Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

tisdag 29 januari 2013

Vastauksia osa II / Svar del II


Sipukka22 januari 2013 15:54
Kuka/ketkä valmentajat ovat vaikuttaneet eniten ratsastukseesi?

- Varmaankin Marko Björs, koska olen sen valmennuksissa käynyt säännöllisesti yli 10 vuotta, mutta myös Arjen Teeuwissen on vaikuttanut paljon ratsastukseeni, sekä Holga Finken.

Oletko koskaan kyllästynyt väliaikaisesti hevosiin tai tallielämään?

- En oikeastaan,mutta joskus tuntuu raskaalta lähteä kotoa tallille jos on huono sää tmv, mutta aina kun sinne pääsee niin jaksaa taas :) kesäisin kyllä ärsyttää välillä kun jää paljon "juhlia" väliin kun olen kisareissuilla, viime kesä oli aika kauhea kun olin niin kauan Saksassa niin jäin paljosta paitsi. Mutta toisaalta olen itse tämän valinnut joten en kuitenkaan olisi halunnut jättää treenit tai kisat ja mieluummin lähtenyt kavereitten ja poikaystävän kanssa tekemään jotain "hauskaa". Eli kyllä kyllästyn välillä mutta se menee aina nopeasti ohi :)

Tuntuuko opiskelun ja hevosten hoidon ja liikuttamisen yhteensovittaminen koskaan rankalta?

- Onhan se, opiskelut on venynyt tosi paljon hevosharrastukseni takia, mutta toisaalta en olisi halunnut valmistua aikaisemmin, en oikeen vieläkään haluaisi, voisin hyvin opiskella vielä pari vuotta lisää ;)

Onko sinulla valmentajaa mukana kisoissa?

- Ei ole. Joskus harvoin Marko on samaan aikaan  kisoissa ja auttaa silloin verkassa mutta yleensä pärjään itse.

Jännitätkö kisoja ja miten saat hyvän fiiliksen ennen suoritusta?

- En yleensä jännitä, vaan silloin kun hevonen on ollut "uusi" on jännittänyt, esim alkukausi Hiltonin kanssa jännitin, mutta heti kun pääsen selkään ja verkkaamaan niin jännitys katoaa kun keskityn ratsastamiseen. Yritän aina verkassa saada hevosen kulkemaan mahdollisimman hyvin ja yritän olla itse positiivinen ja miettiä että "hyvin menee" :)

Mikä on paras/mukavin satula jossa olet istunut? 

-  Ehdottomasti Childeric!!!

Lempiliikkeesi salilla? :)

- SQUATS <3 :="" eli="" kyykyt="" p="">


Anonym22 januari 2013 16:03
Hur ser du på hästens utevistelse, går dina hästar ut i alla väder? Har du någon köldgräns för hagvistelse och ridning?

- mina hästar går inte ut  om det regnar mycket, eftersom täckena inte håller hårt regn i flera timmar, har också haft dom inne om det "stormar" eftersom dom bara springer runt och risken att dom skadar sig blir då ganska stor. Dom står hellre inne om det är dåligt väder också. Köldgräns för hagvistelse nej, eftersom dom har väldigt tjocka täcken att ha på sig ute, men skulle nog kanske inte ha ut dem om det skulle bli kallare än typ -25. Jag rider inte hårt om det är kallare än -17, oftast vill jag inte själv heller rida om det är så kallt, man fryser ju ihjäl ;)

Vilka sorts foder och hur mycket får dom? Räknar du ut foderstater enligt höanalys eller hur gör du?

- Mina hästar äter 0,5l vetekli, några dl soja, 3dl linfrökross, 0,5l krafft sport, 0,5l build up, och Hilton får nästan dubbelt mera havre än vad Zebbe får, tror det var så att Zebbe får 3 liter per dag (krossad) och Hilton 5liter  krossat per dag. utöver detta får de mineraler, e-vitamin, msm-pulver, magnesium och elektrolyter efter hård träning. Har provat mig fram till den foderstat som passar bäst, inte gjort enligt analyser. Känner mina hästar så väl och ser vad de mår bra av och vilken mat de orkar jobba bäst med osv.

Anonym22 januari 2013 19:00
Miten sulla riittää raha kaikkeen? Sulla on hirveesti kaikkia laatuvarusteita ja hienot hevoset..

