Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

torsdag 21 februari 2013

Torstai..

Kuvat otti Anna-Karin Åkers, tusen tack :)
Huhhu,täällä makaa erittäin väsynyt sankari. Olen viettänyt 5 tuntia tänään tallilla, ja ennen sitä koko aamupäivän juoksin asioilla. Joten salitreenit jää kyllä tänään välistä :) mutta luulen että ratsastin sen edestä myös :P Aloitin Zebben kanssa ja se tuntui aika hyvältä niin jatkoin sitten pyytämään vähän enemmän, periaatteessa ajattelen niin että pakkohan välillä sitä on pyytää kulkemaan vähän enemmän muutenhan ne lihakset ei ikinä kehity. Joten ratsastin sen kuitenkin vähän matalemmassa ja pyöreemmässä muodossa mutta aloitin laukassa kokoamaan vähän ja kääntelemään työskentelypiruetteja, vasemmalle helpot, oikealle ei niin helpot. Tässä on aina se sama ongelma että se haluaa heittäytyä ympäri, eli ei kuuntele oikeaa pohjetta joten se pitää vaan saada paremmin läpi. Pätkittäin saan sen läpi ja varsinkin jos ajattelen enemmän että käännän volttia oikealle niin se "loksahtaa" sieltä mutta heti jos yrittää kääntää piruettia niin se heittäytyy. Ei auta kun jatkaa harjoittelua tämän asian kanssa :) Tein sitten välillä myös niin että ratsastin vaan suoraan uraa eteen oikeen kootussa, mutta rauhallisessa laukassa. Eli periaatteessa halusin että se on hyvin takajalat alla mutta ilman painetta, jotta se pystyi rentoutumaan vaikka oli niin koottuna. Teki tämän harjoituksen ihmeen hyvin ja oli todella pehmeä ja pyöreä edestä myös!

taisi nousta tuo muoto huomaamattomasti treein aikana ;)

Söpöin poika ikinä < 3Ravissa yritin vaan saada selkää ylös, niin että se odottaisi minua ilman että jää pohkeen taakse. Tämä on jostain syystä ihan äärettömän vaikeaa sille, mutta tuntui koko ajan että melkeen päästiin sinne minne haluan. Sen takia ratsastin sitten niin kauan kun aina oli sellainen fiilis että pian se loksahtaa siihen mutta sitten se ei ihan sitä tehnytkään. Sain sen kuitenkin ravaamaan oikeen hyvin lopussa ja tuntui kuitenkin todella hyvältä ja pehmeältä edestä joten lopetin sitten siihen. Oltiin molemmat ihan poikki tämän jälkeen :P mutta tuntui että päästiin tosi paljon eteenpäin ja näitä pidempiä treenipätkiä ja vähän rankempia on pakko tehdä jotta lihakset kehittyy. Mietin tässä myös jos hakisin Zebbelle huomenna Equitop Myoplast purkin ja vähän ekstraa E-vitamiinia,lihasten kasvuun tukemiseen.

Hiltonin kanssa yritin sitten ensin tehdä oikeen hyvän venyttävän alkuverkan. Se halus aluksi vetäytyä pitkäksi ja potkia takajaloillaan taaksepäin ja silloin se ei pysty ylläpitämään ravin tahtia, joten sai pari kertaa muistuttaa että haluan sen selän ylös ja takajalat mahan alle ;) Se on melkeen aina näin estepäivän jälkeen kun jää vähän se vaihe päälle että saa kulke pitkänä vaan, se ei nimittäin itsestään kulje "oikeenpäin" joten saa sitten aina vähän muistuttaa sitä mihin asentoon sen haluan sitten kun ei hypätä ;) Aloitin ravityöskentelyllä ja tehtiin avoja, 10metrin (tai niitten piti olla 10 mutta oli varmaan enemmänkin 12m :P) voltteja jotka sujuu jo paljon paljon paremmin kun vaan viikko sitten! Oikealle on vaikeampi kun se ei halua yhtä helposti astua oikealla takajalalla alleen mutta on siis huomattavasti parempi jo. Vasemmalle se istuu äärettömän hyvin takaosalleen ja siitä on helppo koota ihan passsageen asti välillä! Sen etujalat nousee kyllä nii hienosti ilmaan välillä kun saa sen oikeen istumaan takaosan päälle, se on mahtava tunne!! Tein sitten myös oikeen loivia sulkuja ja ne sujui oikeen superhyvin, olin ihan yllättynyt itsekkin, Hilton on selvästi tajunnut mitä haluan siltä nyt kun ennen se rikkoi laukalle tai vastusteli, nyt sujui vaikka kuinka hienosti!

Laukassa tein sitten vaan diagonaalit ja jatkoin vastalaukkaa,eli sen piti kokonaan unohtaa vaihtotemput ja vaan pysyä vaan suorassa pohkeen edessä ja ylläpitää vastalaukka. Teki tämän oikeen hienosti kun pari kertaa ensin piti korjata kun se teki vaihdot ;) Tärkeintä että se tajuaa tässä että vaihdot tehdään vaan silloin kun mä pyydän, eli voi myös mennä vastalaukkaa ilman että jokaisella askeleella odotetaan vaihtoapuja.

