Tässä tulee nyt oikeastaan vähän pohdintoja mun omasta istunnasta, ja miten minä voisin sitä parantaa. Mua auttaa aina paljon kirjoitella tänne blogiin asioista joita mietin ja joita haluan parantaa koska jotenkin pohdin silloin asiaa syvemmin ja muistan myös mitä olen ajatellut :)
Jos nyt ensin aloitetaan siitä että mitä on korrekti istunta:
Yllä oleva kuva näyttää sen "klassisen" oikean tavan istua. Mutta nykypäivänä näkee paljon erilaisia tapoja istua satulassa, esim Edward Galilla, Patrik Kittelillä sekä Anky Van Grunsvenilla on kaikilla hieman eri tapa istua satulassa, Edward istuu reidet aika edessä, Patrik Kittel selkä vähän kouristuneena ja hartiat edessä, ja Anky taas istuu selkä aika paljon notkolla ja hartiat oikeen taaksepäin. Mun mielestä mikään näistä ei ole väärä tapa istua, ratsastajat ovat vaan löytäneet sen parhaimman tavan istua jotta pääsee parhaiten vaikuttamaan hevoseen. Kaikilla on kuitenkin niin erilaiset kropat ja sen kautta pääsee eri tavalla vaikuttamaan hevoseen joten yhtä ainutta oikeaa istuntaa ei mielestäni oikeen ole.
Tottakai pitää olla jotain lähtökohtia ja se "perusistunta"mistä lähteä. Oma näkemykseni oikeanlaisesta istunnasta on se kun pääsee mahdollisimman alas satulaan, eli reidet ei purista ratsastajaa ylös, vaan jalat roikkuu rennosti alas ja rintakehä on "auki" ja on hyvä mutta rento ryhti jotta pääsee vatsalihaksilla vaikuttamaan hevoseen.
Itse yritän aina vähän kevyeesti ajatella että venytän jalkaa alaspäin. Minulle tämä on ongelma istunnassani,haluan helposti vääntää jalkoja vähän ylös ja samalla puristaa sisäreisillä,jolloin en pääse alas satulaan istumaan istuinluitteni päälle. Täytyy sanoa että tuo Childeric on auttanut mun jalkojen asentoa todella todella paljon! Siinähän on ne isot tuet aika korkealla satulassa joka "painaa" yläjalkaa vähän taakse ja alas. Minulle täydellistä koska se on pakottanut jalkaani enemmän alas.
Tästä kuvasta näkee hyvin mielestäni kuinka puristan itseäni sisäreisillä ylös satulasta, ei näin!! |
Tämä on siis se mitä minun pitää ajatella nyt kaikista eniten koska se on isoin virhe mun istunnassa. Huomasin myös kun harjoittelen Hiltonin kanssa vaihtoja että mä "lennän"ylös satulasta kun se vaihtaa vaikka mun pitäisi pysyä alas satulassa!!Näin saisi sen takaosan myös paremmin alle niissä vaihdoissa.
Ryhti on tottakai tosi tärkeää myös, koska hyvällä ryhdillä pääsee vaikuttamaan paremmin vatsalihaksilla. Minun pitäisi saada hartioita enemmän taakse kun helposti tulen vähän etukenoon ja hartiat liian eteen, näin istuntani on liian heikko ja hevonen pääsee vetämään mua eteen,Zebbe esim käyttää tätä paljon hyväkseen ;)
Zebben selässä istun omasta mielestäni paremmin kuin Hiltonin selässä, saan paremman ryhdin ja jalat paremmin alas Zebben kanssa. |
Kisoissa yleensä skarppaan kyllä ainakin ryhdin kanssa vähän paremmin :) tai sitten istunta näyttää paremmalta kisavaatteissa ;) |
Hyvä postaus!
SvaraRaderaMun mielestä istunta on erittäin tärkeässä roolissa, ellei jopa tärkein. Jos on vahva istunta ja kehonhallinta, pystyy ratsastamaan hyvinkin erilaisia hevosia.
Itselläni on oikeastaan todella paljon samoja ongelmia kuin sulla! Mun on vaikea rentouttaa lonkat ja puristan itseni reisillä satulaan, vaikka kaiken painon pitäisi valua alas jalkoihin ja vatsalihaksilla pitää ittensä satulassa. Kattelen myös hevosen niskaa ja siinähän sitten edestä vahva hevoseni vetäisee minut entistä enemmän reisien varaan keikkumaan...
