Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

tisdag 23 april 2013

Istuntaharjoitusta sekä kokoamisia!

Tänään on ollut taas aikas kiireinen päivä enkä ehtinyt ratsastaa hevosia kovin kauan, mutta se sopi oikeen hyvin sillä Zebbe oli ansainnut vähän kevyeemmän päivän eilisen supertreenien jälkeen :)  (Sain muuten kengittäjän lyömään Hiltonin kengän takaisin kiinni tänään päivällä,huh!)


Aloitin Zebben kanssa, mentiin kevyeesti nivelillä ja ilman kannuksia (Zebbe on melkeen paras näin :D ) ja ihanaa on huomata kuinka paljon pehmeämpi se on nyt kropastaan, heti alusta asti! En tänään vaatinut Zebbeltä oikeen mitään muuta kuin rentoutta ja selän aktiivisuutta, joten yritin keskittyä nyt omaan istuntaani harjoitusravissa. Zebbe on aika hyvin oppinut tuntemaan mun heikkoudet tässä vuosien varrella ja käyttää niitä aika lailla hyväkseen ;) just se että se saa mut vedettyä "pois" satulasta ravissa kun en ole tarpeeksi voimakas istunnallani, kun kyynerpäät ei ole tarpeeksi lähellä vartaloa. Niin keskityin nyt siihen ainoastaan että pääsin istumaan vahvasti alas satulaan, rintakehä auki ja kyynerpäät kunnolla kiinni vartalossa! (Sekä nyrkit PYSTYSÄ). Hetki siinä meni kun Zebbe yritti vetää mua satulasta mutta ei onnistunut, ja nousi sitten tosi kivasti etuosastaan ja rupes taas "leijumaan" ravissa :P noin helppoa se sitten on kun istuu oikeen niin heppakin toimii!! :D en siinä vaiheessa tehnyt muuta kun vaan keskityin omaan istuntaani täysin. Kun pääsen vahvasti istumaan alas eikä Zebbe pääse vetämään itseään "pitkäksi" ja vähän lavoilleen niin tottakai etuosa kevenee ja tulee ilmaa liikkeeseen :) nyt yritän kyllä oikeen skarpata tuon istunnan kanssa varsinkin Zebben kanssa, Hiltonilla minulla ei ole tätä ongelmaa kun se ei mua vedä sieltä satulasta :P niin pääsen siinä hyvin istumaan "alas" satulaan ja "takajalkojen" päällle. voi mä niin odotan jo torstaita että cia pääsee kuvaamaan Zebbeä!!

Hiltonin kanssa treenattiin kokoamisia, sen täytyy tulla vähän vahvemmaksi vielä ja paremmin takaosan päälle (ainahan ne saisi olla enemmän takaosan päällä,ikuinen ongelma :P ) Mutta varsinkin Hiltonia pitää tässä vahvistaa kun se on niin iso ja sehän vielä viime kesänä kulki täysin lavoillaan ja potki takasia taaksepäin.. Alkuverkan jälkeen aloitin laukassa, ratsastin suoraan uraa pitkin ja tein aina pienen pätkän melkeen piruettilaukkaan josta parin hyvän askeleen jälkeen heti eteen. Tässä tärkeintä että hevonen EI missään vaiheessa saa menettää eteenpäinpyrkimystä, siksi ei saa jäädä paikalleen liian kauan, ihan 2-3 askelta riittää Hiltonille hyvin tässä vaiheessa. Sitten jos tuntuu että se jää siihen hyvin ja silti ajattelee eteen niin voi tietty jäädä vähän kauemmaksi aikaa, mutta pitää itse osata lukea hevonen niin hyvin että ehtii korjata se eteen ennenkuin se menettää vähän ikään kuin koko homman. Tein sitten parit PUHTAAT vaihdot molempiin suuntiin, jepp, kaikki vaihdot oli nyt puhtaita :P sain sen varmaan niin hyvin takaosan päälle kokoamisten jälkeen joten vaihdotkin onnistui sitten hyvin.

Ravissa en työstänyt kauan mutta tein siinäkin vähän kokoamisia eteen-kiinni-eteen ja se teki ne tosi hyvin joten lopetin sitten siihen ennenkuin se ehti väsyä ja jumppasin sen vielä eteen alas molempiin suuntiin!

