Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

lördag 13 april 2013

Takaisin treeniin..

Tänään tein ensimmäistä kertaa ns. "normaalin" treenin ma:n rokotuksen jälkeen ja varsinkin Zebbe oli oikeen superhyvä! tein laukassa oikeastaan vaan diagonaaleja, idea oli että sen pitää pysyä suorassa, kun se helposti menee vähän vinoon kun odottaa vaihtoja. tein sitten välillä parit vaihdot kun pysyi hyvin suorassa ja välillä käyntiin siirtymiset. sain tehtyä myös 5 oikeen hienoa vaihtoa joka toisella askeleella ;) yleensä se on ollut tosi kuuma kun tekee kakkosia mutta nyt, varmaan kiitos kaikkien käyntisiirtymisten diagonaalilla, se odotti mua oikeen hienosti ja teki sarjat tosi rentona!

Ravissa pääpiste siinä että saan sen ison "leijuvamman" ravin esille ja kyllä se irtos sieltä lopuksi, aivan mahtava fiilis!!! Tein myös vähän avoja ja sulkuja, mutta aika loivana.

Hiltonin kanssa tehtiin vähän vaihtoja ja oik-vas ovat kyllä todella hyvällä mallilla, ekan vaihdon näin oikeen peilistä ja se oli ihan super super hieno!!! jeeeee :) sain vasemmasta oikealle onnistumaan aika hyvin kun otin sen laukan oikeen lyhyeks ja kunnolla takaosan päälle, se muuten vähän jättää takaosaa. mutta toki nyt en ole vaihtoja treenannut viikkoon joten ehkä annan sille anteeksi että tänään ei mennyt ihan täydellisesti ;) Työskentelin sitten myös ravissa jonkin verran ja tein paljon siirtymisiä ravin sisällä, pitäisi pikkuhiljaa saada sitä enemmän takaosan päälle ravissa ja enemmän ilmaa etujalkojen alle, sitten lopuksi vedin parit sulkutaivutukset diagonaalilla,oikealle super vasemmalle se ei oikeen halunnut taipua joten tein sen todella loivasti ja sitten sujui hyvin.

Mietityttää nyt kyllä todella paljon tämä herpes-viirus tilanne. ensi viikolla olisi ne hallimestaruudet 20.4 ja Hiltonin va B-debyytti, ja sitten Vantaalla 21.4 kansalliset.. Jotenkin mua kyllä nyt naurattaa joidenkin ihmisten hysteeriset jutut mutta toisaalta kyllähän pitää olla myös varovainen. Mä kuitenkin olen sitä mieltä että jos omalla tallilla ei ole virusta eikä sinne tallille mihin ollaan menossa ole mitään virusta niin pitäisi olla ihan fine että lähtee. Kyse on kuitenkin viruksesta joka on KOKO ajan ollut Suomessa eli ei ole mikään uus juttu, ja tuo hermostoperäinen virus tarttuu eniten varsoihin ja vanhoihin hevosiin joilla ei ole hyvää vastustuskykyä ja SILTI se on todella harvinaista. Jos kaikki reagoisi hirveällä hysterialla aina kun jollakin hevosella todettu joku viirus niin eihän ihmiset/hevoset ikinä voisi liikkua yhtään missään. Ainahan on riski elää, yhtä hyvin sitä voi kolaroida matkalla kisapaikalle, en mä silti sen takia jätä kisoja pois, vaikka riski siihen on varmaan suurempi kun se että hevoselle tarttuisi hermostoperäinen herpes-viirus... Nyt en tietenkään ole mikään eläinlääkäri mutta jotenkin tuntuu että tää homma on vähän karannut käsistä ja ihmiset ovat ihan hysteerisiä turhaan. En nyt todellakaan meinaa sitä että eikö pitäisi olla varovainen, tottakai, enkä mä ikinä veisi hevosiani sellaiseen paikkaan missä olisi riski saada tartunta, eli esim tallille missä nyt ovat kuumeilevat hevoset. Mutta jotain rajaa kuitenkin tohon hysteriaan. Pitää nyt katsoa miltä rupeaa näyttämään tilanne, en todellakaan halua ottaa vieläkään mitään turhaa riskiä hevosteni kannalta. Mitä mieltä te olette koko tästä asiasta? jotenkin on myös vähän vaikeaa saada oikea kuva tilanteesta koska mielipiteitä on niin paljon ja jotkut ell ovat sitä mieltä että ei saa missään nyt liikkua ja toiset on sitä mieltä että tämä koko hysteria on täysin naurettavaa... että tiedä sitten kuka on oikeassa ;)12 kommentarer

 1. Olen samaa mieltä tuossa että on mennyt ehkä vähän turhan hysteeriseksi. Mielestäni voi ihan hyvin reissata sellaisten tallien välillä missä ei ole oirehtijoita ollut, samaa mieltä ovat myös muut meidän tallilla olijat. Meillä on tällä hetkellä tallin oviaukolla virkon-pullo, josta tallin omistaja on pyytänyt suihkimaan vaatteisiin jos muilla lähitalleilla käydään, muita rajoituksia ei ole ollut.

