Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

onsdag 6 februari 2013

Alkuverkan tärkeys!

Tuli mieleen tässä postauksen aihe kun katselin viime perjantain videoita ja sieltä löytyi pieni pätkä alkuverkasta. Itse näen alkuverkan todella todella tärkeänä kaikille hevosille, jotkut tarvitsevat sitä enemmän jotkut vähemmän, ja sen miten verkataan riippuu todella paljon hevosesta.

Esimerkiksi Hilton on iso ja aika pitkäselkäinen hevonen jolla on todella laaja liike, eli se helposti vetää itsensä pitkäksi jos sen antaa vaan mennä pitkiä askelia eteen. Sen takia sainkin vinkin Arjenilta että en ikinä verkkaisi sitä alussa hirveen pitkänä eteen-alas muodossa vaan aloitan verkan pitämällä sen vähän enemmän kasassa. Olen myös itse huomannut että silloin kun annan sen mennä vähän pidempänä aluksi se menettää tahdin ja koko kropan jotenkin, se leviää totaalisesti, eikä se oo hevosellekaan kivaa.

Zebben kanssa pitää tehdä aika lailla päinvastoin, se on aika kankea ja jäykkä niskastaan joten on parempi antaa sen vertyä rauhassa niin että se saa mennä melkeen vähän löysillä ohjilla aluksi, koska jos yritän heti ottaa vähän enemmän edestä ja pistää sen syvempään muotoon kun mitä se sillä hetkellä pystyy se vaan tulee vahvaksi edestä ja sitä on vaikea saada sitten enää pois. Joten hevonen joka on lyhyt rungostaan ja liike enemmän ylös, halutaan verkassa saada venyttämään itseään mahdollisimman paljon.

Kuten huomaatte pitää yleensä aina tehdä päinvastoin kun mitä hevonen itse haluaa tai se mikä hevoselle on helpointa tehdä ;)

Alkukäynnit on tietenkin todella tärkeät. Esim Ruotsissa on aika yleistä että hevosia ensin talutellaan n 5-10minuuttia ja sen jälkeen vasta mennään selkään ja sitten kävellään pitkin ohjin vielä saman verran ennenkun otetaan ohjat. Kaikilla ei ehkä ole 30min pistää siihen alkukävelyyn, mutta sellainen 10minuuttia pitäisi aina varata alkukävelyyn jotta hevosten jänteet vähän lämpenee. Minäkin kävelen aina hetken aluksi kun lähden lenkille koska saan myös itse helposti kipeät jalat jos heti lähden juoksemaan kun kroppa on vielä "kylmä". Yleensä kävelen pitkin ohjin n. 5min, Zebben kanssa aina kauemmin kuin Hiltonilla koska Zebbelle on tärkeää että se saa hyvät rennot alkukäynnit alle. Hiltonin kanssa on tärkeää että saan sen ison kropan vähän kasaan heti alussa joten teen paljon pysähdyksiä käynnistä, sekä jyrkkiä väistöjä. Väistöt teen myös Zebben kanssa koska ne ovat erittäin hyvää jumppaa ristiselälle ja avaa vähän paikkoja. Tarkoitan nyt siis sellaisia SUPER-jyrkkiä väistöjä missä hevonen kävelee lähes suoraan sivulle. Kannattaa toki aloittaa vähän loivemmilla ja sitten tunnustella kuinka helposti hevonen voi mennä sivulle, ei kannata tätä tehdä jos tuntuu että hevonen on alussa vielä liian jäykkä. Hevosen ehtojen mukaan aina nämä jumpat ja alkuverkat.