Huomenna jatkan kyllä Zebben kanssa samoilla linjoilla, se on yleensä parempi kun on yks rankempi päivä takana, jotenkin se on hyvin jumpattu silloin ja pääsee yleensä vielä vähän paremmin vaikuttamaan siihen. Hiltonin joko juoksutan tai ratsastan eteenalas.

12 kommentarer

 1. Olisko hyviä vinkkejä miten saada muuten hyvin kulkeva ja avuilla oleva heppa lyhyemmäksi? Tahtoo kulkea kovin pitkänä, ja vaikea saada lyhyeen, pyöreään muotoon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jos kulkee pitkänä niin ei kanna tarpeeksi hyvin takaosallaan eli aloittaisin tekemällä paljon siirtymisiä, myös ihan askellajin sisällä, ja tarkkana itse että yrität vaikuttaa takaosaan ja sen kautta nostaa etuosaa = hevonen lyhenee ja tulee lyhyempään muotoon :)

   Radera
 2. Pitäähän hevosen istua takajalkojensa päällä estetyöskentelyssä aivan samalailla kuin koulutyöskentelyssäkin. Eihän se voi hypätä puhtaasti, jos vain laukkaa etupainoisena menemään. Meille on aina sanottu valmennuksissa, että kunhan antaan hevosen nousta hyvissä ajoin ennen estettä, ei haittaa esim vielä metrisellä radalla jos hevonen kulkee pitkät välit hyvässä työskentelyperäänannossa. Puhumattakaan teidän noista hyppäämistä jumppasarjoista joiden jälkeen on pitkät pitkät suorat hyödyntää. Toki sun hepoille estehyppelöiden on tarkoitus olla sitä muuta kivaa, mutta se ei ole excuse johonkin huonompilaatuiseen treeniin tai tohon "takajalat jää". Ei hukka-askeleita, eikö?

  t.esteratsastaja, jonka veri kyllä kiehahti

  SvaraRadera
  Svar
  1. no tarkoitus ei ollut tietenkään loukata ketään esteratsastajaa :P mutta faktaa on kuitenkin se että se kokoaminen esteratsastuksessa vaan on erilainen kun kouluratsastuksessa, enmä ainakaan oo nähnyt estehevosta joka liikkuisi samalla tavalla kun vaativan tason kouluhevonen esteitten välissä :P eikä varmaan oo tarkotuskaan. Sitten meidän "estepäivät" on tosiaan sellasia että hevoset saa välillä mennä vaan täyttä laukkaa pää pystyssä ja vaikka pukitella jos ne haluaa,eli kyllä ne aika "pitkinä" menee, ja se on vähä tarkoituskin että ne saa pitää hauskaa. Hypätään kuitenkin myös sen takia että se itse hyppääminen vahvistaa selkä- ja takaosan lihaksia ja kroppa saa vaihtelua. Sori nyt jos loukkasin mutta tämä nyt vaan on fakta-asia ja Hilton on aina vähän "erilainen" ratsastaa estepäivän jälkeen, eikä se mua mitenkään haittaa :)

   Radera
  2. Joo on totta että hevosen tulee pystyä lyhentämään runkoaan ja istumaan takaosalleen kun hypätään esim gptä ja todellakin estehevosten pitäisi pystyä tekemää laukkapiryetteja yms ja ne jotka kovalla tasolla siinä pärjää kyllä pystyvät teknisesti hyviin suorituksiin, estehevoset usein jäävät kouluhevosille elastisuydessa ja lennokkuudessa.. Olen kuullut myös sanottavan että kouluhevosen takaosan aktiivissuus tulisi olla lähes kokoajan samalla tasolla kuin 150 hyppyyn lähtevän hevosen. On erittäin sääli jos estehevosten silean treeniä oteta vakavasti vaN hömpötellään ympyröitä ympäriinsä, sillä keinolla ne eivät tule kestämään. Vaikka radasta selviytyväisivätkin.

   Radera
  3. eka anonyymi täällä hei :D joo siis en ole tosiaan loukkaantunu, mua ei saa tuollaisella loukattua mutta ihmettelin vaan tuota että takajalat jää muka jonkun hyppypäivän jälkeen, tai että se olis niinkuin perusteena sille :D huonosti toteutettua reeniä. mulla itselläni on huippuluokan kouluvalmentaja joka on valmentautunut saksassa tunnettujen kouluratsastajien silmän alla ja hän käyttää juuri tuota ano 2 (:D) käyttämää kielikuvaa "takajalat alle niinkuin 150 hyppyyn lähtevällä" eikä vain sen takia että mun päälaji nyt sattuu olemaan esteet. on harmillista että kuvitellaan että estehevosten ei tarvitsis liikkua yhtä laadukkaasti kuin kouluhevosten, toki se on monen esteratsastajan harhaluulo, mutta ihan yhtälailla monen kouluratsastajankin. katsopas joskus eurosportilta gptä kun ne hyppää miten ne kulkee läpi selän takajalat alla, pää on ehkä eri asennossa ja tempo on eri mutta liikkeen laatu ja ajatus on sama :) sun hepat ehkä liikkuu enemmän ylös kuin eteen, ja toki ne on myös hiton paljon kauniimpia kuin moni estehevonen, mut et varmaan voi kiistää et kaikessa ratsastuksessa oli edessä sit este tai ei on kuitenkin tarkotuksena saada hevonen hyvin pohkeen ja ohjan väliin, selästä läpi,takalajat alle ja liike ponnekkaaksi?

