Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

onsdag 10 april 2013

Hiltonin ja Zebben tarinat!

Aloitetaan siitä vanhemmasta herrasta eli Zebbestä:

Täällä on varmaan jonkin verran lukijoita jotka ei ole mun blogia vielä hirveen kauan seurannut joten tässä tulee perusteellinen tarina Zerleonesta:

Zebbe on siis Hollannissa syntynyt, ja sitä sisäänratsasti minulle jo entuudestaan tuttu Adrianne Wigmans (joka myös kilpaili entisellä hevosellani Kindleylla Hollannissa Inter-luokkiin asti). Adrianne on tunnettu nuorten hevosten ratsastaja Hollannisa, hän on m.m kouluttanut myös Steffen Petersin Ravelin 7-vuotiaaksi asti. Hän tosiaan on Zebben sisäänratsastanut ja myös näyttänyt Zebben nuorten hevosten kisoissa Hollannissa. Niinkuin monet varmaankin tietää niin Hollannista löytyy ne maailman parhaimpia kouluhevosia, varsinkin nuoret hevoset ovat siellä ihan omaa luokkaansa (toki myös Saksasta niitä löytää) ja Zebbe olikin 3 vuotiaana sijoittunut erittäin isossa nuorten hevosten kilpailussa finaalissa viidennelle sijalle! Kilpailu on nimeltään VSN Trophy ja on ihan kansainvälisesti tunnettu nuorten hevosten kilpailu. Joten Zebbe oli Hollanissa todella arvostettu nuori herra. Tässä kisassa se sai laukasta arvosanan 9,7 !! Zebbe osallistui myös toiseen nuorten hevosten kilpailuun nimeltä Prinsenstaddressuur jossa oli mukana yli 100 hevosta ja Zebbe sijoittui tässä kisassa toiseksi!

Adrianne & Zerleone 3-vuotiaana

Minä sitten sain mahdollisuuden koeratsastaa Zebbeä kun olimme Hollannissa katsomassa myyntihevosia ja Stal Korenbloemista tämä mahtava herra sitten löytyi. Sitä ei oltu aktiivisesti myymässäkään joten oli vähän tuuri että se päätettiin silloin minulle näyttää. Rakkaus syntyi heti ensisilmäyksellä ja muistan ikuisesti sen tunteen kun koeratsastin sitä kun oli sellainen tunne että nyt on kyllä niin mahtava peli alla ja jotenkin maaginen fiilis, varsinkin sen laukassa!
Minä ja Zebbe Hollannissa kesällä 2008

No niinhän siinä sitten kävi että Zebbe oli pakko ostaa ja niin se tuli sitten Suomeen. Olin tuolloin etsimässä itselleni Kindleyn rinnalle nuorta tulevaisuuden GP-lupausta ja tosiaan oltiin 10 päivää reissussa Hollannissa ja Saksassa ja siinä aikana tuli koeratsastettua n.70 hevosta :P

Zebbe tuli minulle syksyllä 2008, se oli silloin 4-vuotias silakkaori :P Keväällä 2009 aloitettiin sitten yhteinen kisaaminen ja oltiin jopa varalla nuorten hevosten MM:eihin! Kisoja pilasi tosi paljon jo silloin sen orimaisuus, muistan että se huusi aika paljon radalla ja katseli ympärilleen eikä oikeen keskittynyt muhun 100%..

Syksyllä 2009 päätin ottaa koulusta välivuoden ja lähdettiin Zebben kanssa Saksaan Holga Finkenin luokse missä sain ihan valtavan määrän apua ja kiitos siitä ajasta olen nyt niin paljon parempi ratsastaja ja ymmärrän paljon enemmän hevosten kouluttamisesta ja treenistä muutenkin. Halusin lähteä Zebben kanssa Saksaan kehittymään yhdessä ja saamaan ammatillista apua kouluttamaan sitä, ja onneksi päätin sen tehdä,muuten emme varmaan olisi tässä tilanteessa enkä myöskään olisi pystynyt kouluttamaan Hiltonia yhtä hyvin :)


