Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

onsdag 17 april 2013

Vastauksia!


Anonym17 april 2013 17:34
Kuinka korkeita Zebbe ja Hilton ovat?
Kuinka pitkä itse olet?
Mikä on lempi ratsastusvarustemerkkisi?
Mikä on paras saamasi kisatulos?
Miten laitat hiukset kisoihin?
Ompeletko letit, vai teetkö lettareilla?
:)

SvaraRadera

VASTAUS: Zebbeä ei ole mitattu mutta veikkaan että se on noin 170cm, ja Hilton on mitattu 180cm :) itse olen noin 173cm. Lempi ratsastusvarustemerkki riippuu mistä varusteista puhutaan mutta nämä ovat lempimerkkejä : KL(paidat ja takit) Pikeur(housut) Otto Schumacher (kanget) Bucas(loimet) Equiline ( pintelit ja huovat) Paras kisatulos taitaa olla noin 75% Zebben kanssa nuorten hevosten ohjelmasta, normiohjelmasta taitaa olla 71% Helposta A:sta Zebben kanssa. Käytän hiusdonista nutturaan kisoihin. Hevosille olen laittanut vaan kuminauhoilla jos pienemmät kisat ja ompelen jos on vähän isompi kisa ja on hyvin aikaa :)



Karin17 april 2013 17:44
Itselle tuli mieleen vähän ikävämpi aihe kysymykselle, johon jokaisen hevosenomistajan pitäsi voida varautua. Eli oletko koskaan joutunut päättämään hevosen poislaitosta? Mitä "tekniikkaa" suosisit jos nyt tulisi pakollinen tilanne eteen/ miksi? Onko Zebbe tai Hilton hevonen, jonka voisit mahdollisuuksien mukaan kuvitella pitäväsi vanhoille päivilleen asti?

Tämän kaltaisia blogeja pitäisi olla enemmän! Tsemppiä Hiltonin VB-debyyttiin! :-)

SvaraRadera

VASTAUS: En onneksi ole joutunut päättämään noin ikävää asiaa ja toivottavasti en joudu sitä koskaan tekemään :/ Jos  joutuisin sen tekemään haluaisin että hevonen saa "nukkua pois" eli jonkinnäköinen ruiske? En tiedä näistä jutuista paljon mutta ainakaan mun hevosia ei ikimaailmassa saisi ampua tai teurastaa millään tavalla! Mahdollisimman inhimillistä sen pitäisi sitten olla. Valitettavasti olen aika varma että sekä Zebben ja Hiltonin tulen myymään jossain vaiheessa, ne ovat ja toivon mukaan tulevat vielä nousevan arvossa joten taloudellisesti ei ole mahdollista pitää niitä "loppuun" asti kun niissä on isot rahat kiinni. Tietenkin jos voitan lotossa miljoonia niin ei tarvitse niitä myydä mutta näillä näkymin tarvitsen sitten rahoitusta uusiin hevosiin kun nämä ovat sitten päässeet niin pitkälle minun kanssa kuin mahdollista. Ja kiitos sitä tarvitaan :)

Noora17 april 2013 17:54
Sun valmentajia, entiset ja nykyiset?
Hyppäätkö kuin usein hepoillas ja millaisia ne on hypätä?
Molempien hepojes hyvät ja huonot puolet?
Ja yks mikä mua häiritsee, asut Vaasassa mutta oot Helsingin yliopistossa, miten tää on käytännöllisesti mahdollista? :)

SvaraRadera

VASTAUS: Nykyiset valmentajat ovat Marko Björs ja Mascha Colliander,entisiä ovat olleet Kiki Nyberg ja Jenny Eriksson, Arjen Teeuwissen ja Holga Finken. Nyt on taas ollut vähän paussia esteitten kanssa mutta yritän aina mahdollisuuksien mukaan vähän hypellä niitten kanssa. Tai oikeastaan minä hyppään Zebbellä ja kaveri (joka on esteratsastaja) hyppää Hiltonilla koska Hilton on vielä aika vihreä ja välillä vielä vähän hankala. Zebbe on maailman ihanin esteillä! Se oli aluksi vähän ihmeissään kun minä sillä hyppäsin mutta on vissiin tajunnut että mä en ole kovin taitava tässä niin se menee tosi kiltisti esteitten yli vaikka on välillä vähän innoissaan, mutta energinen ja kiltti se on hypätessä :) Hiltonin hyvät puolet on sen itsevarmuus ja pehmeys ja letkeys, sekä sen älykkyys, se oppii todella helposti. Zebben hyvät puolet on sen energisyys, se haluaa AINA liikkua, ja sitten sen kyky koota itseään on myös mahtava, sekä se että se on maailman kiltein hevonen! Ja tuosta opiskelusta, Helsingin yliopiston oikeustieteellisellä on ns Vaasan Yksikkö Vaasassa eli täällä voi tehdä maisteriin asti opinnot :)


