen? Mitä jalka tekee? Mitä reidet tekee, entäpä vatsalihakset, lonkat, kädet? Jos pystyt niin kerro niin tarkasti kuin vain voit.

    SvaraRadera
  7. Sun hepat on kyl hienoja ja sulla muutenkin tosi hyvä istunta.:)

    SvaraRadera
  8. Hei, sinulla on hienot hevoset ja blogiasi on mukava lukea. Asia joka jäi mietityttämään tästä Markon valmennus postauksesta: tuo Markon raipalla auttaminen. Nimittäin, onko siitä todella apua pitkällä tähtäimellä? Kun jotenkin tuntuu, että kuinka saat hevosen toimimaan sitten ilman apua? Älä tykkää huonoa, en tarkoita tällä sitä että arvostelisin tapaa, halauaisin vain kuulla mielipiteesi asiasta. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Juu ei tottakai saa kysyä :) ideahan on se kun saa maastakäsin apua on se että ratsastaja silloin samalla antaa samat avut mutta voi tehdä sen kevyemmilla avuilla, eli tavallaan tavoite on että hevonen oppii esim niinkun tässä kokoamaan ja ottamaan takaosan alle mahdollisimman kevyin avun. Seuraavan kerran kun teen tätä harjoitusta niin hevoset (toivon mukaan) tekevät tämän mahdollisimman kevyin avuin. Jos yrittäisin itse esim opettaa näitä ihan yksin isolle hevoselle kuin Hilton on niin en pakosti saisi oikeaa reaktiota tai sitten joutuisin käyttämään rajuja apuja. Joten tarkoitus on nimenomaan herkistää hevosta avuille :) en tiedä osasinko nyt selittää oikeen mutta toivottavasti ymmärsit :) tosiaan idea on siinä että hevonen oppisi tekemään nuo asiat mahdollisimman herkin avuin ratsastajalta kun joku auttaa maasta :) sitten pikkuhiljaa hevosen pitäisi oppia tekemään ne myös ilman että joku on siellä raipan kanssa auttamassa. Esim piaffit opetetaan aina ensin maastakäsin ja sitten niin että ratsastaja on selässä ja toinen maassa auttamassa Tämä on ihan yleinen "käytäntö" kouluratsastuksessa ja käytetään tosi paljon varsinkin kun hevoselle ollaan opettamassa kokoamisia! :)

      Radera
    2. Tähän voisin ehkä vielä selventää sen verran että hevosen normaali reaktio kun raippa koskee takaosan päälle on tietenkin laittaa takaosaa alas,eli alleen, ihan siis hevoset jotka eivät vielä "osaa" kokoamisia, kun tämä on luontainen reaktio kun keppi koskettaa pyllyyn niin automaattisesti ne laskee takaosan. Kun hevonen reagoi tähän näin sitä kiitetään paljon ja tarkoitus on että ratsastaja samalla toki kokoaa istunnalla ja tarkoitus siis että hevonen pikkuhiljaa oppii että ratsastajan istuntakin tarkoittaa kokoamista ja sitä että halutaan että hevonen laskee takaosan :)

      Radera
  9. Okey :) tiedän että jotkut valmentajat käyttävät tätä tyyliä ja sitten on myös valmentajia, jotka eivät suosi tätä metodia ollenkaan.Mutta pääasia on tietysti että sinä ja hevosesi saavat siitä avun.

    SvaraRadera