  SvaraRadera
 2. kassellaan...

  viikko sitten kaikilla oli ihan eri ääni kellossa(vaikka oli tiedossa, mikä virus se SAATTAA olla), mutta nyt kun tiedetään paremmin, niin vähätellään asiaa. en tiedä sitten millainen tilanne olisi, jos kisat olisi pidetty ihan normaalisti.

  minä en tiedä ketä pitäisi uskoa, mutta ei minua haittaa vaikka kisoja perutaan tai siirretään. varsinkaan kun maallikkona ja asiaan perehtymättömänä en tiedä voiko se tarttua hevoselleni ja johtaako se hermosto-oireisiin. kisata ehtii myöhemminkin, mutta uutta samanlaista hevosta ei ehkä toista tule vastaan.

  meidän alueella hallimestaruudet siirrettiin, mutta minulle sillä ei ole väliä, sillä en olisi päässyt osallistumaan muutenkaan.

  SvaraRadera
 3. Me ei nyt reissailla muille talleille, vaikka tarvittaisiin maneesia.

  Liikkeellähän on myös herpeksen pahanlaatuinen muoto, enkä omalta osaltani halua sitä levitellä, vaikka täällä päin on havaittu vain tuo tavallisin ja harmittomin muoto. Sitäpaitsi en tiedä, onko omalla hevosellani vasta-aineita tuota pahanlaatuista muotoa vastaan, joten turha ottaa mitään riskejä.

  Muuten veikkaisin, että sairastuminen menee samoin kuin ihmisilläkin; eli tarttuneet virukset (riippumatta siitä ovatko aiheuttaneet oireet vai ei) jäävät immuunijärjestelmään ja muodostavat vasta-aineita, jos taudista on selvinnyt. Niillä jotka eivät ole kyseistä tartuntaa aikeisemmin saaneet, ei tietenkään ole vasta-aineitakaan, koska rokotetta siihen ei ole. Sairastumisriski on tietenkin silloin täysin mahdollinen.

  SvaraRadera
 4. Me ollaan ainakin menossa Vantaalle kisoihin, ja mielestäni myös mennyt toi herpesjuttu vähän liian hysteeriseks! Jos sitä haluaa ihan välttämällä välttää, niin ei pitäisi koko kesänä mennä mihinkään.

  Toivottavasti nään sun ja Hiltonin radan vantaalla!:)

  SvaraRadera
 5. Meillä on ravihevosia, ja raveja ei ole missään vaiheessa peruttu, ja mitään tauteja ei ole levinnyt.. Ja ennen tämänpäiväisiä isoja raveja Seinäjoella (vieraita hevosia mm. Ranskasta asti) tartuntatauteihin erikoistunut eläinlääkäri rauhoitteli ihmisiä. Lausunto on ainakin facebookissa luettavissa Seinäjoen ravikeskuksen sivuilta:
  http://www.facebook.com/seinajoenravikeskus?fref=ts (kirjoitettu 7.4.)

  SvaraRadera
 6. Toisaalta olen ollut alusta asti sitä mieltä, että kyse on turhasta hysteriasta. Kuitenkin, kun tutun tallilla virusta on ja useilla hermosto-oireet (normaalisti 10 sairastuneesta yhdelle puhkeaa, siellä suhde kai 3/7?) ja kyseessä ihan "keski-ikäiset" urheiluhevoset, niin on todettavissa että kyseinen virus aiheuttaa aika voimakkaat oireet myös vastustuskykyisemmille yksilöille. Hermosto-oireista ei normaaliksi parannu enää, joten ajatus asiasta on aika kamala, sillä oma hevonen on aivan liian hieno että haluaisi riskiä ottaa... Joten vähän sellainen järki vs tunteet -tilanne osallistumisen suhteen ainakin mulla on, tartunnan todennäköisyys on hyvin pieni, mutta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. tuo kuulostaa kyllä kauhealta:( tosiaan päätin jo että en ota riskiä ja lähde etelä-suomeen nyt kun siellä sitä virusta on, harmittaa kun olisi kiva päästä pikkuhiljaa kisaamaan mutta parempi odottaa nyt parisen viikkoa :) kisakalenteri on kuitenkin täynnä kisoja vielä :)

   Radera
 7. Joo, ei Pohjanmaan talleilla tietääkseni olekaan kuin tuota tavallisempaa herpestä, mutta kaikki taudit ovat minusta vähän rasittavia hoitaa.