Anonym17 april 2013 18:54
-Kuka on esikuvasi ns huippuratsastajista? -Haluaisitko ulkomaille treeniin?
-Voisiko hevosista tulla ammattisi?
-Lempi varustemerkkisi?

SvaraRadera

VASTAUS: Esikuvat ovat varmaan Edward Gal, Kyra Kyrklund, Charlotte Dujardin. Olen ollut jo pari kertaa Saksassa pidempiä ajanjaksoja valmentautumassa ja ehdottomasti haluan lähteä uudestaan, oikeastaan haluan ihan muttaa ulkomaille sen takia että pääsisin paremmin kehittymään ratsastajana.. kunhan nyt saan tuon oikiksen valmiiksi niin voin alkaa suunnitella.. :) Ja kyllä ehdottomasti hevosista voisi tulla minulle ammatti! Vastasin jo ylempänä tuohon viimeiseen kys :)


Jenskuu17 april 2013 19:05
Oletko kisannut poneilla?
Minkä haluisit olevan "pituusraja" poneja ratsastaville ihmisille?
Ovatko hevosesi tottuneet muihin eläimiin esim. koiriin?
Tuleeko sinulle kolmaskin hevonen jossain vaiheessa?
Ratsastatko paljon muita hevosia?
Valmennatko paljon? Jos valmennat niin missä?
Mitä painoitat hevostesi ratsastuksessa/hoidossa?
Käytätkö joka kerta kannuksia? Minkä pituisia?

SvaraRadera

VASTAUS: en ole kisannut poneilla, sain ensimmäisen oman hevoseni kun oli 12-vuotta ja olin jo silloin niin pitkä että päätettiin ostaa minulle heti iso hevonen. Joten en osaa oikeen sanoa tuosta pituusrajasta kun ei ole kokemuksia poneista :) En tiedä tuleeko kolmatta hevosta, olen aika tyytyväinen kahteen, kolme hevosta veisi jo niin paljon aikaa että sitten ei voisi oikeen käydä normaalissa päivätyössä enää :P En ratsasta muita hevosia kovin paljon, välillä tulee jotain kyselyitä jos voisin ratsuttaa ja silloin yleensä suostun jos hevonen on Vaasassa, kun minulla ei valitettavasti ole aikaa lähteä ajelemaan hirveen kauas sen takia :/ Sama juttu tuo valmentaminen myös :) En käytä kannuksia joka kerta, varsinkin Zebben kanssa olen nyt mennyt paljon ilman ja jos meen kannuksilla niin käytän ns impuls-kannuksia, ne ovat äärimmäisen kiltit hevoselle kun siinä on pyöreä "pallo" joka on muovinen joten se on erittäin hellä hevoselle :) Hiltonin kanssa käytän enemmän kannuksia ja sen kanssa sellaista parin sentin pitkää kannusta missä on päässä pyörivä osa, tämäkin on kiltimpi kuin esim "normikannus" joka on siis vaan suora.

Jossu17 april 2013 19:39
Missä olet aloittanut ratsastuksen ja mikä antoi sille sysäyksen? Entä paljonko olet joutunut tekemään töitä päästäksesi tuohon pisteeseen? Otitko alusta alkaen esimerkiksi paljon valmennustunteja? Itse olen jotenkin jumahtanut paikalleni ratsastuksessa ja tuntuisi että minun täytyisi saada jokin sysäys toiselle asteelle. Ihailen kuinka pitkälle olet päässyt tämän harrastuksen kanssa! :)

SvaraRadera

VASTAUS: Aloitin ratsastamisen Vaasan Hubertuksen ratsastuskoululla (eli samalla tallilla missä hevoset nytkin asuvat) 6-vuotiaana. Olin ihan hullaantunut hevosiin siitä asti kuin ensimmäisen kerran näin hevosen :P kävin ratsastuskoulun tunneilla kerran-kaksi viikossa kunnes täytin 12, jolloin sain oman ensimmäisen hevoseni. Sen kanssa kävin tietenkin paljon valmennustunneilla, ja olen oikeastaan jokaisen hevosen kanssa aina noussut pari pykälää tasossa, ja sitten vaihtanut "parempaan" hevoseen kun nykyisen hevosen rahkeet ei enää ole riittänyt. Hevoset ovat opettaneet minulle eniten,minulla ei ikinäole ollut mitään "automaatti-hevosia" vaan kaikki hevoseni ovat olleet todella vaikeita ja erilaisia joten sen takia olen varmaan oppinut paljon :)

