Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

måndag 4 november 2013

Vastauksia osa II

Anonym4 november 2013 16:01
Onko sulla vinkkejä, miten saada jalat pysyy alhaalla ja pohkeet kiinni harjotusravissa? Mulla on isoliikkeinen hevonen, ja painoa on jalustimilla aina joko liikaa tai liian vähän: joko "seison" niillä irti penkistä tai sitten jos istun kunnolla syvällä satulassa niin koko jalka nousee ja jalkaterä meinaa heilua jalustimen sisällä :/

VASTAUS: Yleensä kun hevonen kantaa itseään oikeaoppisesti selän yli niin ratsastajan on myös helpompi istua satulassa hiljaa. Toinen asia mitä voisit harjoitella on ratsastaa ilman jalustimia. älä myös jää puristamaan reisillä koska silloin alapohje lähtee helposti heilumaan. Istunnan korjaaminen ei ole helppoa ja se vie yleensä aikaa, kannattaa kokeilla vähän eri asentoja satulassa ja  vaikka kokeile pyytää jotain juoksuttamaan sun hevosta niin että istut  satulassa ilman ohjia ja jalustimia ja vaan ja ainoastaan keskityt istuntaasi :) tsemppiä!

Anonym4 november 2013 16:34
Jännittääkö sinua ikinä ratsastaessa tai oletko koskaan kärsinyt "ratsastuspelosta"? Onko sinulla mitään vinkkejä siihen, miten pysyä itse rauhallisena (tai lähinnä siis miten nauttia ratsastuksesta) tilanteessa, jossa hevonen on pirteällä tuulella pakkasella / kevyen päivän jälkeen ja säpsyy kaikkia ääniä etc? ps. Blogisi on tosi kiva! :)

VASTAUS: Kyllähän niitä tilanteita on ollut, varsinkin kun Zebbe oli nuori ja ori ja nousi aina välillä pystyyn eikä sitä vielä tuntenut hyvin että mitä kaikkea se voi keksiä. Mutta yleensä mitä paremmin tuntee hevosen ja tietää miten se reagoi asioihin niin sen vähemmän pelottaa. Nykyään ei oikeastaan tule sellasia tilanteita että hirveesti pelottaisi mutta tottakai hevosten kanssa pitää aina olla varovainen koska aina voi sattua onnettomuus vaikka kuinka hyvin tuntisi hevosensa! Ei ikinä kannata tehdä mitään sellaista missä tuntee että itseään rupeaa pelottamaan koska hevonen tuntee sen heti ja yleensä silloin se tilanne voikin muuttua vaaralliseksi jos hevonen saa susta "otteen". Jos on epävarma olo kun hevonen on liian pirteä niin juoksuta se mieluummin ensin ja anna sen jousta ylimääräiset höyryt pois? ei ikinä kannata pelätä sanoa ääneen että pelkää tai on epävarma. Pyydä apua joltain kokeneemmalta jos tuntuu että itsellä ei ole hevonen hallinnassa. Kyllä se siitä pikkuhiljaa, toki vähän pitää myös uskaltaa jotta pääsee pelon yli :)

Anonym4 november 2013 16:56
Miten korjaisit ns. väärinratsastettua hevosta eli vain kangilla ja graamaneille ratsastettua ja sitten hevonen ei halua myödätä ilman niitä? Ja hevonen on vino toiseen suuntaan ja toiseen suuntaan painaa ulkoavuista läpi? Hevonen on myöskin hyvin jäykkä?

VASTAUS: ensin heittämällä sekä gramaanit että kanget pois käytöstä kunnes hevonen on oppinut liikkumaan rehellisesti kropansa läpi. Tämän osaava ratsastaja saa kyllä korjattua mutta se voi viedä paljon aikaa. Paljon perusratsastusta tarvitaan ja kärsivällisyyttä. Perusjutut ovat sellaiset mitä ei parissa ratsastuskerrassa muuteta vaan se vie aikaa :) paljon jumppaa, ja paljon siirtymisiä,väistöjä ja aina sen verran että tuntee että hevonen pystyy sen tekemään ilman että jännittää hirveesti vastaan.