Takaisin Suomeen Zebbe tuli keväällä 2010 ja oli silloin viettänyt vajaa vuoden Saksassa. Zebbe oli tällöin 6-vuotias ja tavoitteena oli nuorten hevosten MM:ät. Valitettavasti keväällä Zebben kanssa tuli tehtyä liikaa treeniä ja vielä saksan tehotreenin jälkeen joten siitä keväästä ei oikeen tullut mitään. Zebbe sai ottaa kesällä vähän rennommin ja syksyllä se oli jo paljon parempi. Lähetin sen taas talveksi Saksaan jatkokoulutukseen n 5kk:ta ja tämän reissun aikana Zebbe vahvistui todella todella paljon ja muutui nuoresta hevosesta aikuiseksi hevoseksi. Voimaa tuli huimaasti enemmän ja ratsastettavuus parani.

Suomessa sitten kausi 2011 meni lähinnä Vaativa B-luokkia ja 7-vuotis cupia kisaten, parhaita tuloksia yli 66%. Kohti kesää tulokset laski koska Zebbestä tuli vahvempi ja vahvempi niskastaan ja muuttui tosi orimaiseksi kisapaikalla, mitä se ei vielä keväällä ollut. Tässä vaiheessa sen orimaisuus nousi isoksi ongelmaksi.

Kaudella 2012 sitten Zebbe debytoi 8-vuotiaana PSG-tasolla ja paras tulos tuli Viron kisoista 62,5% muuten tulokset pysyi alle 60%. Tällä kaudella orimaisuus oli VIELÄ isompi ongelma kun kaudella 2011 ja päätin sitten ruunata sen kisakauden jälkeen. Talvi meni isoin ongelmin selän kanssa mutta nyt onneksi tuntuu että ollaan oikealla tiellä taas :)


Zebbe on hevosena äärimmäisen lahjakas mutta se sen lahjakkuus on myös äärimmäisen vaikea saada esille. Se on helposti vaikein hevonen jolla olen ikinä ratsastanut. Sillä ei ole lennokuutta ja letkeyttä ilman että se ratsastetaan esiin, ja se ei ole helppo homma. Kuitenkin ne kerrat kun sen olen saanut liikkumaan oikeenpäin niin se on ihan järkyttävän upea eikä sitä tunnetta voita mikään kun saa nauttia sen selässä kun se lentää eteen . Toivon että me saadan yhteistyö nyt toimimaan ja näyttämään kaikille kuinka upea tämä hevonen oikeasti on :)

Hilton

Hiltonin tarina on vähän lyhyempi koska se on ollut omistuksessani vasta kesästä 2011. En ollut tosiaan ollenkaan ostamassa tai etsimässä toista hevosta Zebben rinnalle, mutta selailen päivittäin hevos myyntisivuja ja juhannuksena sattumalta löysin Hiltonista videon ja olin heti myyty. Jotenkin rakastuin heti sen letkeyteen ja pehmeyteen, enkä saanut sitä hevosta mielestäni.


 Mietiskelin asiaa ehkä viikon verran enkä vaan voinut unohtaa sitä hevosta joten päätin käydä Ruotsissa katsomassa sitä oikene paikan päällä. Hilton oli Ruotsissa saanut kasvaa rauhassa, se oli kyllä sisäänratsastettu 3-vuotiaana mutta vaan ratsastettu metsässä, sillä oli muistaakseni parisen kuukautta treenattu ns. kouluratsastusta kun kävin sen kokeilemassa, eli se osasi perusjutut ja vähän raviväistöjä. Se oli ihana ratsastaa!!! järkyttävän iso mutta niin letkeä ja pehmeä.
Hilton saapui Suomeen


Se oli siinä, se oli pakko ostaa ja saada Suomeen. Loppuvuosi 2011 meni sitten vaan siihen että tutustuttiin toisiimme ja uskon että sillä myös irtopala rupesi vähän häiritsemään koska sen oli tosi vaikea ottaa painoa takajaloille ja kaarteissa se menetti tahdin kokonaan ravissa.