Anonym17 april 2013 20:49
Moi! :) Olen jo pitkään lueskellut blogiasi ja pakko sanoa, että Hilton ja Zebbe on upeita heppoja, toivottavasti pääsette pitkälle! :)
- Minua kiinnostaisi "istuntasi vaiheet" eli miten olet päässyt tuohon nykyiseen istuntaasi:) ja onko sinulla ollut mitään paheita (näillä paheilla tarkoitan esim. notkoa selkää, kun ratsastit tai nyrkkejä lappeellaan tai vinossa istumista jne.) ja miten olet päässyt niistä eroon eli paljonko olet joutunut tekemään töitä, että istuntasi on ajan myötä kehittynyt noinkin hyväksi.
- Mikä sai sinut aloittamaan ratsastuksen?
- Ovatko vanhempasi aina tukeneet harrastustasi?
:) Kiitos jo etukäteen jos jaksoit vastata!! :):)

SvaraRadera

VASTAUS: Moi! Ja ensinnäkin kiitos :) tuosta istunnasta, se on tottakai kehittynyt paljon vuosien varrella,aluksi tasapaino oli aika huono ja koko ylävartaloni "heilui" aika paljon enkä oikeen istunut vakaasti. Nuorempana vemppasin myös käsien kanssa TODELLA paljon,se loppui sitten kun opin ratsastamaan hevosen takaosaa ensin alle ja sen kautta tuli sitten muoto joten ei tarvinnut käsillä sitä päätä vetää alas  :P isoin apu istunnalleni on ollut salitreeni, kun aloitin käymään säännöllisesti salilla vuonna 2008 niin istuntani parani TODELLA paljon sen jälkeen,sain paremman kropan hallinnan ja tottakai jäntevyyttä ja voimaa keskivartaloon. Teen vieläkin paljon töitä istuntani kanssa enkä ole siihen oikeen tyytyväinen vielä,tärkeintä on varmaan se että itse näkee omat virheensä ja haluaa itse parantaa istuntaa ja korjata virheitä :) minulla on myös skolioosi joten istun helposti vinossa.  Ja aloitin ratsastuksen jo 6-vuotiaana ihan vaan sen takia koska olin täysin hullaantunut hevosiin ja se on sitten jatkunut koko elämäni ajan :P Ja kyllä vanhempani ovat aina tukeneet harrastustani ja olen siitä ikuisesti kiitollinen ilman heitä en olisi tässä pisteessä! :)


Anonym17 april 2013 20:55
Tuo minuakin mietityttää, että käytkö ratsastamassa/kouluttamassa muita hevosia kuin omia? Minkä tyyppisiä ne on, jos on? :)

SvaraRadera

VASTAUS: Käyn sen mukaan miten ehdin ja sellaisia hevosia jotka ovat Vaasassa tai lähistöllä, eri tyyppisiä mutta yleensä niitten kanssa on perustyöskentely se mihin keskityn kun se on se tärkein ja vaikein :)

Anonym17 april 2013 20:56
Lempivarusteesi, ja lempi merkkisi?
Oletko joutunut tekemään isoja uhrauksia ratsastuksen takia?
Paras saavutuksesi?
Kerro entisistä hevosistasi?
Muut harrastukset, ja kuinka usein harrastat?
Muut pakkomielteet, kun hevoset, pidätkö esim. sisustamisesta?
Luettele kolme huonoa puolta luonteestasi?