   Radera
 3. Näyttääpä taas Zebbe hyvältä :-)Ilmeisesti pitemmälle koulutetuilla palautuu taidot nopeasti pienen potemisenkin jälkeen...?
  Miten sen selän kanssa nyt menee, joudutko paljon kävelemään/taluttelemaan ratsastuksen alussa? Jos tarvitsee, niin mitä teet aluksi käynnissä?

  p.s.Aikas hyvin, jos melkein joka päivä käyt salilla. Itse en ehdi kuin 1 tai korkeintaan 2 kertaa viikossa, mutta pääseehän sitä aina jossain välissä ulos lenkille...:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zebbe kiittää :) joo no olenhan mä periaatteessa yrittänyt kuitenkin aina vähän tehdä hommia sen kanssa kun on tuntunut jotenkuten hyvältä joten ei ne taidot sieltä mihinkään katoa, lihakset kylläkin ;P ja sen huomaa kyllä siinä sen normi-liikkumisessa että on raskasta kulkea koottuna takaosa alla pitkiä pätkiä,mutta kyllä se sieltä tulee takaisin vielä :) Mä pyrin kävelemään oikeen pitkät alkukäynnit ja siinä oon tarkkana että se ottaa isoja käyntiaskeleita ja kävelee koko kropan läpi että selkä pääsee liikkumaan. Sitten aloitan aina väistöjen kanssa käynnissä, oikeen jyrkillä(aluksi loivemmat sitten vähän jyrkemmät) missä sen pitäisi astua takajalat oikeen kunnolla ristiin ja venyttää tavallaan sivuille jalkoja, tekee selälle hyvää! sen jälkeen sitten aloitan ravityöskentelyn ja tuntuu että alkuravit on se pisin pätkä, siinä se tarvitsee tosi paljon aikaa että vertyy. Annan sen mennä ensin aika "avoimessa" muodossa ilman mitään painetta pohkeilla tai ohjilla ja sitten pikkuhiljaa pitää tunnustella kuinka sitä voi ottaa enemmän tuntumalle ja pyytää selkää ylös ja pyöreyttä ylälinjaan. Hitaasti se vertyy vielä mutta eiköhän sekin aika lyhene pikkuhiljaa kun notkistuu ja saa voimat takaisin :) Mä tykkään hirveesti käydä salilla, siihen jää vähän koukkuun ja pyrin kyllä sen 5-6 krt vkossa siellä käydä, asiaan varmaan vaikuttaa se että poikaystävä treenaa myös tosi paljon joten se ehkä vähän tarttuu sitten muhunkin se treeni-into :)

   Radera
 4. Minkä kokoinen tää sun Samshield-kypärä on? :)Onko M- vai L-kuorella?

  SvaraRadera
  Svar
  1. voi apua :D nyt en ole oikeen varma, tiedän vaan että se sisäosa on 57, veikkaisin että M kun mulla on tosi pieni pää mutta voin vielä tarkistaa kun pääsen tallille :P

   Radera
 5. Tosi kiva blogi sulla, kiitos kun jaksat päivittää sitä näin usein! :) Olisin kysynyt, kuinka usein menet sun hevosilla kangilla? Onko sulla jotain "sääntöä" siihen, miten usein vaihtelet kankien ja nivelsuitsien välillä?

  SvaraRadera
  Svar
  1. kiitos,kiva kuulla :) se vähän riippuu oikeastaan mikä kausi meillä on meneillään, kisakaudella pyrin ratsastamaan vähän enemmän nivelillä koska kisoissa kuitenkin mennään kangilla. Zebbe on esimerkiksi paljon rennompi ja parempi nivelillä joten sen takia yritän nyt mennä enemmän kangilla varsinkin kun nyt vaan yritän saada sitä rennoksi, ihan sen takia vaan että sen pitää myös oppia rentoutumaan kangilla :) Hiltonilla aloitin kangilla ratsastamisen vasta tuossa alkutalvesta (muistaakseni) niin haluan sen kanssa ratsastaa nyt vähän enemmän kangilla jotta se tottuisi niihin hyvin ettei tuu sitten kisoissa ongelmia jos se esim vähän jännittyy. Se on todella herkkä suustaan joten tarvitsee vähän totuttelua vielä kankiin. Mutta keskimäärin meen ehkä 3 päivää viikossa kangilla, sittenhän me pyritään käymään päivän maastossa päivän esteitä ja viimeinen päivä on sitten yleensä eteen-alas jumppaa nivelillä tai juoksutusta :) sitten on kyllä kausia kun meen vaan nivelillä enkä laita kankia ollenkaan suuhun pariin viikkoon. Se vähän riippuu tilanteesta ja miltä ne tuntuu.

   Radera