Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

söndag 9 mars 2014

Kilpailuverkka

Kisakausi lähestyy huimaa vauhtia, ja viimeksi kirjoitinkin vähän minun kisavalmisteluista ja tuli mieleen tehdä postaus vielä itse verryttelystä kilpailuissa koska se on erittäin erittäin tärkeä osa itse kilpailusuoritusta ja se tulee suunnitella huolella.
Kuopio Joukke-SM 2012 verryttelyä

Nythän jokainen hevonen JA ratsastaja ovat erilaisia, ja jokaiselle täytyy löytää se sopiva tapa verrytellä. Hevonen on ehkä todella energinen ja jännittynyt kisoissa ja tarvitsee silloin ehkä pidemmän verkan, ja toinen hevonen on ehkä laiska ja sitä täytyy vähän herätellä. Jos ratsastaja jännittää paljon sen kannattaa myös päästä hevosen selkään ajoissa ja tehdä sellainen verkka missä tapahtuu paljon jotta keskittyminen siirtyisi täysin hevoseen ja ratsastamiseen eikä siihen jännittämiseen.

Ennen halusin aina nähdä muiden ratsukkojen suorituksia ennen kuin menin verryttelemään mutta nyt kun olen talven aikana miettinyt asioita paljon niin uskon että näin ei ehkä kannata aina tehdä. On ehkä parempi olla katsomatta muita, varsinkin jos tuntuu että olet itse vähän "huonompi" kuin muut luokassasi, yleensä tämä vaan vetää itsetunnon alas ja muutenkin on hyvä vain ja ainoastaan keskittyä omaan suoritukseen siellä kisapaikalla. Toki on todella hyvä ja tärkeää että käy katsomassa kisaradan ja siellä vielä ratsastaa radan päässään läpi, katsoo onko siellä hevoselle mitään "pelottavia" kohtia ja katsoa miltä pohja näyttää jne.
Korsholms Sportryttaren kansalliset 2013, verkassa vaihtoja

Ennen kuin lähtee kisoihin pitää jo olla hyvä suunnitelma että miten hevosta täytyy verkata. Jos se on ollut viime kisoissa todella kuuma niin se ehkä tarvitsee pidemmän verkan? ehkä sen voisi kotona aamulla ratsastaa vähän ennenkuin lähtee kisapaikalle? Jos hevonen jännittää mutta väsyy nopeasti, se ehkä tarvitsee todella pitkän alkukävelyn jotta saa katsoa ympäriinsä ja rauhoittua. Hilton oli viime kesänä usein todella jännittynyt kisoissa mutta väsyikin sen takia jo tyyliin 10min jälkeen :P silloin työstin sitä paljon käynnissä ja tein todella lyhkäsiä verkkoja.

Ennen kuin kisakausi alkaa kannattaa kotona yrittää löytää se sopiva verryttelytapa, jotta on sitten kisapaikalla hyvä suunnitelma mitä seurata. Minä verkkaan aika eri tavalla kotona kuin kisoissa, joten nyt on korkea aika yrittää löytää se hyvä kisaverkka taas. Yleensä verkkaan kotona paljon pidempään ja ratsastan paljon enemmän jumppaharjoituksia, kun kisoissa pitäisi saada hevonen hyvään kisamuotoon, vireelle ja kuuliaiseksi. Itse teen paljon paljon siirtymisiä (enemmän kuin kotona) verkassa ja yritän saada hevosen mahdollisimman herkäksi avuille.
Oma kello on äärimmäisen tärkeä olla mukana verkassa jotta voi itse tarkkailla kuinka paljon aikaa on jäljellä lähtöön :)

Toinen juttu mikä on todella tärkeä muistaa, ja mitä minunkin pitäisi enemmän ajatella, on että verkka ei ole kilpailu, joten vaikka kuinka yrittää prässätä hevosta verkassa ja saada se siellä näyttämään upealta niin se ei tarkoita että sä voitat kilpailut ;) se on mitä tapahtuu alku- ja lopputervehdyksen välillä millä on merkitystä! Tässä mun pitää itsekkin skarpata koska mun hevoset menee melkeen poikkeuksetta paremmin verkassa kuin radalla :P eli ei kannata ottaa kaikkea ulos verkassa vaan säästää se sinne radalle! Tässäkin on sitten oma juttunsa opetella  ratsastamaan myös siellä ohjelman aikana.... mutta siihen ei auta mikään muu kuin paljon paljon kokemusta kisoista ja ratsastamalla kotona myös ohjelmia.