  Ja pitäisihän se jo vähitellen selvitä missä tuota pahemmanlaatuista herpestä kannattaa oikeasti pelätä. Mutta kyllä leviäminen nopeammin saadaan kuriin, jos vältetään liikkumista tautitalleilla. Silloin ei tarvitse koko kesää odotella taudin loppumista ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Onhan se juu, mutta tosiaan se että ei käy missään talleilla missä on ollut kuumetta tai oireilevia hevosiahan nyt on täysin selvä juttu, tyhmä pitää olla jos sellasta tekee :P mutta esim täälläkin pohjanmaalla kun ei ole mitään oireilevia hevosia ollut niin tuntuu vähän turhalta ettei sitten saisi missään liikkua, niitä viruksia nyt on kuitenkin koko ajan liikkeellä ja riskejä on aina kun lähtee muualle. mä esim jätän kyllä Vantaan kisan väliin koska en nyt kuitenkaan uskalla sinne etelä-suomeen lähteä kun siellä tuntuu että kuitenkin voi olla pieni riski että saa jonkun tartunnan, mutta täälläpäin riski on aika olematon. Tosiaan se on vaikea tietää mitä nyt kannattaa tehdä mutta tuntuu myös erittäin turhalta tehdä liian isoa numeroa koko asiasta, niinkuin nyt on tehty.. liika varovaisuus on eri asia kuin hysteria :P

   Radera
 8. Nyt olisi ehkä kunnon faktatiedot tästä viruksesta yleiseen jakoon. Eli onko samaa virusta kiertänyt ennen tms. Koska on päivänselvää että hevosia on kyllä kautta aikain kärsineet hermosto-oireista, niistä ei vaan puhuta kansallisessa mediassa puskaradiossa ehkä.. kuten ei myöskään puhuta vaikkapa niistä ihan vaikka penisilliini piikin yhtäkkiä aiheuttamista kuoleman tapauksista.. Kaikki on niin suhteellista. Kun siis periaatteessa jos tälläisiä viruksia on liikkeellä ja ne on poikkeuksellisen ärhäköitä niin varotoimenpiteet pitäisi päteä sitten aina ja kaikkiialla ja vuoden jokaisena päivänä. Toki myös luonto osaa hoitaa omaa puolustustaan, jos sille antaa mahdollisuuden. Eli hevosten luontaiseen vastustuskykyyn entistä enemmän huomiota.. D-vitskua... Monipuolista ruokaa..

  Ja siis rokotehan ei ole tähän virukseen mistä nyt kohutaan..

  SvaraRadera
 9. On hysteeriseksi mennyt, sillä kuitenki jos nyt oletetaan, että menet kisoihin tallille jossa viirusta ei ole, eikä merkkejä oireista ole yhtään, ratsastat kisat maneesissa ja lähdet kotiin. Ei hevonen kyllä mitenkään voisi virusta saada, sillä eikös tämä nyt tartu "kosketuksesta".
  Itse en ainakaan nää mitään pahaa jos terveitten tallien hevoset liikkuvat. Samalla tavalla ravimaailma pyörii kuin aikaisemmin, ratsastajat ovat tehneet tästä vain turhan suuren numeron.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aivan näin :) jos pelkäis tartuntoja niin ei sais ikinä lähteä yhtään mihinkään :P hevosten vastustuskykykin vaan paranee jos ne vähän joutuu altistumaan "pöpöille". ja tottakai sitten jos on sairastumisia niin siltä tallilta ei lähdetä eikä kukaan sinne mene, pitäis olla aina itsestäänselvyys :) luulen että ne jotka ei oikeen tästä viiruksesta tiedä tekevät tästä nyt kauhean haloon ja luulevat että jos lähdet hevosesi kanssa kotitallilta niin saat takuuvarmasti tappan herpesviiruksen :D eihän se nyt ihan noin mene.. olen itse yrittänyt ottaa selvää luotettavista lähteistä, esim eläinlääkäreitten näkemykset asiasta, Evira, SRL.. jotkut mieluummin uskoo nimettömiin foorumukommentteihin ;)

   Radera