Tönköt jalkani ovat perua poniajoista: liian pieni poni -> polvet suussa ja jännittyneenä. Nyt pari vuotta oikean kokoisen hevosen kanssa treenatessa olen vihdoin alkanut päästä ongelmasta eroon, mutta paljon se on vaatinut työtä. Itselleni oli tosi paljon apua pilateksesta ja liinatunneista, eli valmentaja pyöritti mua liinassa ja sain keskittyä pelkästään siihen istuntaan. Nyt alkaa vihdoin vähän helpottamaan, pääsen istumaan paremmin syvälle, mutta kevyesti satulaan vatsalihasten avulla. Osaan rentouttaa ja jännittää oikeat lihakset kiitos parantuneen kehonhallinnan. Sitä pitää kuitenkin aina jaksaa muistutella itselleen, ehkä vielä joku päivä on luonnostaan hyvä istunta... Vahvistuneen istunnan myötä mun koko ratsastus on kuitenkin noussut ihan eri tasolle! Nyt oon vihdoin saanut otetta mun hevosesta, kun se ei joka välissä koita vetää mua nenälleni. Muilla, helpommilla hevosilla ratsastaessa ongelmaa ei istunnan kanssa juurikaan ole.
Sori romaani... :D
-Anna
Minusta kauniilla istunnalla ei tee yhtään mitään.
SvaraRaderaMinä olen käynyt useita vuosia valmentajalla, joka painottaa aivan äärettömän paljon istuntaan. Minulla oli ongelmia hevoseni kanssa ja kävin monella valmentajalla, mutta kukaan ei saanut ongelmaa pois ennen tätä nykyistä valmentajaa. Itseasiassa hän on sama jonka tunnilla sinäkin olet käynyt joskus kindleyllä ;)
Tällä hetkellä istuntani on omasta mielestäni hyvä (koska ratsastan useita hevosia ja pari hevosta päivässä silmän alla), mutta huomaan, että jos ratsastan kauan yksin niin ensimmäinen luistan vatsalihaksista.. :D Onneksi se on helppo korjata, aina kun viitsii ja muistaa.. :D
Loppuun vielä, että toivottavasti tämä epidemia hieman hiipuu, että kisakausi pääsisi vauhtiin. Tiedätkö muuten sinä, että pidetäänkö perutut kisat kuitenkin myöhemmin?
Nyt kiinnostuin, ketä valmentaja se mahtaa olla? :) minähän kävin maajoukkuevalmennuksissa Kindleyn kanssa ja silloin oli Jenny Eriksson valmentajan? Minäkin toivon todella että pian päästään taas liikkumaan, että pääsee kisaamaan :) en tiedä ollenkaan pidetäänkö noita peruuttuja kisoja myöhemmin, toivon todellakin niin koska ainakin täällä pohjanmaalla ei noita kisoja ole liikaa.. eniten olen huolissani hallimestaruuksista jotka pitäisi olla 20.4 että siirretäänkö niitä vai mitä järjestäjä aikoo tehdä..
RaderaJos ypäjän kisoja tarkoitat^ niin mun valmentaja sano Ypäjältä et ne pidetään kai toukokuun alussa:)
RaderaIstunta on ehkä tärkein osa-alue ratsastuksessa siinä mielessä että sillä on suuri merkitys hevosen hyvinvointiin, ja valmennuksen kokonaisvaltaiseen onnistumiseen, ja sanotaanko että "asentovirheitä" ja kropankireyksiä näkyy ihan huipulla asti, mutta mielestäni voisi sanoa että he eivät menesty niiden ansiosta vaan virheistä huolimatta.