Sitten kannattaa myös muistaa että verkassa ei kannata vaatia liikaa vaikeita asioita hevoselta, mä todella harvoin ratsastan esim kokonaisen piruetin verkassa vaan teen mieluummin työskentelypiruetin missä olen todella tarkkana että tekniikka toimii. Tämän teen myös paljon sen takia että Zebbe helposti heittäytyy sisäpohkeen ympäri, joten tekemällä isomman verkassa ja olemalla tarkkana että se ei kaadu sisälle, yleensä radalla piruetti onnistuu sitten hyvin :) näitä asioitakin kannattaa ajatella verkassa, miten voi helpottaa liikettä joka voi olla hankala jotta se onnistuu sitten radalla paremmin!

Voi että, mulla on ihan järkyttävän kova kisakuume enkä millään malttais odottaa Espoon kisoja! Onneks sinne ei ole pitkä aika enää, ja ehditään vielä hyvin treenata Zebben kanssa :)

Onko teillä muuten muita ehdotuksia mistä haluaisitte että kirjoitan? tuntuu että tänne tulee muuten vaan niin paljon näitä päivittäisiä kuulumisia ja ratsastuksesta selostuksia ja analysointeja :P

7 kommentarer

 1. Olen seuraillut blogiasi aktiivisesti jo pitkään, kiitos aktiivisesta kirjoittelusta! Sulla on niin hienot hevoset ja mahtava lähestymistapa niihin :)
  Treenikuulumisia on aina kiva lukea, ja toki tuoreet kuvatkin ovat aina kovasti odotettuja ainakin mun puolelta. Minäkin odotan alkavaa kisakautta, katsotaan jos joskus vaikka osuisin samoihin kilpailuihin kanssasi, vaikkakin kameran kanssa.
  Nyt jännäilen omaa debyyttiäni (tai no 2. debyyttiä, edellinen oli 6v sitten) kouluradoilla, harjoituskisojen kn special jännittää niin vietävästi! Verkkavinkit siis tulivat tarpeeseen :)

  SvaraRadera
 2. Mielenkiintoinen postaus! 12.3 alkaa muuten 6-osanen Ryttareliten tv-sarja Ylefemmalla! Youtubesta löytyy tolla nimellä teaser, aattelin että sua voisi kiinnostaa :)

  SvaraRadera
 3. Tämä toisten suoritusten katsominen ennen omaa ei ole niin tärkeää koulupuolella kuin este. Kouluradasta kun ei oikein voi kun katsoa miten toinen suoriutuu, kun taas esterata on hyvä katso, onko jokin este semmoinen että moni kieltää, miten reitit yms. Eli eri laijeissa eri tärkeys.:)
  Huippu teksti!

  SvaraRadera
 4. tosi kiva blogi sulla!:) hienoja hevosia ja oot sairaan hyvä ratsastaja, anna mulle taitosi!:)

  SvaraRadera
 5. Tuo oikean verkkatyylin löytyminen on kyllä tärkeää niin kisoissa kun kotona. Olen nyt valmentajani neuvojen mukaan verkannut spookailevaa ja energistä hevostani niin että kävelen reilut alkukäynnit ja suoraan siitä pidemmässä muodossa reilusti laukkaa kumpaankin kierrokseen. Sitten vasta ravityöt. Huomattavasti rennompi ja keskittyvämpi hevonen alla tuon jälkeen :)

  SvaraRadera
 6. Olisi kiva lukea kisa hevosten ruokinnasta tai jalkojen huollosta. :) Pidän blogistasi todella paljon!

  SvaraRadera