Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

tisdag 5 november 2013

Vastauksia, viimeinen osa!

Anonym5 november 2013 01:33
Miten loimitat hevosesi? Siis kuinka paljon millekin säälle :)

VASTAUS: Riippuu toki on heppa klipattu vai ei, ja Zebbeä loimitan yleensä enemmän kuin Hiltonia :) kesäsin niillä on vaan ötökkälöimet mutta jos on viileä sää niin yleensä myös ohut talliloimi, esim BOT verkkoloimi. Talvella pakkasilla yleensä 400g talllitoppis ja ulkona 500g fullneck ulkoloimet. jos on tosi kylmä niin talliloimen alla vielä BOT verkkoloimi. Nyt kun on vähän plussan puolella ja ne on klipattu niin niillä on tällä hetkellä BOT verkkoloimi ja 200g tallitoppiksen ja ulkona vuoreton sadeloimi, tai jos menee lähemmäs nollaa niin 300g ulkotoppikset (kaualosaa vuoreton).

Anonym5 november 2013 13:06
Mitä tekisit eritavalla hevostesi kanssa? Olisitko tehnyt jonkin asian erilailla Zebben/Hiltonin kanssa, ts. oletko jäänyt miettimään miksi teit juuri niin kuin teit ja onko se jäänyt harmittamaan.

Sulla on tosi kiva blogi ja on kiva kuulla treeneistäsi, vaikka en itse ole lähelläkään samalla tasolla niin silti on saanut joitain ideoita omiin treeneihin.

VASTAUS: Olisin varmaankin ruunannut Zebben aikaisemmin :P mutta muuten olen oikeen tyytyväinen siihen miten hevoset ovat kehittyneet. Zebben kanssa ehkä tekisin toisin jotain koska en ollut yhtä kokenut kun sen sain mitä olin esim kun Hiltonin ostin. Mutta toisaalta Zebbe oli mun eka nuori hevonen ja olen sen kanssa noussut jo Inter 1-tasolle joten kai sitä pitää olla aika tyytyväinen :) olen myös iloinen että olen saanut niin paljon apua koska muuten en varmaan olisi tässä! Kiva että tykkäät blogistani :)

Viltsukka5 november 2013 13:58
Mikä on mielestäsi paras tapa kiittää hevosta. Onko kiittämisessä eroa kun kiität omiasi tai jonkun muun hevosia hyvän työn jälkeen? 
Puhutko enemmän suomea vai ruotsia. Kumpaa puhut mieluummin. 
kivaa syksyn jatkoa sinne! ;)

VASTAUS: No jos ratsastan niin yleensä paras tapa kiittää hevosta on lakkaamasta vaikuttamasta siihen. Jos haluan vähän enemmän kiittää niin tottakai taputan yleensä kaulalle, Zebben voin antaa mennä vähän lujempaa pari kierrosta kun se siitä tykkää ja Hiltonin annan kävellä pitkin ohjin kun se nauttii siitä enemmän :) Mä puhun äidinkieleltäni ruotsia joten puhun sitä mieluummin kyllä, ja hevostenkin kanssa puhun ruotsia :) mukavaa syksyä sinulle myös!

Anonym5 november 2013 15:20
Mistä oot ostanut satulasi ja minkä hintasia ne oli. Itse haluaisin myös tuollaisen satulan kun sinulla :)

VASTAUS: Satulani ovat Elisabeth Ernroothin kautta kun hän tuo niitä maahan joten kannattaa häneltä kysyä :) hintakin riippuu vähän että minkämallisen haluaa ja ostaako uuden mittatilauksena vai käytetyn :)

Anonym5 november 2013 15:32
Mitä ominaisuuksia arvostat hevosessa? Entä ratsastajassa?