SvaraRaderaMikäli myöntää onat istuntavirheet, suosittelen lämpimästi selvittämään oman kropan tilaa (kireyksiä, eli heikkouksia) esimerkiksi, fysioterapeutin, pilateksen henkilökohtainen ohjaus), tai hierojan avulla.. Koska asentovirheiden taustalta löytyy aina joku syy, jota on huomattavan helpompaa ja nopeampaa korjata ilman hevosta, saat tuloksia huomattavasti nopeammin, itsekin olen "hakannut päätä seinään" istunta virheiden, samaa tyyliä kuin teilläkin,kartoitin kropan kireyksiä ja kun aloin keskittymään asioihin muuaalkakin kuin hevose selssä, istuntakin parani.
lyhyesti anatomiasta,
Syy miksi istuntaan haetaan tuota samaista linjaa kuin maassa seistessä on juurikin se rentouden ja jäntevyyden yhdistäminen, kuten huomaa mitä tapahtuu jos seistessä siirrä yläkroppaa eteen tai taakse, kaadut tai vähintään joudut käyttämään lihasvoimaa huomattavasti.. Polvenkoukistaminen tms ei vaikuta siaan, paitsi kyykyssäkin ollessaan löytyy se sama helpoin linja..
Sitten jos ajatellaan kropan keskiön eli lanne selkä , rintarangan, kaularangan asentoa, niiden kuuluisi muodostaa se kuuluisa ässämutka, jotta kaikki nikamat nojaavat toisiinsa tasaisella paineella, mikäli jossain on ylilyöntejä, toiset nikamat joutuvat kovemman paineen alle ja pitkässä juoksussa tulee kulumia, asentovirheet yleensä johtuvat joidenkin lihasryhmien heikkouksista.
Jokaisella ihmisellä on näitä, ja jotkut jopa käyttävät täysin korjattavissa olevia asentovirheitään oikeutuksena istua väärin...:(
Ja kuten sanottu kilpailuissa voi pärjätä istuntavirheistä huolimatta, ja koulukisoissa "tekoryhdillä" eli vaikkapa yliryhdissä, tai takakenolla tms.. Mutta näillä asioilla on ennenkaikkea, vaikutus ratsukon hyvinvointiin, kommunikoinnista lähtien. :) hyvää kevättä teille, on kiva että ihmiset miettivät istuntaa!:)
Kokeile joskus ratsastuspilatesta,se vie istuntaa ja hevoseen vaikuttamista valovuosia eteenpäin :) Aira Toivola on alan ehdoton guru ja kokeilemisen arvoinen!
SvaraRaderaHei,
SvaraRaderaKäytätkö raippaa ratsastaessa?
Moi! En käytä. Joskus tosi harvoin jos Hilton tuntuu vähän hitaalle tai jos treenaan piaffia zebben kanssa mutta muuten ratsastan aina ilman raippaa :)
RaderaHeippa, tiesitkö että Kittel ei istu "huonosti" tahallaan, vaan hänellä on ylärangassa ongelmia jotka aiheuttavat huonon ryhdin. Ja jos ajattelee tarkemmin, niin ei pyöreät hartiat tai eteenpudotettu pää auta mitenkään hevoseen vaikuttamisessa...
SvaraRaderaJos hartiat pyöristyy eteen ja pää putoaa niin on ihan sata varma et saat ennen pitkään "maahan sidotun hevosenkin"... Ja kun Sophian kuvia ja blogia seuraa niin kuvista näkyy juuri ne asiat mitkä hän itsekin on ymmärtänyt ja analysoinut omasta istunnastaan jne..Hyvä kikka kolmonen kyseiseen asiaan on ajatella Iso timantti rintaan ja kantaa se arvokkaasti ja samalla katsoa vaikkapas kuvitelluista peileistä läpi treenaamisen-->jotta katse/pää nousee..(ainakin itsellä toiminut hyvin)Niin ja tsemppiä Sophialle ja jatka analysoimista, koska älykkyys mitä sinulla on niin kanta sinut huipulle myös ratsastuksessa.
RaderaVitsi miten kiva blogi ja postaus! Kiitos paljon piristyksestä, käyn nykyään kurkkaamassa sun blogia melkein joka päivä. Tsemppiä treeneihin ja kisoihin. Täällä pidetään sulle peukkuja :)
SvaraRaderaJuu, hyvä postaus Sophia!
SvaraRaderaKiistatonta on, että painoapu on suurin vaikuttava apu = )
Hilton näyttää todella ryhdikkäälle monissa kuvissa ja sinun istunta hyvälle.
Varmasti Zebben kyydissä on helpompi istua, tuo kiskuva on hieno.