 Päätin sitten viedä sen leikkaukseen Tampereen hevosklinikalle ja poistattaa sen irtopalan. Tämä oli varmasti paras päätös minkä olisin voinut tehdä koska sen ratsastettavuus muuttui totaalisesti tämän leikkauksen jälkeen! Maaliskuun lopussa sain ruveta pikkuhiljaa sillä taas ratsastamaan ja toukokuussa Hilton starttasi elämänsä ensimmäisissä kisoissa Kauhajoella, luokka oli he A:2. Se oli todella jännittynyt ja pelkäsi kirjaimia ja vesilätäkköjä joita oli radalla rankan sateen jälkeen. Tulos oli huimaat 54% debyytissämme :P


Tästä suunta oli vaan ylöspäin,seuraavat kisat oli sitten Kiuruvedellä missä ratsastettiin helppo B-tasoiset luokat ja tulokset oli muistaakseni vähän päälle 60%, se oli vielä näissä kisoissa todella jännittynyt ja epävarma, pelkäsi kirjaimia (taas) ja yleisöä :P

Käytiin kesällä 2012 Saksassa Zebben ja Hiltonin kanssa reilu kuukauden treenaamassa Holgan luona ja sain hyviä vinkkejä Hiltonin treeniin. Kun pääsimme kotiin Hilton teki superhienon suorituksen Kauhajoen kisoissa elokuussa, lähes 70% helppo B-luokasta. Sitten hän sijoittui Uuden Kaarlepyyn kansallisessa avoimessa helppo A-luokassa kolmanneksi yli 64% tuloksella, ja paras tulos tuolta kaudelta Pohjanmaan nuorten hevosten aluemestaruushopea, vähän päälle 68%.


Talven aikana tapahtui pieni ihme, Hilton jotenkin löysi kropansa, ja sai tosi nopeasti voimaa takaosaan ja tämän kautta sen koko ulkonäkö ja liikkumistapa muuttui, parempaan suuntaan. Markon sanoja lainaten " siitä on kuoriutunut isosta hitaasta tavishepasta huippulaadukas kouluhevonen".

Talvi 2012-2013 on ollut upea kehitys Hiltonin osalta, se on parantunut päivä päivältä ihan silmissä. Rehellisesti sanottuna ostin sen kyllä ensin vähän "projektihevosena" eli tarkoitus oli kouluttaa sitä jonkin verran ja sitten myydä eteenpäin. Nyt on kyllä tilanne muuttunut täysin. Hilton on niin mahtava hevonen että uskon että siitä voi vielä tulla vaikka mitä. Sen letkeys ja pehmeys ja hyvä pää vie sen vielä pitkälle. Sitten uskon myös että me sovimme Hiltonin kanssa hyvin yhteen, me molemmat tykätään tehdä töitä yhdessä, ja senkin takia Hilton on varmaan kehittynyt niin nopeasti kun se haluaa olla minulle mieliksi ja on niin ylpeä kun minä kiitän sitä.


No niin nyt tiedätte hevoseni "tarinan" aika perusteellisesti, toivottavasti tykkäsitte tästä postauksesta :) Tuli kehuttua hevosia aika paljon, mutta tottakai pidän niistä äärettömän paljon ja onhan siihen syy miksi ne olen ostanut, en olisi niitä ostanut ellen olisi sitä mieltä että ne ovat mahtavia yksilöitä, ja kyllä olen niistä äärimmäisen ylpeä ja kiitollinen :)

17 kommentarer

 1. aivan super ihana postaus!! :)

  SvaraRadera
 2. Sulla on aivan mielettömän upeat hevoset! Olen täysin ravi-ihminen, mutta olen myös täysin koukuttunut blogiisi koska hevosesi ovat niin ilo silmälle, ja sullahan niistä kuvia ja videoita täällä riittää! :) Suuri kiitos blogistasi ja tulen seuraamaan teidän edesottamuksianne tiiviisti jatkossakin, tsemppiä jatkoon :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. voi kiitos tosi kiva kuulla :)