VASTAUS: Hevosessa kaikista arvokkain ominaisuus on sen pää. Eli se että hevonen haluaa olla mieliksi ja yrittää aina parhaansa. Tottakai hevosella myös täytyy olla edellytykset siihen muuten se hyvä pää ei auta. Mutta enemmän teet sellaisen hevosen kanssa joka haluaa olla mieliks kun hankalan hevosen kanssa joka vaan pistää hanttiin, vaikka sillä olisi kuinka paljon laatua. Ratsastajassa arvostan pitkää pinnaa koska sitä tarvitaan ehdottomasti hevosten kanssa. Sekä nöyryyttä. Jos luulet että osaat jo kaiken niin et varmasti ikinä kehity.

november 2013 20:38
Mitä sinun mielestäsi tarkoittaa peruskoulutettu hevonen? Mitä sellainen hevonen osaa (tai sen tulisi osata)? Minkä tason kilpailuja tällainen hevonen kilpailee? 

Onko pojilla tarhassa jotkin suojat? Jos on, mitkä?
Onko kummallakaan ollut jotain ongelmia terveyden kanssa? Ähkyä, jaloissa jtn., haavoja yms.?

Jos heppasi olisivat olleet oreja ostaessasi ne, olisitko ruunannut ne vai pitänyt oreina?

VASTAUS: Peruskoulutettu hevonen osaa ainakin helpon A:n asiat, oikeastaan mun mielestä hyvin peruskoulutetun hevosen pitäisi myös osata Vaativan B:n asiat. Tällä hetkellä kummallakaan ei ole tarhoissa suojia mutta hokkikaudella on sitten joko paksut tallipatjat+ villapintelit 24/7 (esim Zebbe joka teloo itseään myös karsinassa hokit päällä) tai normi suojat + bootsit. Molemmat hevoset ovat saaneet olla terveitä koko ajan (kopkop) Hiltonilta nyt leikattiin se irtopala vajaa 2 vuotta sitten, ja Zebbellä toki aina välillä niitä pikkuhaavoja jaloissa mutta ei siis mitään vakavaa ikinä ollut :) Zebbehän oli ori kun se tuli minulle ja ruunasin sen vasta vuosi sitten. Hilton käyttäytyy välillä kuin ori joten vaikea sanoa, mutta kyllä varmaan ruunaisin sen jälkeen kuinka olen huomannut miten helpompi Zebben elämä on ruunana kun ei tarvitse ympäristöä stressata koko ajan vaan voi myös nauttia elämästään :)

Ellen5 november 2013 20:38
Kuinka lähtisit korjaamaan hevosta, joka on vinompi ja lihasköyhempi toisesta kyljestään kuin toisesta? Milloin on mielestäsi sopiva hetki alkaa junnun treenata kangilla? Kuinka kangilla ratsastus kannattaa aloittaa? 

Ihana blogi, näin esteratsastajan näkökulmasta!

VASTAUS: Ensin haluaisin kyllä selvittää miksi hevosesta on tullut niin vino että lihaksisto on mennyt noin pahaksi. Onko sillä terveysongelmia tai jumeja jota el.lääkäri tai fysioterapeutti voi parantaa? toiseksi tarkistaisin onko ratsastaja tehnyt hevosesta noin vinon ja sen jälkeen kun nuo asiat kunnossa lähtisin työstämään hevosta pikkhhiljaa ihan perusjutuilla, kyllä ne suoristuu kun niitä ratsastetaan oikeen( jos siis on terve jne). Jos junnu meinaa kisata kansallisia ja esim SM-tasolla niin silloin pitää osata ratsastaa kangilla. kuitenkin vasta silloin kun osaa koota hevosta hyvin nivelillä ja osaa kaikki va B:n asiat ja on myös niin vakaa istunnastaan ja käsistään että osaa olla pehmeä käden kanssa. Jos ratsastajaa tarkoitat niin ensin ihan niin että pitää bridongia tuntumalla ja antaa kangen roikkua löysällä ja pikkuhiljaa siinä totutella miten molempien ohjien kanssa ratsastaa ja miten ne vaikuttaa. Kokeilemalla ja aina valvovan silmän alla :) kiva että tykkäät blogistani :)

11 kommentarer

 1. Mulla olis vielä yksi kysymys, toivottavasti vastaat! :)

  Millainen tallirytmi sun hevosilla on? Montako kertaa päivässä saavat ruoat? Kauanko ovat ulkona?