VASTAUS: Lempivarusteeni on varmaan satulani, Childeric! Lempi merkkejä olen luetellut jo ylempänä :) Olen ehkä siinä  mielessä joutunut tekemään uhrauksia kun kaikki aikani menee hevosiin joten ei ole paljon ylimääräistä aikaa, en esim tapaa kavereita "kahvilla" tai hengaile niitten kanssa, ja toki joudun jättämään paljon hauskoja tapahtumia väliin kun on kisoja, mutta se ei ole mielestäni uhraus, eikä mikään muukaan koska ei ole mitään mitä rakastan niin paljon kuin olla tallilla ja treenata hevosteni kanssa! Paras saavutukseni varmaan nuorten ratsastajien Halli-SM pronssi vuonna 2006 ja varasija nuorten hevosten MM:eihin Zebben kanssa 2009.  Entiset hevoset: Largetto: oli 7-vuotias kun sen sain kisannut helppo A:ta Ruotsissa, aika hullu mutta opetti minulle todella paljon! Daddy Cool: Kimo pieni 164cm ruuna, nosti minut kansalliselle vaativalle tasolle, ihanan kiltti "vauvamainen" muistuttaa luonteeltaan paljon Zebbeä ruunana. Kindley: rautias hollantilainen ruuna joka nosti minut PSG-tasolle ja opetti minulle vähän vaikeimpia asioita. Äärimmäisen kuuma "ikiliikkuja", ei väsynyt ikinä :P Muut harrastukset sali ja lenkkeily,pyrin käydä salilla tai lenkillä 6 päivää viikossa :) Muita pakkomielteitä ei taida olla, hevoset on se ainoa pakkomielle :D Kolme huonoa puolta itsessäni: erittäin itsekriittinen en osaa aina nähdä "onnistumisia" koska nään aina huonot puolet kaikessa jos se koskee itseäni, suutun helposti ja silloin myös pitkään :P, olen liian herkkä! :)

17 kommentarer

  1. Minkä pituinen olit tuollloin 12 vuotiaana? Itselläni/perheelläni on ollut nyt hevosen hankinta meneillään mutta mietimme poni vai hevonen. Olen juuri tuon 12,7pv'n päästä 13 ja olen 167...

    SvaraRadera
    Svar
    1. voi apua nyt en millään kyllä muista :/ mutta jos miettii tuota että onko liian pitkä niin jos jalat (pohkeet) ovat ponin mahan alapuolella niin olet varmasti liian pitkä :) ei oo hyvä jos ratsastaa liian pienellä ponilla/hevosella koska silloin yleensä istunta kehittyy väärin, polvet nousee, kantapäät nousee jne.. joten ihan peilistä katsomalla näkee yleensä onko liian pitkä vai liian lyhyt, täytyy olla sopusuhtaisen näköistä :) toisaalta kun olet noin nuori ja tavoitteet esim päästä maajoukkueeseen niin ponillahan se on kaikista "helpointa", olihan se niin että junnunakin pitää olla vähintään 14(vai oliko se 16) vuotta? nuo ikärajat löytyy varmaan säännöistä :) tsemppiä hevosen hankintaan! Tärkeintä kuitenkin että viihdyt uuden hevosen/ponin kanssa ja että voit sen kanssa kehittyä :)

      Radera
    2. Siis ei todellakaan mee, ratsastan nyt tavoitteellisesti yhden piensuokin kanssa (148cm) enkä näytä yhtään pitkältä. kantapäät menee kunnolla painettuina,jalka Aivan Suorana n. 2cm... 14vuotta oli se ikäraja kun silloin katsoin :)Ponit tuntuu ehkä luontevimmilta nyt kun olen saanut ratsastaa tuttumme ex-kisahevosta...

      Radera
    3. sitten kyllä kannatan ehdottomasti ponin ostoa :)

      Radera
  2. Hei,
    Voisitko laittaa kuvan sinun kannuksista ja mikä merkkiset ne on? Olen ostamassa mulle uudet ja olis kiva saada vinkkejä kun niitä on niin paljon eri malleja, kiitos!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tuossa ne impuls kannukset : http://www.medhorses.nl/product/detail(738).aspx
      http://www.horze.fi/Sprenger-Ultra-Fit--levytrissakannukset/39820,fi_FI,pd.html

      Radera
  3. Hei taas,
    Mitkä kannukset sulla on kisoissa päällä?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nuo levytrissat jotka linkkasin tuossa viimeisenä :) tai joskus pallokannukset.

      Radera
  4. Hei, Ajattelitko rokottaa herpesvirusrokotteella 3kk välein? Mitä eläinlääkärisi oli mieltä rokotteesta?
    3kk rokoteväli kuulostaa aika hurjalta ja varsinkin kun se taitaa olla EHV-4 vain. Tuliko hevosillesi mitään reaktiota tästä rokotteesta ? Omalle tammalle tuli ProteqFlu sta (influessarok) jalkapallo kaulaan ja myositis. Ilmeisesti jollekin apuaineelle herkkä, toiselle rokotevalmisteelle ei reagoinut..