Sitten kun hevonen tuntuu käynnissä hyvältä, Hiltonin olen saanut vähän lyhyemmäksi ja takajalkojen päällle ja Zebben olen saanut selän ylös ja venyttämään sen ylälinjaa eteen-alas, siirryn raviin. Teen aika pitkän pätkän kevyttä ravia aluksi, paljon isoja ympyriä. Tässä pitää olla tarkkana että ei tee vielä liian jyrkkiä taivutuksia tai käännöksiä vaan antaa hevosella aikaa vertyä. Kevyeessä ravissa voi tehdä paljon tempon vaihteluja ja käyttää hyväkseen sen että keventää. Teen molempien hevosten kanssa paljon vaihtelua ravin sisällä ja Hiltonin kanssa myös paljon pysähdyksiä. Ravissa voi myös tehdä väistöjä, minä ainakin tykkään tässä eniten tehdä "siksak-väistöjä" eli pitkältä sivulta kohti keskihalkaisijaa n 5 metriä väistöjä jonka jälkeen vaihdan heti väistön toiseen suuntaan takaisin uralle, jne. Tässä saa hevosen hyvin avuille ja kuuntelemaan molempia pohkeita.

Ravin jälkeen laukkaan vielä hevoset isoilla ympyröillä taivuttaen pyöreässä matalassa muodossa molempiin suuntiin. Teen laukassa myös paljon siirtymisiä ja pitkillä sivuilla venytän laukkaa isommaksi, lähes keskilaukkaan. Verkkaan aina tilanteen mukaan, eli jos hevonen tuntuu vähän kankealta tai pois avuilta teen pidemmän verkan, ja joskus jatkan vaan ratsastamista hevosta matalemmassa muodossa koko treenin ajan jos siltä tuntuu että on tarve. Joskus ne on hyvin avuilla ja vetreinä heti alusta ,silloin ei tarvitse tietenkään pistää yhtä paljon aikaa verryttelyyn.

Loppuverkka pitää myös muistaa,se on vähintään yhtä tärkeä kuin alkuverkka. Tässä yritän aina antaa molempien hevosten venyttää itseään ihan niin mahdollisimman pitkälle eteen-alas kun vaan mahdollista, jotta ne oikeen venyttäisi selän auki. Tämän teen yleensä vaan ravissa mutta joskus myös laukassa. Lopuksi heitän melkeen ohjat kokonaan pois hetkeksi jotta ne saa ravata ihan vapaasti hetken. Sen jälkeen kävelytän loppukäynnit aina vähintään 10minuuttia, joko selästäpäin tai taluttaen.


4 kommentarer

 1. Hyvä postaus tärkeästä aiheesta! Onko sinulla koskaan sellaista tilannetta ettei ole tarpeeksi aikaa ratsastaa ja joudut tekemään vain nopean liikutuksen? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. On toki juu, harvoin mä muutenkaan ratsastan mun hevosia yli 30min kerralla, mielestäni on parempi tehdä lyhyeempi mutta tehokas treeni kun pitkittää sitä kun silloin tulee hevoselle vaan turhaa kilometrejä alle. Eli tuo 30min (jos ei laske alku ja loppukäyntejä) on yleensä se aika mikä menee kun teen "kunnon" treenit eli myös harjoittelen jotain liikkeitä tmv, mutta keskityn yleensä vaan kahteen asiaan kerralla, eli en treenaa monta eri liikettä yhdessä päivässä. Jos on kiire niin teen vaan lyhyeen "jumpan" eli suurinpiirtein tuo mikä sisältyy alkuverkkaan :)

   Radera
 2. Kiva, kun laitoit postauksen verkastakin :-)
  On meillekin tärkeä aihe ja sain tuosta tukea omille ajatuksille, kun tuo lyhytselkäinen pikkuruuna selvästikin tuntuu tarvitsevan pitkät, rennot ja venyttävät verkat.

  SvaraRadera
 3. Hei Sophia,

  mainitsit tuossa alussa Ruotsin ja tuli mieleen, että osaisitko kertoa yhtään Tukholman lähellä olevaa hyvää koulutallia tai kouluratsastajaa? Minkälaiset kontaktit itselläsi on Ruotsin suuntaan ja osaisitko suositella jotain paikkaa treenaamiseen? Olen pohtinut mahdollista muuttoa työn perässä Tukholmaan ja mietin että mikäköhän siellä mahtaa olla tilanne, jos ottaisi hevosen mukaan? Olemme nyt kisanneet He A ja Va B-tasolla ja haluaisin vielä kehittyä runsaasti lisää :)

  SvaraRadera