  SvaraRadera
  Svar
  1. juu tottakai :) niitten tallirytmi on seuraava: kl0 07 aamuruoat, ennen klo 08 pihalle, 11-aikaan aamupäiväheinät, 14-15 välillä sisälle jolloin ipväheinät ja väkirehut odottavat, ja iltaheinät ja väkirehut klo 20 :) tämän lisäksi minä annan niille "puuron" aina töitten jälkeen, eli siinä on pellavaa, lesettä,soijaa, suolaa elektrolyytit ja msm:ät :) eli 4 krt heinät ja 4 krt väkirehut :)

   Radera
 2. Vaikka hevonen onkin klipattu, eikö sillä tosiia ole kuuma nollakelillä 300 gramman toppiksessa )oletko koskaan kokeillut loimen alta kädellä)? Oma hevoseni on lämppäri, joka kasvattaa sellaisen talvikarvan, että voi olla pienemmillä pakkasilla ilman loimea (noin -10 asti?), ja sillä ainakin tulee kuuma jo ohuessa sadeloimessa pluskeleillä silloinkin, vaikka sen talvikarva ei ollut vielä edes kunnolla kasvanut. Eräässä tutkimuksessa lämpötila pysyi hevosilla loimen alla +20 °C tuntumassa jopa -20 °C pakkasella. Toki tässä ei kerrottu, oliko hevonen klipattu vai ei. Olen myös ymmärtänyt, että kuumuus on hevoselle suurempi ongelma kuin kylmyys.

  - Ritu

  SvaraRadera
  Svar
  1. No et kai sä luule että mä niitä loimia huvikseni hevosille pue? :D tottakai aina pitää tietää mikä omalle hevoselle on se sopiva ja loimittaa sen mukaan. Pitkäkarvainen lämppäri on ihan eri kuin klipattu pv, ja muutenkin kovassa treenissä oleva hevonen yleensä tarvitsee enemmän loimia.

   Radera
  2. Miksi kovassa treenissä oleva hevonen tarvitsee automaattisesti enemmän loimia? Hikoilleen hevosenhan voi aina kuivuttaa esimerkiksi fleeceloimella. Saksassakin kilpahevosia pidetään entistä enemmän pihatoissa.

   - Ritu

   Radera
  3. Pakko kirjoittaa tähän, että omalla klipatullani hevosellani on 200 grammainen tallitoppis ja pihalle 50grammainen sadeloimi. Tällä viikolla yhtenä päivänä hain sen 12 sisälle ja se tärisi, että eipä ainakaan ollut liikaa. Osat hevosista on vain niin herkiksiä. Sitä ei usko ennen kuin tulee kohdella sellainen hevonen!

   - Anne
   ps. En jaksanut kirjautua sisään

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. No nimenomaan :) hauskaa että jotkut ei ymmärrä että hevosetkin ovat kaikki erilaisia ;)

   Radera
  6. Fleeceloimihan on huonoin loimi kuivattaa.. eihän fleece ime vettä ja lisäksi sähköistää niin että meidän neiti saa riisuessa sätkyn. Kyllä sophiankin hevoset pärjäisivät ulkona -10 asteen pakkasessa, jos ne siihen tottuisivat. Naurettavaa verrata lämppärin ja kilparatsun loimitusta :)

   Radera
  7. No mä uskon että mun hevoset kipeytyis aika pahasti jos ne heittäis ulos ilman loimea -10 asteen pakkaseen että en usko että ne "noin vaan" siihen tottuis. Sitäpautsi lihakset menis niin pahasti jumiin että ei ne enää liikkuis normaalisti sen jälkeen :p

   Radera
 3. Onko poikaystäväsi ruotsalainen?

  SvaraRadera