Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

måndag 22 juli 2013

Hevosen kouluttamisesta

Tuli eniten toivomuksia että kertoisin Zebben ja Hiltonin "alkuajoista" ja mistä aloitettiin ja miten ollaan tänne päästy jne.

Ensinnäkin Zebben ja Hiltonin kehitys on ollut tosi erilaista mutta samoja periaatteita olen kuitenkin molempien kanssa käyttänyt koulutuksessa. Minä haluan hevosen joka kestää monta monta vuotta vielä, eli päätavoite ei ole saada mitään liitokavioita jo 5-6 vuotiaina ja voittaa ikäkausikilpailuja. Ne ovat todella hyvä "apu" koulutuksessa, eli osallistua esim 5-6-7-vuotis cuppeihen ja Zebben kanssa me myös osallistuttiin MM-katsastuksiin. Silloin vähän tietää että mitä pitää harjoitella ja mitä hevosen pitäisi osata tietyssä iässä.
Hiltonin kanssa en ollenkaan oikeastaan ole katsonut noita ikäkausiluokkia koska me päästiin todella myöhään sen kanssa vauhtiin ja kunnolla treenaamaan, plus että se on niin iso niin se toki kehittyy hitammin kun muut kun tarvitsee niin paljon voimaa että jaksaa kantaa itseään.

Kaikista tärkeintä mun mielestä kun treenaa nuorten hevosten kanssa on että ei saa treenata liian kauan eikä liian usein, sekä täytyy muistaa AINA palkita hevosta tosi paljon jos se vaan tekee sinnepäinkään oikeen. Näin saadaan motivoitunut hevonen joka tykkää tehdä töitä :) Nuoria hevosia ei mun mielestä saa ikinä "rankaista", koska eihän ne vielä tiedä mitä niiltä odotetaan. Jos ne tekee väärin niin vaan kerrataan asia kunnes se tekee sen oikeen ja silloin kiitetään ja annetaan asian taas olla. Mähän en nytkään melkeen ikinä ratsasta yli 30min per kerta koska mun mielestä on turha hinkata samoja asioita miljoonaa kertaa, se vaan kuluttaa hevosta sekä tylsistyttää sitä. Toki joskus on pakko ratsastaa vähän kauemmin mutta pääsääntöisesti se on se 30min ja siihen sitten kuuluu pitkä alkuverkka sekä loppuverkka ja vielä kävelyt siihen päälle.

Ensin koulutuksessa pitää saada hevonen  reagoimaan herkästi ja nopeasti ratsastajan apuihin, ja sen pitää myös liikkua suorana rungostaan, eli näihin asioihin kannattaa ensin panostaa että ne toimii täydellisesti. Tämä tarkoittaa PALJON siirtymisiä (ja siirtymiset myös vahvistaa sitä takapäätä) ja loivia kaaria, joita sitten voi vähän jyrkistää kun hevonen vahvistuu. Sitten oikeastaan tärkeintä on osata lukea hevosta että tietää koska voi ruveta vaatimaan vähän enemmän ja koska pitää ottaa pari askelta taaksepäin koulutuksessa. Mä olen aina sitten vaan "kokeillut" vähän uusia juttuja ja kun hevonen YRITTÄÄ tehdä oikeen niin palkitsen sitä, ja siitä pikkuhiljaa sitten rakentaa hevoselle itseluottamusta.

Kuitenkin on toki on todella tärkeää että nuoren hevosen kanssa on päättäväinen ja SELKEÄ että mitä haluaa hevosen tekevän. Se ei toki tarkoita sitä että ollaan vahvoja ja ilkeitä mutta kuitenkin on todella tärkeää että on selkeä ja että aina vaatii 110% keskittymistä hevoselta. Ei saa miettiiä että ratsastaa "sinnepäin" vaan aina täytyy olla tarkka ja täsmällinen, silloin hevosen on paljon helpompi ymmärtää ja oppia asioita.

Esim keskiraveista, niin mä en harjoittele tai yritä opetella niitä hevoselle  siinä mielessä, koska ne tulee automaattisesti kun hevonen saa tarpeeks työntövoimaa. Toki niitä pitää esittää kisoissa ja näin mutta olen antanut sen ikäänkuin kehittyä "itsekseen", se hieno keski- ja lisättyravi tulee kyllä sieltä sitten kun hevonen saa tarpeeksi voimaa takaosalle ja sitä voi lähettää oikeen takajalkojen päältä eteen venyttämään askelta. Näitä voi toki harjoitella tekemällä ihan pari metriä laadukasta lisättyä ja siitä taas kiinni. en ikinä suosittelisi ratsastamaan pitkiä pätkiä lisättyä jos hevonen ei vielä ole tarpeeksi vahva koska se menee helposti siihen että hevonen sitten vaan venyttää itsensä pitkäksi ja menettää selän ja takajalat. Tärkeää on että ylämäkifiilis pysyy myös lisätyssä eikä niin että hevonen kaatuu eteen. Esim Zebbe on oppinut vasta nyt talvella tekemään oikeen kunnolla hyviä lisättyjä raveja,kun sillä se ravi ei ole luonnostaan mikään hirveen lennokas, Hiltonille tulee varmaan nopeammin kun sillä on luonnostaan hyvä lennokas ravi mutta sekin on vielä voimaton, on kuitenkin saanut jo seiskoja keskiraveista :)

Mutta summa summarun hitaasti hyvää tulee, pitäkää hevoset iloisina ja motivoituna työntekoon, vaihtelu piristää eikä kannata liian kauan hinkata yhtä samaa asiaa, hevoset tylsistyy!