- kai sitä pitää tietää mihin haluaa panostaa.

eliisa22 januari 2013 20:43
Heippa,
miltä Zeppe tuntuu nyt edestä kun on niskasta läpi? Pehmeä, kevyt?
Oma hevoseni on piiiitkästä aikaa vahva edestä, mutta en haluaisi sitä tyhjäksikään, ja mietin tässä mikä ero on keveydellä ja tyhjyydellä :-)
Nyt kuitenkin askeleessa on kaivattua terävyyttä, eikä tunnu niin huonokuntoiselta kuin tässä taannoin...

- Moi! Silloin kun Zebbe päästää "irti" niskastaan se on pehmeä ja saan puolipidätteet läpi hyvin ja pystyn vaikuttamaan sen selkään ja takajalkoihin kun koko ylälinja toimii. kun se on vahva se menee lukkoon niskastaan ja silloin en myöskään pääse vaikuttamaan selkään. Tyhjä hevonen ei saa olla edestä, kevyt pehmeä tuntuma niin että voi tehdä pidätteitä ja silloin hevosen täytyy myötää niskastaan ja hyväksyä pidäte. Täytyy myös olla mahdollista "pitää" kiinni edestä jos haluaa, eli ratsastajan pitää olla se joka päättää minkälainen tuntuma eteen on :)

Anonym22 januari 2013 21:04
Hur ser du dig själv som en ryttare? Dina svagheter och styrkor? 
Vad anser du är viktiga egenskaper hos en ryttare?
Hur hanterar du svartsjukan/prat bakom ryggen i denna sport?

- Oj, svår fråga :) jag skulle väl säga att jag är en ryttare som rider mycket på känsla, gillar lite heta och starka hästar framför lata och "svaga". Svagheter skulle väl vara att jag kan gå i "lås" själv på tävling då jag ska rida program, och kan bli lite för passiv ibland om jag inte påminner mig själv hela tiden att vara snabb att reagera på hästen. Styrkor då... hmm, tycker att jag är ganska bra på att "känna" hästarna, korrigera småsaker innan det syns utåt, är också ganska bra på att få fram energi i hästarna.

Anonym23 januari 2013 00:23
Kivaa, kyselypostaus! :)
-Mitkä ovat vahvuutesi ratsastajana? Oletko enemmän tekninen ratsastaja vai luotatko vaan fiilikseen?
Yritin vastata tähän tuossa ylempänä. luotan kyllä aika täysin fiilikseen, joten pitäisi välillä ehkä keskittyä tekniikkaan myös ;) se olisi ehkä heikkouteni, että tekniikka välillä unohtuu kun aina yritän saavuttaa sen hyvän "maagisen" fiiliksen kun ratsastan.

-Millaisen tuntuman pidät ratsastaessa, millaiseen tuntumaan pyrit ja mitä teet keventääksesi tuntumaa, jos hevonen hakeutuu jatkuvasti liian vahvalle tuntumalle?
Haluan pystyä vaihtelemaan tuntumaa koko ajan,välillä jos haluan että hevonen ponnistaa oikeen takajaloillaan sallin enemmän painetta edestä mutta sen jälkeen haluan heti että se taas kevenee edestä ettei jää "roikkumaan". Jos hevonen on liian vahva yritän jumpata sitä jotta se rentoutuisi ja yritän tehdä paaljon siirtymisiä jotta hevonen ottaisi painoa takaosalleen ja kevenisi edestä.

-Mitä ohjeita antaisit, kun estehevosella ollaan alettu treenaamaan kouluvaihtoja, ja hevonen vaihtaa helposti ja puhtaasti toiseen suuntaan, mutta toiseen takapää pari-kolme askelta jäljessä ja monesti vaihto tulee vielä pikku pukin kautta. Olisiko käynnin kautta vaihtojen harjoittelusta apua, varmastikin? :)
Käynnin kautta vaihdot juu, silleen nopeasti että tekee vaan askeleen tai kaksi käynnissä. Eilen oivalsin Hiltonin kanssa että kannattaa miettiä siinä vaihtovaiheessa että melkeen "heittää" takaosan uuteen "sisäpuoleen" niin se joutuu vaihtamaan takaosallaan eikä pääse pukittamaan. Hyvä harjoitus oli myös yllättää hevosta ja vaihtaa suuntaa, tarkkana siinä että hevonen kuitenkin on "valmis" vaihtamaan eli tarpeeksi koottuna ja herkkänä pohkeelle. Vaihtotreenit vie AIKAA joten pitää vaan olla kärsivällinen :)