9 kommentarer

 1. Hei,
  Kuka sulla käy kengittämässä?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oliver tulee aina Ypäjältä kengittämään, nyt olin pyytänyt ihan "paikallisen" kengittäjän lyömään kengän vaan kiinni :)

   Radera
 2. Hieno asenne sinulla kun kun otit kehitettävänä aiemman palautteeni istunnastasi ;)

  Keep up the good work!

  SvaraRadera
  Svar
  1. juu ei se mikään uus juttu mulle ole, olen ihan tietoinen mun virheistä ja yritän niitä parhaani mukaan aina parantaa :)

   Radera
 3. Hei!
  Olen seuraillut blogiasi vähän aikaa ja erityisesti on jäänyt kiinnostamaan tuo vaihtojen opettaminen. :)
  Mistä olet lähtenyt opettamaan vaihtoja, millä avuilla, vai suoraan laukanvaihto-avuilla?
  Kuinka pitkään on nyt mennyt Hiltonin kanssa vaihto-treeneissä, alusta siihen asti, että nyt on puhtaita vaihtoja?
  Miten alat työstämään sarjavaihtoja?

  Toivoisin, että voisit tehdä tästä aiheesta vaikka erillisen postauksen, sillä itselläni on tulossa tämän kauden jälkeen eteen laukanvaihtojen opettaminen nuorelleni. Hevonen on -07 syntynyt ja tämä kausi kisataan HeA-luokkia, eli vastalaukka on jo hallussa niin hyvin, että pelkällä tasapainon horjuttamisella se ei tule onnistumaan. Eli vinkit jakoon? :)

  Tässä myös blogini: http://iidajawaiski.blogspot.fi/ :)
  + Onnea ja menestystä teille!

  SvaraRadera
  Svar
  1. moikka! Tästä olen jo kirjoittanut oman postauksen : http://sophiabacklund.blogspot.fi/2013/01/vaihdoista.html

   Marko myös opetti tosi hyvän tavan millä ne vaihdot sitten oikeasti loksahti kohdalleen: ratsastan vasemmassa laukassa keskihalkaisijaa pitkin asettaen ja pitäen tuen vasemmalla ohjalla ja työnnän takaosaa hieman vasemmalle, kun haluan vaihtaa ajattelen vaan ja ainoastaan siirtäväni vasemmalla pohkeella takaosan oikealla, ja pidän koko ajan tuen vasemmalla ohjalla. Sama juttu oikeassa laukassa :) tämän harjoituksen kautta rupes tulemaan niitä puhtaita vaihtoja :) meillä kyllä kesti KAUAN,ihan silleen kunnolla aloitin treenaamaan ehkä tammi-helmikuussa, ennen sitä harjoittelin satunnaisesti ehkä kerran viikossa, sitten tuli vähän kiire ehtiä vaativiin luokkiin ja 7-vuotis cuppiin ja helmi-huhtikuu pääpaino oli vaihdoissa aina kun ratsastin ja silloin se oppi ne nopeasti. pitää vähän kokeilla eri teitä ja eri juttuja ja löytää omalle hevoselle se paras tapa miten se asian ymmärtää,ja muista aina KIITTÄÄ alussa vaikka se vaihtaisi ristilaukalle kunhan se tajuaa suunnilleen mitä haetaan aluksi :)

   Radera
  2. En ollutkaan huomannut tuota postausta, mutta kiitos paljon! :)

   Radera
 4. Olisiko jtn vinkkiä miten saada laukanvaihdoissa etu ja takapää 'saman aikaiseksi', välillä saan vaihdot tehtyä lähes pelkällä istunnalla mutta välillä vaihtuu ensin takapää ja parin askeleen päästä etupää. Talven jälkeen toki ollaan hieman ruosteessa mutta mahtaakohan vika olla nyt vain satulan päällä? En ole mihinkään kisoihin pyrkimässä mutta omaksi ja ponin iloksi välillä vaikeampiakin asioita tehdään... kiitos jos jotain vinkkiä osaisit antaa :) terkuin vakkari anonyymi

  SvaraRadera
 5. Vautsi. Tosi hienoa menoa! :) Ei uskoisi, että "samaa" ratsastusta se munkin ratsastus on, koska näyttää olevan ihan eri planeetalta (puskaratsastus).

  Oikein hyvää kevättä!

  SvaraRadera