Hilton 5 vee
Hilton 7-vee
Zebbe 4-vee

Zebbe 4-vee
Zebbe 9-vee (kuva Minttu Koponen)

Zebbe 9-vee (kuva Minttu Koponen)

16 kommentarer

  1. Pakkopakko kysäistä! Mikä on tuo takki mikä sulla on postauksen toisessa kuvassa (Hilton 7-vee)? Joo, ja mitä kaikkia saappaita sulla on? Hirviä varusteinto päällä ja sun kamat on niin saakelin hienoja. :D Suositko mitään tiettyjä merkkejä vai ostatko sitä miltä kulloinkin löytyy haluttava juttu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se on Kingslandin softshell takki,muistaakseni viime vuoden mallia :) mulla on kahdet saappaat nuo ruskeat arkisaappaat on Petrie Polo Superior ja sitte kisasaappaat mustat swarovski-saappaat on Königs Sir malliset :)yleensä mä tykkään vaatteissa eniten Kingslandista, housuissa (vain) pikeur, hevosten loimissa Bucas, huovat Eskadron, Equiline, suojia on kolmet BR Pro max ja sitten Eskadronin allround suojat ja sitten vielä kolmet Jacsonin ihanat "karvaiset" suojat :) mutta eniten siis menee Kingslandia,pikeur,eskadron,bucas ja equiline :)

      Radera
  2. millaisia pinteleitä suosit treeniin? :) kokonaan jousto tai yhdistelmä fleecen kanssa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Käytän vaan normi fleecepinteleitä ratsastuksessa :)

      Radera
  3. Hieno postaus, kiitos Sophia!

    Tuota vaan mietin, tarkoititko, että tuohon 30:een minuuttiin sisältyy alku- ja loppuverkatkin? Silloinhan hevosesi vertyvät super nopeasti, jos noin...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mun pitää melkeen ottaa seuraavalla kerralla aikaa että kauanko ratsastan niitä :P mutta yleensä olen noin 45-50min "poissa tallista" ja kävelen aina kunnon alku- ja loppukäynnit alle eli kai se sit on noin 30min mihin sisältyy alku- ja loppuverkat :) zebben kanssa kyllä yleensä mene enemmän aikaa koska teen pidemmän alkuverkan sen kanssa, mutta nyt mun pitää kyllä oikeen laskea kauanko menee tuohon aikaa.. sitten teen ehkä 2krt viikossa pidemmät treenit ja silloin ratsastan varmaan 45min sisältäen alku- ja loppuverkat, muut päivät on vaan vähän "chekkausta" näin kisakaudella, eli perusratsastusta, ja sitten toki maastoilua ja juoksutusta väh kerran viikossa + vapaapäivä :)

      Radera
  4. Hei, miten palkitset hevosta oikeasta suorituksesta tai hyvästä yrityksestä? Kiitos postauksesta, treenit ja hevosen rakentaminen kiinnostaa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hiltonille yleensä taputus ja vapaa ohja,zebbelle joka rakastaa mennä lujaa joskus kierros reipasta laukkaa kevyeessä istunnassa pitkillä ohjilla ja sen jälkeen köynti vapain ohjin. Kuitenkin taputus/äänellä kehuminen ja pieni pät vapain ohjin on se pääjuttu. Jos heppa tekee jonkun "pienen" jutun oikeen ehkä riittää vaan että myötää ohjilla hetken ja kehuu äänellä. :)

      Radera
  5. Huippu postaus, kiitos näistä ajatuksista! Ne inspiroivat aina lisää miettimään mitä sen oman nuorensa kanssa tekee. :) Ja mielettömän hyvän työn olet kyllä molempien hevostesi kanssa tehnyt!

    SvaraRadera
  6. Hei Sophia!

    Kiitos hyvistä ja asiapitoisista teksteistäsi! Sinun taivaltasi Zabben ja Hiltonin kanssa on mielenkiintoista seurata. :)
    Olen seuraillut blogiasi jo pitkään ja nyt täytyy kertoa, että ihailen suuresti omistautuneisuuttasi hevosiin ja järkevää suhtautumistasi treenaamiseen. Jatka samaan malliin ja kovasti tsemppiä tulevaisuuteen! :)

    Terveisin Noora

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei! Kiitos oikeen paljon mukavasta palautteesta, tosi mukava kuulla :)

      Radera
  7. Hei! Kiitos todella paljon hyvästä jutusta liittyen nuoren hevosen koulutukseen:) Voisitko laittaa viikko-ohjelman mitä 5 vuotiaan kanssa kannattaa noudattaa? Olen myös blogisi ahkera seuraaja! Onnea ja menestystä kisoihin!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei! kiva että tykkäsit :) mun mielestä ei kannata seurata mitään tiettyä viikko-ohjelmaa siinä mielessä vaan ehkä enemmän kuunnella hevosta miten se jaksaa ja koska se tarvii vähän enemmän paussia jne. Mutta 5-vuotiaan kanssa en treenaisi 4 päivää enempää per vko koulua, mieluiten vaikka 2 päivää peräkkäin ja sitten siihen väliin kevyeempi päivä esim maastoilua tai jotain muuta vaihtelua :)

      Radera
  8. Ja yksi toivepostaus vielä! Miten teet sykerösi, tai että millä "taktiikalla" ompelet ne. Sykerösi ovat todella hienot:))

    SvaraRadera
    Svar
    1. mun pitikin tehdä sellainen postaus mutta viimeksi kun olin kisoissa olin yksin letittämässä joten oli vähän vaikea saada kuvia ;) mutta tampereen kisoihin Cia tulee mukaan joten siellä ehkä saatais aikaiseksi vähän kuvia kun letitän niin lupaan sitten tehdä sellaisen postauksen ja selittää miten ne sykeröt teen :)

      Radera