-Entä miten voisin lähteä suoristamaan hevosta, joka oikeaan kierrokseen kulkee liikaa banaanina, kaulasta mutkalla sisälle, karaten ulkoavuilta? Tämä näkyy hyvin esim. väistöissä oikealta vasemmalle, jossa kyllä liikkuu sivulle päin, mutta ei kuuntele ollenkaan vasemman ohjan pidätteitä ja karkaa ulkoavuilta, jolloin väistöstä tulee hätäistä kylkimyyryä? Eli miten saisin hevosen pysymymään väistöissään kropastaan suorana, niin että se kunnioittaisi myös ulkoapuja? :) 
Tähän on tietty vaikea vastata kun ei ole nähnyt hevosta, mutta jos se kulkee noin kun kuvailit se ilmeisesti työntää vasenta lapaa ulos ja karkaa sillä tavalla työnteosta, silloin täytyy ensin yrittää saada se vasen lapa mukaan, eli aloittaisin itse ratsastamalla suoraan uraa pitkin asettan hieman vasemmalle ja pohkeella pyytäisin etuosaa oikealle, näin hevosta saisi ensin jumpattua ja sitten pikkhuiljaa toivon mukaan suoristettua. Kun saa sen kulkemaan suorana helposti suoralla uralla niin väistötkin varmaan helpottuu :) väistössä ole itse tarkkana että et päästä sitä karkaamana alta pois, siirry vaikka käyntiin ja jatka käynnissä väistämistä ja siirrä taas raviin, jos se taas karkaa --> taas käyntiin jne jatkat kunnes se rupeaa kuuntelemaan eikä karkaa avuilta pois :)
Kiitos paljon jos jaksat kaikkiin vastata! :) Sulla on huippuhyvä blogi!
 kiitos kiva kuulla toivottavasti noista neuvoista on jotain apua :) vaikea neuvoa kun ei hevosta ole nähnyt :)


Anonym24 januari 2013 00:03
- Vilka är dina favoritmärken på t.ex. schabrak/lindor, täcken..?
Schabrak - Equiline och Eskadron, lindor - samma + hv polo, täcken Bucas och Horseware (stall och utetäcken) fleece och ylletäcken eskadron och equiline, boots eskadron (med lammskinn), ridbyxor Pikeur, tröjor Kingsland, benskydd BR Pro Max .. :)
- Hurudan utrustning lägger du mest pengar på och vad tycker du är roligast att shoppa?
Jag köper nog kvalitet på all utrustning, för att dom ska hålla så länge som möjligt, men kan nog också köpa saker från Hööks då vi ibland kör där förbi :) Roligast att shoppa är nog "onödiga" saker som schabrak,lindor, fina fleece- och ylletäcken etc :)
- Vad prioriterar du högst när du väljer stallplats åt dina hästar och varför? (service, träningsmöjligheter, avstånd hemifrån, hagar..) 
Viktigast är nog hanteringen av hästarna, skötseln och kvalitet på maten, och superviktigt för hårt tränande hästar -> bottnen dom jobbar på! Och givetvis måste hagar och sånt vara i skick också, allt sånt som har betydelse för att hästarna skall hållas friska, trivas och kunna jobba.
- Skulle du kunna tänka dig att ha eget stall?
Absolut, jag VILL jättegärna ha eget stall sen då vi börjar bygga eget hus, då ska jag ha stall på gården :) kan int tänka mig nåt bättre än att ha hästarna hemma och så får man sköta om allt som man själv tycker passar bäst :)


Anonym24 januari 2013 07:24
Mikä on ratsastusideologiasi? Eli minkälaisia perusasioita pidät tärkeänä, katsoisitko olevasi enemmän klassinen/ranskalaistyylinen vai saksalainen? Ketä kouluratsastajahuippua ihannoit? Mitä ajattelet rollkurista?

Tämä vasta vaikea kysymys olikin.. kaikista tärkeintä ratsastuksessa on tietenkin hevosen hyvinvointi ja se että hevosen täytyy nauttia työnteosta, eli sen takia pidän hevosen jumppaamista todella tärkeänä ja se että kaikki perusasiat toimii ja että ratsastajan ja hevosen välillä on hyvä yhteys, heidän täytyy pitää toisistaan ja tehdä töitä yhdessä. Ihailen Anky van Grunsvenia, Edward Galia, Arjen Teeuwissenia, Kyraa.. En ajattele rollkurista oikeen mitään kun en ole tarpeeksi perehtynyt asiaan, mutta uskon että media ja tietämättömät harrastelijat ovat vääristäneet kuvaa todella paljon siitä mitä se ehkä oikeasti on. En usko että maailmanhuiput rääkkäävät hevosiaan esim koska rääkätty hevonen ei voisi ikinä näyttää niin tyytyväiseltä ja hyvinvointiselta kun miltä ne hevoset joiden ratsastajia syytetään rullauksesta näyttävät, eikä maailman parhaat tuomarit olisi niin sokeita etteikö ne näkisi jos ei hevosen selkä tai takaosa toimi, tai jos hevonen kärsisi jotenkin, eli sellainen hevonen ei varmasti voisi suorittaa GP:ssä yli 90% ;)