Joo, mee kokeilee Airaa, ni saat apua noihin vaihtoihinkin. Kato vaikka YouTubesta sen promo, jossa Terhi Lehtimäki havainnoillistaa hepallaan, minkä avun on just esim vaihtoihinkin saanut AT ratsastuspilateksesta
SvaraRaderaOn kyllä mielenkiintoinen aihe :-)
SvaraRaderaAina löytyy säätämistä täällä. Nyt on rintakehän avaaminen auttaa pystymmässä istumiseen, eli ei tarvii välttämättä nojata taakse, jotta ei näyttäis etukenolta...
Tykkäisin satulasta, jossa olisi enemmän reisi- kuin polvituet, mutta ei ole löytynyt yhtä hyvällä istuinosan muotoilulla kuin nykyisessä. Ja kun nykyinen on topattu takakorkealle hevoselle sopivaksi, niin en uskalla vaihtaa 2-3 kertaa kalliimpaan (jossa mulle täydellisen sopivat tuet).
Valitettavasti keskityn liian vähän istuntaan silloin kun keskityn hevoseen, joten nuo asiat eivät selvästikään toimi yhdessä niin kuin pitäisi.
Minusta sinun istuntasi näyttää hyvältä, vaikka Hiltonin liikkeessä ei taatusti ole helppo istua.
Mielenkiintoinen aihe ja yksi omia kompastuskiviäni ja ehdottomasti istunta on ikuisesti kärkipaikalla listassani "mitä voisin tehdä paremmin ratsastaessani".
SvaraRaderaMinusta korrekti istunta on edellytys toimivalle istunnalle, sillä ratsastaja ei voi kovin karkeiden virheiden kanssa vaikuttaa hevoseen ideaalisesti, vaan istunta joko häiritsee tai on täysin vaikuttamaton. Mutta sellainen ajatus, että istuu hiljaa ja nätisti vaikka hevonen juurtuisi hiekkaan ja katselisi yläkautta silmiin .. sehän ei ole edes ratsastusta! Se on sitten istumista.
Minulla on yliliikkuvat nikamat, joiden seurauksena rankaan pyrkii kehittymään fasettilukkoja, nimenomaan tuonne yläselän alueelle, lapojen väliin ja tämä käytännössä tekee yläselästä helposti pyöreän ja liikkumattoman. Fasettilukkojen kanssa joudun iäti painimaan (fyssarin ja ortobedin ohjeilla ja naprapaattia satunnaisesti tavaten), mutta istuntaani en hyväksy C-kirjaimen mallista yläselkää, koska istuminen on muuttuu aivan mahdottomaksi selän jouston puuttuessa. Ja kun minun selkäni ei toimi, en pääse istumaan satulassa rentona ja hevosenkin selkä jännittyy.
Lyhytjalkaisena (ja muutenkin pätkänä) minun on pakko saada keskivartalon lihakset toimimaan ja tuoda niillä jäntevyys istuntaan, sillä jalasta ei minulle vastaavaa hyötyä ole - loppuuhan jalkani n. 10 cm satulan siiven alapuolelle :) Pitkäjalkaisilla taas ongelmana saattaisi olla, että hevosen "kyljet loppuvat kesken" ja alapohje jää helposti levottomaksi, ainakin ystäväpiirissäni tätä on valiteltu ja poniratsastajien kasvaessa ulos poneista tämän mielestäni näkee aika selvästi.
Jokaisella on tosiaan se oma kroppa, jonka kanssa tuota ideaalista oppikirjaistuntaa tavoitella ja koska oikea istunta perustuu fysiikan lakien vaikutuksiin, pitäisi siihen minusta tietenkin pyrkiä. Mutta jos se jalka pysyy paremmin hiljaa sentin edempänä tai taaempana niin kannattaako siitä menettää yöuniaan?
Lauran kommentista tuli vielä mieleen kysymys, onko mielestänne trendi jotenkin muuttunut pohkeen paikasta? Minusta kun tuntuu, että ennen aina pyydettiin siirtämään jalkaa taaemmaksi ja nykyään edemmäksi. Tietysti eri opettajilla ja valmentajilla voi olla vähän eri pohkeen paikka, mutta on käynyt mielessä sekin josko oma istuntani muuttunut aivan päinvastaiseksi siitä mitä se on aikaisemmin ollut...
SvaraRadera