Anonym4 november 2013 17:45
Hurudana övningar skulle du göra för att förbättra galoppen på en häst som inte orkar bära sig många steg i just galopp? Söker främs tips på sånt som man kan göra utan att galoppera, sånt som förbereder för att hästen ska orka galoppera. Nivå nu just lätt B och galoppen behöver förbättras massor för övergång till lätt A. Ps. Hilton är nog superfin!! :)

VASTAUS: jag skulle göra mycket övergångar och försöka hellre rida några få steg bra galopp istället för flera steg dålig galopp och sedan bygga på gradvis. Antagligen behöver hästen stärkas mycket i bak- och ryggmuskler för att orka bära sig i galoppen. Tyvärr så kan ju inte alla hästar ha en jättebra galopp och det går inte att utföra mirakel på alla hästar om de har väldigt svårt för en rund galopp. Men normalt då man försöker förbättra galoppen så försöker man samla den på bakbenen och lära den att galoppera genom att verkligen sätta under inner bakben och på så sätt få en rullande galopp. En häst med "normal" kondition ska nog orka galoppera, så det är bara att träna på och kom ihåg att ge hästen tid och inte försöka pressa för mycket heller :) lycka till!

Anonym4 november 2013 17:46
Ootko ajatellu jotain istuntatunteja joskus/käytkö niillä jo? Sul on vähä hassu istunta, nojaat vähä eteenpäin, kädet suorassa ja korkella ja pohkeet kutittelee välillä hevosen nälkäkuopissa, vaikka kyllä muuten näyttää nätiltä. :) vaikuttaako sun skolioosi tähän, ettet pysty istumaan "normaalisti syvemmällä hevosta"? eroaa vain monista muista tuon tason ratsastajista! Kiva blogi!

VASTAUS: Minä olen itse asiassa erittäin tyytyväinen istuntaani koska olen oppinut istumaan eleettömästi oikeassa asennossa hyvässä ryhdissä, vaikuttamatta hevoseen silloin kun ei ole tarve, eli en istu takakenossa puskemassa hevosta koko ajan eteen istunnallani jolloin hevonen turtuu istuntaan helposti (näitä ratsastajia näkee aina välillä, koko vartalo heiluu, paino on takakaaren päällä ja hevonen ei reagoi vaikka ratsastajan jalat, kädet ja yläkroppa heiluu kuin perunasäkki). Se mitä skolioosi tekee on että istun vinossa, eli helposti yläkroppa kaatuu vasemmalle mutta istun enemmän oikean istuinluun päällä ja tämän takia oikea pohje voi joskus lähteä "heilumaan" koska en saa sitä oikeen kiinni. Tätä ei kuitenkaan helposti aina huomaa mutta on toki asia jonka kanssa teen koko ajan töitä ja esim salitreenit ovat auttanut mun istuntaa todella paljon ja voin suositella kaikille lähtemään salille jotta saa oman kropan hallintaan hevosen selässä :)

Kuvat: JB-kuvaus :)

4 kommentarer

 1. Nyt on kyllä pakko kommentoida että mistä ihmeestä kysyjä on saanut ajatuksen että istuisit jotenkin etukenossa...itse olen katsellut miten kauniisti istut istuinluidesi päällä. Ja se takakenossa makaaminen, mitä jotkut harrastaa, kertoo ainoastaan puutteellisista vatsalihaksiata ja vartalonhalöinnan puutteesta. Jos edellinen lukija haluaa katsella toista kaunista istuvaa nuorta kouluratsastajaa niin suosittelen vilkaisemaan esim blogia Terhi treenaa..

  SvaraRadera
  Svar
  1. joo no musta tuntuu että välillä joidenkin mielestä on vaan kiva vähän kiusata ;) mun istunta on kuitenkin sellainen asia mistä olen erittäin tyytyväinen ( tottakai parannettavaa on mutta olen jo niin paljon tehnyt töitä sen eteen) joten tämmöiset kommentit ovat enemmän huvittavia lukea :P

   Radera
 2. Voiko vielä laittaa kysymyksiä?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Voi laittaa vielä tähään iltaan klo 22.00 mennessä, mutta laita tuohon kyselyhekti postaukseen koska otan kysymykset suoraan sieltä, mutten on vaikea etsiä niitä monesta eri postauksesta :)

   Radera