Anonym24 januari 2013 09:27
Mikä avuksi kun vuokrahevoseni jää etenkin laukan jälkeen helposti tyhjäksi edestä ja ravi muuttuu kiireiseksi ja hermostuneeksi? Muuten kyllä pysyy suhteellisen rentona. Kysessä siis noin he:A tasoinen heppa. Kiitos kivasta blogista! :)

hei! Voi apua tuohon on tosi vaikea vastata näin vaan, mutta yritä saada hevonen laukassa rennoksi ja yritä tehdä oikeen lyhyitä pätkiä laukassa ja siitä pikkuhiljaa pidentää niitä pätkiä jos se pysyisi rentona? ota vaikka käynti-paussi laukan jälkeen ja  yritä käynnissä saada sitä odottamaan sinua ennen kun siirryt taas raviin? onko hevosta tarkastettu että se on terve ettei se ole kipeä mistään? Toivottavasti saat sen toimimaan :) kiva kun tykkäät blogistani :)

Anonym25 januari 2013 00:39
Pakko kysyä itsekin pitkänä ratsastajana... Onko sinua koskaan häirinnyt pitkät jalkasi tai oletko turhautunut niihin jossain vaiheessa? :)

En oikeastaan, ne on mielestäni vaan positiivinen asia ratsastuksessa :) tottakai mulla on aika isot hevoset niin jalat ei ikinä roiku hevosen mahan alla ;) pitkät jalat on just hyvät kouluratsastuksessa joten ajattele niitä hyvänä asiana mieluummin :)

Anonym25 januari 2013 14:58
Mitä mieltä olet apuohjien käytöstä ratsastuksessa? olen tavannut hevosia joilla käytetään lähes jatkuvasti esim. joustochamponeja. Vaikuttaako niiden käyttö mielestäsi hevosen ratsastettavuuteen hyvässä vai huonossa? :)

Apu-ohjista on varmasti apua jos niitä osaa käyttää oikeen, harva kuitenkin osaa. jousto-chambonista minulla ei ole mitään kokemusta joten en osaa sanoa. mutta jos ei hevosta voi ratsastaa kun vaan apu-ohjilla niin jotain on todella, todella pielessä. :) jos niitä joskus ottaa avuksi niin se on ihan eri asia :)

inkku28 januari 2013 08:55
Koska oot viimeksi tippunut ja minkälaisessa tilanteessa?
Pelottaako ajatus tippumisesta?
Muksunahan itä muksahtelee kyydistä jatkuvasti(?) mutta kuinkas näin aikuisena?
Ite vedin oikein kunnon kuperkeikan pitkästä aikaa hevosen kanssa perjantaina ja aina vaan kroppa jumittaa,,

Voi apua, siitä onkin aikaa :) mutta viimeksi tipuin Saksassa vuonna 2010 kun työskentelin Aachenissa ratsuttajana, ratsastin erästä tosi vaikeaa nuorta hevosta joka yhtäkkiä sai hepulit ja veti sellaiset rodeot että mä lensin sieltä kun räsynukke ;P ei onneksi tapahtunut mitään mutta inhottavaa se oli. Ajatus tippumisesta pelottaa kyllä, mä yleensäkin pelkään kaikkea ja ajattelen aina että pahin mahdollinen tapahtuu, eli jos mietin että tipun niin se on sitten niin että tipun ja kuolen tyyliin , joten toivon että sitä ei tapahdu ;) mutta en mä sitä ikinä siis selässä mieti kun yleensä mulla on kyllä kontrolli hevosesta vaikka se jotain säikähtäisi tmv. En ole esim Zebben tai Hiltonin selästä kertaakaan tippunut tai ollut lähelläkään. Hui, inhottavaa tuollainen, onneksi ei sattunut pahemmin toivottavasti jumit hellittää pikkuhiljaa :)

2 kommentarer

  1. Miten pitkä olet? Tuli mieleen tuosta pitkät jalat kysymyksestä :D

    SvaraRadera