   Radera
 3. Olipas kiva kirjoitus :) Miten Saksaan olet päässyt treenaamaan heppojen kanssa? tai siis onko sulla tuttuja/suhteita siellä ennestään?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos, kiva että tykkäsitte :) mä pääsin Holgalle Alexandra Malmströmin kautta kun tunnen hänet ja hän oli silloin Wafffen kanssa siellä treenasmassa :)

   Radera
 4. Pitäähän ne hevoset olla sellaisia, että niistä tykkää ja että tulee hyvä mieli kun käy niiden kanssa touhuamassa. Määkin tykkään sun hevosista, kun luen tätä blogia. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. näinhän se on ei siinä muuten mitään pointtia ole :)

   Radera
 5. Kiva postaus jälleen! :)

  SvaraRadera
 6. Aivan ihana postaus! Ja ootte kyllä niin ilo silmälle! Muistan, Kun viime syksynä olit Ypäjällä kisaamassa kans. HeA avoin kaikille, Hiltonilla. Niin katoin vaan että Wow! Ja otin itseasiassa teistä videoakin kun menitte niin hienosti!:):)

  SvaraRadera
 7. Siis oliko tuo Kindley sama hevonen joka Elinillä joskus oli ? :). Sulla on hurjan hienot hevoset.. Onnea alkavalle kisakaudelle !!

  SvaraRadera
 8. Todella kiva postaus! Kirjoitustapasi on hyvä, jaksaa lukea pitkiäkin tekstejä, vaikkei kuvia olisi ollenkaan ! Jatka samaan malliin, ja onnea ja menestystä sinulle ja upeille hevosillesi ! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos oikeen paljon, tosi kiva kuulla :)

   Radera
 9. Hei,
  on pitänyt jo aikaisemminkin kysyä mikä Zebben säkäkorkeus on?

  Tuota niskan myötäämisen etenemistä on ollut mielenkiintoista seurata, käsitelläänkö kaularankaa aina terapioiden yhteydessä?
  Omalla hevosella on ( ilmeisesti aikaisempien ja pitempään kestäneiden hammasongelmien takia) "opittuja tapoja" vastustella vasenta ohjaa ja nyt on saanut myös kaularangan osteopaattista käsittelyä, jotta helposti ilmaantuva jäykkyys ei aiheuttaisi pysyviä muutoksia nikamaväleihin.

  Hilton olikin mulla ensimmäinen lukukokemus blogistasi, satuin huomaamaan sivusi juuri kun ostit sen. Aluksi seurasin vaan Hiltonin kehitystä :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. moi! nyt en osaa ihan tarkalleen sanoa koska en ole sitä mitannut, mutta veikkaan että jossain siinä 170cm. hiltonhan on mitattu 180cm ja kyllä Zebbe on sitä huomattavasti pienempi ;) Zebben kaularankaa käsiteltiin kyllä silloin kun osteopaatti sitä kävi hoitamassa, mutta tämä meidän säännöllinen akupunktiohoitaja ei sitä pahemmin hoida ellei siinä ole lihaksissa jumeja. Nythän Zebbe on ollut todella hyvä edestä, ei ole missään nimessä vahva enää ja koko kaula ja niska-alue on notkistunut huimaasti, varmaan tulos siitä kun olen tehnyt tosi paljon jumppaa sen kanssa, eli venyttänyt eteen-alas,sivuille ja myös oikeen syvään muotoon. :)

   Radera
 10. Kuinka korkee tää hilton on? Löysin vasta äsken sun blogin joten oon aika ulkona viellä asioista!:D Mut sul on tosi kivan näksöset hepat & miellyttävää tekstiä! Liityin lukiaksi :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. moi! Hilton on tosiaan mitattu siihen 180cm, ja tämä mittaus tehtiin puolitoista vuotta sitten kun se oli 5-vuotias, joten voi olla että pari senttiä on vielä tullut lisää ;)

   Radera