    SvaraRadera
  5. Nyt on pakko kommentoida, että piikki on valitettavasti usein kaikkein kivuliain tapa kuolla. :/ Suosisin ennemmin ampumista. Koen sen tuhat kertaa inhimillisemmäksi kuin piikin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samaa olin tulossa sanomaan. Hevosen kannalta ihnimillisin tapa kuolla on taatusti se ampuminen, hevonen ei edes tajua mitä tapahtuu.
      Piikillä lopetuksen vaikutuksesta hevosen mieleen ei tiedetä. Mieti tilannetta jossa hevonen tajuaa tilanteen, mutta on niin tujussa rauhoituksessa, ettei keho enää toimi. Inhimillistä piikillä lopetus on vain omistajan kannalta, MIKÄLI kaikki menee hyvin.

      Radera
    2. Lopettaessa käytetään nukutusaineita ensin. Niiden vaikutuksista psyykeen tiedetään esim ihmisten nukutusten osalta. Kun aineen saat suoneesi, niin nopeasti pimenee, eikä silloin tunne kipua esim kaatumisesta tai tajua ympäristöään. Ei ole kyse halvaannuttamisesta, vaan myös aivojen tietoisuus poistetaan. Kun hevonen on nukahtanut, annetaan varsinainen lopetusaine, jota ei myöskään tunne. Omat hevoseni tulen aina varmasti lopettamaan eläinlääkärin toimesta kotona, silloin tosin ruhon hävitys pitää itse järjestää.

      Radera
  6. niin piikissähän periaatteessa "halvaanutetaan" ja aikamoinen prosessi hevosellekin, luultavasti jännittyy. Ampuminen kuulostaa shokeeraavalta, mutta itseasiassa taitaa olla melko huomaamaton esim hevoselle, edellyttäen että ampuja on hyvä. siinä hevonen voi olla täysin tietämätön tapahtumasta.. ja se on henki pois samantien. ilman kipuja.

    SvaraRadera
  7. Ottaen huomioon, että sulla on hyvin aikaavievä harrastus, niin mitä mieltä poikaystäväsi on siitä? Onko hän mukanasi tallilla usein? Tukeeko hän täysillä uraasi, vai pahoitteleeko joskus että aikasi kuluu niin suurelti hevosten luona? Mites jos aiot muuttaa ulkomaille, oletko ajatellut yrittää tulla toimeen ratsastaen vai tehdä oman alasi töitä? Olisiko miehesi muuttamassa mukaan? Jos sopii kysyä, niin mitä hän tekee työkseen / opiskelee? Olisko jänen helppo saada töitä. Joskus sanoit että haluaisitte (Suomessa?) oman tallin pihaan, mutta ensin varmaan ajattelit ulkomaita? Tällaisia tuli mieleen, kun niin monella puolison kanssa voi olla vaikeaa löytää yhteistä aikaa, jos treenaa kunnolla hevosten kanssa ja oot kuitenkin jo "siinä iässä" että alkaa vähän tarkemmin ehkä miettiä tulevaisuutta myös yhdessä ja se parisuhde tavallaan myös sitoo eikä ulkomaille lähtö ole niin helppoa kuin paljon nuorempana.

    SvaraRadera
    Svar
    1. moikka! No mulla on onneksi maailman paras poikaystävä ;) joka siis ymmärtäää ja myös kannustaa minua täysin tässä lajissa. Hän ei ehkä siinä mielessä ole hevosista kiinnostunut mutta jaksaa joka päivä kuunnellamun juttuja että miten hepat on mennyt jne :)Tottakai häntä joskus harmittaa kun en aina pääse mukaan kaikkiin tapahtumiin mutta hän myös ymmärtää että miksi. Me kuitenkin asutaan yhdessä ja vietetään joka ilta aina yhdessä ja käydään myös salilla yhdessä. Ja hän on kyllä ihan valmis myös muuttamaan minun takia ulkomaille. hän on rakennusalalla ja hänellä on oma firma joten ulkomailtakin löytyisi varmaan töitä, joten siinä mielessä ulkomaille muutto on täysin mahdollinen meillä vielä :)

      Radera
    2. Oletko koskaan ajatellut hankkivasi lapsen tai lapsia? :)

      Radera
    3. Kyllä nyt tulee henkilökohtaisia kysymyksiä :p mutta kyllä mä lapsen joskus haluan, en kuitenkaan vielä pariin vuoteen ainakaan :)

      Radera